Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kuchnia od południa z wyjściem na taras

Recommended Posts

Witam,

Co sadzicie o takim ustawieniu domu??? Chcielibysmy miec salon jak najbardziej nasłoneczniony,czy taras nie wchodzi zbyt na północną stronę ???

http://img683.imageshack.us/img683/794/1521rzut1.jpg

uważam że lepiej byłoby usytuować dom z wejściem i wjazdem od wschodu- wtedy salon wychodzi na południowy zachód, co w naszej strefie klimatycznej uważane jest za rozwiązanie najbardziej pożądane, a od północy znajdą się jedynie trzy niewielkie okna ( w dodatku z jednego garażowego może można by zrezygnować minimalizując tym samym przeszklenia od strony północnej i wpisując się w trend architektury ekologicznej, ograniczającej zbędne straty ciepła)

• Odpowiedzi 95
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jfilemonowicz tak się składa ze ten pokój od północy i od wschodu tzn. ten z podwójnym balkonem wcale nie jest ciemny . w zasadzie nie widzę różnicy w doświetleniu pomiędzy pokojami na górze. Nie doradzaj żle jak nie wiesz. 8)

Patrząc po układzie ścian i rozmieszczeniu okien (przy założeniu usytuowania dokładnie z wejściem od północy, domyślam się że doświetlenie nie będzie najlepsze. Z Pani zdjęć z budowy wynika, że pokój o którym mówimy ma jeszcze okno dachowe- natomiast rzucik na stronie "producenta projektów" nie wskazuje na to. Dodawali Państwo okno dachowe do tego projektu? Czy też pojawiła się niezgodność, która wprowadziła mnie w błąd.

Teraz tak patrzę na moją adaptację i faktycznie, mam dodane okno dachowe 78/160 :oops: .Przypominam sobie nawet jak toczyłam spór o to okno z kierownikiem budowwy- on sie uparł , zgodzil się ze mną że go nie będzie a i tak mi je wstawił 8) W oryginalnym projekcie na 100% byloby ponuro. Chylę czółko p.Filemonowicz :D miał pan rację. No, ale żeby tak od razu schowek na mopy... :D

Takie mam osobiste doświadczenia z balkonami od północy - świetnie nadają się na instalację karmników dla ptaków, oraz suszenia mopów (które przeszkadzałyby na często użytkowanym południowo-zachodnim tarasie ;)

Ale w tym projekcie balkon ma uzasadnienie gdyż jest jednocześnie zadaszeniem wejścia oraz elementem dekoracyjnym ...

powyzsze wypowiedzi dowodza jacy jestesmy rozni :-) to co jednemu pasuje, drugiemu zupelnie nie odpowiada Ja mialam juz przerobiony swoj projekt na taki z kuchnia od wejscia, gdy po namysle wrocilam do pierwotnej wersji. Mam kuchnie od ogrodu w wyjsciem na taras.:-) :-) :-) Moja argumentacja byla taka: po co wpatrywac sie w ulice, gy furtka i tak zamknieta, podlaczona do videofonu. A slonce uwielbiam, choc mam malo okazji z niego korzystac. Wiec obieram ziemniaki na tarasie i w tym czasie opalam nogi, gdy sie gotuje wychodze na taras chocby na 5 minut, aby np. poustawiac zastawe czy zrobic surowke i lapie promienie slonca ;-) Jedzenie posilkow na swiezym powietrzu to obok palenia w kominku moj koronny argument za posiadaniem domu. Niestety, w moim wypadku korzystanie z tego dobrodziejstwa tylko w niedziele i w czasie ewentualnego urlopu, w tygodniu nie ma szans :-(

• 3 years później...