marekwu 02.03.2009 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2009 Witam serdecznie. zamierzam wybudowac ogrodzenie na mojej działce. Działka ta została wydzielona z gruntu rolnego (12 arów). Sąsiaduje więc z gruntem rolnym. Czy budując ogrodzenie mogę ustawić słupki na granicy? ( w linii granicznej działki), czy tez powinienem słupki wkopać kilkadziesiąt centymetrów od granicy, wgłąb swojej działki, aby umożliwić właścicielowi uprawę swojego pola, które mu zostało? Chodzi, o to, czy swoim płotem nie będę przeszkadzał np. przy uprawie (pługiem, czy innym siewnikiem....). prosze o informację, czy powienien się tym kierować, czy też stawiam płot w granicy, i reszta mnie nie obchodzi....Pozdrawiam serdecznie i oczekuję na Wasze rady. Jak to jest z punktu widzenia prawa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mynia_pynia 02.03.2009 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2009 Jak się dogadasz z sąsiadem to możesz stawiać płot w granicy.Jak się nie dogadasz to płot winien być tak ustawiony abyś mógł dbać o niego stojąc ma swojej działce - czyli stawiasz 30 cm od granicy na swojej działce, ale wówczas sąsiad chcąc się grodzić też musi postawić 30 cm od granicy i w ten oto sposób powstają miedze - a o miedzach był już nie jeden film kręcony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 02.03.2009 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2009 opłotki to raczej będą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TINEK 02.03.2009 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2009 Ja postawiłem "przy granicy" tak, że cała podmurówka jest na moim, ale przy samej granicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oceanos 02.03.2009 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2009 Jak się nie dogadasz to płot winien być tak ustawiony abyś mógł dbać o niego stojąc ma swojej działce - czyli stawiasz 30 cm od granicy na swojej działce, ale wówczas sąsiad chcąc się grodzić też musi postawić 30 cm od granicy i w ten oto sposób powstają miedze - a o miedzach był już nie jeden film kręcony. Coś tu kręcicie Panowie. Skąd te 30 cm. Ogrodzenie nie może wchodzić na działkę sąsiada, tzn. zewnętrzna część podmurówki musi być w linii granicznej działek tak jak wyznaczają ją kamienie geodezyjne. I kamieni nie wolno zakrywać, muszą być na zewnątrz, a linią granicy jest środek krzyża na kamieniu geodezyjnym. Jeśli postawi si ogrodzenie bez umowy z sąsiadem w środku granicy, tzn. część ogrodzenia po stronie Twojej i część po stronie sąsiada to może być problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarook 02.03.2009 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2009 Tak, trzy palce Jaśko! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 03.03.2009 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2009 Jak się nie dogadasz to płot winien być tak ustawiony abyś mógł dbać o niego stojąc ma swojej działce - czyli stawiasz 30 cm od granicy na swojej działce, ale wówczas sąsiad chcąc się grodzić też musi postawić 30 cm od granicy i w ten oto sposób powstają miedze - a o miedzach był już nie jeden film kręcony. Coś tu kręcicie Panowie. Skąd te 30 cm. Ogrodzenie nie może wchodzić na działkę sąsiada, tzn. zewnętrzna część podmurówki musi być w linii granicznej działek tak jak wyznaczają ją kamienie geodezyjne. I kamieni nie wolno zakrywać, muszą być na zewnątrz, a linią granicy jest środek krzyża na kamieniu geodezyjnym. Jeśli postawi si ogrodzenie bez umowy z sąsiadem w środku granicy, tzn. część ogrodzenia po stronie Twojej i część po stronie sąsiada to może być problem. No ale dla mnie "na zewnątrz" to dla sąsiada "wewnątrz". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kólewicze 03.03.2009 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2009 Witam, ja mam identycznie i postawiłem w lini ogrodzenia, inaczej sobie tego nie wyobrażam, bo np. za rok czy dwa sąsiad sprzeda swoją miedze i ktoś postanowi się ogrodzić w lini i wtedy będzie pas miedzy "na trzy palce" i co wtedy?? Zające będą biegać Stawiaj w lini ogrodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Erol 1 03.03.2009 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2009 Ale pytać się sąsiada czy nie?Ja na etapie robienia map działki przez geodetów już miałem problem, bo sie okazało że ok. 1m mojej działki zajął sąsiad i nie chciał się zgodzic na wbicie palików.Nie chce myśleć co się będzie działo jak w granicy, którą ustalił geodeta zacznę robić ogrodzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 03.03.2009 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2009 to już zależy o waszych stosunków dobro (lub niedobro) -sąsiedzkich masz prawo robić ogrodzenie na swojej działce, czyli zaciągasz sznurek po krzyżach na słupku geodezyjnym, ogrodzenie robisz tak aby nie wyszło za sznurek, po swojej stronie, i w zasadzie sąsiad nie ma nic do gadania, chyba że to jakiś kargul jest to uważaj na kosy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JarekKRK45 03.03.2009 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2009 Witam , ja mam ogrodzenie w granicy . Tylko ze sasiedzi to nie Kargule Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts