Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wkład kominkowy Arysto? Czy ktoś zna?

gospie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 53
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja wybrałem ARYSTO 10 P "DJ" z szybą łączoną ale bez szprosu. Kominek bez płaszcza wodnego i innych. Po przeczytaniu tematu nie wiem czy kupić z szybą podnoszoną.

Szyba odchylana

Napisał Forest-Natura

otwierany tylko na bok jest nieporozumieniem (bez względu na firmę). Takie drzwiczki są za ciężkie i po kilku latach zaczną "obwisać", poza tym odkształcając się podczas palenia (gdy nabierają temperatury) grożą pęknięciem szyby w razie ich otwarcia

Szyba do góry

Napisał gola99

jeszcze przed zabudową panowie byli trzy razy na reklamacji ponieważ szyba się nie domykała , podczas podnoszenia szyby do góry było baaaaaardzo głośno i szczelinami ulatniał się dym , zrobili wszystko przed zabudową ale niestety parę tygodni poźniej pękła szyba .

Szpros psuje wygląd kominka. Czy ktoś ma taki wkład i może wyrazić opinie?

Pozdrawiam

Witam.

Grave - tutaj mowa o konkretnym modelu tej firmy (10 H) i jego wadach (kopceniu). Twój może być skonstruowany tak jak należy i nigdy możesz nie mieć z nim problemów.

Ale tak przy okazji i o całokształcie podejścia producenta do zagadnienia ...

Pozdrawiam.

nie.... otwierany z prawej strony, szyba BEZ szprosu 10PDJ (zdjęcie wyżej)

może rzeczywiście racja, że te drzwiczki są jakoś specyficznie obciążone przez boczną szybką,ale mam nadzieję, że nie dojdzie nigdy do takiej sytuacji, że szyba pęknie...

Edytowane przez grave

• 3 weeks później...
uzytkuje kominek dwuszybowy bez szprosa dwie zimy - palę bardzo często, jakieś 5 razy w tygodniu. Obudową nie jestem zachwycona, ale do samego wkładu nic nie mam. Z szyba nic sie nie dzieje narazie. Duża szyba daje duzo ciepła. jedynie w środku pękła jedna z szamotek, nie wiem, czy powinnam to reklamować.

• 1 month później...
  • 6 months później...

Witam wszystkich.

Chciałbym zadać pytanie do pana Forest-Natura. Widzę że kolega wie z czym się je kominki:)

Zaproponowano mi wkład arysto A10 ( chociaż A10 na stronie producenta akurat nie widzę :confused:)

Ma pan może , albo któryś z forumowiczów jakaś wiedzę na jego temat i czy jest to dobry wybór?

Kominkiem będę palił tylko rekreacyjnie, bez płaszcza bez rozprowadzania powietrza.

A może jakaś sugestia co ewentualnie zamiast niego?

Pozdrawiam.

• 1 month później...

Witam.

Kominkiem będę palił tylko rekreacyjnie, bez płaszcza bez rozprowadzania powietrza ... A może jakaś sugestia co ewentualnie zamiast niego?

Temat zdechł już dawno ...

Ale odpowiedź uniwersalna: kominek otwarty, bez "akwarium" ...

Pozdrawiam.

• 2 years później...