Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wkład kominkowy Arysto? Czy ktoś zna?

gospie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 53
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No to jeszcze jedno pytanie do Forest...

Czy ten wkład http://www.arysto.com.pl/pl/index.php?site=produkty&dzial=2 będzie pozbawiony rzeczonych wcześniej wad związanych z szybą??

Wydaje mi się, że tak, może nie jest on już tak urodziwy jak z pełną giętą szybą, ale my się będziemy grzać głównie kominkiem więc efekt wizualny schodzi na drugi plan...

• 1 month później...

3.Zbyt długa rura przyłączeniowa do komina powodująca jeszcze większe schłodzenie spalin. przed wejściem do komina. W dodatku (zdjęcie co prawda niewyraźne - ale chyba tak faktycznie widzę) jest podłączona tak że skropliny jeżeli wystąpią - będą się wylewać na zewnątrz

Pozdrawiam.

Witam

Mam wkład z płaszczem wodnym ARYSTO z boczną giętą szybą. Jeśli chodzi o podłączenie rurami dymowymi, to u mnie jest zgodnie z zaleceniami producenta BERTRAMS

# Prace rozpoczynamy od przyłączenia rury do pieca

# Każdy przewód znajdujący się bliżej komina nasuwa się zawsze na rurę prowadzącą od paleniska

http://bertrams.pl/Oferta/Porady/555-System_rur_i_kolan_BERTRAMS.html

Czyli kielichami w dół. Prawdopodobnie może coś ciec. No to jak w końcu powinno być??? U mnie nic nie cieknie i ilość osadów w rurze dymowej jest znikoma. Czy można ocieplić rurę dymową wełną z folią aluminiową, tak żeby w obudowie nie trzeba było robić żadnych kratek?

• 3 months później...

pytanie do Forresta: fachowiec od kominka zrobił chyba u mnie duży błąd podczas podłączenia ale który można jeszcze naprostować

Mam wkład z bezpośrednim wejściem powietrza, - arysto 10p Z posadzki wystaje rura dolotowa z nałożoną przepustnicą, po to by w/g mojego stanu rozumowania podłączyć bezpośrerdnio do tego krućca.

Fachman twierdzi że to nie ma znaczenie, bo i tak powietrze z zewnątrz dostanie się do kominka.

Tylko jest jedno ale: gdy na zewnątrz jest -25 stopni, to tak zimne powietrze wchodzi bezpośrednio pod stalową obudowe i pewnie ją wychładza. A chyba nie o to chodzi, żeby powietrze wychładzało, tylko rozpalało. I pewnie zaraz jakas korozja wyjdzie.

Jescze kwestia przepustnicy, zauwałylem ze nie jest ona szczelna. Znana firma proponuje sterownik z podobną przepustnicą, z tym ze z uszczelka.

Ale czy nie bedzie to stanowiło zagrożenia zatrucia czadem, gdy przypadkowo "zawekuje' sie rurę dolotowa, np w przypadku braku prądu ?

Andrzej

• 1 year później...
zszokował mnie trochę Forest tym co pisał wcześniej odnośnie tego wkładu... mój hajcuje oid 2 lat i odpukać nic z nim się nie dzieje! Pięknie wygląda, znajmi się zachwycają wyglądem kominka (mogę wkleić fotkę później) i jestem generalnie bardzo zadowolony, i mam nadzieję, że nie sprawdzi się to czarnowidztwo Foresta, bo gdybym widział takiego posta wczesniej tochyba bym sobie darował zakup.

Witam.

Prośba do Moderatora jeżeli to przeczyta - może by przesunąć ten wątek do działu Kominki?

No a skoro znalazłem tu "świeże" wywołania mojego nicku, to coś napiszę :)

Kilka dni temu byłem poproszony przez forumowiczów o opinię w temacie kominka sprawiającego problemy. Właściwie dwóch kominków w bliźniaku, przysparzających ich posiadaczom problemy. Kominki prawie już skończone, wybudowane przez jedną z okolicznych firm. Abstrahując od wątpliwości inwestorów, tyczących się różnych kwestii wykonawczych, główny problem polegał na notorycznym dymieniu obydwu wkładów przy każdorazowym otwieraniu drzwi. I bynajmniej nie chodziło o jakieś tam poddymianie lecz o to, że dym autentycznie "walił" na salon jak z rury wydechowej starego diesla.

Te poddymiające paleniska to konkretnie model nr 10 H, rzeczonej firmy o której mowa w tym wątku.

Przyjechałem i po kilku minutach, nawet bez rozpalania we wkładzie, konkretnie wiedziałem, że rzecz nie jest ani w źle działającym kominie, źle zrobionym przyłączu dymowym, czy złych warunkach wentylacyjnych, tudzież źle zrobionym doprowadzeniu powietrza do paleniska. Te wszystkie możliwości wedle zapewnień inwestorów brane były pod uwagę jako przyczyna złego działania przez ekipy rzeczonej firmy - producenta wkładu, które przyjeżdżały na tę budowę kilkakrotnie. Na wszelki wypadek rozpaliłem ogień i to tylko potwierdziło moją teorię.

Mniejsza o to co źle działało - to jest sprawa dla firmy - producenta. To tak naprawdę mały szczegół techniczny , który większość producentów palenisk wykonuje dobrze, bo wie do czego ma służyć przy paleniskach z podnoszoną szybą. Zastanawia mnie natomiast fakt, że sam producent nawet nie zakłada przy tego typu okolicznościach własnego błędu konstrukcyjnego, starając się z miejsca zrzucić winę na wszelkie inne możliwe okoliczności, byle nie przyjąć "na klatę" winy własnej i naprawienie tego. Dla mnie zrobienie czegoś takiego tylko wzmacnia autorytet firmy.

Naprawa tego technicznego bubla z mojej strony potrwała by około godzinę. I problem byłby definitywnie załatwiony w tym oraz we wszystkich innych wkładach "dla arystokracji". Tylko wystarczy pomyśleć.

To nie jest tak że uparłem się na tę czy inną firmę. Że jej nie sprzedaję, że mam o niej złą opinię niepotwierdzoną niczym. Ja osobiście z chęcią używał bym do własnych realizacji oraz zachwalał paleniska naszych rodzimych producentów. I to bezgranicznie wszystkich. W niektórych przypadkach robię to, bo produkt, jego konstruktor i producent są tego warci. Poprzez otwartość na sprawy techniczne, konsekwencję działania i naprawdę solidne i rzetelne podejście do klienta. Ale są producenci, którzy nie potrafią nawet przyjąć do wiadomości że sami nie wiedzą co produkują, robią to źle (z premedytacją wynikającą z czystej kalkulacji finansowej - "niech się frajerzy martwią sami, grunt że się zarobi") a w razie problemów reklamacyjnych nie potrafią stanąć na wysokości zadania.

Z resztą sprawa nie tyczy się tylko tej konkretnej firmy. Wystarczy poczytać o podejściu do takich samych spraw innych naszych dwóch rodzimych producentów w świeżych wątkach gdzie opisywana są reklamacyjne przygody Forumowiczów.

To tyle na razie (?)

Pozdrawiam.

PS. Grave - bardzo ładny kominek :)

Edytowane przez Forest-Natura

• 4 weeks później...
heh dzięki! kosztował mnie dużo zdrowia.... :bash:

co z tym arysto nie tak? też się zastanawiam nad wkładem tej firmy, co prawda nie bawię się w żądne narożne szyby, płaszcze wodne, podstawowe zasady znam jak zminimalizować efekt czarnej szyby i co ją powoduje, tylko czy ten kominek ma jakieś poważniejsze wady w wykonaniu. cena mnie ogranicza jak by nie to wybrał bym co innego, a podobają mi się panoramiczne szyby, interesuje mnie coś takiego jak na foto

800x450.jpg

A10 800x450.jpg

Ja mam Arysto 800x450, ale jeszcze nie użytkowany. Jeśli zależy Ci na takim panoramicznym to w tej cenie co Arysto zbyt wiele nie ma. Są to dobre kominki, ponoć reklamacji mało , ludzie chwalą. Chwalone też są kratki.pl, bardzo ładny panoramiczny jest Mila, zobacz sobie, nawet dłuższy, tylko ciut droższy.

pzdr

tak patrzyłem na mile jednak ten jakoś bardziej mi się podoba, ile on ma KW 14? bo na stronie nic nie ma jak możesz to napisz mi ile za niego zapłaciłeś (może być na priv).

jedyne co mnie zastanawia to fakt iż przy tak dużej szybie może być gorąco w salonie, chociaż mam otwartą przestrzeń około 50m2 i do tego klatka schodowa tez otwarta na poddasze, więc ciepło powinno się rozchodzić. Jak będę palił słabo to znowu szyba będzie czarna.

mila wydała mi się trochę za duża, chociaż ma wyloty ciepłego powietrza pod które można podłączyć rozprowadzenie powietrza.

ogólnie biorę pod uwagę też inne wkłady, które jednak nie maja już tak efektownego frontu, ale są to:

jotul I 400 flat cena 4655zł, 7 kw

Sparke Varm F 670 / 500 4420zł, 13 kw

lazar silesia z nasadka konwekcyjn 5380zł, moc 14,5

więc jak z tym arysto, może użytkownicy, lub osoby z branży napiszą o ich wadach...

• 2 months później...

Witajcie

to ja jeszcze podciągnę temat...... otóż tez zamierzam zakupić wkład arysto 10H i przeczytawszy powyższy link jestem z lekka przerażona...:rolleyes:. Zdecydowałam się na ten wkład ze względu na cenę i wygląd, gdyż zależy mi na takim panoramicznym wkładzie....., jednak nie chciałabym spotkać się z podobnym problem, o którym pisze Forest:eek:. Cena i tak jest dość wysoka (jak dla mnie), bo wyrzucając 7 czy 8 tys. i być niezadowolonym?

może wypowie się ktoś jeszcze - kto takowy wkład użytkuje???

ja generlanie jestem zadowolony z tego wkładu. Podoba mi się wizualnie, może szkoda tylko, że szyba nie jest pirolityczna...

Nie mam problemów w użytkowaniu, natomiast ekipa która mi go stawiała rozwaliła mnie totalnie :( Naprawdę wybierajcie dobre ekipy...to podstawa sukcesu i więcej zaoszczędzonego zdrowia!

Witam.

Jeżeli producent nie poprawił konstrukcji - szczerze odradzam akurat ten model.

Będzie Ci kopcił notorycznie.

Swoją drogą - to dobra okazja do tego żebyś zadzwoniła do producenta i spytała się czy zastanowili się nad problemem i go rozwiązali.

Pozdrawiam.