Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Jolikowego dziennika budowy

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 432
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witaj Jolu!

Domek podoba mi się, a ile osób będzie w nim mieszkać?

Jak będziecie go ogrzewać? Ja obecnie też rozglądam się za domem do 140m2 powierzchni użytkowej, bo chcę skorzystać z kredytu z dopłatą państwa (połowę odsetek przez 8 lat płaci państwo).

Pozdrawiam, będę czytać Twój dziennik.

Wtam!

Nasza rodzinka jest 4-osobowa, ale starszy syn studiuje w Łodzi, więc przyjeżdża 2 razy w miesiącu. Domek też nam się podoba ze względu na funkcjonalność i rozsądne wykorzystanie metrażu. Jeżeli chodzi o ogrzewanie to planujemy piec na drzewo i pellet oraz solary na ciepłą wodę.

Świetnie, że możesz skorzystać z kredytu z dopłatą, my nie możemy gdyż mamy mieszkanie własnościowe, a kredyt (o ile dobrze przeczytałam) dotyczy tylko rodzin nie posiadających własnego-M. Dziękuję za pierwszy komentarz.

Pozdrawiam :wink:

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

Gratuluję zakupu działeczki i postępów. U nas małż też będzie sam przygotowywał drzewo na więźbę, zresztą większość zamierzamy robić systemem gospodarczym, gdyż mąż jest budowlańcem. Widzę, że dopiero zaczynacie zmagania z urzędami więc życzę powodzenia. My już większość mamy za sobą - teraz tylko zostało wrysować projekt w działkę i złożyć o pozwolenie.

Będziemy do Was zaglądali, bo jesteśmy na podobnym etapie więc możemy się wspólnie dopingować :lol:

Witaj teresab :D

Twój domek też mi się podoba. Patrząc na układ pomieszczeń to W-21.12b i W-49.12 są bardzo do siebie podobne, różnią się jedynie garażem i metrażem. Budować będę się w Zawadzkiem (46km od Opola), ale pierwszą łopatę planuję wbić dopiero za rok, więc becnie jestem na etapie papierologii. A gdzie powstaje Twój domek?

• 3 months później...

Fajnie że budujecie. Czyli wygląda na to że jesteśmy na tym samym etapie.

Proszę powiedz mi więcej o tym tartaku i możliwościach skorzystania z jego usług.

Buduję między Głubczycami a Kędzierzynem Koźlem. Może udało by się coś na tym tartaku zrobić a potrzebne mi mnóstwo drewna.

Jak już będziecie po urlopie to odpisz proszę.

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

Witaj Asaf!

Tnąc więźbę korzystaliśmy z usług małej firmy, która przyjeżdża na umówione miejsce takim specjalnym tartaczkiem. Myślę, że jeżeli popytasz w swojej okolicy to taką firmę też znajdziesz. Jeżeli będziesz zainteresowany to prześlę ci namiary na tą, która nam cięła, jednak koszty dojazdu mogą podnieść ostateczną wartość więźby. Dlatego wydaje mi się, że najlepiej skorzystać z usług firm z okolic Głubczyc - Kędzierzyna - Koźla.

Pozdrawiam - Jola :D

• 1 month później...
  • 1 month później...
  • 2 weeks później...

Hej !!!

Jeśli chodzi o szprosy to fakt podobają mi sie i to bardzo, ale te wewnątrzszybowe niestety nigdy kolorystycznie nie będą takie jak rama okna, jak się dobrze przyjżeć to odbiegają kolorem (wyglądają jak plastik) i zaczynam powolutku mysleć nad oknami bez szprosów :cry:

Ale mam pytanko czy Wy macie producentów okien blisko miejsca zamieszkania czy w innych miastach? Jeśli tak to jak załatwiacie sprawę z dowozem itd. bo u mnie sami przedstawiciele. Jeśli chodzi o jakośc okien to zależy mi na tym zeby były ciepłe czyli w grę wchodza 3- szybowe. Mam wyceny od pięciu firm (jak na razie) i rozbieżność jest bardzo duża - zdreszta zaraz umieszcze je w dzienniku. ale nasz wybór waha sie miedzy : Oknoplast, MS, Avante.

Ijeszcze jedno pytanko czy ceny rolet które podałaś to ceny z elektryką i centralką czy bez?

Pozdrawiam Magda

Witaj Madziu :D

We wskazanych przeze mnie wycenach okien, wycena I jest ceną producenta (Kapica), który ma swoją firmę w nszej miejscowości. Natomiast wycena II to firma Gebauer a wycena III to Oknoplast - ale to tylko przedstawiciele.

Jesli chodzi o rolety to wycena II i III uwzględniają elektrykę, natomiast wycena I jest bez niej.

Jeśli chodzi o szprosy to chciałabym te wewnętrzne (oglądałam je), a ponieważ zasiałaś we mnie nutkę niepokoju to myślę, że przed podjęciem ostatecznej decyzji obejrzę je sobie bardzo dokładnie ponieważ nie zamierzam tych okien zasłaniać wielkimi firanami, raczej skromniej i delikatniej.

Witaj Jolu,

Wreszcie dotarłam do twojego dziennika - akurat w samą porę aby pogratulować PnB :D

Jeśli chodzi o okna, to sprawdź jeszcze Oknoplus - nam wyszedł taniej niż Kapica i Oknoplast i jestem b. zadowolona - z samych okien i montażu. No i są elastyczni cenowo :wink:

Jak tylko możecie sobie na to pozwolić, to koniecznie zróbcie rolety elektryczne - my mamy tylko do okien tarasowych...

• 2 weeks później...

Witaj Margoth* :D

Ciekawa jestem jak ci się "sprawują" te drzwi i czy jestes zadowolona. Kolor złoty dąb też mi się podoba. Na razie na pierwszym miejscu jest orzech, ale nigdy nie wiadomo, szczególnie że do ostatecznego zamówienia mamy jeszcze troszkę czasu na przemyślenia.

[wpisy przeniesione z dziennika budowy]

witam wszystkich budujących projekt W 49.12. Ja również kupiłam ten projekt (opcja z wykuszem i garażem jednostanowiskowym) i mam zamiar zacząc budować na wiosne 2010r w pobliżu Opola. Jestem na etapie wprowadzania zmian i w styczniu mam juz mieć pozwolenie na budowę...zobaczymy czy sie uda:-) Jeśli ktoś wybudował ten domek gdzieś w pobliżu Opola to chętnie bym go zobaczyła-jeśli byłaby taka możliwość:-)

Pozdrawiam wszystkich

Sylwia

http://forum.muratordom.pl/uzytkownik101653.htm

Witaj sylwia1984 :D w gronie budujących ten uroczy domek. Widzę, że w naszym województwie będzie nas więcej. Mam prośbę, czy możesz swój post wpisać w moich komentarzach?

mam pytanko w sprawie ogrzewanie? jakie masz? gazowe czy piec na ekogroszek? i gdzie umiejscowiłaś kotłownię? tak jak w projekcie?