wandzik 03.03.2009 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2009 Witajcie kochani ja z takim pytankiem, czy ktoś kto budował z Porothermu 24 czy tam 25 ma wyliczoną ilość cegieł na stan surowy (ściana zewnętrzna) z podwyższoną ścianką kolankową o 2 cegły i poszerzonym garażem o 1 m. Ogólnie chodzi mi o to ile cegieł wyszło Wam w całości na budowę domu z podziałem na: ściany zewnętrzne ściany wewnętrzne. Bo gość, który będzie nam budował coś trochę dziwnie nam wyliczył. Z GÓRY DZIĘKUJĘ POZDRAWIAM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 03.03.2009 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2009 O co Tobie chodzi?O ilość bloczków zużywanych na m2 ściany?Te dane podaje każdy producent. Zresztą, łatwo to policzyć posługując się wzorem na obliczanie pola kwadratu (lub prostokąta). Grubość spoiny poziomej do 1,5 cmPolicz powierzchnię całkowitą ścian zewnętrznych. Odejmij powierzchnię okien oraz drzwi.Policz powierzchnię całkowitą ścian wewnętrznych nośnych. Odejmij powierzchnię drzwi oraz ewentualnie przejść.Policz powierzchnię całkowitą ścian wewnętrznych działowych. Odejmij powierzchnię drzwi oraz ewentualnie przejść.Zastanów się, czy z takiej samej cegły będą budowane ściany zewnętrzne, nośne oraz działowe? Do sumy powierzchni dodaj 5% (ubytki) i po zabawie. Tak formułując pytanie (jak to zrobiłaś/es) nie uzyskasz wartościowej odpowiedzi.Bez urazy - wyszło zwykłe ble, ble, ble... Brak podstawowych danych by wyliczyć Twoje zapotrzebowanie:- jaki projekt domu- ściana - jaki rodzaj (ile warstw)- wymiary ścian zewnętrznych, wewnętrznych.- ilość i wymiary okien oraz drzwi. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts