zbigmor 05.03.2009 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2009 Jezeli chciales zaoszczedzic to nie tedy droga.Pzdr oszczedzic ale tak i owszem zawsze to darmowa energia swiat to robi wiec dlaczego nie ja idzmy z postepem czasu za takzwana ekologia niedajmy sie okradac w innych krajach niz nasz jest to standart i nawet modne sam zad do tego zacheca i doplaca do takiego rozwiazania unas nie bo energetyka nie zarobi pozdrawiam jesli to do mnie, to tanią propagandą mnie nie racz, bo za stary na to jestem. W innych krajach jest to modne, owszem, ale najbardziej tam, gdzie nie ma sieci, a wieją wiatry. Więc zamiast ciągnąć kilkadzisiąt km linii, stawiać słupy, to stawiają wiatraki. A gdzie już wiatrak jest to wielkości takiej, że to ma sens, tym bardziej z dopłatami. No i ekologiczne to nie jest, bo energetyka musi i tak mieć rezerwę w takiej samej mocy jak zainstalowana wiatrowa. W kwesti formalnej (bo z reguły masz moje pełne poparcie) jak nie ciągnie się linii to po cholerę energetyka ma mieć rezerwę? Rozumiem to jako skrót myślowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adi_ 05.03.2009 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2009 nie niebylo to do ciebie retford zle mnie zrozumiales a traczej ja nie potrafie wklejac cytatow ale skoro napisales ze w inych krajach niema lini a sa wiatraki to powiedz mi jakie kraje miales na mysli ?jadac przez niemcy widzialem i linie wysokiego napiecia i kolektory sloneczne i wiatraki 15 mgw holandia to az do znudzenie ogrom wiatrakow francji juz mniej belgia to samo polska kolo konina ma dwa z czego jeden prawie zawsze odlaczony a gdzie indziej w naszym kraju nie wiem pozdrawiam i jeli urazilem to sory Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adi_ 05.03.2009 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2009 nie niebylo to do ciebie retford zle mnie zrozumiales a traczej ja nie potrafie wklejac cytatow ale skoro napisales ze w inych krajach niema lini a sa wiatraki to powiedz mi jakie kraje miales na mysli ?jadac przez niemcy widzialem i linie wysokiego napiecia i kolektory sloneczne i wiatraki 15 mgw holandia to az do znudzenie ogrom wiatrakow francji juz mniej belgia to samo polska kolo konina ma dwa z czego jeden prawie zawsze odlaczony a gdzie indziej w naszym kraju nie wiem pozdrawiam i jeli urazilem to sory Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adi_ 05.03.2009 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2009 oki zdjecie jak najbardziej zalatwie w sobote nawet film ale namiary sa dla ciebie nieosiagalne bo domek o ktorym wspominam znajdzuje sie na wyspie ale mam katalogi sklepow to postaram ci sie poszukac i jakies informacje dostarczyc ( CO DO HAMERYKI TO WYBACZ NIE WIEM JAK ONI STOJA Z LINIAMI WYSOKIEGO NAPIECIA ANI JAK Z WIATRAKAMI WIEC JESLI JUZ JAKIES INNE KRAJE ZNASZ TO ZCHECIA JE ODWIEDZE I TAK DUZO PODRUZUJE TO NIE PROBLEM ZBOCZYC TE 300 KM ) POZDRAWIAM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 05.03.2009 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2009 W kwesti formalnej (bo z reguły masz moje pełne poparcie) jak nie ciągnie się linii to po cholerę energetyka ma mieć rezerwę? Rozumiem to jako skrót myślowy. pewnie, że skrót, bo kurna to poprawiałem przed wysłaniem i tak wyszło. Tu występuje kilka różnych przypadków. chodzi o to, że mnóstwo wiatraków jest w Hameryce, gdzie stoją gdzieś na polu i coś tam pompują, albo co innego robią. chodzi o to, że nie pracują na sieć i ich wydajność chwilowa nie ma większego znaczenia. Po prostu stanowią jakieś pomocnicze źródło mocy, bo tam się nie opłaca linii ciągnąć. Są tez farmy, ale to jak w Europie: profesjonalne i na sieć. Rezerwa 100% to jest u nas, gdzie indziej - nie wiem ile, ale coś być musi, bo i tam są dni, że wiatru nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stalker Greg 06.03.2009 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2009 Mowicie ze sie nie da?Domy off grid powstaja nawet w osiedlach szeregowcow w Angli. tutaj http://www.hockertonhousingproject.org.uk/ maja 3,72 kW mocy zainstalowanej na dom. Fotowoltaika i dwa male wiatraki. budowa takiej "amerykanki" http://www.mala-elektrownia.ovh.org/ ale 1 kW jest do wykonania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gumis107 06.03.2009 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2009 akumulatroy wytrzymuja tylko kilkaset naladowan ,a nie naleza do tanich.Sama amortyzacja akumulatorow wynosi wiecej niz byc wydal na prad z sieci z pierwszej taryfy a jak by bezposrednio podlaczyc do grzalki na ciepla wode i kupic bufor ze 400 litrow akumulator wystarczy mi jeden Poza tym wiatraki sa szkodliwe dla zdrowia )ultra i infra dzwieki) jakos za dawnych czasow glownie wiatraki mielily zboze i jakos nasi dziadowie dozywali sedziwego wieku nie mowiac o tej populacji gdzie srednia wieku to jakis rok po emerytuze i do grobu i cholernie niekologiczne,bo ginie duzo ptakow. a od autek nie gina ptaki tylko ludzie i zwiezeta a mimo to nadal sie je produkuje i kupuje a sorki pare razy zabilem golebia i bazanty oki ptaki tez gina ale mam nadzieje ze w moim wiatraku bedzie im tylko glowe obcinac i ewentualnie z pior obierac ale poprosze tylko kaczki i bazanty Jezeli chciales zaoszczedzic to nie tedy droga.Pzdr oszczedzic ale tak i owszem zawsze to darmowa energia swiat to robi wiec dlaczego nie ja idzmy z postepem czasu za takzwana ekologia niedajmy sie okradac w innych krajach niz nasz jest to standart i nawet modne sam zad do tego zacheca i doplaca do takiego rozwiazania unas nie bo energetyka nie zarobi pozdrawiam Witam widze ,ze chyba nie znasz sie za bardzo na pradzie, bo jezli bys chcial grzlke na 12v zamontowac to musisz doliczyc dosc droga instalacje elektryczna ,co tez podwaza sensownosc ekonomiczna takiej inwestycji.Do podgrzewania wstepnego wody lepiej zamontowac zbiornik solarny(koszt kilkaset zl),jezeli zas bym mial kiedykolwiek kombinowac z elektrownia wiatrowa ,to raczej jako magazyn energi zastosowalbym zbiornik na sprzeaone powietrze oraz turbine gazowa .Ogolnie przy slabym wietrze wiatrak ladowalbym akumulator (prad z akumulatora sluzylby do podtrzymywania obrotow turbiny przy chwilowych zanikach waitru),,zas przy mocnym wietrze sprzegielko wiskotyczne zalaczalo bym kompresor ktory sprezaly powietrze w zbiorniku.Zeby uzyskac 230v konieczna bylaby turbina gazowa .Tak konstrukcja jest stara jak swiat ,pierwsze tramwaje na sprzeone powietrze jezliy ponad 100 lat temu,a ostanio Hindusi zaczeli produkcje autek na sprzezone powietrze.Zasieg ok 400km ,ceny od 30 tys zl w przeliczeniu na zlotowki,wiec jednak sie da takie cos zmotac.Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adi_ 07.03.2009 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2009 link co do wiatraka na domku ktorego miaklem zrobic zdjecia http://www.windsave.com/ http://www.bettergeneration.co.uk/wind-turbine-models/the-windsave-ws1000.htmlpozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gumis107 07.03.2009 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2009 moze ktos w koncu wyjasni po co to budowac?.Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xiff 08.03.2009 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2009 ja tam nie wiem po co ... ale po tym texcie ze szkodliwoscia wiatrakow, to chetnie bym tego zakazal... najlepiej wszystkiego bym zakazal... ...chyba zostane amiszem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adi_ 08.03.2009 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2009 internet tez szkodzi i kolorowe pismo muratora zmienic na czrno biale i zwykly papier przyda sie czasem gdzie indziej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 08.03.2009 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2009 Mowicie ze sie nie da? Domy off grid powstaja nawet w osiedlach szeregowcow w Angli. tutaj http://www.hockertonhousingproject.org.uk/ maja 3,72 kW mocy zainstalowanej na dom. Fotowoltaika i dwa male wiatraki. budowa takiej "amerykanki" http://www.mala-elektrownia.ovh.org/ ale 1 kW jest do wykonania. Nikt nie mówi, że się nie da. Na pewno się da. Ale ja już pisałem, na wszelki wypadek powtórzę: Jeśli traktujesz to jako hobby to OK. Rozumiem i popieram. Jesli jednak szukasz oszczędności, to nie tędy droga. W innym wątku na ten temat już pisałem, że radzę najpierw zrobić solidną analizę ekonomiczną, a nie opierać się na pobożnych życzeniach. bo nie tylko liczy się koszt wiatraka i generatora. Trzeba jeszcze dołożyc system przetwarzania energii i współpracy z urządzeniami sieciowymi, oraz kwestie budowlane. Od najgłupszych, typu uszczelnienie dachu, po kwestie wytrzymałościowe przy huraganie stuletnim. Inaczej PINB kaze ci to rozebrać, zanim wytworzysz pierwszy wat mocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 08.03.2009 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2009 link co do wiatraka na domku ktorego miaklem zrobic zdjecia http://www.windsave.com/ http://www.bettergeneration.co.uk/wind-turbine-models/the-windsave-ws1000.html pozdrawiam 13 m/s to ok. 50 km/h. Ile masz w roku dni z takim wiatrem?? Ile godzin? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adi_ 08.03.2009 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2009 nie wiem mialem wkleic link to wkleilem wiatrak na domu jest kreci sie i zasila klime Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 08.03.2009 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2009 nie wiem mialem wkleic link to wkleilem wiatrak na domu jest kreci sie i zasila klime wiatrak jest, domu nie ma, no, a w drugim linku jest charakterystyka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adi_ 08.03.2009 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2009 no nie wkleilem zdjecia bo dupa zemnie zapomnialem aparatu dwa razy w sobote ale w ta postaram sie zrobic oile znowu mnie skleroza nie zlapie a jak nie bede wiedzial jak to zrobic to ci na meila wysle oki pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 08.03.2009 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2009 wierzę bez foto to jest nieistotne istotna jest charakterystyka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adi_ 08.03.2009 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2009 piszesz z kompletnym laikiem ja tylko widze ze coraz wiecej ludzi to montuje wiec niesadze zeby coraz wiecej osob bezmyslnie cos robilo no sory urazilem politykow oni zawsze bezmyslnie cos robia ale wracajmy do nas inwestorow kombinatorow bo inaczej sie tego nieda nazwac pozdrawiam i czekam na wskazowki bo zrezygnowac z budowy moge tylko wtedy jak mi braknie kasy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gumis107 10.03.2009 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2009 piszesz z kompletnym laikiem ja tylko widze ze coraz wiecej ludzi to montuje wiec niesadze zeby coraz wiecej osob bezmyslnie cos robilo no sory urazilem politykow oni zawsze bezmyslnie cos robia ale wracajmy do nas inwestorow kombinatorow bo inaczej sie tego nieda nazwac pozdrawiam i czekam na wskazowki bo zrezygnowac z budowy moge tylko wtedy jak mi braknie kasy niestety Polacy sa bezmyslym narodem ,a klasa polityczna jest akurat odzwiercidleniem narodu.To ,ze montuja wiatraki to wcale nie znaczy ,ze wiedza po co robia,tylko znaczy ,ze maja sieczke zamiast mozgu.Jezli sie myle to bardzo przepraszam (a wiem ,ze sie nie myle i mam na to dowody),ale prosilbym kogos kto ma inne zdanie niz ja o przedstawienie EKONOMICZYCZEGO!!!!! uzasadnienia budowy elketrowni wiatrowej .Po prostu sie to nie oplaca i tyle .Kto twierdzi inaczej jest ekooszolmem bez podstawowych wiadmosci9jak wiekszosc ekologicznych),no chyba ,ze mi wybuduje i elektrownie wiatrowa ktora bedzie dawala prad z amortyzacja ponizej cen elektrowni.Czekam na propozycje ,i tak wiem ,ze nie bedzie chetnego :-)Acha ,miejsce do ustwienia wiatraka daje za darmo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sys 10.03.2009 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2009 a ile unia dodaje euronów do jednego wiatraka? wie ktoś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts