izat 04.11.2003 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2003 Podobno są jakieś kratki, ramki dociskające wełnę i poowodujące "pustki wentylacyjne". Czy można je zastosować zamiast szczeliny, np.3 cm na całej powierzchni?Czy ktos wie coś na ten temat???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mieczotronix 04.11.2003 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2003 ja wiemsą kratki - daje się je na dole w zewnętrznej warstwie ściany 3-warstwowejprzez te kratki wpływa powietrze do pustki między ścianą zewnętrzną, a wełną.Pustki u mnie zrobili 2 cm. Pustkę wykonuje się tak, że wbija się kotwę (takie metalowe) w ścianę nośną - na to nabija się wełnę i na to nasuwa się krążek dociskowy. Od krążka do ściany zewnętrznej zostawia się te 2 - albo 3 centymetry.Generalnie to taka pustka ma 2 cm tylko na papierze (w projekcie). W rzeczywistości wełna nie jest super równa pomiędzy cegłami wyłazi też czasami spoina, więc pustka ma tylko 'mniej więcje' tyle tych centymetrów. Nie wiem dlaczego o to pytasz i w jakiej fazie budowy jesteś. Domyślam się że w fazie teoretycznej, bo wszystko o tych krążkach, kratkach i kotwach powinni wiedzieć robotnicy, którzy będą to u ciebie robić. Dużo informacji znajdziesz na stronach firmy rockwool http://www.rockwool.com.pl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 04.11.2003 21:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2003 Jestem na etapie projektu oczywiście. Nasz arch nie zaplanował takiej pustki na papierze, ale wspomniał o takich ramkach i nie chodziło mu o krataki wentylacyjne zewnętrzne tylko mocowane do wełny tak jak kotwy. Nie wiem czy to samo masz na myśli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krystian 04.11.2003 23:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2003 izat - mieczotronix pisząc o kratkach nawiewnych podał Ci bardzo istotną informację, twój arch. wspominał coś o ,,kratkach" to właśnie kratki budowane w fugach elewacji zewnętrznej przez które wchodzi powietrze do szczeliny wentylacyjnej. Aby tą szczelinę utrzymać przy stosowaniu wełny, na kotwach, łączących ściany nośną i elewacyjną, stosuje się najczęściej wspomniane krążki dociskowe, nie ma problemów z ich zakupem. TWÓJ PODSTAWOWY PROBLEM to brak pustki w projekcie !!! Aby zastosować wełnę będziesz musiał zmniejszyć jej grubość w celu uzyskania pustki, a to zmieni na niekorzyść własności cieplne ścian, no chyba że zaryzykujesz i powiększysz gabaryty domu... o te kilka cm w każdą stronę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szaruś 05.11.2003 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2003 O krążkach dociskowych i puszkach wentylacyjncyh możesz znaleźć informację w Habe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 05.11.2003 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2003 Uwaga, uwaga w bardzo niewielu przypadkach jest konieczność stosowania pustki. Sami producenci i ich doradcy to potwierdzają. Ja za poradą i architekta i dostawcy wełny (rockWool) pustkę zlikwidowałem i dałem więcej wełny i szczelnie obmurowałem cegłą K3 bez żadnych otworów. Od 1999 roku mieszkam i ściany (max 19) są suche jak piprz. Nawet je na jesieni zeszłego roku rozkuwałem warstwę osłonową by zamontować skrzynkę na gaz. Żadnych problemów z wilgocią. Tynki wewnątrz są tradycyjne cementowo wapienne z gładzią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 05.11.2003 10:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2003 Teraz to już sama nie wiem czy robić tą szczelinę czy nie!!!? Jeszcze możemy to zmienić! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 05.11.2003 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2003 a mieszkasz w "wilgotnym" terenie ?, zadzwoń najlepiej do doradcy technicznego producenta wełny, a może architekt już uwzględnił warunki lokalne i dlatego szczeliny Ci nie zaprojektował ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
godul1 05.11.2003 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2003 Przepraszam, że się czepiam ale jak taka ściana "oddycha"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 05.11.2003 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2003 tak samo jak z wenątrz do wełny to i z wełny na zewnątrz - takie skomplikowane ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 05.11.2003 13:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2003 Nie wiem jaki to teren- wilgotny czy nie. Będziemy budowa w południowej, podwarszawskiej miejscowości, to wiem na pewno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz M. 05.11.2003 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2003 U mnie jest w projekcie (i w naturze) szczelina między ścianą osłonową a wełną (projekt indywidualny, budowa też w podwarszawskiej południowej miejscowości). Dodatkowo w ścianie osłonowej będą otwory do przewietrzania na dole i na górze. Nie wiem czy brak szczeliny nie powoduje koniecznści stosowania droższej wełny - impregnowanej. Najlepiej pytaj dystrybutorów wełny (kilku!) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts