Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budowa stajni S07 ile za robociznę/adaptację projektu?

pu

Recommended Posts

Witam,nie znalazłam postów dotyczących budowy stajni, a właśnie taką planuję http://projekty.muratordom.pl/i_projekt?grupa=5&IdProjektu=1251&IdKolekcji=50&nr=14 . Czy mogłabym liczyć na Waszą pomoc w zaplanowaniu ogólnego kosztorysu budowy, takiego na własny użytek? Chciałabym orientacyjnie wiedzieć, ile kosztowałaby mnie budowa tej stajni.

Chyba zacznę od tego, że konieczne są zmiany w projekcie. Zatem jaki orientacyjny koszt adaptacji projektu, przy czym zmiany obejmują: przeprojektowanie fundamentów na płytę żelbetową- jedyny fundament jaki mogę zastosować na moich warunkach gruntowych, doprojektowanie jednego modułu więcej, zmiana funcji pomieszczeń a właściwie przesunięcie tych pomieszczeń, zmiana rozmieszczenia dwóch ścian działowych, zmiana ilości okien, dodatkowe drzwi, doprojektowanie wiaty/ściany odeskowane/ zadaszonej na krytą ujeżdżalnię o wymiarach 19,44 m x 6 m szer. usytuowanej wzdłuż jednej ściany. Zmiana pokrycia dachu z blachodachówki na płytę falistą ondulinę. Ile może wziąć projektant za takie zmiany?

Jeśli chodzi o materiały to ściany zewnętrzne murowane, jednowarstwowe: beton komorkowy 24 cm 182,5 m2. Budynek niepodpiwniczony, bez poddasza, dach w konstrukcji drewnianej płatwiowo-krokwiowej 7,23 m3 (sama stajnia bez wiaty). Posadzki odpadają. Tynki zewnętrzne 220 m2.

Jak myślicie, czy całość zamknie się w 140 000 zł? Ile za zmiany w projekcie, pozwolenie na budowę, ile za robociznę za stan surowy zamknięty? Czy koszty budowy stajni jako pomieszczenia gospodarczego, mają inny przelicznik na roboty budowlane niż dom mieszkalny? Doradźcie, podzielcie się swoją opinią.

Pozdrawiam

Za adaptację oraz zmiany:

przeprojektowanie fundamentów na płytę żelbetową- jedyny fundament jaki mogę zastosować na moich warunkach gruntowych, doprojektowanie jednego modułu więcej, zmiana funcji pomieszczeń a właściwie przesunięcie tych pomieszczeń, zmiana rozmieszczenia dwóch ścian działowych, zmiana ilości okien, dodatkowe drzwi, doprojektowanie wiaty/ściany odeskowane/ zadaszonej na krytą ujeżdżalnię o wymiarach 19,44 m x 6 m szer. usytuowanej wzdłuż jednej ściany. Zmiana pokrycia dachu z blachodachówki na płytę falistą ondulinę.

projektant zawołał 11 000 zł. (słownie jedenaście tysięcy złotych)

Wydaje mi się, że to cena z kosmosu. :o Co o tym myślicie?