piotr_cz 01.03.2009 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2009 Witam,mam dość duży problem z cieślą. Otóż belkę podwalinę połączył sobie na środku i twierdzi, że jest dobrze. Nie jestem pewien tego rozwiązania. W projekcie mam napisane, ze można łączyć ale chyba nie w "powietrzu" tylko jak już to na jakimś murze? Do tego kalenicę położył na lekko skutym pustaku. Wydaje mi się, że powinna być jakaś wylewka no i wzmocnione przynajmniej jedną warstwą cegły klinkierowej? Z góry dzięki za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 02.03.2009 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2009 cieśla przyszedł zrobic więźbe, a Tychcesz aby robił jakies wylewki ? murował ?jesli uwazasz, ze tam powinno byc podmurowane/wylane/ - to weź kielnie i sam sobie podmuruj ...zrobisz to pewno niegorzej niz cieśla co do łaczenia podwaliny na srodku - ja nie mam obiekcji natomiast niezbyt rozumiem co oznacza ze podwalina nie lezy na niczym ? wisi w powietrzu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 03.03.2009 00:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2009 Takie problemy rozwiązuje kierownik budowy bo to on odbiera więźbę i potwierdza ten fakt stosownym wpisem w dzienniku budowy. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wartownik 03.03.2009 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2009 w "powietrzu" to chyba chodzi o płatew ,jeżeli tak , to ma prawo łączyc w powietrzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr_cz 03.03.2009 22:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2009 w "powietrzu" to chyba chodzi o płatew , jeżeli tak , to ma prawo łączyc w powietrzu pomysł z kierwonikiem jest dobry - przyznaje sie ze zapomnialem o dziadku:-( murzarze uzupełnili szpary pod murłatami natomiast czy to jest płatew czy podwalina juz teraz nie wiem (belka równoległa do kalenicy) opiera sie w kilku punktach na murze ale łączenie było w powietrzu czyli nie miejscu styku z murem. zmieniono to juz (ponoc moja fanaberia ale zbyt ochoczo to zrobili) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wartownik 04.03.2009 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2009 przy okazji pytanie do fachowcow , czy łączenie płatwi p. w punkcie podparcia jest lepszym rozwiązaniem od łączenia w "powietrzu" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 04.03.2009 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2009 To zależy od sposobu wykonania. Przy połączeniach gniazdo czop powinno być w pobliżu podparcia a nie na podparciu. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 04.03.2009 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2009 ... czy łączenie płatwi p. w punkcie podparcia jest lepszym rozwiązaniem od łączenia w "powietrzu" ? nie widze w w tym jakiejś lepszości p.s. mój ciesla łaczył elementy przez skośne długie zaciecie, a łaczenia wypadały w róznych miejscach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz_p 04.03.2009 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2009 u mnie były dwie płatwie 20x20 cm i długie na 13 m. Dostawca więźby miał tylko jedną uwagę - cyt. "mam nadzieję, że cieśle tych płatwi nie potną bo my do lasu specjalnie musieliśmy jechać i wyciąć dwa drzewa na nie". Jedna wazyła kilkaset kg, ale jakoś ośmui chłopa zdołało je wciągnąć na dach w całości;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wartownik 04.03.2009 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2009 u mnie były dwie płatwie 20x20 cm ... to chyba niekorzystny przekroj dla płatwi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr_cz 05.03.2009 07:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2009 u mnie były dwie płatwie 20x20 cm ... to czyba niekorzystny przekroj dla platwi to u mnie było jeszcze lepiej 24x24cm, bez dzwigu sie nie obyło:-( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wartownik 05.03.2009 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2009 u mnie były dwie płatwie 20x20 cm ... to chyba niekorzystny przekroj dla platwi to u mnie było jeszcze lepiej 24x24cm, bez dzwigu sie nie obyło:-( najwieksza jaką montowałem to 28x36 jak dobrze pamietam , ale nie o wielkośc mi chodziło , myślalem , że płatew pośrednia powinna miec przekroj prostokątny a nie kwadrat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zk140t 06.03.2009 00:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2009 myślalem , że płatew pośrednia powinna miec przekroj prostokątny a nie kwadrat Skoro doktrynalnie przyjmiemy, że kwadrat jest szczególnym rodzajem prostokąta, to należy uznać iż płatew kwadratowa jest jednocześnie płatwią prostokątną, czyli zgodną ze sztuką ciesielską. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 06.03.2009 01:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2009 Ładnie i zgrabnie to ująłeś . Należy pamiętać o rozkładzie sił działających na płatew a o jej przekroju decydują tzw. wskaźniki przekroju na zginanie (w obu płaszczyznach). Przy kącie nachylenia połaci 45* składowe sił od krokwi w obu kierunkach będą identyczne więc przekrój kwadratowy jest w tym wypadku przekrojem optymalnym. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wartownik 06.03.2009 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2009 myślalem , że płatew pośrednia powinna miec przekroj prostokątny a nie kwadrat Skoro doktrynalnie przyjmiemy, że kwadrat jest szczególnym rodzajem prostokąta, to należy uznać iż płatew kwadratowa jest jednocześnie płatwią prostokątną, czyli zgodną ze sztuką ciesielską. tak to i ja moge ... nie ma płatwi kwadratowych i prostokątnych Przy kącie nachylenia połaci 45* składowe sił od krokwi w obu kierunkach będą identyczne więc przekrój kwadratowy jest w tym wypadku przekrojem optymalnym. http://www.zimmerei-mierzwa.de/bilder/dachstuhl.jpg http://www.aboutpixel.de/data/detail/24/Dachstuhl-Rohbau_2.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts