Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prądnica wiatrowa

mnowak355

Recommended Posts

• Odpowiedzi 83
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Bardzo dziękuję za szybki odzew. A od adi_ czekam na info.

Ja myślałem raczej o prądnicy umieszczonej na płaskim dachu mam budynek niewysoki ale za to wybudowany trochę poniżej przełęczy i dość mocno tam dmucha za to rzadko jest słońce. Myślałem o kupnie prądnicy z prawdziwego zdarzenia (gdzieś obiło mi się o uszy coś o prądnicach z nowymi mocnymi magnesami i dość dużej sprawności) i podłączeniu takiego prądu do grzałki ogrzewającej wodę w zbiorniku , z niego zaś za pomocą wężownicy w drugim obiegu woda na kaloryfer. Zaznaczam iż nie chodzi mi o ogrzewanie tylko z tego źródła a raczej utrzymanie plusowej temperatury kiedy w zimie mam mieszkanie w tym budynku nieogrzewane np. przez tydzień.

Mam w związku z tym pytanie do osób znających się na elektryce: czy grzałka będzie grzała tylko jeżeli wiatr będzie na tyle mocny żeby prądnica dała prąd "sieciowy" czy też przy niższym napięciu też będzie grzała ale oczywiście słabiej.

Czy jest jakieś urządzenie (sterownik) który przy silniejszym wietrze mógłby ....i tu mam problem za pomocą nie wiem jeszcze czego (jakiegoś sprzęgła) uruchamiać drugą prądnicę.

Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi. Marcin

Ja myślałem raczej o prądnicy umieszczonej na płaskim dachu mam budynek niewysoki ale za to wybudowany trochę poniżej przełęczy i dość mocno tam dmucha za to rzadko jest słońce.

nie boisz się, że ci chałupa podczas burzy popęka?

Trochę jednak poczytaj teorię, bo masz zbyt optymistyczne założenia.

kompletnie nie mam pojecia w tym temacie ale widzialem takie wiatraki sa zbudowane z trzech lopat i zamocowane do silnika a raczej pradownicy czy czegos co po obracaniu lopat wytwaza prad potem ten prad jest przekazywany do jakiegos magazynu czyli akumulatora i dopiero z tamtad po przerobieniu czy jak to nazwac dalej na grzalke do laptopa czy na wiertarke

kiedys znalazlem filmik pewnego amerykanina na yu tubie jak wlasnie zrobil wiatrak i podlaczyl go w warsztacie pozdrawiam

a bym zapomnial znalezienie tego wszystkiego zajelo mi 5 minut trzeba bylo wpisac w szukaj elektrownia wiatrowa i szukac w glownych tematach wiem ze wyswietla sie wszystko co jest drazniace ale na samym dole i na nastepnej stroneie trafilem na to co cie interesowalo

pozdrawiam i jeszcze raz zanim zadasz pytanie poszukaj

eeeeeeeeeee ale latwiej zadac pytanie

no nie

akumulatroy wytrzymuja tylko kilkaset naladowan ,a nie naleza do tanich.Sama amortyzacja akumulatorow wynosi wiecej niz byc wydal na prad z sieci z pierwszej taryfy,nie mowiac o instalacji i konstrukcji.Poza tym wiatraki sa szkodliwe dla zdrowia )ultra i infra dzwieki) i cholernie niekologiczne,bo ginie duzo ptakow.Jezeli chciales zaoszczedzic to nie tedy droga.Pzdr

Witam

Będę budował niewielką siłownie wiatrową.

Po przeanalizowaniu tematu doszedłem do wniosku, że najlepsze dla mnie rozwiązanie to trzy (ew. cztery) małe np. 1,5m turbiny z pionową osią obrotu na szczycie dachu, a oto dlaczego:

-Zamontowanie na dachu zaoszczędzi miejsce na niedużej działce a jego połać (45 stopni) odpowiednio wykorzystana wzmocni siłę wiatru.

-Bez większego wysiłku i konstruowania słupów siłownia znajduje się na sporej wysokości.

-Siłownie z pionową osią są cichsze i łatwo zamontować na dachu i lepiej komponują się z jego bryłą.

-Uzyskanie mocy z kilku mniejszych turbin jest korzystne w stosunku do jednaj dużej ze względu na: ograniczenia w dozwolonej wysokości takiej konstrukcji, łatwiej zrobić mniejsze (konstrukcja i nakłady), można je robić kolejno w miarę możliwości, łatwiej skomponować je z bryłą budynku, Można naprawiać jedną podczas gdy reszta pracuje, można testować różne systemy łopat i porównywać je, ustawione wzdłuż szczytu lepiej wykorzystają wzmocnienie wiatru przez połać dachu.

-pionowa oś powoduje, że łatwo schować generator pod dachem, bez żadnych przekładni zmieniających kierunek.

- Bardzo prosta budowa pewnych typów siłowni pionowych (od tych można zacząć eksperymenty)

Idealnym dla mnie rozwiązaniem będzie połączenie systemu z panelami słonecznymi bo często zdarza się, że jak nie ma wiatru to jest słońce i na odwrót więc idealnie by się to uzupełniało, tylko muszą trochę stanieć.

Witam

Będę budował niewielką siłownie wiatrową.

Jeśli traktujesz to jako hobby to OK. Rozumiem i popieram. Jesli jednak szukasz oszczędności, to nie tędy droga. W innym wątku na ten temat już pisałem, że radzę najpierw zrobić solidną analizę ekonomiczną, a nie opierać się na pobożnych życzeniach. bo nie tylko liczy się koszt wiatraka i generatora. Trzeba jeszcze dołożyc system przetwarzania energii i współpracy z urządzeniami sieciowymi, oraz kwestie budowlane. Od najgłupszych, typu uszczelnienie dachu, po kwestie wytrzymałościowe przy huraganie stuletnim. Inaczej PINB kaze ci to rozebrać, zanim wytworzysz pierwszy wat mocy.

PS. Weź również pod uwagę sprawę ochrony odgromowej.

Pracuję może nie w "zielonej energii" ale w energetyce także szereg spraw związanych z tematem jest mi znanych, dlatego mam przemyślaną sprawę dosyć poważnie.

Przedsięwzięcie ma na pewno znamiona hobbystyczne jednak robiąc urządzenia samodzielnie liczę na oszczędności zwłaszcza, że wszystko wskazuje na to , że energia będzie drożała.

Konstrukcja dachu jest wzmocniona, dodatkowe obciążenie będzie nieduże ze względu na wielkość turbin i ich rozproszenie na dachu.

Instalacja odgromowa to nieduży problem.

Najbardziej nurtuje problem dźwięków wywołanych obracającym się wałem.

Mam zamiar oprzeć go na gumowych poduszkach i użyć cichych łożysk.

Widziałem w TV takie turbinki na dachach więc raczej da się to zrobić w sposób nieuciążliwy dla domowników.

Wciąż nie wiem który z typów pionowych turbinek jest najodpowiedniejszy dla warunków na dachu. Może warto porobić jakieś modele, ale przydały by się jakieś wiarygodne informacje na ten temat.

akumulatroy wytrzymuja tylko kilkaset naladowan ,a nie naleza do tanich.Sama amortyzacja akumulatorow wynosi wiecej niz byc wydal na prad z sieci z pierwszej taryfy

a jak by bezposrednio podlaczyc do grzalki na ciepla wode i kupic bufor ze 400 litrow akumulator wystarczy mi jeden

Poza tym wiatraki sa szkodliwe dla zdrowia )ultra i infra dzwieki) jakos za dawnych czasow glownie wiatraki mielily zboze i jakos nasi dziadowie dozywali sedziwego wieku nie mowiac o tej populacji gdzie srednia wieku to jakis rok po emerytuze i do grobu

i cholernie niekologiczne,bo ginie duzo ptakow.

a od autek nie gina ptaki tylko ludzie i zwiezeta a mimo to nadal sie je produkuje i kupuje

a sorki pare razy zabilem golebia i bazanty oki ptaki tez gina

ale mam nadzieje ze w moim wiatraku bedzie im tylko glowe obcinac i ewentualnie z pior obierac ale poprosze tylko kaczki i bazanty

Jezeli chciales zaoszczedzic to nie tedy droga.Pzdr

oszczedzic ale tak i owszem zawsze to darmowa energia swiat to robi wiec dlaczego nie ja idzmy z postepem czasu za takzwana ekologia niedajmy sie okradac w innych krajach niz nasz jest to standart i nawet modne sam zad do tego zacheca i doplaca do takiego rozwiazania unas nie bo energetyka nie zarobi pozdrawiam

arturromar widzialem taka turbine na domku swietnie smiga nawet jak by sie wydawalo ze niema wiatru turbina nie wiem jaka ale widac ze kupowana a nie samorobka

halas alez jest szum i sfist ale jak obserwowalem ludzi przebywajacyh na zewnatrz budynku nikt na to nie zwraca uwagi a w srodku nawet nieslychac mimo ze okno jest tuz pod turbina pozdrawiam

moge zrobic zdjecie ale dopiero w sobote

Jezeli chciales zaoszczedzic to nie tedy droga.Pzdr

oszczedzic ale tak i owszem zawsze to darmowa energia swiat to robi wiec dlaczego nie ja idzmy z postepem czasu za takzwana ekologia niedajmy sie okradac w innych krajach niz nasz jest to standart i nawet modne sam zad do tego zacheca i doplaca do takiego rozwiazania unas nie bo energetyka nie zarobi pozdrawiam

jesli to do mnie, to tanią propagandą mnie nie racz, bo za stary na to jestem.

W innych krajach jest to modne, owszem, ale najbardziej tam, gdzie nie ma sieci, a wieją wiatry. Więc zamiast ciągnąć kilkadzisiąt km linii, stawiać słupy, to stawiają wiatraki. A gdzie już wiatrak jest to wielkości takiej, że to ma sens, tym bardziej z dopłatami. No i ekologiczne to nie jest, bo energetyka musi i tak mieć rezerwę w takiej samej mocy jak zainstalowana wiatrowa.

W innych krajach jest to modne, owszem, ale najbardziej tam, gdzie nie ma sieci, a wieją wiatry.

Przepraszam, czy to się tyczy np. Niemiec i innych rozwiniętych krajów, czy im brakowało gdzieś sieci?

PS:

adi_ bardzo proszę o zdjęcie i ewentualnie jakiś namiar na ten dom adres może na priv.

W innych krajach jest to modne, owszem, ale najbardziej tam, gdzie nie ma sieci, a wieją wiatry.

Przepraszam, czy to się tyczy np. Niemiec i innych rozwiniętych krajów, czy im brakowało gdzieś sieci?

PS:

adi_ bardzo proszę o zdjęcie i ewentualnie jakiś namiar na ten dom adres może na priv.

nie, to się tyczy Hameryki.

a w Niemcach to stawiają mało, ale tam, gdzie wiatry dują całorocznie. W Danii za to bardzo dużo. Tyle, że nie na dachach, a profesjonalne, z przetwarzaniem i gromadzeniem energii. A to jest opłacalne dopiero powyżej pewnego poziomu mocy.