Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt DOM PRZY MODRZEWIOWEJ UPB220 pracownia GALERIA DOMÓW

Recommended Posts

• Odpowiedzi 172
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Spróbujcie wrzucic w wyszukiwarkę nazwę projektu i poszukać na innych stronach. Ja też jestem juz szczęśliwym posiadaczem tego projektu ale zdjęć nie posiadfam. Jestem na etapie papierologii. Pogodziłam sie z faktem,że w tym roku nie damy rady i ruszamy z budową na wiosnę. Powodzenia!

No to Fafik66 szykuje się nam bliższa znajomość bo podoba mi się ten projekt. Do wiosny może mi się uda ogarnąć paierologię. PZDR
Spróbujcie wrzucic w wyszukiwarkę nazwę projektu i poszukać na innych stronach. Ja też jestem juz szczęśliwym posiadaczem tego projektu ale zdjęć nie posiadfam. Jestem na etapie papierologii. Pogodziłam sie z faktem,że w tym roku nie damy rady i ruszamy z budową na wiosnę. Powodzenia!

• 2 weeks później...

Witajcie!

Dołączam do grupy zwolenników UPB-220. Działka już prawie jest, dom się zmieści. Myślimy o kilku zmianach ale wszystkie podobne do przedników oprócz zamiaru przedłużenia garażu- co wpłynie na powiększenie pokoju nad garażem. Proszę o wszelkie spostrzeżenia/doświadczenia dotyczące w/w projektu. Aha pytanie: podobno wyliczenia ilości materiałów w projekcie nie oddają ilości rzeczywistych?

Pozdrawiam.

Witajcie!

Dołączam do grupy zwolenników UPB-220. Działka już prawie jest, dom się zmieści. Myślimy o kilku zmianach ale wszystkie podobne do przedników oprócz zamiaru przedłużenia garażu- co wpłynie na powiększenie pokoju nad garażem. Proszę o wszelkie spostrzeżenia/doświadczenia dotyczące w/w projektu. Aha pytanie: podobno wyliczenia ilości materiałów w projekcie nie oddają ilości rzeczywistych?

Pozdrawiam.

Życzę powodzenia przy realizacji UPB-220. Musisz sie zastanowić nad tym przedłużeniem garażu. Chodzi o rozwiązanie dachu. W projekcie dach nad garażem wchodzi pod dach nad domem. Nie wiem, czy jak powiększysz garaż, to się te dachy pogodzą. Chyba, że trochę cofniesz garaż i powiększenie będzie niewielkie.

Dzięki, dzięki za podtrzymanie na duchu. Z tym garażem to nie będę wyjeżdżał za daleko do tyłu, żeby nie połączyć dachów. Wszystko i tak musi zatwierdzić fachowiec. Aż tak mi na tym nie zależy ale chciałbym mieć trochę więcej miejsca na graciarnię. Drugie dziecko w drodze więc będzie zatrzęsienie. Powtórna prośba w sprawie zdjęć i spostrzeżeń. Pozdrawiam

Witajcie!

Pozdrawiam.

Życzę powodzenia przy realizacji UPB-220. Musisz sie zastanowić nad tym przedłużeniem garażu. Chodzi o rozwiązanie dachu. W projekcie dach nad garażem wchodzi pod dach nad domem. Nie wiem, czy jak powiększysz garaż, to się te dachy pogodzą. Chyba, że trochę cofniesz garaż i powiększenie będzie niewielkie.

Żeby wysłac zdjęcia, muszę mieć adres mailowy :)

U mnie roboty bardzo zaawansowane. Kończone są instalacje, a za nimi w ślad podążają tynki i wylewki. W ogrodzie 5 wywrotek czarnej ziemi :)

Posadziłam też cebulki tulipanów itp. Ogrodzenie zamknięte bramą. Mam nadzieję, że nikt niepowołany nie wejdzie już na posesję.

Dom jest jak pudełeczko. Brak niepotrzebnych zakątków, ale nawet bombki znajdą swoje miejsce. Najgorsze jest to, że musiałam już sobie wyobrazić, jak będzie po wykończeniu, bo nienawidzę szwendających się kabli. A przed zrobieniem instalacji elektrycznej trzeba to wiedzieć, żeby później właśnie nie przeszkadzały. A więc decyzje muszą być przemyślane.

Na szczęście na razie złego słowa nie możemy z mężem powiedzieć na wykonawców. Udali nam się. Chyba na zasadzie, że głupi ma szczęście, a my jesteśmy kompletnymi laikami budowlanymi. No, może byliśmy...:)

Dach, pod względem kosztów rozłożył nas na łopatki. Drogi. Ale śliczny.

Cały czas projekt mi się podoba :)

Witam!

Mam pytanko.

- Czy według posiadanej przez Panią wiedzy i doświadczenia lepiej (i taniej) zakupić gotowy projekt UPB-220 i go modernizować u architekta w opisanym zakresie czy też może zlecić stworzenie od nowa projektu na podstawie wytycznych i informacji dostępnych za darmo w necie czy katalogach zawierających ten projekt??

Dzieki!

PZDR

• 4 weeks później...

Witam z Lublina.

Wiosną 2007 rozpoczynam budowę UPB220 w wersji lustrzanego odbicia. Chętnie skorzystam z Waszych rad, wskazówek a także przestróg. A może ktoś pochwali sie fotkami swej budowli ? (email)

Pozdrawiam wszystkich wznoszących wymarzony własny domek.

Agna

Witam wielbicieli UPB-220!

Pozdro szczególne dla GosiSy.

Jest działka, 220-ka od Boducha zmieści się na niej, powoli zbieram warunki, (zastanawiam się tylko jak brać prąd na budowę), mapka do celów proj. się robi, projekt w 4 egz już w szafce, archi do adaptacji zaklepany. Wiosną'07 ruszamy z buta. Myślę, że się uda!

Viva Halinów!

• 3 weeks później...
Witam wszystkich zwolenników UPB-220 po świetach, wielkim obżarstwie i siedzeniu przy stołach. Dobrze że juz są za nami. Jeszcze tylko Nowy Rok a potem z nieceirpliwością czekam na marzec. Aby zima tego roku była krótka. Ekipoa ma wejść 15 marca. Umowa z wykonawcą podpisana, prąd juz na działce. Brakuje jeszcze wody, ale mam nadzieję, że do wiosny sie uda załatwić! A co tam u Was słychać? Pochwalcie sie swoimi postępami na budowach. Przeslijcie zdjęcia mo adres [email protected]. Pozdrawiam Wszystkich, życzę szampańskiej zabawy sylwestrowej i Szczęśliwego Nowego 2007 roku

Zamówiliśmy okna ze szprosami. Straszny wydatek, bo drewniane, Urzędowskiego. Będą dopiero w kwietniu. Cały czas jednak coś się dzieje. Aktualnie nasz ulubiony majster ociepla stropy wełną mineralną i będzie kładł karton-gipsy.

Pozdrawiam wszystkich budujących i czekających na budowanie iżyczę w Nowym Roku dużo sił w pokonywaniu różnych trudności, umiejętności szybkiego podejmowania trafnych decyzji oraz daru rozładowywania napięć w rodzinie, związanych z problemami budowlanymi. :lol: :wink: 8)

• 3 weeks później...

Cześć. No i znalazł się następny fascynat projektu domu UPB 220. Żył sobie człowiek spokojnie i sielsko, aż podjął decyzje o budowie domu i tyle było spokoju w życiu. Ja tzn. my, bo tu chcę nadmienić o żonie, która też jest mocno zaangażowana, niedawno - po przęglądnięciu niezliczonej ilości projektów - jednomyślnie wybraliśmy właśnie ten. Bardzo nam się podoba tak z zewnątrz jak i wewnątrz. Oczywiście też myślimy o delikatnych zmianach w środku. I tak jak Wy myślę o powiększeniu salonu poprzez wyprostowanie ściany, tylko ja myślę o wstawieniu drzwi w ścianie która będzie się łączyć z gabinetem by wychodzić prosto na zadaszony tarasik a chcę powiekszyć taras

(ale nie w głąb ogrodu tylko dostawić go do garażu i wyrównać z tarasikiem a może nawet zrobić większy i połączyć go łukiem ). Chcę powiększyć łazienkę na dole o połowe powieszczenia gospodarczego. Piec ( na gaz) chyba upchnę

w pozostałej części ponieszczenia gosp. przyległej do gabinetu. Cała garderobę chcę umiejscowić w pokoju nad garażem. A garaż chcę powiększyć o drugie stanowisko. Na górze zastosuje rozwiązanie Gosi i zamiast garderoby będzie powiększony hol z fotelami lub nawet kanapą. No to się rozpisałem ale myślę że mi to wybaczycie. Ale mam jeszcze pytanie: zastanawiam się czy nie podnieść poddasza o jeden czy dwa pustaki bo czy 90 cm ściany prostej to nie za nisko zacznyna się skos a tym samym troche powierzchni przy scianie będzie niewykorzystanej. Witek :D

No to witaj w klubie, ciekawe jak się dom zmieni jeśli poszerzysz garaż. Ja właśnie kończę wod-kan-gaz-co. Salonik rzeczywiście mały, tymbardziej że chyba jako jedyny nie wyprostowalem sciany salonu, ale ten kącik jest mi potrzebny bo sciana z dwoma oknami to jedyne u mnie miejsce gdzie nie swieci slonce wiec tam musi byc telewizor więc kącik zmieści 2 miejsca dla telewidzów. Za to nie mam drzwi bocznych wiec tam odrobine zysku. Reszta zgodnie z potrzebami. Powodzenia i wytrwalosci. Pozdrowionka dla wszystkich upbdwustudwudziestkowiczow.

Cześć. No i znalazł się następny fascynat projektu domu UPB 220. Żył sobie człowiek spokojnie i sielsko, aż podjął decyzje o budowie domu i tyle było spokoju w życiu. Ja tzn. my, bo tu chcę nadmienić o żonie, która też jest mocno zaangażowana, niedawno - po przęglądnięciu niezliczonej ilości projektów - jednomyślnie wybraliśmy właśnie ten. Bardzo nam się podoba tak z zewnątrz jak i wewnątrz. Oczywiście też myślimy o delikatnych zmianach w środku. I tak jak Wy myślę o powiększeniu salonu poprzez wyprostowanie ściany, tylko ja myślę o wstawieniu drzwi w ścianie która będzie się łączyć z gabinetem by wychodzić prosto na zadaszony tarasik a chcę powiekszyć taras

(ale nie w głąb ogrodu tylko dostawić go do garażu i wyrównać z tarasikiem a może nawet zrobić większy i połączyć go łukiem ). Chcę powiększyć łazienkę na dole o połowe powieszczenia gospodarczego. Piec ( na gaz) chyba upchnę

w pozostałej części ponieszczenia gosp. przyległej do gabinetu. Cała garderobę chcę umiejscowić w pokoju nad garażem. A garaż chcę powiększyć o drugie stanowisko. Na górze zastosuje rozwiązanie Gosi i zamiast garderoby będzie powiększony hol z fotelami lub nawet kanapą. No to się rozpisałem ale myślę że mi to wybaczycie. Ale mam jeszcze pytanie: zastanawiam się czy nie podnieść poddasza o jeden czy dwa pustaki bo czy 90 cm ściany prostej to nie za nisko zacznyna się skos a tym samym troche powierzchni przy scianie będzie niewykorzystanej. Witek :D

Super, że wybrałeś ten dom. Jak kiedyś bedziemy w drodze w Bieszczady, to chętnie obejrzymy.

Jesli chodzi o Twoje zmiany, to mam kilka uwag, może się przydadzą.

1. W kotłowni, po stronie gabinetu jest chyba zbyt mało miejsca na piec. Tam jest jeszcze skos od schodów.

2. W holu na górze nie zrobiliśmy normalnego sufitu, tylko pociągneliśmy strop aż po kalenicę. A do tego wyłaz kominiarski przeszklony. Dzięki temu jest światło dzienne.

3. Jeśli planujesz pozostawienie łazienki na górze w zaplanowanym miejscu, to powiększ ją kosztem holu, bo będzie za mała.

No chyba, ze zrobisz ją nad powiększonym garażem lub podniesiesz ścianę kolankową. Tylko nie wiem, czy wtedy dom nie straci na architekturze. Skosy są rzeczywiście dość duże...

Pozdrawiam i życzę wytrwałości, siły i optymizmu :).

U mnie już są umówieni pozostali fachowcy od wykończenia. W lipcu chyba będę musiała się wprowadzić, bo mam nadzieję na doprowadzenie do końca sprzedaży mieszkania.