Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Jolikowego dziennika budowy

Recommended Posts

Jolus .. trzymam kciuki :)

Trzymaj Edytko, trzymaj kciuki :) Nadchodzi chwila prawdy z więźbą, która przez nakrywanie i odkrywanie folią zaczyna tracić zgrabną linię. Małż wydaje się lekko poddenerwowany. W sumie leży pod "gołym" niebem ponad 2 tygodnie. Już dawno powinna być na domku :rolleyes:

• Odpowiedzi 432
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jolunia termosik pierwsza klasa ........ :wiggle:

W Polsce leje , a u mnie UPALY !!!!!!!! ..........

Od czwartku podobno ma byc juz lepiej w temacie pogody :)

Buziaki :rolleyes:

Edytowane przez Edyta M

Jolunia termosik pierwsza klasa ........ :wiggle:

W Polsce leje , a u mnie UPALY !!!!!!!! ..........

Od czwartku podobno ma byc juz lepiej w temacie pogody :)

Buziaki :rolleyes:

Chociaż termosik "Biedronkowy" to mam nadzieję, że spełni swą rolę. Dzisiaj znów pada, ciśle zapowiedzieli się w południe. Jeżeli przyjadą pracować to będzie premierowy występ termosika i zwiozę Panom kawusię :rolleyes:

Pa, pa :)

Jolus jaka ma byc ta pompa ciepla ? Tez przerabialam temat pomp ( dosc dokladnie ;)) chcialam pompe z wkopanymi kolektorami gruntowymi poziomymi na dzialce do c.o. i c.w.u. , ale u Was chyba takiej nie robicie bo za malo miejsca na dzialce macie ? Chyba , ze bedzie to sonda pionowa lub pompa powietrze -powietrze . Jesli moge wtracic swoje 3 grosiki to najlepszym rozwiazaniem ( instalujac pompe powietrze - powietrze) jest aby zastosowac ja nie tylko do podgrzewania wody , ale rowniez do ogrzewania domu .Pompa ciepła zasilana powietrzem zewnętrznym sprawdza sie ponoc bardzo dobrze jesli zastosujesz dodatkowe zrodlo ciepla (np. kociol olejowy , gazowy lub elektryczny ) dlatego , ze sama nie jest w stanie pokryc zapotrzebowania na cieplo przez caly rok , ale gdy temperatura powietrza zewnetrznego spadnie do około -15st.C, wtedy kociol bedzie pokrywal zapotrzebowanie na cieplo w tych szczytowych momentach . Skoro i tak zdecydowaliscie sie na pompe to moze warto i o tym pomyslec , koszty ogrzewania zmniejsza sie Wam znacznie .

Pozdrawiam :)

Edytko, zdecydowaliśmy się na pompę ciepła powietrze-woda Buderusa z zasobnikiem 300l (już kupiona). Pracuje w temperaturze co najmniej +8ºC. Będzie stała w kotłowni i może pełnić funkcję prostego klimatyzatora, dlatego przeprowadzimy nawiew chłodnego powietrza do kuchni. W obecnym mieszkaniu jak są upały to najgoręcej mam w kuchni (gotowanie, itp..) stąd taki pomysł :)

http://lh4.ggpht.com/_HrvOiKIpqLY/TFQfevnRVJI/AAAAAAAABxM/WdfAWN9Sn5E/buderus_wpt300m.jpg

Ogrzewać chcemy pelletamii wybraliśmy kocioł firmy Kostrzewa Fazzy Logic 15KW

http://lh6.ggpht.com/_HrvOiKIpqLY/TFQfbDppOWI/AAAAAAAABxI/wbpvtvp-7o4/kostrzewa_pfl_15.jpg

Pozdrawiam - Jola :)

Hejka Jolu

Rozumiem , ze bedziecie chcieli polaczyt te dwa urzadzenia tzn. pompe i kociol jedna wezownica , aby kociol mogl wspomagac prace pompy w okresie grzewczym ( zima ) , a bedziecie robic rowniez podlaczenie do kominka ??? . Stworzenie takiego kompatybilnego systemu daje duzo oszczednosci na rachunkach , pomysl z wykorzystaniem pompy do ochladzania pomieszczen przedni :) w lecie cieple powietrze zostanie przez pompe zassane , zchlodzone i wytloczone do pomieszczenia .

U mnie podobny system tzn. w domu bedzie ogrzewanie nadmuchowe - dwustrefowe , instalacja oparta jest na kondensacyjnym piecu nadmuchowym powietrze bedzie plynelo w kanalach pod posadzka ( dla parteru ) i pod sufitem parteru ( dla poddasza ) . Dodatkowo system ten posiada pakiet klimatyzacyjny ( co jak sie okazuje przy obecnych upalach nie jest takim zlym pomyslem ) , agregat bedzie znajdowal sie na zewnatrz domu ( jest to nic innego jak pompa ciepla ) , do tego bedzie instalacja wentylacji mechanicznej z odzyskiem ciepla ( rekuperator ) . Caly system bedzie wspomagany przez kominek :rolleyes: Dopracowanie systemu ogrzewania domu zajelo mi kilka miesiecy , maili i telefonow ..... ale chcialam aby urzadzenia wspolgraly ze soba i "wykorzystywaly sie wzajemnie" stad pomysl z podlaczeniem kominka ktory w okresie przejsciowym bedzie dogrzewal dom ,a cieple powietrze bedzie plynelo kanalami ..... Niestety bede musiala kupic urzadzenie do podgrzewania c.w.u. ........ w zimie dzialajace na gaz a w lecie ...... na solary .

Buziaki i czekam na dalsze wpisy w Twoim dzienniczku ;)

Hejka Jolu

Rozumiem , ze bedziecie chcieli polaczyt te dwa urzadzenia tzn. pompe i kociol jedna wezownica , aby kociol mogl wspomagac prace pompy w okresie grzewczym ( zima ) , a bedziecie robic rowniez podlaczenie do kominka ??? . Stworzenie takiego kompatybilnego systemu daje duzo oszczednosci na rachunkach , pomysl z wykorzystaniem pompy do ochladzania pomieszczen przedni :) w lecie cieple powietrze zostanie przez pompe zassane , zchlodzone i wytloczone do pomieszczenia .

U mnie podobny system tzn. w domu bedzie ogrzewanie nadmuchowe - dwustrefowe , instalacja oparta jest na kondensacyjnym piecu nadmuchowym powietrze bedzie plynelo w kanalach pod posadzka ( dla parteru ) i pod sufitem parteru ( dla poddasza ) . Dodatkowo system ten posiada pakiet klimatyzacyjny ( co jak sie okazuje przy obecnych upalach nie jest takim zlym pomyslem ) , agregat bedzie znajdowal sie na zewnatrz domu ( jest to nic innego jak pompa ciepla ) , do tego bedzie instalacja wentylacji mechanicznej z odzyskiem ciepla ( rekuperator ) . Caly system bedzie wspomagany przez kominek :rolleyes: Dopracowanie systemu ogrzewania domu zajelo mi kilka miesiecy , maili i telefonow ..... ale chcialam aby urzadzenia wspolgraly ze soba i "wykorzystywaly sie wzajemnie" stad pomysl z podlaczeniem kominka ktory w okresie przejsciowym bedzie dogrzewal dom ,a cieple powietrze bedzie plynelo kanalami ..... Niestety bede musiala kupic urzadzenie do podgrzewania c.w.u. ........ w zimie dzialajace na gaz a w lecie ...... na solary .

Buziaki i czekam na dalsze wpisy w Twoim dzienniczku ;)

Witaj Edytko :)

Pompa ciepła będzie oczywiście zimą wspomagana przez kocioł. Zastanawialiśmy sie nad różnymi wariantami kominka. Może będzie z nawiewem (przedpokój i sypialnie na górze). Nie mniej jednak nie chcielibyśmy robić z salonu "kotłowni". W leśniczówce kilkanaście lat temu wybudowaliśmy kominek, dawał bardzo dużo ciepła, ale nie miał szyby. Źle wspominam ciągły kurz i bajzel po drewnie.:rolleyes:

I jeszcze jesli moge cos wtracic to Twoj CZLOWIEK LASU ...... PRZYSTOJNYM MEZCZYZNA JEST :):):)

Dzięki :) :) :) :) :)

Hejka :rolleyes:

Pieknie drewienko , mam nadzieje ze u mnie Chlopaki tez tak sie postaraja :wave:

My jesteśmy z tej ekipy bardzo zadowoleni. W zasadzie więźbę na naszym domu robili 2 dniówki. Szef kompetentny i otwarty na zmiany, poproszony o dodatkowe przedłużenie dachu nad garażem oczywiście zrobił bez marudzenia, że się nie da :) Firma godna polecenia :)

Życzę ci takiej ekipy :yes: Pozdrowionka :)

Jolu witaj :)

Jak dacie kominek z zamknieta komora spalania to nie ma obawy , ze bedziesz miala kotlownie w salonie ..... a rozprowadzenie ciepla po domu z kominka to dobry pomysl , bo palac w nim w zimie nawet po to zeby " nastrojowo sie zrobilo " :rolleyes: zawsze dogrzejesz pomieszczenia i zaoszczedzisz na paleniu w kotle .

Buziaczki i biegne poczytac co nowego u Ciebie w dzienniczku ;)

Jolu witaj :)

Jak dacie kominek z zamknieta komora spalania to nie ma obawy , ze bedziesz miala kotlownie w salonie ..... a rozprowadzenie ciepla po domu z kominka to dobry pomysl , bo palac w nim w zimie nawet po to zeby " nastrojowo sie zrobilo " :rolleyes: zawsze dogrzejesz pomieszczenia i zaoszczedzisz na paleniu w kotle .

Buziaczki i biegne poczytac co nowego u Ciebie w dzienniczku ;)

Hej :) Hej :)

Jolus ....... musisz mi cos wytlumaczyc .... :rolleyes::rolleyes::rolleyes: .......... jak to jest mozliwe , ze tak mlodzi rodzice maja takich doroslych synow ..... no , no , tlumacz sie Kochana :yes::yes::yes:

Jola jest wiecznie młoda;)

Moje drogie bardzo mi miło :wiggle:

Już się tłumaczę: pobraliśmy się z małżem mając po 23 lata (chodząc ze sobą prawie 8 lat); po niespełna półtora roku urodził sie nasz starszy synuś Przemek ( za 15 dni skończy 21 lat), który jest po II roku filologii romańskiej + j.angielski; po 6,5 latach urodził się nasz młodszy synus Radek (w grudniu skończy 16 lat), po wakacjach rozpoczyna edukację w liceum. Ot i moje wytłumaczenie. Jak policzycie to stwerdzicie, że kalendarzowo nie jestem już "taka młoda", ale młodo się czuję. I po wielu latach pracy z małymi dziećmi czuję sie coraz młodziej. Na dodatek należę do osób bardzo aktywnych zawodowo (praca bez przerw i urlopów wychowawczych, prowadzenie projektów unijnych dla przedszkoli w mojej gminie, prezesowanie w Stowarzyszeniu, robótki, stroiki itp...) Budowa domu to jest ta przysłowiowa "kropka nad i". Po prostu czuję, że mogę jeszcze to zrobić.

Kochane, a tak na marginesie to - na wygląd trzeba sobie zapracować :yes::yes::yes:

Buziaki :hug:

Moje drogie bardzo mi miło :wiggle:

Już się tłumaczę: pobraliśmy się z małżem mając po 23 lata (chodząc ze sobą prawie 8 lat); po niespełna półtora roku urodził sie nasz starszy synuś Przemek ( za 15 dni skończy 21 lat), który jest po II roku filologii romańskiej + j.angielski; po 6,5 latach urodził się nasz młodszy synus Radek (w grudniu skończy 16 lat), po wakacjach rozpoczyna edukację w liceum. Ot i moje wytłumaczenie. Jak policzycie to stwerdzicie, że kalendarzowo nie jestem już "taka młoda", ale młodo się czuję. I po wielu latach pracy z małymi dziećmi czuję sie coraz młodziej. Na dodatek należę do osób bardzo aktywnych zawodowo (praca bez przerw i urlopów wychowawczych, prowadzenie projektów unijnych dla przedszkoli w mojej gminie, prezesowanie w Stowarzyszeniu, robótki, stroiki itp...) Budowa domu to jest ta przysłowiowa "kropka nad i". Po prostu czuję, że mogę jeszcze to zrobić.

Kochane, a tak na marginesie to - na wygląd trzeba sobie zapracować :yes::yes::yes:

Buziaki :hug:

Jolunia masz racje z tym " zapracowaniem na wyglad " chyba tez nie wygladam na te swoje 4+ ( moze wstawie jutro jakas fote do dziennika to ocenisz) ...... od ponad 10 lat nie wiem co znaczy slowo WAKACJE :eek: ( wczesniej w Polsce tez jakos mijaly mi one na pracy i pomocy mojej Babci i Dziadziowi Ukochanym ktorych niestety juz nie ma ..... :( ) . Lubie pracowac dlatego praca wypelnia mi prawie caly dzien ..... marzenia kosztuja ;) , a jak jeszcze mam sily do pracy no to buduje ten domek !!!!! . W Polsce podobnie jak Ty pracowalam z dzieciaczkami takimi maluszkami slodziakami ( z wyksztalcenia jestem wychowawca dla dzieci w zlobku ) . Byc moze tak sie stalo tzn. zaczelam pracowac z dziecmi poniewaz przez 17 lat swojego zycia bylam jedynaczka , az tu nagle urodzil sie moj BRACISZEK ktory dla mnie byl jak zywa zabawka ....... chyba wlasnie wtedy zadecydowalam o charakterze pracy jaki chce wykonywac :D. Masz fajna Rodzinke tylko pogratulowac .... byle zdrowie dopisywalo to jakos bedzie :) .

Buziaczki i milej niedzieli zycze Kochana :hug:

Jolus mam pytanko te stroiki to jakie wykonujesz ? Czy ewentualnie mozna zamowic je u Ciebie ? .......

Edytowane przez Edyta M

Jolus mam pytanko te stroiki to jakie wykonujesz ? Czy ewentualnie mozna zamowic je u Ciebie ? .......

Prywatnie nie wykunuję stroików na sprzedaż. W domu robię je dla siebie, chociaż ostatnio nie chce mi się nic wymyślać, może dlatego, że czeka mnie dekoracja nowego domu :) ewentualinie w prezencie dla znajomych. W pracy z moimi nauczycielkami od wielu lat robimy 2 x w roku kiermasze świąteczne dla rodziców naszych wychowanków i sympatyków naszej placówki i tam je sprzedajemy. A dochód wykorzystujemy na cele przedszkola. Możesz je podejrzeć na stronie przedszkola, ale nie ma tam wszystkich. Po wejściu na stronę kliknij Nasze przedszkole, potem Przedszkole obecnie, potem Galerie, potem na dole Dekoracje i ozdoby....

A to link do strony http://www.ppnr2.zawadzkie.pl/www/index.htm

Przyjemnego oglądania - pozdrawiam - :)

Prywatnie nie wykunuję stroików na sprzedaż. W domu robię je dla siebie, chociaż ostatnio nie chce mi się nic wymyślać, może dlatego, że czeka mnie dekoracja nowego domu :) ewentualinie w prezencie dla znajomych. W pracy z moimi nauczycielkami od wielu lat robimy 2 x w roku kiermasze świąteczne dla rodziców naszych wychowanków i sympatyków naszej placówki i tam je sprzedajemy. A dochód wykorzystujemy na cele przedszkola. Możesz je podejrzeć na stronie przedszkola, ale nie ma tam wszystkich. Po wejściu na stronę kliknij Nasze przedszkole, potem Przedszkole obecnie, potem Galerie, potem na dole Dekoracje i ozdoby....

A to link do strony http://www.ppnr2.zawadzkie.pl/www/index.htm

Przyjemnego oglądania - pozdrawiam - :)

Pieknie to wykonujecie Dziewczyny :) .....

Kurcze nie mam szans zalapac sie na kiermasz :bash:......