Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Jolikowego dziennika budowy

Recommended Posts

• Odpowiedzi 432
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

wycena II ekipy jest chyba atrakcyjna,

ja mam wycenę na 32 tyś brutto z 7% vat

i w tym robocizna 6.300 zł - woda, co i kanalizacja łącznie z montażem grzejników,

a reszta materiał i w tym 8 grzejników cosmo-nova i 2 drabinki, podłogówka ok 40 m2, piec klimosz (7.800 zł) zbiornik 300 l na wodę ciepłą i cała reszta rur, otulin ,kształtek itp.. wykonawca z polecenia bardzo solidny i zaangażowany i chyba się na niego zdecydujemy. Jak myślisz czy to nie jest za drogo? za rozprowadzenie kanalizy w fundamencie skasował 800 zł (robocizna i materiał)

Witajcie
:D

-sylwia1984

W fundamenty weszło nam 231 ton piasku.

-Ania i Tomasz

Faktycznie
ekipa nr II
dała nam dobrą cenę, ale nie jest w niej uwzględniony koszt pieca C.O. (planujemy wydać około 10 000zł). Za rozprowadzenie kanalizacji nam też policzy około 700-800zł. Znajomi budujacy się obok nas płacili 700zł (innej firmie). Ile wycen robiliście?

Jeżeli chodzi o pustaki UNIPOR to firma z której wy braliście wyceniła nam je na 5,70zł (bez HDS i musiał być pełny TIR), mega1000 - 4,69zł (bez HDS, musiał być pełny TIR, palety na kaucję). Ostatecznie zdecydowaliśmy się na THERMOPOR w cenie 4,90zł (także sprowadzany z Niemiec, w cenie HDS, nie trzeba kupować pełnych TIRÓW, można przywozić partiami a resztę przechować w hurtowni).

Pozdrawiam - Jola

no to jestem zaskoczona tym uniporem, podnieśli cenę. ja zamawiałam na początku lutego. co do instalatora to robiliśmy 2 wyceny, a 3 instalator ulotnił się z kserem projektu i słuch po nim zaginął. a wycenę dachówki u rajfla już robiliście, jestem ciekawa ile proponuje za m2 podstawowej.

Jeszcze nie robiliśmy, mają czynne tylko do 15.30 więc mało czasu po pracy. Mąż raz był , ale było jeszcze dużo śniegu. Trzeba będzie jakiś dzień uplanować i się wybrać; chcemy jeszcze dać do wyceny do firmy HARDACH. W Opolu odbywają się do niedzieli targi budowlane, jutro nie możemy, ale może w niedzielę podjedziemy.

Witam serdecznie

Bardzo fajny , prosty domek .Bardzo lubię prostotę. Z racji z tego ,że jest dość tania w budowie. Mam zamiar budować podobny dom i dlatego będę dość często odwiedzał ten dziennik. Już kilku pytałem , ale zapytam i Ciebie. nie lepiej by było i taniej podciągnąć te kilka pustaków w pomieszczeniach nad garażem i zrobić równy dwuspadowy dach po obydwóch stronach. Nie wiem , ale dla mnie jest to tańsze rozwiązanie.

Pozdrawiam i czekam na dalsze relacje.

do Łukasza: taka zmiana jaką proponujesz jest napewno tańsza w wykonaniu po pierwsze odchodzi koszt 1 kompletu dachówek krawędziowych, ale za to dom traci na wyglądzie.

Jola, dachówki macie wycenione w tej samej cenie co my, ale podpytaj u siebie bo nam nasz sprzedawca powiedział ze następna dostawa bedzie juz o ok 5% droższa, więc jutro jedziemy ją kupić jeszcze po niższej cenie. (a moze nas kłamie?!) . Daliśmy okna do wyceny i dziś zadzwonił sprzedawca na kiedy te okna bedą potrzebne bo nie wie czy liczyć przed czy po podwyżce, tak że widać wyraźnie ze w sezonie budowlanym wszystko idzie do góry. Szkoda że okien nie mozna kupic na zapas.

Witajcie:D

Oczywiście na targach nie byliśmy (z wiadomych przyczyn) :( :( :(

Łukasz789 - Wprowadzamy zmianę, a mianowicie podciągamy nad garażem dach do przodu, ale nie do góry. Nie chcemy wybudowac stodoły ;)

Aniu nam też w Hardachu tak powiedziano, że ceny wzrosną. Nie chcielibyśmy się jednak spieszyć bo możnaby zrobić jeszcze inne wyceny. Sami nie wiemy co robić. Sezon budowlany się zaczął i ceny będą rosły. W naszym przypadku nie da się kupić wszystkiego w jednym czasie, bo nie mamy w tym momencie kaski na cały dom. Pomyślimy jeszcze - może wpłacimy np. zaliczkę;)

Pozdrawiam - Jola:D

• 3 weeks później...

rzeczywiście - ceny idą do góry. Dlatego proponuję przeanalizować oferty i wpłacić zaliczkę aby zamówić po starych cenach. Choć tak naprawdę ciężko przewidzieć co będzie.

Bardzo podoba mi się Twój dziennik :) i rzetelne opisywanie wszystkich kosztów.

Jeżeli jeszcze będziecie potrzebować materiałów budowlanych, to na pewno uda mi się coś załatwić po sąsiedzku, a Tobie zaoszczędzić ;)

Jestem ze Strzelec Opolskich. W razie czego proszę pisać GG: 2520882

witam Jolu :)

jestem pod wrażeniem waszej dziennikowo prowadzonej wyceny! Czy ktoś u was jest po ekonomii? Bo cała koordynacja robi wrażenie! Widzę też że dachówkę wybieracie w podobnych kolorach jak my :) Zrezygnowaliśmy jednak z Creatona na rzecz Robena, bo po pierwsze taniej, po drugie Creaton nie przyjmuje zwrotów a Roben tak (jeśli kupisz np. paletę za dużo). Trzymam kciuki za powodzenie budowy!

rzeczywiście - ceny idą do góry. Dlatego proponuję przeanalizować oferty i wpłacić zaliczkę aby zamówić po starych cenach. Choć tak naprawdę ciężko przewidzieć co będzie.

Bardzo podoba mi się Twój dziennik :) i rzetelne opisywanie wszystkich kosztów.

Jeżeli jeszcze będziecie potrzebować materiałów budowlanych, to na pewno uda mi się coś załatwić po sąsiedzku, a Tobie zaoszczędzić ;)

Jestem ze Strzelec Opolskich. W razie czego proszę pisać GG: 2520882

Dzięki za propozycję pomocy w zakresie materiałów. Jak na razie to w zdobywaniu materiałów budowlanych uruchomiliśmy swoje wszelkie kontakty (nawet ze szkolnych lat). W najbliższym czasie będziemy jeszcze kupować beton na stropy, troszkę stali i materiały na ścianki działowe. Zrobimy jeszcze jedną wycenę okien, rolet zewnętrznych i bramy garażowej. Niestety nie korzystam z GG (brak czasu) ale myślę, że w razie czego można wysłać wiadomość na PW - pozdrawiam - Jola :)

witam Jolu :)

jestem pod wrażeniem waszej dziennikowo prowadzonej wyceny! Czy ktoś u was jest po ekonomii? Bo cała koordynacja robi wrażenie! Widzę też że dachówkę wybieracie w podobnych kolorach jak my :) Zrezygnowaliśmy jednak z Creatona na rzecz Robena, bo po pierwsze taniej, po drugie Creaton nie przyjmuje zwrotów a Roben tak (jeśli kupisz np. paletę za dużo). Trzymam kciuki za powodzenie budowy!

Witaj Pan&PaniSmith :)

Dziękuję, że doceniasz moje "starania", niestety nie jesteśmy po ekonomii :no: Po zakupie działki planując budowę poszukiwałam na FM właśnie takich informacji związanych z budową wybranego przez nas domku i niestety nie znalazłam ich zbyt wiele. Zaczynając przygodę budowlaną większość osób to laicy, którzy nagle muszą się "znać" na wszystkim. Mam nadzieję, że komuś kto będzie budował taki sam domek przydadzą sie nasze doświadczenia.

My robiliśmy wycenę w I firmie na Robena + wszystkie potrzebne materiały a w II firmie naCreatona + wszystkie potrzebne materiały i zdecydowaliśmy się na Creatona Futura Finesse. Bo chociaż część ceramiczna była przez II firmę wyceniona drożej o 2900zł to część pozostałych materiałów potrzebnych dekarzowi wyceniona była taniej o 2840zł. Wyceny były więc zbliżone i stwierdziliśmy, że wolimy mieć na dachu lepszą dachówkę. Na dodatek możemy po zrobieniu dachu zwrócić wszystko co nam zostanie :D

Dzięki za wsparcie. Tego typu powódź dotknęła Zawadzkie po raz pierwszy. Jeżeli rzeka wylewała to tylko w okolicy tzw. "Starego Zawadzkiego". Już wiem, że jedna z moich pracownic ma zalany dom i jest ewakuowana, druga pracownica też się ewkuowała do nie sprzedanego jeszcze mieszkania bo mieisąc temu przeprowadziła się do nowo wybudowanego domu i ten domu jest w bezpośredim zagrożeniu powodziowym. Przed chwilą wyglądałam przez okno na naszą główna ulicę - niestety wody przybywa i zrobiła się rwąca rzeka :cry: Ostrzegają nas, że jeszcze idzie wielka fala :(

:welcome:Witaj jolapp2

Trafiłam tu do Ciebie z grupy startującej wiosną 2010. Strasznie mi przykro:( Mam nadzieję, że udało Wam się uratować chociaż ten cement i agregat, a reszta niedługo wyschnie:yes:

Dziennik poczytam (starsznie dużo już napisałaś;)) to powiem coś więcej:D

Na razie trzymaj się cieplutko:hug: