Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budowa ogrodzenia w granicy działki?

Recommended Posts

Witam serdecznie. zamierzam wybudowac ogrodzenie na mojej działce. Działka ta została wydzielona z gruntu rolnego (12 arów). Sąsiaduje więc z gruntem rolnym. Czy budując ogrodzenie mogę ustawić słupki na granicy? ( w linii granicznej działki), czy tez powinienem słupki wkopać kilkadziesiąt centymetrów od granicy, wgłąb swojej działki, aby umożliwić właścicielowi uprawę swojego pola, które mu zostało? Chodzi, o to, czy swoim płotem nie będę przeszkadzał np. przy uprawie (pługiem, czy innym siewnikiem....). prosze o informację, czy powienien się tym kierować, czy też stawiam płot w granicy, i reszta mnie nie obchodzi....

Pozdrawiam serdecznie i oczekuję na Wasze rady. Jak to jest z punktu widzenia prawa?

Jak się dogadasz z sąsiadem to możesz stawiać płot w granicy.

Jak się nie dogadasz to płot winien być tak ustawiony abyś mógł dbać o niego stojąc ma swojej działce - czyli stawiasz 30 cm od granicy na swojej działce, ale wówczas sąsiad chcąc się grodzić też musi postawić 30 cm od granicy i w ten oto sposób powstają miedze - a o miedzach był już nie jeden film kręcony.

Jak się nie dogadasz to płot winien być tak ustawiony abyś mógł dbać o niego stojąc ma swojej działce - czyli stawiasz 30 cm od granicy na swojej działce, ale wówczas sąsiad chcąc się grodzić też musi postawić 30 cm od granicy i w ten oto sposób powstają miedze - a o miedzach był już nie jeden film kręcony.

Coś tu kręcicie Panowie. Skąd te 30 cm.

Ogrodzenie nie może wchodzić na działkę sąsiada, tzn. zewnętrzna część podmurówki musi być w linii granicznej działek tak jak wyznaczają ją kamienie geodezyjne. I kamieni nie wolno zakrywać, muszą być na zewnątrz, a linią granicy jest środek krzyża na kamieniu geodezyjnym. Jeśli postawi si ogrodzenie bez umowy z sąsiadem w środku granicy, tzn. część ogrodzenia po stronie Twojej i część po stronie sąsiada to może być problem.

Coś tu kręcicie Panowie. Skąd te 30 cm.

Ogrodzenie nie może wchodzić na działkę sąsiada, tzn. zewnętrzna część podmurówki musi być w linii granicznej działek tak jak wyznaczają ją kamienie geodezyjne. I kamieni nie wolno zakrywać, muszą być na zewnątrz, a linią granicy jest środek krzyża na kamieniu geodezyjnym. Jeśli postawi si ogrodzenie bez umowy z sąsiadem w środku granicy, tzn. część ogrodzenia po stronie Twojej i część po stronie sąsiada to może być problem.

No ale dla mnie "na zewnątrz" to dla sąsiada "wewnątrz".

Ale pytać się sąsiada czy nie?

Ja na etapie robienia map działki przez geodetów już miałem problem, bo sie okazało że ok. 1m mojej działki zajął sąsiad i nie chciał się zgodzic na wbicie palików.

Nie chce myśleć co się będzie działo jak w granicy, którą ustalił geodeta zacznę robić ogrodzenie.

to już zależy o waszych stosunków dobro (lub niedobro) -sąsiedzkich

masz prawo robić ogrodzenie na swojej działce, czyli zaciągasz sznurek po krzyżach na słupku geodezyjnym, ogrodzenie robisz tak aby nie wyszło za sznurek, po swojej stronie, i w zasadzie sąsiad nie ma nic do gadania, chyba że to jakiś kargul jest to uważaj na kosy :wink: