elekktronik 02.03.2009 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2009 Takie pytanie formalne - może ktoś zna odpowiedź, ja niestety nie znam Miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego przewiduje zabudowę domów jednorodzinnych, osiedle już w małe części zrealizowane - oczywiście domki jednorrodzinne. A tu deweloper ogłasza że buduje i już dostał pozwolenie na realizację domu z czterema lokalami mieszkalnymi. O co w tym chodzi. czy to Polska i wszystko samo za siebie mówi? Czy jak już ma pozwolenie na budowę, to można coś jeszcze zdziałać? (Inwestycja jeszcze nierozpoczęta) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolayi 02.03.2009 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2009 pewnie ma pozwolenie na budowę bliźniaka - a w obu jego częściach po dwa lokale mieszkalne. Wszystko zgodnie z prawem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elekktronik 02.03.2009 11:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2009 Przyjąłem do wiadomości, w związku z tym dalsze pytania, czy sformułowanie bliźniak nie robi żadnych ograniczeń. Ten dom w żadnym przypadku nie wygląda na bliźniaka. Jak będzie potrzeba na priv. mogę wysłać linki. Zabawne jest to że działka jest najmniejsza z dostępnych, oczywiście garaży 0, developer pożal się Boże, bez pieniędzy. Nie było go stać na większą - kupuje najmniejszą i doi z niej ile się da, a ludzie głupi nie wiedzą co ich czeka. Az mi ich żal... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elekktronik 02.03.2009 11:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2009 Czy zabudowa jednorodzinna nie oznacza już, że bliźniak to będą 2 mieszkania, czy to nie jest takie "namnażanie mieszkań"? Kupuję działkę pod zabudowę jednorodzinną - załatwiam pozwolenie na budowę bliźniaka - czyli już robię dwa mieszkania na działce jednorodzinnej, a wówczas jak juz mam to pozwolenie to jeszcze każdą częś bliźniaka dzielę na 2? Dla mnie to dziwne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elekktronik 02.03.2009 11:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2009 Czy dom jednorodzinny nie ma innych ograniczeń jak np ilość kondygnacji. Tutaj są przewidziane parter, piętro i użytkowe poddasze. Dach skośny ale łagodny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 02.03.2009 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2009 Prawo Budowlane definiuje to tak: 2a) budynku mieszkalnym jednorodzinnym – należy przez to rozumieć budynek wolno stojący albo budynek w zabudowie bliźniaczej, szeregowej lub grupowej, służący zaspokajaniu potrzeb mieszkaniowych, stanowiący konstrukcyjnie samodzielną całość, w którym dopuszcza się wydzielenie nie więcej niż dwóch lokali mieszkalnych albo jednego lokalu mieszkalnego i lokalu użytkowego o powierzchni całkowitej nieprzekraczającej 30 % powierzchni całkowitej budynku; Natomiast co do wysokości i kondygnacji, to reguluja to zapisy MPZP lub WZ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elekktronik 02.03.2009 12:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2009 Zobaczymy jeszcze co mi powie na moje zapytanie starostwo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolayi 02.03.2009 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2009 czym jest dom jednorodzinny definiuje prawo budowlane - ...budynku mieszkalnym jednorodzinnym - należy przez to rozumiec budynek wolnostojacy albo budynek w zabudowie blizniaczej, szeregowej lub grupowej, służacyzaspokajaniu potrzeb mieszkaniowych, stanowiacy konstrukcyjnie samodzielna całosc,w którym dopuszcza sie wydzielenie nie wiecej niż dwóch lokali mieszkalnych albojednego lokalu mieszkalnego i lokalu użytkowego o powierzchni całkowitejnieprzekraczajacej 30 % powierzchni całkowitej budynku;czyli w "konstrukcyjnie samodzielnej całości" nie iwęcej niz dwa lokale mieszkalne resztę w Twoim przypadku określają zapisy planu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elekktronik 02.03.2009 12:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2009 Prawo jak to zwykle jest z furtkami, czy definicja oznacza że w każdej części tw bliźniaka można wyodrębnić dwa lokale? Bo ja to pojmuję w ten sposób na jednej działce przeznaczonej pod zabudowę jednorodzinna mogę postawić dom z 2 lokalami, ale nie z 4 lokalami. Czuję się tak (i nie tylko ja) że kolejny developerek stara się maksymalnie zarobić korzystając z wszelakich luk w prawie, stawiając na działce 500m2 dom jednorodzinny z 4 lokalami. Oczywiście brak zieleni, brak garaży itd. A to wszystko nie centrum miasta, tylko mała miejscowość podmiejska, gdzie dookoła tylko domy jednorodzinne (jednolokalowe). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 02.03.2009 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2009 Prawo jak to zwykle jest z furtkami, czy definicja oznacza że w każdej części tw bliźniaka można wyodrębnić dwa lokale? Bo ja to pojmuję w ten sposób na jednej działce przeznaczonej pod zabudowę jednorodzinna mogę postawić dom z 2 lokalami, ale nie z 4 lokalami.). Budynek wolno stojący w zabudowie bliźniaczej, szeregowej, grupowej ..... w którym można wyodrębnić 2 lokale.... Czyli każdy konstrukcyjnie samodzielny, bez względu na rodzaj zabudowy (wolno stojący, bliźniaczy, szeregowy, grupowy). Na jednej dzialce mozna postawić i 1000 domow jednorodzinnych - podana definicja precyzuje tylko pojęcie domu jednorodzinnego i nie uzależnia jej od dzialki. Natomiast wspomniane wymagania MPZP lub WZ, określają już np. minimalną wielkość działki pod zabudowę lub (i) jaką część dzialki (w %) można zabudować. Jesli takich uwarunkowań brak, to jest w tym zakresie pelna dowolność. Ps. Podeślij wiecej informacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bmiara 02.03.2009 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2009 Zacytuj MPZP, może są ograniczenia co dopuszczalnej powieszchni zabudowy (np dopuszczenie do zabudowy 20% częsci działki). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elekktronik 02.03.2009 15:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2009 od użytkownika sSiwy12 dostałem odpowiedź na PM, któremu również więcej danych w ten sposób wysłałem. Wygląda na to że wszystko jest OK, znaczy się zgodnie z przepisami. Jeszcze raz dziękuję wszystkim, a zwłaszcza użytkownikowi SSiwy12 za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts