Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Betonowe ogrodzenie wysokie 2,5m. Nie wywróci się? Ma ktoś?

Recommended Posts

Będę robił na wiosnę tak znienawidzone przez wielu ogrodzenie betonowe z gotowych elementów. Z racji pewnych niekorzystnych, że tak powiem czynników, jestem zmuszony zrobić z jednej strony ogrodzenie wysokie na 2,5 m. Producent i zarazem montażysta zapewnia mnie, że po wkopaniu i zalaniu słupków(beton + gruz) na głębokość 125 cm w ziemię nic się z tym ogrodzeniem złego nie będzie działo. Po drugiej stronie działki ogrodzenie będzie miało tradycyjne 155cm i 85 cm słupków w ziemi. Jednak bardzo obawiam się pracy ogrodzenia zimą.

Ma ktoś tak wysokie ogrodzenie lub widział takowe. Proszę o porady.

Słuszna uwaga. A uwzględnia się np wysokość skarpy 1,2 m która z jednej prawie przylega do ogrodzenia czy liczy się od gruntu. Nie lubię biurokracja ale co tam takie zgłoszenie. Wystarczy np: "Zgłaszam budowę ogrodzenia od dnia 31.03.2009 r. Linia ogrodzenia 30 cm od granicy mojej działki. Ogrodzenie w systemie segmentów betonowych o wysokości 2.50 cm.....Przynajmniej tak myślę..... . Mylę się?

Słuszna uwaga. A uwzględnia się np wysokość skarpy 1,2 m która z jednej prawie przylega do ogrodzenia czy liczy się od gruntu. Nie lubię biurokracja ale co tam takie zgłoszenie. Wystarczy np: "Zgłaszam budowę ogrodzenia od dnia 31.03.2009 r. Linia ogrodzenia 30 cm od granicy mojej działki. Ogrodzenie w systemie segmentów betonowych o wysokości 2.50 cm.....Przynajmniej tak myślę..... . Mylę się?

W swoim urzędzie masz do tego druk + na 100% będziesz musiał załączyć mapki z geodezji

A uwzględnia się np wysokość skarpy 1,2 m która z jednej prawie przylega do ogrodzenia czy liczy się od gruntu.

Tylko weź pod uwagę że jak skartpa dojdzie do ogrodzenia, sama lub ktoś zasypie taką szczelinę to takie ogrodzenie zacznie pracować jako mur oporowy, a do tego nie jest przenaczone i może sie pochylic lub popękać. Czyli muisisz pinować aby grunt nie obciążał z jednej strony ogrodzenia.