Edek24 16.01.2007 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2007 Witam w Nowym Roku! Nowy rok, nowe przemyślenia: Chcemy zrobić garaż dwustanowiskowy i chcemy go trochę przedłużyć, z tego powstanie wielkie pomieszczenie nad garażem gdzie połowa to będzie pralnio/suszarnia a połowa to pokój gościnno/zagracony. Reszta pomysłów bez zmian. Kilka mniejszych zmian jak pisałem poprzednio. Trochę ten garaż zmieni bryłę z tradycyjnej na nowoczesną, ale co zrobić jak się chce mieć sporo miejsca na rowery, sanki, narty itd. Pozdro dla wszystkich 220-tkowców a szczególnie dla GosiSy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yesman 16.01.2007 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2007 Gdzieś mi zaginęło pytanie. Gosiu ile Ci wyliczono powierzchni do ocieplenia? Czy może ktoś z Was planował jak zagospodaruje kuchnię i salon(ik)? Chętnie zobaczę. A może zrobimy sobie wewnętrzy konkursik na najlepiej urządzone wnętrze?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia_sy 17.01.2007 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2007 Nie wiem, jaka była powierzchnia docieplenia . Jestem jak widać niefrasobliwa. Natomiast teraz jesteśmy na etapie wybierania i decydowania o reszcie, czyli o estetyce i to jest dopiero horror! Za szybko i za duży wybór wszystkiego. Mamy już umówionych majstrów. Zaczyna kominkowy, w lutym, później wstawią okna (kwiecień), później glazurnik i podłogowo-schodowy:). Na razie chyba nie przepłacamy. Kominek około 6000zł z rozprowadzeniem ciepła po domu kanałami. Glazurnik 27zł/mkw, podłogi z deski barlineckiej 15-17 zł/mkw klejonej. Jeszcze kocioł, grzejniki, barierka na schody i biały montaż. Będzie jazda, jeśli chodzi o łazienkę nad garażem, bo jest ona kłopotliwa ze względu na skosy. Rozglądamy się już w każdym razie za materiałami. Zaraz będę szukać kafli na kominek. Pozdrawiam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witro 17.01.2007 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2007 Yesman a wiesz że mam problem gdzie umiejscowić telewizor.Cały czas myślę i myślę i nie mogę nic sensownego wymyślić. A czy myśleliście o postawieniu wyspy w kuchnie? Co o tym myślicie? A co do Bieszczad Gosia to jest to nasz ulubiony zakątek w Polsce. Więc oczywiście jak już dom będzie gotowy to zapraszamy do nas po drodze. Drzwi do mojej małej kotłowni zrobił bym otwierane na hol. Było by ok. 3 m kw. na piec gazowy i zbiornik na wodę cietłą. Może starczy ale o to muszę jeszcze zapytać się gazowników. Ja teraz mieszkam w bloku i moja łazienka ma 3 m kw. i jest tam wszystko z piecykie gazowym włącznie i tak może być. A łazienkę na górze to tak jak mówisz powiększe troszkę o hol. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yesman 18.01.2007 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2007 Jak wy chcecie powiększyć górną łazienkę kosztem holu? Ja zastanawiam się czy nie zrobić drzwi otwieranych do wewnątrz bo boję się, że jak będzie na zewnątrz to kogoś drzwiami zabiję. A jesli chodzi o telewizor to ja mam wejscie domu na zachód więc ta sciana nigdy nie jest oswietlona przez słońce.Jeśli chodzi o wyspe to ja probowalem sie przymierzyc ale wtedy stol w jadalni nie moze byc zbyt duzy. Probowalem troszke wizualizacji, tu są fajne programiki: http://www.dobreprogramy.pl/index.php?dz=1&t=119, kuchnie i salon ogląda się dobrze w tym: http://www.dobreprogramy.pl/index.php?dz=2&id=1601&t=119.Gosiu, wygląda na to ze taniej się buduje z dala od dużych miast.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witro 18.01.2007 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2007 Na górze zamiast garderoby będzie otwarty hol. Tak więc ścianę można posunąć w tę stronę i tak "wydłużyć" łazienkę. Yesman czy możesz mi powiedzieć jak dużą masz piwnicę i ile Cię ona dodatkowo kosztowała. Ja sie zastanawiam czy warto a chciałem ją zrobić pod garażem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia_sy 18.01.2007 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2007 Jeśli chodzi o drzwi łazienki, która u mnie jest pralnią, to mam zamiar zrobić przesuwane, wtedy nikomu nie będą przeszkadzać. Jeśli chodzi o wyspę, to bardzo bym chciała, ale jeszcze bardziej chcę mieć duży stół i tego się chyba nie da pogodzić . Muszę spróbować tych programów do wizualizacji, ale się nie wyrabiam ze swoimi obowiązkami. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fafik66 18.01.2007 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2007 Witam wszystkich! Dawno się nie odzywałam.Ostatnio zauważyłam, że nasz arch. Boduch wprowadził mój waraint projektu do sprzedaży http://www.boduch.pl/plan.php?planID=173. Na dzień dzisiejszy poszerzylismy garaż o 1m na całej długości. Odebrałam też wycenę robociznywykop - 1500ławy pod piwnicę - 4100wymurowanie piwnicy - 6200wykonanie izolacji piwnicy - 1080docieplenie piwnicy - 2250wykonanie posadzek - 1800wymurowanie parteru ze stropem - 9600wymurowanie szczytów - 5000wykonanie więźby dachowej - 3900wymurowanie kominów z cegłyklinkierowej - 3500odeskowanie i papa - 5200położenie dachówki wraz z orrynnowaniem - 10400 RAZEM 52430zł - podpisano umowa na 52000 złotychCz Waszym zdaniem to dużo ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yesman 18.01.2007 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2007 To kwota brutto z rachunkiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yesman 18.01.2007 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2007 Nie wiem ile mnie kosztowała piwnica, nie musiałem tego kalkulować bo musiałem zrobić b.wysoki fundament ze względu na pochyłą działkę. Sama więc wyszła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witro 20.01.2007 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2007 Hej hej hej to znowu ja. Czy możecie mi powiedzieć jaką wentylacje zakładacie: mechaniczną z rekuperatorem (czy jak on się tam zwie) czy grawitacyjną czy jeszcze coś innego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fafik66 20.01.2007 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2007 Yesman!To jest cena z rachunkiem i tyle mamy zapłacić WitroMy zakladamy wentylację grawitacyjną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witro 20.01.2007 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2007 Bo widzicie w dobie super szczelnych okien i drzwi i domów pasywnych - czyli jeszcze lepszych okien i drzwi - wentylacja grawitacyjna wymaga chyba jakichś dodatkowych wlotów powietrza - tak mi się wydaje czytając różne fachowe pisma na ten temat. Natomiast wentylacja mechaniczna to znowu dodakowy koszt. A czy u Was są takie wloty - ja nie kupiłem jeszcze projektu więc do końca nie wiem jak tam jest to rozwiązane - czy świerze powietrze będzie ciągnięte przez dzwi i okna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yesman 20.01.2007 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2007 Ja nie robiłem deskowania i papy ale po wichurze z przed paru dni żałuję. Parę rzeczy też we włąsnym zakresie, to wyszlo taniej. WodKanGazCo za to bardzo drogo. A propos tej wentylacji to kanały w 2 kominach i tyle jest w projekcie. Prawde mówiąc nie rozpatrywałem tego więcej. Wiem zę do kominka powinien byc wlot powietrza, może Gosia coś juz wie bo kominek się u niej tworzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witro 29.01.2007 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2007 Byliśmy dziś w biurze projektowym, pytałem się o zmiany w projekcie: garaż dwustanowiskowy, wyprostowanie salonu - nie ma problemu - tylko to kosztuje, ale nie wiem ile bo to trzeba się spotkać z architektem . Czy możecie mi powiedzieć ile Was kosztowały Wasze zmiany w projekcie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edek24 30.01.2007 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2007 Witam!My prostujemy tył, poszerzamy garaż o 120 cm i przedłużamy ile się da, tak żeby dach garażu wszedł pod dach budynku domu i tam powstanie graciarnia. Poza tym kosmetyka w związku ze zmianami przeznaczenia niektórych pomieszczeń razem 1500 pln, czyli adaptacja plus wrysowanie w działkę. PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fafik66 30.01.2007 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2007 No hej! Witam wszystkich ponownie. W zeszłym tygodniu rozpoczęliśąmy wędrówki po hurtowniach materiałów budowlanych a o to ranking:stal zbrojeniowa od 2,5 do 2,80 zł za kgbloczki betonowe od 2,80 do 3,80 zł za szt.porotherm 25PW od 5,60 do 6,80 za szt. Oczywiscie wszyscy chętnie przechowają towar nawet dwa miesiące, ale płatne od razu Zrociłam tez szacunkowa wycenę okien pcv, typ awangarda, okucia roto za szprosami, kolor złoty dąb a część na piętrze we wnątzr baiła a na zewnątzr złoty dąb- koszt za calośc z montażem - jedyne 20.000zł!!!!? Jutro ruszam na kolejne podboje producentów okien?I co Wy na to: Gosia a ile U Ciebie mają kosztować okna Urzędowskiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 31.01.2007 00:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2007 Ten dom był pierwszym, który nam się od początku spodobał Jest przepiękny w kształcie i kolorystyce , podobnie jak Ondraszek ze Studia Atrium: http://www.studioatrium.pl/projekt-domu-GL-290,314,61,opis.html Niestety biuro P. Boducha nie wykonuje projektów indywidualnych, a nam potrzebny był projekt bliźniaka dokładnie w tym stylu. I będzie bardzo podobny: http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=68298&start=120 Tylko góra prawdopodobnie będzie miała drewnianą elewację Aha i z wielką radością będę podglądać Wasze budowanie tego domku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witro 31.01.2007 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2007 Edek24 czyli za wszystko ok. 3100 zł (ok. 1600 zł za projekt + 1500 zł za zmiany). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edek24 31.01.2007 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2007 Witam!Prawie się zgadza. Projekt kosztował 1695 PLN brutto. A architekt jest z okolic Warszawy znaczy się miejcowo właściwy z lokalizacją. Taniej, szybciej i lepiej, mam nadzieję.PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts