Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Montaż listew przypodłogowych- jak to zrobić...?

irysy

Recommended Posts

Mam zamiar sam zamontować listwy przypodłogowe tylko nie wiem jak się do tego zabrać. Postawiłem na listwy laminowane bo podobno można je trochę łatwiej dopasować do nierównych ścian. Rozmiar listwy to 50x33 mm. Na podłodze parkiet dwuwarstwowy jatoba. Czy ktoś z Was robił to samodzielnie?

Masz na myśli laminowaną mdf czy pcv

Laminowana mdf. Zdecydowałem się na samodzielny montaż bo panowie od parkietu zażyczyli sobie za montaż listew jakieś kosmiczne pieniądze, a na koncie niestety wytworzyła sie czarna dziura tak jak to zwykle bywa przy wykończeniówce :wink: Czekam na dalsze porady w sprawie montażu...

LIstwa ma zazwyczaj 2,6m więc musisz zastosować 5-6 uchwytów montażowych/takie blaszki pakowane w workach 50,100szt/musisz kupić kołki szybkiego montażu ok 5cm długośći fi 5 /zobacz czy przechodzi przez uchwyt montażowy,wiertło udarowe możesz zakupić też specjalne złączki do list są wew,zew do rogów,końcowe lewe prawe,łaczace listwa z listwą.Uchwyt dokładasz do ściany z minimalnym dystansem do podłogi zaznaczasz i wiercisz po wkreceniu haków listwe wsówasz od góry ewentualne szparki pomiędzy scianą a listwą maskujesz akrylem,powodzenia

Ja polecam Cezara bezpośrednio przykręcane do ściany. Takie teraz mam. Dobrze układają się do ściany (przy jakiś nierównościach) i bardzo łatwo można w nie kable schować bez jej demontażu.

Z MDF-u mocowane na klipsy (uchwyty montaźowe) nie polecam, bo uchwyty wyłamują MDF i listwa wcale się nie trzyma. Takie miałem w poprzednim mieszkaniu.

Ja polecam Cezara bezpośrednio przykręcane do ściany. Takie teraz mam. Dobrze układają się do ściany (przy jakiś nierównościach) i bardzo łatwo można w nie kable schować bez jej demontażu.

Z MDF-u mocowane na klipsy (uchwyty montaźowe) nie polecam, bo uchwyty wyłamują MDF i listwa wcale się nie trzyma. Takie miałem w poprzednim mieszkaniu.

Również mam takowe listwy u siebie i polecam w całej rozciągłości 8) Co do MDF-u, to nigdy w życiu już tego badziewia nie kupię, nawet za darmo nie chcę. W poprzednim mieszkaniu miałem z MDF-u i przy każdym odkurzaniu, trzeba było się pilnować, żeby czasem nie stuknąć szczotką, bo od razu odłupywało się od zaczepu montażowego i już nie chciało się trzymać.

Rozważ poważnie listwy z PCV z gumkami od góry i dołu. Są o tyle lepsze, że niwelują jakieś tam nierówności.

Do montażu potrzebna Ci będzie metrówka, wiertarko - wkrętarka, kołki szybkiego montażu i jakaś piłka do cięcia na wymiar (ja używałem kątówki z cieniutką tarczą). :D

W trakcie poszukiwań znalazłem jeszcze listwy fornirowane w dobrej cenie. Co o nich sądzicie?

http://www.pwizba.pl/sklep/index.php?d=produkt&id=5

W Poznaniu takie listwy są przynajmniej o 30% droższe...

OK. Tylko chodzi o jej montaż. Jak jest patent mantażu (najlepiej przykręcenia) do ściany tak by nic się nie wyłamywało to OK. Znaczenie także ma sztywność takiej listwy, im sztywniejsza tym gorzej dopasowuje się dościany (chyba, że ściany idealnie proste) i wtedy powstają dość duże naprężenia i może coś się wyłamywać (te zaczepy przy mdf-ie)

• 2 weeks później...
A jak zamontować listwę drewnianą

1. Na kołki będzie szpeciło

2. Na klej nie utrzyma tam gdzie mam ścianę nierówną (jaki klej polecacie?)

3. Kupiłem specjalne eleganckie gwozdziki, ale te się nie trzymają się w ścianie

Macie jakieś jeszcze pomysły

Najlepszy pomysł to zamienić je na plastikowe.Drewniane mocujesz na stałe np.na klej montażowy i jak zapragniesz by w domciu coś pozmieniać(poprowadzenie kabli) wtedy powstaje problem.Właśnie tak zrobiłem i powiem ,że zrobiłem dobrze.

pzdr