BlackZaba 07.03.2009 23:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2009 1) czy podłogówka w całym domu da radę nagrzać dom w 20 stopniowe mrozy? 2) czy bezwładność podłogówki jest (może być) dużą wadą? Co jeśli jest nam za zimno i chcemy podnieść temp. o 1-2 stopnie? Ile to trwa? 3) czy ogrzewanie podłogowe wyklucza stosowanie chodników, dywaników - nie ukrywam, że w sypialni coś miłego pod nogami na pewno będzie... 4) Jak to jest z tym kurzem? Moja Narzeczona słyszy od ludzi, że strasznie im się kurzy pomieszczenie z podłogówką. Mi się wydaje, że może to być spowodowane tym, że w sąsiednich pokojach są grzejniki i to one unoszą kurz, który opada tam gdzie ich nie ma, czyli na podłogówkę. Dobrze myślę?? 5) co jest tak naprawdę przewagą podłogówki nad grzejnikami? Proszę o tłumaczenie na miarę kobiety, ciemnej blondynki 6) jaki argument ZA podłogówką podalibyście jako decydujący? 7) czy tęsknicie za grzejnikami? Dlaczego tak lub nie? Jeżeli macie jakieś inne argumenty, które mogą przekonać osobę mało zorientowaną technicznie, to zapraszam . PS. O szkodliwości jakby ktoś chciał pisać, to proszę się powstrzymać. Nie chcę żeby to był śmieciowy wątek. hmm moje doświadczenia: 20cia kilka wiosen w domu z grzejnikami, 7 latek we własnym domu z podłogówką na parterze i grzejnikami na poddaszu (kocioł olejowy, więc "klasyka" CO), 1,5 roku mieszkanie z grzejnikami i obecnie jedyny słuszny wybór podłogówka wszędzie (PC i CO niskotemperaturowe) 1) owszem, a dla dobrze zrobionej wystarczy około 35C na zasilaniu by to osiągnąć - co przekłada się na jakieś 24-25C temperatury powierzchni podłogi (daleko do wrażenia ciepłej podłogi, a tym bardziej do odczucia problemów krążeniowych, coś wiem bo mam takich domowników) 2) to chyba jedyna i główna wada, znając ją z doświadczenia wachaliśmy się kilka miesięcy, czy pójść 100% w nowym domu w podłogówkę - i uwaga największym problemem wcale nie jest długi czas nagrzewania (bo to w zasadzie zaskakuje tylko w pierwszym sezonie, jak się ma pogodówkę, to dalej już dom "sam" zaczyna reagować odpowiednio wcześniej - największy problem to gwałtowne zmiany temperatury jesienią/wiosną i skoki jej wewnątrz w górę przy byle silniejszym słoneczku - ale to akurat można rozwiązać odpowiednią wentylacją mechaniczną/czy zwykłym wietrzeniem, więc da się przyzwyczaić 3) mit 4) hmm kurzy to się jak się nie sprząta 2tyg. bez odkurzacza nie stanowią nas jakiegoś problemu z jednym ale - mieszkając z potwornym ukochanym kudłaczem, nie zauważyliśmy żadnej różnicy w ilości "kotów" na podłodze czy to przy grzejnikach, czy przy podłogówce, sam jestem alergikiem i też jakoś nie zauważyłem pogorszenia samopoczucia przez te kilka lat 5) chyba największą dla kobiety - niczym nieograniczona aranżacja wnętrza - przykład: przy naszym obecnym salonie, nie wobrażam sobie w ogóle ogrzania go jakimkolwiek grzejnikiem, po prostu brak kawałka miejsca na ścianie na jego powieszenie, a kanałowe grzejniki przy dwóch narożnych witrynach po 3m. szerokich i wysokości pomieszczenie 3-5,6m niewiele by tu pomogły 6) hmm, tam gdzie były grzejniki i dobra wentylacja, ciepło było mi tylko w ciepłych kapciach i blisko grzejników, temp w pomieszczeniu 22-23C, po nocy budziłem się notorycznie zmarźnięty z zawianym uchem (śpię na boku i jeden zawsze odkrywam), cóż przy grzejnikach zawsze przy podłodze "ciągnie" chłodne powietrze, miałem tego serdecznie dość po drugiej zimie (w poprzednim domu sypialnię mieliśmy z podłogówką na dole, w mieszkaniu nie było wyboru , do znajomych/rodziny z tradycyjnymi grzejnikami, odruchowo w zimie się wybierając wkładamy cieplejsze skarpety (takie narciarskie ), po prostu jesteśmy zmarźlaki, i żeby było zabawniej obecnie mamy u siebie temp. 20-21C i jest na akurat cieplutko, czego nie możemy powiedzieć w pomieszczeniach z grzejnikami przy 23C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
josephine 11.03.2009 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 7. nigdy więcej grzejników! Nawet w łazienkach! Ma gdzie suszycie ręczniki po kąpieli? Będę tu bardzo mocno krzyczeć za grzejnikami w łazienkach nawet jeżeli jest tam podłogówka. Podłogówka w łazience to teraz standard ale grzejniki tam MUSZĄ BYĆ! W mieszkaniu mamy podłogówkę wszędzie i zero grzejników, ręczniki wiecznie mokre, koszmar! Nie rozumiem czemu niektórzy koniecznie instalują grzejniki w łazienkach. Mieszkam teraz w bloku, od 2 lat grzejnik w łazience nie działa - zapowietrzony czy cóś (ukłony w stronę małżonka ) i mimo braku źródła ciepła ręczniki wysychają akurat na czas, kiedy winny być suche. Więc nie rozumiem, gdzie tu jest problem? Wycieracie się co godzinę tym samym ręcznikiem? Kiedy rozmawiałam z instalatorami podłogówki, każdy sugerował mi założenie dodatkowych grzejników, ja jednak nie chciałam komplikować systemu, no i nienawidzę kaloryferów, więc w domu nie będę miała ani jednego - w opinii osób, które już tak mają wszystko jest w porządku. Mam nadzieję, że ja też nie będę żałować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
josephine 11.03.2009 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 Fakt ,że obecnie wielu uzytkowników podłogówek jest zachwyconych jeszcze o niczym nie przesądza. przypomne tu niesławne już DDT, czy koszule nonairon. Na poczatku wszyscy byli tymi wynalazkami zachwyceni. Skuteczne wspaniałe symbol postepu i nowoczesności. I co się stało wszyscy wiemy. Czasami warto posłuchać żony. I odwrotnie, postęp nauki, techniki często budził popłoch wśród pospólstwa a nawet skutkował anatemą kościelną. Niektórzy do dziś żyją jak nasi pradziadowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tacim 12.03.2009 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 Ja też się skłaniam ku 100% pokryciu podłogówką. Zobaczymy jak to będzie. Wpisy ciekawe a wpisy o jej niby szkodliwości jakoś do mnie nie przemawiają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lazik 12.03.2009 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 Ja też się skłaniam ku 100% pokryciu podłogówką. Zobaczymy jak to będzie. Wpisy ciekawe a wpisy o jej niby szkodliwości jakoś do mnie nie przemawiają. Powtórzę się: mam 100% podłogówki. W domu ciepło. Nie zamarzam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inka Opole 12.03.2009 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 My mamy rowniez w calym domku podlogowkena dole jest przykryta kafelkami na gorze panelamijest cieplo i przyjemnieobok maja dom znajomi i tam grzejniki mamy te same temp ustawione czyli 21 stopni w domu a u nich jednak mi jest zawsze chlodniej niz u mnieproblemy z bezwladnoscia sa przesadzone tzn dla jednych to moze byc zaleta dla innych wadaz wentylacja rowniez nie ma zadnych problemowgeneralnie jestesmy zadowoleni a szczegolnie zona ktora jest zmarzluchem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tacim 12.03.2009 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 A jak z rachunkami macie możliwość ich porównania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inka Opole 12.03.2009 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 tylko ciezko porownywac jak i domki troche sie roznia i system grzania tez u nich LPG a u nas PC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tacim 12.03.2009 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 A no tak oczywiście. Dzieki Jeszcze mam pytanie kiedys się mówiło aby np w kuchni omijać meble co by nie tracić ciepła a jak to jest teraz czy układa się ogrzewanie poprostu symetrycznie jak leci? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Savik 22.04.2009 06:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2009 My mamy rowniez w calym domku podlogowke na dole jest przykryta kafelkami na gorze panelami jest cieplo i przyjemnie obok maja dom znajomi i tam grzejniki mamy te same temp ustawione czyli 21 stopni w domu a u nich jednak mi jest zawsze chlodniej niz u mnie problemy z bezwladnoscia sa przesadzone tzn dla jednych to moze byc zaleta dla innych wada z wentylacja rowniez nie ma zadnych problemow generalnie jestesmy zadowoleni a szczegolnie zona ktora jest zmarzluchem Trochę odkurzę temat. Czy możecie mi powiedzieć jak zamierzacie sterować podłogówką? Czy poprzez regulację ręczną na rozdzielaczu, czy może należy pokusić się o jakąś automatykę? Jeśli tak to co stosujecie, będziecie stosować. Dzięki za wszystkie opinie bo mam straszny mętlik w głowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 22.04.2009 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2009 Ja zrobiłem w każdym pomieszczeniu puszki, połączone są wszystkie do rozdzielacza peszlami!Postaram się wyregulować przepływomierzami, jeśli się nie uda to wstawię elektrozawory i termostaty pokojowe !Połączę je kablami, które puszczę w tych peszlach !Kosztowało mnie to kilka groszy i trochę pracy ! Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 22.04.2009 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2009 niestety przy obecnych temperaturach 0-4stopni w nocy 20 w dzień podłogówka trochę ciulowato się sprawdza (no chyba że ktoś ma pogodówkę) - grzejniki można sobie włączyć na noc a podłogówka ma taką bezwładność, że kiepsko tym się steruje. Ja robię coś takiego że odpalam ją wieczorem a jak wstaję wyłączam - muszę sobie dorobić jakieś sterowanie żeby samo się to robiło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 22.04.2009 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2009 Jak chcesz pogodówke to Insbud będzie miał niedługo jakąś nową! Ma być tania i lepsza od tej co ja kupiłem ! Rzeczywiście podłogówka bez sterowania w takie dni jak teraz to nie teges Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Savik 22.04.2009 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2009 Czy dobrze rozumiem, że w takim razie ideał to pogodówka + termostaty w każdym pomieszczeniu? A czy ta pogodówka (bo ona jak rozumiem steruje kotłem) ma być połączona z termostatami pokojowymi? Czy to jest zupełnie niezależne. Mam nadzieję, że za bardzo nie mieszam ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 22.04.2009 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2009 Ideał to podłogówka + pogodówka ( oczywiście to moje zdanie na ten temat ), termostaty to ulepszenie ,które nie zawsze jest konieczne ! Pogodówka steruje temperaturą zasilania, natomiast termostaty są Ci potrzebne wtedy kiedy nie da się wyregulować temp. w pomieszczeniach przepływem! Czyli w sytaucji kiedy masz 10 pomieszczeń i wszędzie rozstaw co 10 cm czy to potrzebne czy nie ,,, A więc ,,, namieszałeś ale tylko trochę Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Savik 23.04.2009 05:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2009 Piczman - dzięki za opinię.Widać, że się na tym znasz, to co powiesz na taki zestaw kotłowy do podłogówki.Podłogówka to ok. 200m2 plus grzejnik w kotłowni i garażu oraz 2 ręcznikowce w łazienkach.Kocioł Vailant ecoTEC VC plus z zasobnikiem 150l.Do tego pogodówka calorMatic430 lub 630 (sprawdzam, która może sterować sprzęgłem).Będę miał jeszcze kominek z PW podpięty do tej instalacji.Rozważam także zamianę zasobnika 150L na 300L aby kominek grzał mi CWU.Jeśli chodzi o termostaty to wykonam elektrykę ale nie będę na razie kupował siłowników i termostatów.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 23.04.2009 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2009 Może się i orientuje w temacie ale nie mam praktyki za sobą więc nie mogę doradzać ! Są na forum osoby, które zajmują się instalacjami, zapytaj ! Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Savik 23.04.2009 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2009 Może się i orientuje w temacie ale nie mam praktyki za sobą więc nie mogę doradzać ! Są na forum osoby, które zajmują się instalacjami, zapytaj ! Powodzenia Tylko, że inne osoby słabo sie udzielaja w tym temacie - ale i tak dzięki. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 23.04.2009 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2009 a jakie przewody daje się dla ewentualnych siłowników?i gdzie w pomieszczeniach najlepiej je wyprowadzić (zakończyć)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Savik 23.04.2009 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2009 Daje zwykłą linkę 2x1 w peszlu.A wyprowadzał będę na ścianę na wysokości 20-30 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts