Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pękające płyty G-K

Recommended Posts

Witam forumowiczów

Szukam porady w sprawie pękających płyt gipsowo kartonowych. Mieszkam w swojej chatce :) od czterech lat i nie mogę sobie poradzic z regipsami :oops: . Było już kilku specjalistów i każdy mądrzejszy od poprzedników, a efekt ciągle taki sam czyki żaden. Jeden sezon grzewczy i od nowa szpary. Czy ktoś skorzystał i może polecić fachowca, który raz na zawsze potrafi rozwiązać ten problem?

• Odpowiedzi 46
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Za mało danych :(

- jak pękają płyty ?

- dom murowany czy drewniany ?

- czy w trakcie wykonywania były dawane pod profile podkładki w miejscu styku ze ścianą , podłogą, sufitem ?

-jak są wykonane połączenia płyt ?

Najpierw proponuję znaleźć przyczynę spęka, a potem fachowca do ich usunięcia.

Dom postawiony jest z Ytonga ze stropem ceramicznym ( nie pamiętam nazwy ). a na poddaszu konstrukcja drewniana. Wszyscy mówią że na drewnie będzie zawsze pękać, więc się nie czepiam, ale na parterze stro ceramiczny i co roku to samo. Szkoda tylko drogiej sztukateri bo pęknięcia rozsypują ją. Nie wiem czy fachowcy dawali jakieś podkładki. W końcu po to się ich bierze żeby iedzieli co i jak. Nie miałem czasu doglądać. Profile metalowe były na pewno

Połączenia były fazowane i dawana tasiemka. Chyba się nazywa blinda czy jakoś tak. Fachowiec przy szpachlowaniu mówił że daje specjalną elastyczną zaprawę o! to, dosc ciekawe.

porad bedzie wiele lecz bez wizji/inwazji sie nie obejdziesz jesli chcesz zlikwidowac przyczyne.

normalny stelaz drewaniany nie powoduje pekania "plyt".

• 2 weeks później...
Płyty gipsowe mam zrobione tak że na ściany na poddaszu położone są z dwóch warstw ,płyty przesunięte względem siebie o 60 cm. sufit pojedyncza warstwa , połączenia są pokryte flizeliną i zaszpachlowane gipsem z dodatkiem włókna szklanego . Po jakimś czasie w kilku miejscach pojawiły się rysy ( wiadomo drewniana konstrukcja dachu) zostały poprawione i jest spokój

Tak se wtrące swoje przemyślenia :roll: .

Czy jest ktoś kto mieszka powiedzmy pierwszy, drugi sezon i mu nie popękały choćby tylko styki ściana/sufit?

nie znam ....więc albo to normlne bo dom osiada, pracuje i na picuś glancuś bedzie dopiero po pierwszym remoncie za kilka lat , albo wszyscy moi znajomi i sąsiedzi mieli partaczy a nie fachowców :roll:

Tak se wtrące swoje przemyślenia :roll: .

Czy jest ktoś kto mieszka powiedzmy pierwszy, drugi sezon i mu nie popękały choćby tylko styki ściana/sufit?

nie znam ....więc albo to normlne bo dom osiada, pracuje i na picuś glancuś bedzie dopiero po pierwszym remoncie za kilka lat , albo wszyscy moi znajomi i sąsiedzi mieli partaczy a nie fachowców :roll:

U mnie po roku wyszła delikatna rysa na połączeniu ściana - dół skosu na poddaszu. Jest tak mała, że może następne malowanie załatwi sprawę.

Pękanie to wyłącznie robota partaczy, ja cały dom płytowałem z bratem i już wiem, że to połączenie zrobiliśmy źle.

No chyba, że komuś siada dom jakoś nierówno, ale to już ciężko na wykończeniowców zgonić.

Cala reszta jak super.

mieszkam 2 lata

mnie nie popękały

Jeszcze sie nie ciesz. U mnie nie pekalo przez 4 lata. Ale juz popekalo.

no i wlasnie a powinny popekac wczesniej duzo, duzo wczesniej.

Potwierdzam... powinny dużo wcześniej popękać... ciekawe dlaczego nie popękały.

A co do Reziego to ma technologię (i wykonawców) z najwyższych półek i jeśli jemu popęka to faktyczne powiedzenie że płyty mają to w naturze że zawsze pękają - będzie prawdziwe. Ale wiem że obali mit zawsze pękających płyt G-K. ...uprzedzam różne domysły - nigdy nie byłem wykonawcą u Reziego :wink:

Dodam i ja swoje trzy grosze :D

Miałam kiedyś taki dylemat : jak poprawnie wykonać sufit z płyt K- G na powierzchni ok. 260 m2 , z dwóch warstw płyty i podwieszony do dźwigarów na których opierała się konstrukcja więźby dachowej . Żeby jeszcze było ciekawiej to do sufitu w miejscu gdzie miały znajdować się żyrandole należało zamontować rozety gipsowe o średnicy ok.120 cm.Obawialiśmy się, że typowe rozwiązanie wykonania sufitu może się nie sprawdzić i zastosowaliśmy małą modyfikację .

Ułożenie płyt typowe w mijankę ale na połączenie płyt nie daliśmy sztywnego gipsu lecz elastyczną zaprawę ,a właściwie zaprawę z której wykonuje się izolacje p.wodne o nazwie AQUAFIN - 2 K. Minęło 12 lat i nie ma ani jednego spękania na powierzchni sufitu.

p.s. osobiście jestem przeciwniczką płyt KG i dla mnie to rozwiązanie jest ostatecznym, w przypadku gdy nie można zastosować innego. Zawsze kojarzy mi się z tymczasowością .

p.s. osobiście jestem przeciwniczką płyt KG i dla mnie to rozwiązanie jest ostatecznym, w przypadku gdy nie można zastosować innego. Zawsze kojarzy mi się z tymczasowością .

nom jak slysze o takich i podobnych pomyslach racjonalizatorskich (...) to, tez zaczynam tracic przekonanie do zasadnosci stosowania plyt g/k.

pocieszajacy jest fakt, ze tu nie "peka" ;)