Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

100% podłogówki - specjalnie dla mojej Żony :-)

Recommended Posts

1) czy podłogówka w całym domu da radę nagrzać dom w 20 stopniowe mrozy?

2) czy bezwładność podłogówki jest (może być) dużą wadą? Co jeśli jest nam za zimno i chcemy podnieść temp. o 1-2 stopnie? Ile to trwa?

3) czy ogrzewanie podłogowe wyklucza stosowanie chodników, dywaników - nie ukrywam, że w sypialni coś miłego pod nogami na pewno będzie...

4) Jak to jest z tym kurzem? Moja Narzeczona słyszy od ludzi, że strasznie im się kurzy pomieszczenie z podłogówką. Mi się wydaje, że może to być spowodowane tym, że w sąsiednich pokojach są grzejniki i to one unoszą kurz, który opada tam gdzie ich nie ma, czyli na podłogówkę. Dobrze myślę??

5) co jest tak naprawdę przewagą podłogówki nad grzejnikami? Proszę o tłumaczenie na miarę kobiety, ciemnej blondynki :-)

6) jaki argument ZA podłogówką podalibyście jako decydujący?

7) czy tęsknicie za grzejnikami? Dlaczego tak lub nie?

Jeżeli macie jakieś inne argumenty, które mogą przekonać osobę mało zorientowaną technicznie, to zapraszam :).

PS. O szkodliwości jakby ktoś chciał pisać, to proszę się powstrzymać. Nie chcę żeby to był śmieciowy wątek.

hmm moje doświadczenia: 20cia kilka wiosen w domu z grzejnikami, 7 latek we własnym domu z podłogówką na parterze i grzejnikami na poddaszu (kocioł olejowy, więc "klasyka" CO), 1,5 roku mieszkanie z grzejnikami i obecnie jedyny słuszny wybór podłogówka wszędzie (PC i CO niskotemperaturowe) ;-)

1) owszem, a dla dobrze zrobionej wystarczy około 35C na zasilaniu by to osiągnąć - co przekłada się na jakieś 24-25C temperatury powierzchni podłogi (daleko do wrażenia ciepłej podłogi, a tym bardziej do odczucia problemów krążeniowych, coś wiem bo mam takich domowników)

2) to chyba jedyna i główna wada, znając ją z doświadczenia wachaliśmy się kilka miesięcy, czy pójść 100% w nowym domu w podłogówkę - i uwaga największym problemem wcale nie jest długi czas nagrzewania (bo to w zasadzie zaskakuje tylko w pierwszym sezonie, jak się ma pogodówkę, to dalej już dom "sam" zaczyna reagować odpowiednio wcześniej - największy problem to gwałtowne zmiany temperatury jesienią/wiosną i skoki jej wewnątrz w górę przy byle silniejszym słoneczku - ale to akurat można rozwiązać odpowiednią wentylacją mechaniczną/czy zwykłym wietrzeniem, więc da się przyzwyczaić

3) mit

4) hmm kurzy to się jak się nie sprząta ;-) 2tyg. bez odkurzacza nie stanowią nas jakiegoś problemu :oops: z jednym ale - mieszkając z potwornym ukochanym kudłaczem, nie zauważyliśmy żadnej różnicy w ilości "kotów" na podłodze czy to przy grzejnikach, czy przy podłogówce, sam jestem alergikiem i też jakoś nie zauważyłem pogorszenia samopoczucia przez te kilka lat

5) chyba największą dla kobiety - niczym nieograniczona aranżacja wnętrza - przykład: przy naszym obecnym salonie, nie wobrażam sobie w ogóle ogrzania go jakimkolwiek grzejnikiem, po prostu brak kawałka miejsca na ścianie na jego powieszenie, a kanałowe grzejniki przy dwóch narożnych witrynach po 3m. szerokich i wysokości pomieszczenie 3-5,6m niewiele by tu pomogły

6) hmm, tam gdzie były grzejniki i dobra wentylacja, ciepło było mi tylko w ciepłych kapciach i blisko grzejników, temp w pomieszczeniu 22-23C, po nocy budziłem się notorycznie zmarźnięty z zawianym uchem (śpię na boku i jeden zawsze odkrywam), cóż przy grzejnikach zawsze przy podłodze "ciągnie" chłodne powietrze, miałem tego serdecznie dość po drugiej zimie (w poprzednim domu sypialnię mieliśmy z podłogówką na dole, w mieszkaniu nie było wyboru :-(, do znajomych/rodziny z tradycyjnymi grzejnikami, odruchowo w zimie się wybierając wkładamy cieplejsze skarpety (takie narciarskie :oops: ), po prostu jesteśmy zmarźlaki, i żeby było zabawniej obecnie mamy u siebie temp. 20-21C i jest na akurat cieplutko, czego nie możemy powiedzieć w pomieszczeniach z grzejnikami przy 23C

• Odpowiedzi 80
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

7. nigdy więcej grzejników! Nawet w łazienkach!

Ma gdzie suszycie ręczniki po kąpieli?

Będę tu bardzo mocno krzyczeć za grzejnikami w łazienkach nawet jeżeli jest tam podłogówka. Podłogówka w łazience to teraz standard ale grzejniki tam MUSZĄ BYĆ!

W mieszkaniu mamy podłogówkę wszędzie i zero grzejników, ręczniki wiecznie mokre, koszmar!

Nie rozumiem czemu niektórzy koniecznie instalują grzejniki w łazienkach. Mieszkam teraz w bloku, od 2 lat grzejnik w łazience nie działa - zapowietrzony czy cóś (ukłony w stronę małżonka :lol:) i mimo braku źródła ciepła ręczniki wysychają akurat na czas, kiedy winny być suche. Więc nie rozumiem, gdzie tu jest problem? Wycieracie się co godzinę tym samym ręcznikiem?

Kiedy rozmawiałam z instalatorami podłogówki, każdy sugerował mi założenie dodatkowych grzejników, ja jednak nie chciałam komplikować systemu, no i nienawidzę kaloryferów, więc w domu nie będę miała ani jednego - w opinii osób, które już tak mają wszystko jest w porządku. Mam nadzieję, że ja też nie będę żałować.

Fakt ,że obecnie wielu uzytkowników podłogówek jest zachwyconych jeszcze o niczym nie przesądza. przypomne tu niesławne już DDT, czy koszule nonairon. Na poczatku wszyscy byli tymi wynalazkami zachwyceni. Skuteczne wspaniałe symbol postepu i nowoczesności. I co się stało wszyscy wiemy.

Czasami warto posłuchać żony.

I odwrotnie, postęp nauki, techniki często budził popłoch wśród pospólstwa a nawet skutkował anatemą kościelną. Niektórzy do dziś żyją jak nasi pradziadowie.

My mamy rowniez w calym domku podlogowke

na dole jest przykryta kafelkami na gorze panelami

jest cieplo i przyjemnie

obok maja dom znajomi i tam grzejniki mamy te same temp ustawione czyli 21 stopni w domu a u nich jednak mi jest zawsze chlodniej niz u mnie

problemy z bezwladnoscia sa przesadzone tzn dla jednych to moze byc zaleta dla innych wada

z wentylacja rowniez nie ma zadnych problemow

generalnie jestesmy zadowoleni a szczegolnie zona ktora jest zmarzluchem

• 1 month później...
My mamy rowniez w calym domku podlogowke

na dole jest przykryta kafelkami na gorze panelami

jest cieplo i przyjemnie

obok maja dom znajomi i tam grzejniki mamy te same temp ustawione czyli 21 stopni w domu a u nich jednak mi jest zawsze chlodniej niz u mnie

problemy z bezwladnoscia sa przesadzone tzn dla jednych to moze byc zaleta dla innych wada

z wentylacja rowniez nie ma zadnych problemow

generalnie jestesmy zadowoleni a szczegolnie zona ktora jest zmarzluchem

Trochę odkurzę temat.

Czy możecie mi powiedzieć jak zamierzacie sterować podłogówką? Czy poprzez regulację ręczną na rozdzielaczu, czy może należy pokusić się o jakąś automatykę?

Jeśli tak to co stosujecie, będziecie stosować.

Dzięki za wszystkie opinie bo mam straszny mętlik w głowie.

Ja zrobiłem w każdym pomieszczeniu puszki, połączone są wszystkie do rozdzielacza peszlami!

Postaram się wyregulować przepływomierzami, jeśli się nie uda to wstawię elektrozawory i termostaty pokojowe !Połączę je kablami, które puszczę w tych peszlach !

Kosztowało mnie to kilka groszy i trochę pracy !

Pozdr.

niestety przy obecnych temperaturach 0-4stopni w nocy 20 w dzień podłogówka trochę ciulowato się sprawdza (no chyba że ktoś ma pogodówkę) - grzejniki można sobie włączyć na noc a podłogówka ma taką bezwładność, że kiepsko tym się steruje. Ja robię coś takiego że odpalam ją wieczorem a jak wstaję wyłączam - muszę sobie dorobić jakieś sterowanie żeby samo się to robiło.

Ideał to podłogówka + pogodówka ( oczywiście to moje zdanie na ten temat ), termostaty to ulepszenie ,które nie zawsze jest konieczne !

Pogodówka steruje temperaturą zasilania, natomiast termostaty są Ci potrzebne wtedy kiedy nie da się wyregulować temp. w pomieszczeniach przepływem!

Czyli w sytaucji kiedy masz 10 pomieszczeń i wszędzie rozstaw co 10 cm czy to potrzebne czy nie ,,,

A więc ,,, namieszałeś ale tylko trochę :wink:

Pozdr.

Piczman - dzięki za opinię.

Widać, że się na tym znasz, to co powiesz na taki zestaw kotłowy do podłogówki.

Podłogówka to ok. 200m2 plus grzejnik w kotłowni i garażu oraz 2 ręcznikowce w łazienkach.

Kocioł Vailant ecoTEC VC plus z zasobnikiem 150l.

Do tego pogodówka calorMatic430 lub 630 (sprawdzam, która może sterować sprzęgłem).

Będę miał jeszcze kominek z PW podpięty do tej instalacji.

Rozważam także zamianę zasobnika 150L na 300L aby kominek grzał mi CWU.

Jeśli chodzi o termostaty to wykonam elektrykę ale nie będę na razie kupował siłowników i termostatów.

Pozdrawiam