cieszynianka 23.04.2009 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2009 My mamy sterowanie dla każdego pomieszczenia osobno (termostat w pokoju podpięty do siłownika w skrzynce) i pogodówka oprócz tego. Termostaty w pomieszczeniach dają możliwość w miarę precyzyjnego, niezależnego sterowania temperaturami w pomieszczeniach oraz czasowego wyłączania ogrzewania w nieużywanym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Savik 24.04.2009 04:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2009 My mamy sterowanie dla każdego pomieszczenia osobno (termostat w pokoju podpięty do siłownika w skrzynce) i pogodówka oprócz tego. Termostaty w pomieszczeniach dają możliwość w miarę precyzyjnego, niezależnego sterowania temperaturami w pomieszczeniach oraz czasowego wyłączania ogrzewania w nieużywanym. I właśnie powiedz jak Ci się to sprawdza? A jeśli mogę mieć jakieś pytania to jaki masz piec do tego i czy do instalacji masz podpięty kominek z PW? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 25.04.2009 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2009 Piec Vaillant z zamkniętą komorą spalania, jednofunkcyjny z zasobnikiem. Kominek z płaszczem wodny w planach (kasa) na razie wszystko przygotowane do podłączenia (woda, powietrze i prąd). Jeszcze nie mieszkamy, ale zimą już grzaliśmy dom. Rzeczywiście termometr wskazuje taką temperaturę lub odrobinę więcej niż zadana na termostacie. Pogodówka ma wyprzedzać działanie termostatów. Rozwiązanie z termostatami zostało sprawdzone przez znajomych (mają to już kilkanaście lat) i polecane jako bardzo wygodne rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Savik 27.04.2009 05:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2009 Piec Vaillant z zamkniętą komorą spalania, jednofunkcyjny z zasobnikiem. Kominek z płaszczem wodny w planach (kasa) na razie wszystko przygotowane do podłączenia (woda, powietrze i prąd). Jeszcze nie mieszkamy, ale zimą już grzaliśmy dom. Rzeczywiście termometr wskazuje taką temperaturę lub odrobinę więcej niż zadana na termostacie. Pogodówka ma wyprzedzać działanie termostatów. Rozwiązanie z termostatami zostało sprawdzone przez znajomych (mają to już kilkanaście lat) i polecane jako bardzo wygodne rozwiązanie. Dzięki za odpowiedź, my właśnie zastanawiamy się nad odłożeniem kominka z PW w czasie ze względów kasowych. Po wycenie kotłownie (24 KPLN ) to zaczynamy mieć nawet pewność, że zrobimy go dopiero za jakiś czas Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pluszku 27.04.2009 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2009 wracajac do pytania pytajacego: 100% podłogówki jest do d..y przy wiosennej pogodzie i skokach temperatury miedzy dniem a nocą o 20 stopni. Noce są chłodne, czasami nawet +2 lub nawet -1 stopien a w dzien + 20 stopni.Podłogówka ze swoja bezwładnościa nie sprawdza sie. Po co grzac cały dzien gdy chłodno jest przez 6 godzin. "Przeprosiłem" sie z kaloryferami w sypialniach. Puszczam w kaloryfery +40 stopni od 22-giej do 3 nad ranem i nocki są cieplejsze. Gdyby nie było grzejnikow do byłoby cieżko. Podłogowka rozgrzewa sie 12 godzin, to kiedy trzeba by grzac by w nocy było ciepło? W południe gdy na dworze jest + 20 stopni? Przy sterowniku pogodowym piec by zgłupiał, bo jak to? chce miec w domu +20 gdy na dworze jest + 20? A gdy po godzinie 19-tej zaczyna sie robic chłodno to do 24-tej podłoga nie zdarzyłaby sie nagrzac.Ciekaw jestem jak ten problem rozwiazali posiadacze 100% podłogówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 27.04.2009 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2009 Przy sterowniku pogodowym piec by zgłupiał, bo jak to? chce miec w domu +20 gdy na dworze jest + 20? W czym problem ? Pogodówka dobiera temp. zasilania tak, żebyś się nie musiał martwić o te skoki temp.!!! Dobiera parametry tak często że nie przegrzejesz domu ani nie wychłodzisz! To taka większa filozofia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pluszku 27.04.2009 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2009 Wszystko jasne ale przy niższych termeraturach. A teraz to pogodowka przy temp. zewnetrznej 20 stopni i żądanej wewnetrznej 20 stopni daje temp. zasilania 0 stopni. Aby temp. zasilania wzrosła trzeba ustawiac albo abstrakcyjna temp. ządaną albo podnosic temp. punktu początkowego, zdejmując przy okazji blokada "wyłącz ogrzewanie przy temp. zewnetrznej powyżej 18 stopni". A jeszcze czujnik temp zewnetrznej mam od strony pólnocno zachodniej - niby szytstko zgodnie ze sztuką, efekt jednak taki, ze gdy juz na dworze zaczyna byc chłodnawo a słonce zachodzi, wtedy czujnik jest oswietlany własnie tymi ostatnimi promieniami słonca, taką teraz mamy pore roku, że słonce zachodzi od pólnocno-zachodniej strony. Za dużo tego ustawiania. Podobny efekt a mniej pracy daje wiadreko drewna i 3 grudki węgla przepalane w kominku miedzy 20 a 22-gą. Jestem jeszcze na etapie, ze palenie w kominku mnie bawi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 27.04.2009 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2009 a jak pisałem, że należy przyznać, że bezwładność podłogówki jest wadą, i przy wszystkich innych ich zaletach trzeba sobie z tego zadawać sprawę to mnie zakrzyczeli i niemal zwyzywali. na tym forum panują pewne mody i uporczywe zamienianie dla tematów modnych wad w zalety (no bo przecież można wykorzystać akumulacyjność - tylko na co aż taka akum. przy np. gazie). jak to jest u mnie... u mnie ten problem występował przy obniżeniu temp. na noc. nagrzanie w dzień budynku do 22-23st. + ustawienie temp. na noc obniżonej choćby do 20st. spowodowało, że nawet przy temp. bliskich 0st. w nocy grzanie samo się nie włączało (lub symbolicznie i niezauważalnie). a potem już następnego dnia wystarczyło, że słonko pogrzało trochę mniej i przy kolejnym wieczornym spadku - i dało się odczuć dyskomfort. oczywiście ręczne przesterowanie rozwiązywało problem po ok. 2h. pewnie samo też by się rozwiązało w ciągu kilku h później. na razie lepiej wychodzi pozostawienie mi stałej temperatury na noc, bez obniżania. powoduje to, że przy zadanej 22-23 i przy zewn. typu 6st. coś tam grzeje. nie powoduje to zauważalnego dogrzania atmosfery w domu ale uzupełnia braki w akumulacyjności (skoro już musi być i powoduje problemy to jakoś to wykorzystajmy) - co się przydaje na gwałtowne ochłodzenia kolejnego dnia. i od dwóch tygodni nie dotykam ustawień i jest ok. aczkolwiek może komuś innemu by było za ciepło... każdy przypadek będzie trochę inny. podobno da się zrobić minimalnie akumulującą podłogówkę - tylko kto o tym wie, kto tak umie i robi. może trzeba spopularyzować temat. algorytmy w sterownikach mogły by być lepsze i uwzględniać i rozwiązywać takie problemy samodzielnie - ale chyba żaden producent nie podąża w tym kierunku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Savik 27.04.2009 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2009 Panie, Panowie,a możecie napisać jakie macie sterowanie do podłogówki?Mi dzisiaj zaczęli układać, jak będę miał chwilę to wrzucę foty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 27.04.2009 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2009 Wszystko jasne ale przy niższych termeraturach. A teraz to pogodowka przy temp. zewnetrznej 20 stopni i żądanej wewnetrznej 20 stopni daje temp. zasilania 0 stopni. Aby temp. zasilania wzrosła trzeba ustawiac albo abstrakcyjna temp. ządaną albo podnosic temp. punktu początkowego, zdejmując przy okazji blokada "wyłącz ogrzewanie przy temp. zewnetrznej powyżej 18 stopni". A jeszcze czujnik temp zewnetrznej mam od strony pólnocno zachodniej - niby szytstko zgodnie ze sztuką, efekt jednak taki, ze gdy juz na dworze zaczyna byc chłodnawo a słonce zachodzi, wtedy czujnik jest oswietlany własnie tymi ostatnimi promieniami słonca, taką teraz mamy pore roku, że słonce zachodzi od pólnocno-zachodniej strony. Za dużo tego ustawiania. Podobny efekt a mniej pracy daje wiadreko drewna i 3 grudki węgla przepalane w kominku miedzy 20 a 22-gą. Jestem jeszcze na etapie, ze palenie w kominku mnie bawi Czujnik powinien być tak umieszczony, żeby o żadnej porze nie dosięgały go promienie słońca, bo inaczej nie spełni swojej roli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 27.04.2009 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2009 Panie, Panowie, a możecie napisać jakie macie sterowanie do podłogówki? Mi dzisiaj zaczęli układać, jak będę miał chwilę to wrzucę foty. No właśnie pisałam, że w każdym pomieszczeniu termostat, który dba, żeby cały czas była właściwa (zadana) temperatura. Kiedy w pomieszczeniu podnosi się temp. powyżej zadanej, termostat przekazuje sygnał do siłownika, który zamyka dopływ ciepłej wody do danego pomieszczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 27.04.2009 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2009 Czujnik powinien być tak umieszczony, żeby o żadnej porze nie dosięgały go promienie słońca, bo inaczej nie spełni swojej roli To nie jest takie proste. Mam dokładnie na północnej ścianie. Prawie idealna północ (odchylenie rzędu kilku stopni) Łapie teraz promienie bokiem od godz. 6 do 8 rano. Przesuwając go na tej ścianie to jedynie trochę mogę zmienić godziny. Na inne ściany to by było jeszcze gorzej. Wielu użytkowników sobie pewnie nie zdaje sprawy z tego, że o jakiejś porze łapie - co można dopiero zobaczyć po zrobieniu wykresu z czujnika. Chyba, że ktoś ma jakiejś naturalne przeszkody w okolicy, u mnie musiałby jakiś budynek powstać po mojej północno-wschodniej części, co nie wchodzi w grę. Ale aż tak to nie przeszkadza, akurat w tych godzinach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 27.04.2009 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2009 Nam się udało go tak zadekować, że promyki go nie tykają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 27.04.2009 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2009 A propos czujnika zewnętrznego do pogodówki, jak go zainstalować prawidłowo?Ma sobie wystawać ze ściany nieosłonięty czy w jakąś puszkę go wsadzić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 27.04.2009 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2009 mam w puszcze plastikowej.ale to nie rozwiązuje problemu jak na puszkę padną promienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 27.04.2009 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2009 Nasz jest na ścianie północnej , z małym odchyleniem na wschód, ale od wschodu zasłania go ściana wiatrołapu, więc na promyki się nie łapie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Savik 27.04.2009 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2009 Panie, Panowie, a możecie napisać jakie macie sterowanie do podłogówki? Mi dzisiaj zaczęli układać, jak będę miał chwilę to wrzucę foty. No właśnie pisałam, że w każdym pomieszczeniu termostat, który dba, żeby cały czas była właściwa (zadana) temperatura. Kiedy w pomieszczeniu podnosi się temp. powyżej zadanej, termostat przekazuje sygnał do siłownika, który zamyka dopływ ciepłej wody do danego pomieszczenia. trochę się lamersko wyraziłem Chodzi mi o typ, producenta termostatu i siłownika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 27.04.2009 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2009 U nas wszystko z Kan-Thermu (listwy, siłowniki i termostaty) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 27.04.2009 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2009 A jeszcze czujnik temp zewnetrznej mam od strony pólnocno zachodniej - niby szytstko zgodnie ze sztuką, efekt jednak taki, ze gdy juz na dworze zaczyna byc chłodnawo a słonce zachodzi, wtedy czujnik jest oswietlany własnie tymi ostatnimi promieniami słonca, taką teraz mamy pore roku, że słonce zachodzi od pólnocno-zachodniej strony. I to jest niby zgodnie ze sztuką? Hmmm... [tu nalezy wstawić minę i ton Morfeusza, gdy pyta Neo "Do you think this is air you;re breathing?" ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pluszku 28.04.2009 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2009 A jeszcze czujnik temp zewnetrznej mam od strony pólnocno zachodniej - niby szytstko zgodnie ze sztuką, efekt jednak taki, ze gdy juz na dworze zaczyna byc chłodnawo a słonce zachodzi, wtedy czujnik jest oswietlany własnie tymi ostatnimi promieniami słonca, taką teraz mamy pore roku, że słonce zachodzi od pólnocno-zachodniej strony. I to jest niby zgodnie ze sztuką? Hmmm... [tu nalezy wstawić minę i ton Morfeusza, gdy pyta Neo "Do you think this is air you;re breathing?" ] A na jakiej ma byc? Zgodnie z różą wiatrow jest to kierunek NNW czyli 337,5 stopnia. Słonce zachodzi w kierunku zachodnim podczas rownonocy wiosenno-jesiennej , teraz gdy slonce zachodzi o godzinie 20-tej zachodzi o polnocno-zachodniej strony. Północny-wschod jest lepszy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts