Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Montaż okien - na kotwy czy kołki?

Recommended Posts

Mocowanie dyblami, domyślam sie jak to może wyglądać, ale za pomoca kotwy to juz nie wiem. Kotwe mocuje się do listwy podparapetowej czy do ramy. Jesli do ramy to chyba trzeba by kawałek tej listwy wyciąć, ale co z kotwą sa jakies specjalne, czy może trzeba ja powyginać. Pytam ponieważ niedługo będą montowac mi okna, a u znajomego nie mocowali u dołu bo jest listwa podparapetowa.

jak?

wbrew pozorom wystarczy odpowiednio wygiąć kotwę i zamocować do listwy podparapetowej

można tez listwę przeciąć, rozsunąć i kotwę umieścić bezpośrednio w profilu ale... ale by spełniała swoja role nie może byc wygięta pod katem (inaczej moze sie wypiąć czy przesuwać ie swobodnie mimo przykręcenia) i przeszkadzać będzie w późniejszym montażu parapetu wewnętrznego

Jeśli już ktoś się uprze na tą listwę podparapetową to chyba lepiej użyć tego dybla. W otwór proponuję napchać silikonu bo woda z odwodnień może uciekać w mur. Dybel dajemy przy słupku tam jest dużo wkrętów więc jeden więcej nie będzie przeszkadzał:)

Blacha może przeszkadzać przy montażu parapetu. a jak będzie powyginana to nie spełnia swojej roli, więc poco ją dawać.

JESTEM ZDECYDOWANYM PRZECIWNIKIEM LISTW PODPARAPETOWYCH.

• 2 years później...
Witam, chciałbym odświeżyć wątek. Całość przeczytałem, mimo to opiszę swój przypadek z prośbą o poradę. Jeste przed montażem okien. KUpiłem okna z Oknoplastu w kolorzez ZŁoty Dąb, profil Thermic. Okna nie są duże: 600x600 - 12 szt., 1000x1400 - 6 szt. 1300x1400 - 1 szt., 1000x1300 - 2 szt., drzwi balkonowe 1600x2300 - 1 szt., drzwi balkonowe 1000x2300 - 2 szt. Wykonawca propnuje montaż na wkęty na Torx. PO lekturze forum stwierdzxłem, że tylko drzwi balkonowe będą wiercone, ale montowane na dyble a nie na wkręty, natomiast resztę okien chcę mieć zamontowane na kotwy. Wykonawca twierdzi, że ekspert z Oknoplastu zaleca montowanie tego profilu na dyble, bo kotwy do tego profilu nie pasują. A czy to prawda, że ciemne profile angrzewając się mocniej od słońca mocniej pracują i nie jest zalecane ich montowanie na dyble - za sztywne mocowanie. Proszę o poradę, bo nie wiem, czy wykonaca chce dobrze, czy chce potanić montaż. Budynek jest nowy, stan surowy. Edytowane przez SlavekT

W każdej, znanej mi instrukcji montażu są dopuszczalne różne sposoby mocowania okien.

Zarówno montaż na kotwy jak i śruby (dyble, JB-D, etc) wiercone bezpośrednio przez ościeżnicę jest dozwolony a o jego wyborze decyduje wykonawca.

Nie możesz narzucić zamocowania tylko na kotwy - to on bowiem udziela gwarancji na swoje wyroby i montaż.

Dobrze jest wypytać o takie kwestie przy pomiarze czy samym podpisywaniu umowy aby nie być rozczarowanym - zawsze możesz szukać innego.

Parę lat temu pytałem o to, dlaczego przeszkadza kilka łebków od śrub a spokojnie oglądacie nieraz 10 sztuk zaczepów po 5-10 cm, które są widoczne po otworzeniu skrzydła.

...Wykonawca twierdzi, że ekspert z Oknoplastu zaleca montowanie tego profilu na dyble, bo kotwy do tego profilu nie pasują....

...A czy to prawda, że ciemne profile angrzewając się mocniej od słońca mocniej pracują i nie jest zalecane ich montowanie na dyble - za sztywne mocowanie...

Akurat zaleceń producenta bym nie bagatelizował. Z reguły wynikają one wprost z doświadczeń serwisu. A przy akcji pt reklamacja takie drobiazgi bywają istotne, prawda ? Wiec jak jesteś z tych "ufam ale sprawdzam", to dzwoń do oknoplastu.

Jeśli okno wykonane jest "porządnie", a montaż jest prawidłowy - zastosowanie wkrętów (ewent dybli) będzie jak najbardziej na miejscu. Zarówno materiał ściany jak i typ okna mają znaczenie,więc decyduje doświadczenie wykonawcy. A jak wykonawca nie jest dla ciebie kompetentny, to szukaj innego, bo to on a nie FM wystawi na koniec gwarancję...

Rozumiem stary, że uważasz, ze zamawiający nie powinien narzucać wykonawcy sposobu montażu? Wydaje się to poniekąd zrozumiałe, ale czy tak małe okno jak 600x600 również powinno być montowane na dybe lub na wkręty?

Uważam, że mogłeś to narzucać przy pomiarze czy podpisywaniu umowy, nie teraz.

Nie widzę specjalnego powodu, aby takie smyki 600 x 600 montować na dyble, ale to on decyduje.

Jeden ze znajomych monterów montuje na dyble prawie wszędzie, oprócz ściany 3W i ma się bardzo dobrze.

Coś mi się zdaje że te ich zalecenia są ogólne, bo w mojej okolicy "jadą" na oszczędnej ilości kotew.

Używam kotew, ale jestem wrażliwy na kwestię ich grubości. Solidna kotwa, jaką kupuję do drewna jest sztywna i gwarantuje dobre trzymanie.

Ten sam producent robi kotwy do plastiku - są o połowę tańsze i o tyleż cieńsze i słabsze. To paradoks - bardziej wiotki materiał jakim jest tworzywo dostaje słabsze mocowanie.. No cóż - chyba takie są wymogi rynku - cena dopasowana do oczekiwań..

Oknoplast nie wymusza montowania okien na spaxy bo pewnie o takie chodziło.

Masz nawet w gwarancji która powinna byc przyklejona do szyby rysunek gdzie powinna byc dana kotwa lub dybel!

600x600 też okno i zazwyczaj z takimi malymi jest wiecej pierdzielenia sie:P

My również tak montujemy,przypilnuj by dali nakładki w kolorze profila i nie ma tragedi!

Nie przesadzajmy już z tymi zaślepkami. Jak są to ok, jak nie ma - to w czym przeszkadzają? Stary już wspomniał, że zwracamy uwagę na łby śrub, ale dużo większe zaczepy okuć już nam nie przeszkadzają..