Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak wykonać elewację na porothermie 44 otynkowanym cw?

Recommended Posts

Po co dodatkowo ocieplac porotherm?... nie wiem.

Ja tez bede budował z tego rodzaju kamienia i planuje otykowac go tradycyjnie cem-wap. Po dobrym wyschnieciu tynków moge albo pomalowac elewacje albo nałozyc tynk kolorowy baranek, do wyboru rodzaj ziarna (np:sylikat, akryl,mineral) i wybierac wsród setek kolorów.

A wełna czy styropian? pewnie ze mozna, tylko po co takie koszta...

Ja Porotherm 44 tylko zaszpachlowałem (fugi) i tak mieszkałem 2 lata, zbierając pieniądze.

Potem ociepliłem wełną 6 cm + siatka i tynk krzemianowy (cienkowarstwowy).

Teraz to bym nawet dał 8cm wełny.

To chyba potwierdza wielokrotnie podnoszoną na tym forum teorię, że ściany jednowarstwowe są jednak zbyt "zimne" i predzej czy później jakoś tam się próbuje ją docieplić.

Dla ścian 1-warstwowych (jaką jest Porotherm 44) w normie na izolacyjność cieplną ścian stworzono furtkę i dopuszczono mniejszą izolacyjność niż dla ścian 2-warstwowych.

Gdybym swój Porotherm 44 ocieplił warstwą 4 cm wełny, to taka ściana nie spełniała by paradoksalnie wymagań normy, bo stała by się ścianą 2- warstwową.

Jeśli idzie o materiał ocieplenia, to cienki styropian na Porothermie 44 powodował by wykraplanie wody na granicy styropianu z Porothermem i zamakanie Porothermu.

Ja Porotherm 44 tylko zaszpachlowałem (fugi) i tak mieszkałem 2 lata, zbierając pieniądze.

Potem ociepliłem wełną 6 cm + siatka i tynk krzemianowy (cienkowarstwowy).

Teraz to bym nawet dał 8cm wełny.

Jaki był powód podjęcia decyzji o ocieplaniu domu?

Miałeś taki zamiar od początku czy też plany zweryfikowało życie czytaj było za zimno w domu albo zbyt duże koszty ogrzewania?

Możesz napisać jakie masz ogrzewanie,metraż,jaki dom?