Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ułożenie więźby dachowej oraz łączenie belek

Recommended Posts

Witam,

mam dość duży problem z cieślą. Otóż belkę podwalinę połączył sobie na środku i twierdzi, że jest dobrze. Nie jestem pewien tego rozwiązania. W projekcie mam napisane, ze można łączyć ale chyba nie w "powietrzu" tylko jak już to na jakimś murze? Do tego kalenicę położył na lekko skutym pustaku. Wydaje mi się, że powinna być jakaś wylewka no i wzmocnione przynajmniej jedną warstwą cegły klinkierowej? Z góry dzięki za odpowiedzi.

cieśla przyszedł zrobic więźbe, a Tychcesz aby robił jakies wylewki ? murował ?

jesli uwazasz, ze tam powinno byc podmurowane/wylane/ - to weź kielnie i sam sobie podmuruj ...

zrobisz to pewno niegorzej niz cieśla

co do łaczenia podwaliny na srodku - ja nie mam obiekcji

natomiast niezbyt rozumiem co oznacza ze podwalina nie lezy na niczym ? wisi w powietrzu ?

w "powietrzu" to chyba chodzi o płatew ,

jeżeli tak , to ma prawo łączyc w powietrzu

pomysł z kierwonikiem jest dobry - przyznaje sie ze zapomnialem o dziadku:-(

murzarze uzupełnili szpary pod murłatami

natomiast czy to jest płatew czy podwalina juz teraz nie wiem (belka równoległa do kalenicy) opiera sie w kilku punktach na murze ale łączenie było w powietrzu czyli nie miejscu styku z murem. zmieniono to juz (ponoc moja fanaberia ale zbyt ochoczo to zrobili)

... czy łączenie płatwi p. w punkcie podparcia jest lepszym rozwiązaniem

od łączenia w "powietrzu" ?

nie widze w w tym jakiejś lepszości

p.s.

mój ciesla łaczył elementy przez skośne długie zaciecie, a łaczenia wypadały w róznych miejscach

u mnie były dwie płatwie 20x20 cm i długie na 13 m. Dostawca więźby miał tylko jedną uwagę - cyt. "mam nadzieję, że cieśle tych płatwi nie potną bo my do lasu specjalnie musieliśmy jechać i wyciąć dwa drzewa na nie". Jedna wazyła kilkaset kg, ale jakoś ośmui chłopa zdołało je wciągnąć na dach w całości;)

u mnie były dwie płatwie 20x20 cm ...

to chyba niekorzystny przekroj dla platwi

to u mnie było jeszcze lepiej 24x24cm, bez dzwigu sie nie obyło:-(

najwieksza jaką montowałem to 28x36 jak dobrze pamietam ,

ale nie o wielkośc mi chodziło ,

myślalem , że płatew pośrednia powinna miec przekroj prostokątny a nie kwadrat

Skoro doktrynalnie przyjmiemy, że kwadrat jest szczególnym rodzajem prostokąta, to należy uznać iż płatew kwadratowa jest jednocześnie płatwią prostokątną, czyli zgodną ze sztuką ciesielską.

Ładnie i zgrabnie to ująłeś :wink: . Należy pamiętać o rozkładzie sił działających na płatew a o jej przekroju decydują tzw. wskaźniki przekroju na zginanie (w obu płaszczyznach). Przy kącie nachylenia połaci 45* składowe sił od krokwi w obu kierunkach będą identyczne więc przekrój kwadratowy jest w tym wypadku przekrojem optymalnym. Pozdrawiam.

Skoro doktrynalnie przyjmiemy, że kwadrat jest szczególnym rodzajem prostokąta, to należy uznać iż płatew kwadratowa jest jednocześnie płatwią prostokątną, czyli zgodną ze sztuką ciesielską.

tak to i ja moge ... nie ma płatwi kwadratowych i prostokątnych

Przy kącie nachylenia połaci 45* składowe sił od krokwi w obu kierunkach będą identyczne więc przekrój kwadratowy jest w tym wypadku przekrojem optymalnym.

http://www.zimmerei-mierzwa.de/bilder/dachstuhl.jpg

http://www.aboutpixel.de/data/detail/24/Dachstuhl-Rohbau_2.jpg