Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt DOM PRZY MODRZEWIOWEJ UPB220 pracownia GALERIA DOMÓW

Recommended Posts

• Odpowiedzi 172
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam

szukam opinii o domu UPB 220- Arch. Boduch

Dzieki :)

Ja buduję UPB 210, więc o UPB 220 nic Ci nie powiem, ale mam inną uwagę: zakupiony przeze mnie projekt 210-ki ma sporo błędów. Przykłady:

- inna więźba (wymiary) na projekcie, inna w indeksie materiałowym; niektóre materiały dachowe w ogóle w tym indeksie nie ujęte.

- zdaniem wszystkich fachowców, którzy oglądali projekt (w tym: obecnego wykonawcy i kierownika budowy) projekt przesadzony (przewymiarowane belki, zbyt grube ocieplenie podłogi)

- błędy w wymiarowaniu fundamentów (na rysunkach przekrojów)

- i parę innych...

Ogółem: projekty domów ciekawe i kompletne, rozwiązania ładne i funkcjonalne, bezproblemowa zgoda pana Pawła Boducha na wprowadzenie dużych, nietypowych zmian w ramach adaptacji, ale dokumentacja - cóż... Pozostawia trochę do życzenia. Trzeba na to zwrócić uwagę także wykonawcy, żeby potem nie było "kwasów", bo kupił coś wg indeksu materiałów, a na rysunkach jest coś innego.

• 11 months później...

Witam.

My z Żonką budujemy UPB 218. Dziś zalaliśmy strop 34m3 B20 (masakra)

i ponad 4,5 tony stali :D

Zgadzam się z Tomek_J projekt ma dużo błędów i podane zestawienie materiałów jest niedokładne, trzeba wszystko ponownie samemu przeliczać i wychodzi tego znacznie więcej niż z dokumentacji. Juz teraz widzę że ten dom będzie cholernie drogi, ale cóż domek bedzie na pewno piękny.

Pozdrawiam i życzę miłego budowania. :wink:

UPB 220 bardzo fajny projekt. Jest w nim wszystko co potrzeba. Mam tylko kilka uwag np. czy wiatrołap nie jest za mały? w górnej części pralni aż się prosi wstawić saunę, ciemny jeden górny pokój a stryszek nie za mały na stół bilardowy? a o kominek nie będziesz się potykać?

Ja buduję UPB 118 i zgadzam się z przedmówcami o błędach w wyliczeniu materiałów, np. pustaków wyliczono o 2000 szt więcej niż potrzeba!!!, przydałoby się więcej przekrojów, brakuje niektórych rysunków zbrojenia, brakowało zestawienia w tabeli więźby dachowej, która jest bardzo gruba np krokwy podstawowe to 10/16 a koszowe 16/18, jest grube ocieplenie i skomplikowany (drogi) szczegół fundamentowy. Wszystko już sam przeliczam i sprawdzam. Jesteśmy na etapie budowy więźby. Ale domy pana Boducha mają coś w sobie.

Bodzio

• 2 weeks później...

Ponoć tylko krowa na pastwisku nie zmienia poglądów. Nie jestem krową, więc zmieniam. Dotąd chwaliłem projekty pana Boducha, dostrzegając jednocześnie spore wady w samych dokumentach projektowych, ale teraz spadła kropla, przepełniająca kielich goryczy. 2 lata temu zakupiłem projekt budynku mieszkalnego UPB-210 i garażu UPB-G03, przekształconego na budynek gospodarczy. Właśnie zakończyłem budowę tegoż budynku gospodarczego i chcialem złożyć zawiadomienie do PINB. No i wylazł taki oto "gwóźdż do trumny":

W G03 wybudowane zostały dodatkowe ścianki działowe. Kierownik budowy zrobił na potrzeby PINB ksero 2 stron projektu (rzut i przekrój), na których naniósł te ścianki. PINB nie zaakceptował rysunków, bo... NA KAŻDYM RYSUNKU W RAMCE STOI JAK WÓŁ: "BUDYNEK MIESZKALNY". Teraz urzędnicy PINB traktują buynek jak mieszkalny, a nie gospodaczy i jak na razie odmawiają odbioru widząc niezgodność z pozwoleniem na budowę.

Dziękuję serdecznie pracowni pana Pawła Boducha za dostarczenie mi kolejnych "miłych wrażeń". Po ogromnej liczbie dotychczasowych kłopotów, związanych z moją budową, jest to bez wątpienia to czego mi najbardziej było potrzeba...

...RWA MAĆ !

• 6 months później...
  • 7 months później...

Ogólnie ładny, ale ma trochę wad ( wg mnie oczywiście)

$ salon trochę przymały

$ pokój na parterze też niezbyt duży

$ połączenie kuchni i salonu całkowicie - to też nie jest zbyt dobry pomysł( chociaz jakiś murek, bufet...)

Ale za to poddasze bardzo mi się podoba :)

Pozdrawiam!

Mnie się podoba. Prosty, elegancki i funkcjonalny.

To idealny dom na działkę z wjazdem od wschodu.

Jeśli pokój na parterze ma być gabinetem czy gościnnym to wydaje mi się, że metraż 9,5 jest wystarczający. Powiększyłabym łazienkę dolną kosztem pom. gosp /może wnęka na prysznic/.

Garaż można by trochę przesunąc /nie robić załomów/ chociaż nie wiem czy wtedy nie straci, wizualnie, uroku :lol:

• 2 weeks później...
  • 2 months później...