agnieszkakusi 03.03.2009 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2009 padniesz nie padniesz ja mam kuchnię od południa z zadaszeniem nad wejściem i nie ma problemu. Przeżyłam już dwa lata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 03.03.2009 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2009 Od północy ściana garażowa na dole i łazienka/garderoba u góry-ze względów energetycznych, ściana północna jest najzimniejsza, nie powinna być mocno przeszklona. Wejście i kuchnia od zachodu z widokiem na podjazd i bramę. Taras od wschodu i południa z widokiem na ogród-jest częściowo zadaszony a jeśli będzie za ciepło odgrodzimy się roślinnością. Sypialnie z widokiem na ogród i bramę, czyli południe i zachód. Mocno przemyśleliśmy ten układ przy wyborze projektu-dobieraliśmy go do usytuowania działki względem stron świata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzycha16a 03.03.2009 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2009 Od północy ściana garażowa na dole i łazienka/garderoba u góry-ze względów energetycznych, ściana północna jest najzimniejsza, nie powinna być mocno przeszklona. Wejście i kuchnia od zachodu z widokiem na podjazd i bramę. Taras od wschodu i południa z widokiem na ogród-jest częściowo zadaszony a jeśli będzie za ciepło odgrodzimy się roślinnością. Sypialnie z widokiem na ogród i bramę, czyli południe i zachód. Mocno przemyśleliśmy ten układ przy wyborze projektu-dobieraliśmy go do usytuowania działki względem stron świata. U nas bardzo podobnie. Północna ściana garażowa, na dole i na górze łazienka. Wejście i kuchnia od zachodu z widokiem na wjazd. Taras od wschodu i południa z widokiem na.....jeszcze bałagan Sypialnie na wschód, południe i zachód. U nas też projekt moooocno przemyślany i też dobierany do stron świata Zobaczymy jak to będzie w praktyce, jeszcze nie mieszkamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
phans 03.03.2009 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2009 Od północy ściana garażowa na dole i łazienka/garderoba u góry-ze względów energetycznych, ściana północna jest najzimniejsza, nie powinna być mocno przeszklona. Wejście i kuchnia od zachodu z widokiem na podjazd i bramę. Taras od wschodu i południa z widokiem na ogród-jest częściowo zadaszony a jeśli będzie za ciepło odgrodzimy się roślinnością. Sypialnie z widokiem na ogród i bramę, czyli południe i zachód. Mocno przemyśleliśmy ten układ przy wyborze projektu-dobieraliśmy go do usytuowania działki względem stron świata. Dobrze przemyślane usytuowanie pomieszczeń domu wg stron świata. Rozumiem, że masz łazienkę i garderobę nad garażem? Też coś tak kombinuję. Ja jeszcze dodam, że z kuchni powinno się móc zobaczyć kto stoi przed furtką/bramą do naszej posesji. Taras od południowego zachodu nie jest dobrym pomysłem i dlatego jak wyżej lepiej go zrobić od południowego wschodu - ale jak się nie da to się nie da i już. Ja mam wjazd od północy a opis dot. wjazdu od zachodu który wydaje się być lepszy bo można cały garaż od północy postawić. Przy wjeździe od północy garaż będzie od strony północno - wschodniej. Jak ktoś chce i się uprze to tak będzie mieć ale należy znać zalety i wady każdego rozwiązania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 03.03.2009 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2009 Od północy ściana garażowa na dole i łazienka/garderoba u góry-ze względów energetycznych, ściana północna jest najzimniejsza, nie powinna być mocno przeszklona. Wejście i kuchnia od zachodu z widokiem na podjazd i bramę. Taras od wschodu i południa z widokiem na ogród-jest częściowo zadaszony a jeśli będzie za ciepło odgrodzimy się roślinnością. Sypialnie z widokiem na ogród i bramę, czyli południe i zachód. Mocno przemyśleliśmy ten układ przy wyborze projektu-dobieraliśmy go do usytuowania działki względem stron świata. Dobrze przemyślane usytuowanie pomieszczeń domu wg stron świata. Rozumiem, że masz łazienkę i garderobę nad garażem? Też coś tak kombinuję. Ja jeszcze dodam, że z kuchni powinno się móc zobaczyć kto stoi przed furtką/bramą do naszej posesji. Taras od południowego zachodu nie jest dobrym pomysłem i dlatego jak wyżej lepiej go zrobić od południowego wschodu - ale jak się nie da to się nie da i już. Ja mam wjazd od północy a opis dot. wjazdu od zachodu który wydaje się być lepszy bo można cały garaż od północy postawić. Przy wjeździe od północy garaż będzie od strony północno - wschodniej. Jak ktoś chce i się uprze to tak będzie mieć ale należy znać zalety i wady każdego rozwiązania. Tak łazienka i garderoba nad garażem. Z kuchni można zobaczyć gości, z sypialni rodziców, znaczy się naszej również. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monikaa13 03.03.2009 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2009 U nas tak http://fotoforum.gazeta.pl/photo/4/vi/kg/qp4n/4eVDf3SEW09p4hlBIB.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grizzli 03.03.2009 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2009 ja lubie, żeby w tym pomieszczeniu, gdzie spędzam dużo czasu za dnia, było dużo światła. Jeśli to kuchnia, to w kuchni, jeśli salon, to w salonie, a jeżeli warsztat majsterkowicza, to tam powinno być najwięcej słońca. W ten sposób myśląc, sypialnie mam od północy i wschodu, bo jak ktoś w nich jest, to i tak jest oświetlone elektrycznością... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwcia43 03.03.2009 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2009 Hmm, cenne uwagi. Zerknijcie proszę jeszcze na projekt (nie umiem wkleić linku ) - projekt Kaliope z pracowni Dobre Domy. U nas południe wypada dokładnie na rogu domu - na samym słupie. Małe okno w kuchni będzie więc oświetlone wschodnim słońcem. Dzwi zaś będą chronione przez zadaszenie tarasu właściwie do końca dnia. Mąż mówi, że będzie odbijać od tarasowej posadzki. Mój argument - że zrobimy pergolę z zielenią. Też wydaje mi się, że słońce zwłaszcza w te chłodne pory roku da lepszy nastrój w kuchni. Zwłaszcza,że będzie otwarta na salon. A może znacie inne projekty z takim wyjściem? Takie z poddaszem użytkowym. Dom według tego projektu budują nasi sąsiedzi.Szczegółów nie znam, ale są w nim duuże błędy konstrukcyjne. Oj mają z nim przeboje...Popytaj kto go wybudował żebyście nie wkopali się z takimi babolami. Moja emanuela i kaliope mają identyczne ułożenie według stron świata i ja bym się nie zamieniła - wydaje mi się, że kuchnia w kaliope mimo stron świata jest ciemnawa - właśnie przez to zadaszenie bo okna tam nie ma chyba z tego co pamiętam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwcia43 03.03.2009 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2009 Poprawka -piszesz że jest okno... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Duży Boban 03.03.2009 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2009 Ja mam kuchnię od południa (okno), od wschodu wyjście z kuchni na zadaszony taras. Jest w porządku ale mam podcienie i słońce nie świeci bezpośrednie w całe okno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Urtica 04.03.2009 08:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2009 Duży Boban - a jaki domek budujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurek_Z 04.03.2009 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2009 U mnie kuchnia prawie od południa z oknem na taras i wyjściem na taras z jadalni, taras również na stronie wschodniej. Okno z kuchni w lecie, gdy słonko jest wysoko, jest zacienione balkonem z sypialni. W zimie pięknie słonko rozświetla kuchnię. Jesteśmy bardzo zadowoleni z tego usytuowania kuchni i tarasu. Położenie domu na działce http://img185.imageshack.us/img185/8470/scan10080jk1.jpg zdjęcie zrobione 26 października o 10 przed południem http://img4.imageshack.us/img4/1696/dsc06492.jpg Ponadto w oknach są rolety zewnętrzne, które w razie potrzeby można przysłonić. Wentylacja mechaniczna z GWC też poprawia w lecie komfort cieplny w kuchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Urtica 04.03.2009 21:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2009 Jestem pod wrażeniem. Wyjątkowo profesjonalny post! Zdjęcia też obejrzałam z uwagą i tylko smutno mi trochę, że przede mną jeszcze baaaaardzo długa droga do własnego domku Ale jestem podbudowana, że są rozwiązania, które są w stanie pogodzić różne rzeczy. Jurek, gratuluję sukcesu budowlanego, po prostu super! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stasiek_ps 04.03.2009 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2009 Będzie bardzo dobrze. Ja mam projekt indywidualny i mam kuchnie prawie w tym samym miejscu. I nie martw się o słońce w kuchni bo przecież od południa masz zadaszony taras. Ja mam zadaszony taras od zachodu i jadalnie od południa i zaczynam się martwić czy nie będzie za mało słońca w kuchni. Kuchnia to dla mnie serce domu powinna być jasna i ciepła. Tych parę ciepłych dni w wakacje wytrzymasz bez problemu a w pozostałe pory roku będziesz się cieszyć słońcem w kuchni. Wogóle bardzo fajny projekt znalazłaś. Wielkościowo idealny. Mój wygląda tak. http://picasaweb.google.pl/stasiekps/Budowa#5237790101571387170 Więcej tutaj: http://picasaweb.google.pl/stasiekps/Budowa# Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 05.03.2009 05:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2009 A jedna z zasad dobrego projektu przypadkiem nie mówi żeby kuchnie umieszczać od zacienionych stron??? W kuchni od gotowania jest dużo cieplej niż w innych pomieszczeniach. Zmywarka też oddaje ciepło do otoczenia, nawet ciepła woda. jakoś nie przemawia do mnie gotowanie w majtkach i staniku ... jest tak jak piszesz - jedna z zasad dobrego projektu wyraźnie mówi aby nie lokalizowac kuchni od południa ! oprócz wymienionych urządzeń w kuchni /na ogół/ stoi lodówka ona równiez /a moze przede wszystkim/ ciagle oddaje ciepło do otoczenia mimo tylu zwolenników kuchni od południa - jakoś nie przemawia do mnie widok roztopionego masła lejacego się po ceracie czy blacie stołu ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 05.03.2009 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2009 Brzoa, zapraszam w największy upał Masło nie leje się po blacie. Ceraty nie używam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klodziki 05.03.2009 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2009 witam, ja co prawda mieszkam póki co w mieszkaniu i mam kuchnie od poł. zach. i powiem, że latem jest tragedia, temp. w kuchni potrafi dojść nawet do 35 st.! Więc ja osobiście nie polecam z tej strony kuchni, choć wyjście z niej na taras uważam za super sprawę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monikaa13 05.03.2009 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2009 witam, ja co prawda mieszkam póki co w mieszkaniu i mam kuchnie od poł. zach. i powiem, że latem jest tragedia, temp. w kuchni potrafi dojść nawet do 35 st.! Więc ja osobiście nie polecam z tej strony kuchni, choć wyjście z niej na taras uważam za super sprawę. Mieszkanie to jednak całkiem inna sprawa. Ja dla w moim mieszkaniu mogłabym całą zimę nie grzać, tak mamy ciepło ale raczej wątpię, by w domu też tak było Tak samo jest pewnie z kuchnią u ciebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klodziki 05.03.2009 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2009 Zgadzam się z Toba, mieszkanie to co innego Na pewno w domu będzie chłodniej w kuchni, tylko teraz pytanie ile chłodniej??? No ale to już zależy kto co lubi Koleżanka moja z kolei mieszka w domu z kuchnią od zachodu i dla mnie osobiście to też nie najlepsze rozwiązanie, bo słońce świeci bardzo i to prosto w oczy, bez zasłonięcia okna nie da rady, a wtedy to już całkiem ponuro się robi. A wiadomo, że w dni powszednie w kuchni się przede wszystkim przebywa po południu i wieczorem więc wtedy kiedy to okna trzeba zasłonić. pozdrówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monikaa13 05.03.2009 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2009 A ja ci powiem tak. Moja mama i babcia zresztą też mają kuchnie od pólnocy i tam dopiero jest ponuro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts