Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Jolikowego dziennika budowy

Recommended Posts

• Odpowiedzi 432
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witaj Jolu :)

Milego tygodnia zycze i cierpliwosci do Majstrunia :bash::bash:

Pozdrawiam :)

Witaj Edytko :) Jestem na budowie codziennie i majsterek widzi, że przyrosty domku są kontrolowane. Jak wiesz upały dokuczają i prace idą wolniej, ale i tak moje zamierzenia budowlane idą prawie zgodnie z planem (pomimo powodzi) :), którego majstruniu tak do końca nie zna. Pomimo wszystko robota jest zrobiona bardzo dobrze więc wolę utyskiwać na tempo prac niż na ich jakość.

Pozdrawiam :wiggle:

Edytowane przez jolapp2

Hejka Jolunia :)

Piekna wiezba sie szykuje .....

Na daszku bedzie wygladala cudnie ..... Jolu bardzo lubie takie klimaty :yes:. Szkoda , ze sama nie moge czynnie ( fizycznie ) uczestniczyc w budowaniu swojego domu to musi byc frajda .

Pozdrawiam cieplutko :wiggle:i zycze milego tygodnia owocnej pracy .

Hejka Jolunia :)

Piekna wiezba sie szykuje .....

Na daszku bedzie wygladala cudnie ..... Jolu bardzo lubie takie klimaty :yes:. Szkoda , ze sama nie moge czynnie ( fizycznie ) uczestniczyc w budowaniu swojego domu to musi byc frajda .

Pozdrawiam cieplutko :wiggle:i zycze milego tygodnia owocnej pracy .

Witaj Edytko :)

Pomalowaliśmy 3/4 więźby. W domu padlismy jak muchy :rolleyes: A w nocy i dzisiaj w ciągu dnia nawiedfziły nasze okolice burze i intensywne deszcze. Plus - nie musimy podlewać stropu (pewnie się nasycił) :) Minus - szkoda pomalowanej więźby - deszcz mógł wypłukać lakierobejcę :( i nie chodzi o malowanie, ale o dźwiganie i przenoszenie - jest jednak ciężka :sick:

Trzymam kciuki zeby nic z Wasz wiezba sie nie stalo ..... szkoda takiej pracy :eek:. A deszczyk tak jak piszesz podleje stropik , dobrze ze to nie pierwszy dzien po wylaniu bo tak intensywny opad moglby wyplukac cement .

Pozdrawiam ;)

Trzymam kciuki zeby nic z Wasz wiezba sie nie stalo ..... szkoda takiej pracy :eek:. A deszczyk tak jak piszesz podleje stropik , dobrze ze to nie pierwszy dzien po wylaniu bo tak intensywny opad moglby wyplukac cement .

Pozdrawiam ;)

Byliśmy dzisiaj dalej machać pędzlami. Początkowo byłam rozczarowana pomalowanymi elementami więźby. Na mokro wyglądały superowo a po wyschnięciu kolor jakiś taki wyblakły, jakby nie mój ciemny orzech. A ponieważ wczoraj małż pomalował po raz drugi kilka sztuk, a dzisiaj trzeci, to po trzecim malowaniu stwierdziłam, że kolor nie jest taki zły ;)

Hejka

No i niech muruja Wam chlopaki na zdrowie ....... :):):)

Buziaczki :wave:

Ekipa wzięła się do roboty, ze aż dzisiaj zabrakło im postaków (od 13.00 do 16.00) Mamy je kupione, ale składujemy w hurtowni. Wczoraj małż poprosił o przywóz 8 palet,ale że pora urlopowa to kierowca nie umiał się wyrobić.

Pa - pa :D

Byliśmy dzisiaj dalej machać pędzlami. Początkowo byłam rozczarowana pomalowanymi elementami więźby. Na mokro wyglądały superowo a po wyschnięciu kolor jakiś taki wyblakły, jakby nie mój ciemny orzech. A ponieważ wczoraj małż pomalował po raz drugi kilka sztuk, a dzisiaj trzeci, to po trzecim malowaniu stwierdziłam, że kolor nie jest taki zły ;)

Ekipa wzięła się do roboty, ze aż dzisiaj zabrakło im postaków (od 13.00 do 16.00) Mamy je kupione, ale składujemy w hurtowni. Wczoraj małż poprosił o przywóz 8 palet,ale że pora urlopowa to kierowca nie umiał się wyrobić.

Pa - pa :D

Jak do tej pory zlego slowa nie powiem o miejscu z ktorego towar zamawiam .... przywoza na telefon mozna powiedziec :)........ tez caly towar na dom kupilam w lutym i teraz tylko dowoza to co potrzebuje , zeby nie zalegalo niepotrzebnie na dzialce i nie " kusilo " ;). Wczoraj z Majstrem rozmawialam , chlopaki wchodza na poczatku sierpnia robic poddasze i pozniej ciesla stawiac wiezbe , a we wrzesniu dekarz !!!!!! :)......... Dom na parterze podnioslam o pustak i na sciance kolankowej rowniez bedzie wyzej o jeden pustak ..... zobaczymy jak zlicza mi pozniej metry domu.... :pto pewnie okaze sie ze z 219m2 zrobi sie 2....... :wiggle:

Pozdrawiam i milego budowania zycze :wave:

ehh tak to jest z tymi brakami.. U mnie też co chwilę czegoś nie było.. ile wtedy telefonów, szukania transportu... Ale jak już zamkniesz SS to będzie łątwiej bo wtedy wszystkoc zego będzie brakować zmieści się w zwykłym samochodzie osobowym ;)

U mnie to w zasadzie pierwszy raz taka historia z przestojem. Towar mam kupiony i tylko jakieś drobne elementy dokupujemy, ale cóż ludzie mają prawo do urlopu :)

Dom na parterze podnioslam o pustak i na sciance kolankowej rowniez bedzie wyzej o jeden pustak ..... zobaczymy jak zlicza mi pozniej metry domu.... :pto pewnie okaze sie ze z 219m2 zrobi sie 2....... :wiggle:

Pozdrawiam i milego budowania zycze :wave:

Ja też podniosłam ściankę kolankową o jeden pustak, ale nad garażem musiałam dać więcej bo wyrównaliśmy dach garażu do dachu domu (ale nie na wysokość). Zastanawiam się nad przedłużonym daszkiem nad garażem, żeby nad bramą nie było za dużo muru ;)

Ja też podniosłam ściankę kolankową o jeden pustak, ale nad garażem musiałam dać więcej bo wyrównaliśmy dach garażu do dachu domu (ale nie na wysokość). Zastanawiam się nad przedłużonym daszkiem nad garażem, żeby nad bramą nie było za dużo muru ;)

Hejka Jolu :)

Z "podnoszeniem " domu jest taki problem , ze czasami mozna przedobrzyc ;) i dach bedzie wygladal troche komicznie ... mialam takie obawy i pytalam Kierownika oraz Murarza czy nie zaistnieje tutaj " komizm sytuacyjny " i daszek bedzie wygladal jak kapelusz grzybka ...... Uspokoili mnie twierdzac , ze gdybym podnosila o 1 metr to ........ :yes: ale ten jeden pustaczek nie zrobi roznicy . Moze faktycznie warto sie pokusic o ten przedluzony daszek u Ciebie Jolu musisz uruchomic wyobraznie :rolleyes: i " oczami duszy " zobaczyc jak to bedzie wygladalo .......

Pozdrawiam :)

Jolu

Mam pytanko do Twojego Meza ...... nie wiem jak mam ustosunkowac sie do tego co ciesla mowi mi o drzewie i chcialabym zasiegnac opinii " CZLOWIEKA LASU " ......

Sugeruje mi mianowicie , ze sosne czesciej draza robaki niz inne drzewo i , ze nie jest to dobry material na wiezbe ..... szczerze to zastanawialam sie nad swierkiem ten podobno za miekki jest !!!! Opinia ciesli jest na + jesli chodzi o JODLE ....

Czy moglby Twoj Maz kilka slow swojej opinni wyrazic w tym temacie ????

dzieki buziaki :)

witam się niedzielnie :wiggle:

Idziecie do przodu, aż miło popatrzeć. Więźba zapowiada się piękna.

Kolor orzech - to jest to co mi się podoba, chociaż długo myślałam , że złoty dąb jest najpiękniejszy:)

Pozdrawiam i bezproblemowego budowania życzę

Podobają mi się ciepłe brązy a orzech chyba właśnie taki jest :rolleyes:

Także pozdrawiam - jeszcze weekendowo:)

Jolu

Mam pytanko do Twojego Meza ...... nie wiem jak mam ustosunkowac sie do tego co ciesla mowi mi o drzewie i chcialabym zasiegnac opinii " CZLOWIEKA LASU " ......

Sugeruje mi mianowicie , ze sosne czesciej draza robaki niz inne drzewo i , ze nie jest to dobry material na wiezbe ..... szczerze to zastanawialam sie nad swierkiem ten podobno za miekki jest !!!! Opinia ciesli jest na + jesli chodzi o JODLE ....

Czy moglby Twoj Maz kilka slow swojej opinni wyrazic w tym temacie ????

dzieki buziaki :)

A więc mój małż mówi, że nie ma gatunków bardziej lubianych przez robale i każdy gatunek drewna ma swoich amatorów ;) Jeżeli masz dostęp do jodły to wybierz jodłę, ale różnica może być w cenie. Jeżeli chodzi o drewno na więźbę to najważniejsze jest to, kiedy było ścinane. Czyli żeby było "zimowe" a mnianowicie cięte zimą lub wczesną wiosną. My posyskiwaliśmy je w marcu, jeszcze przed okresem wegetacji.

A więc mój małż mówi, że nie ma gatunków bardziej lubianych przez robale i każdy gatunek drewna ma swoich amatorów ;) Jeżeli masz dostęp do jodły to wybierz jodłę, ale różnica może być w cenie. Jeżeli chodzi o drewno na więźbę to najważniejsze jest to, kiedy było ścinane. Czyli żeby było "zimowe" a mnianowicie cięte zimą lub wczesną wiosną. My posyskiwaliśmy je w marcu, jeszcze przed okresem wegetacji.

Dzieki Jolunia :)

A tutaj jesli moge BUZIACZEK za pomoc dla Meza :hug:

Pozdrawiam i pogodnego tygodnia zycze :)