Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt DOM PRZY MODRZEWIOWEJ UPB220 pracownia GALERIA DOMÓW

Recommended Posts

Witam w Nowym Roku!

Nowy rok, nowe przemyślenia: Chcemy zrobić garaż dwustanowiskowy i chcemy go trochę przedłużyć, z tego powstanie wielkie pomieszczenie nad garażem gdzie połowa to będzie pralnio/suszarnia a połowa to pokój gościnno/zagracony. Reszta pomysłów bez zmian. Kilka mniejszych zmian jak pisałem poprzednio. Trochę ten garaż zmieni bryłę z tradycyjnej na nowoczesną, ale co zrobić jak się chce mieć sporo miejsca na rowery, sanki, narty itd.

Pozdro dla wszystkich 220-tkowców a szczególnie dla GosiSy. :D

• Odpowiedzi 172
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie wiem, jaka była powierzchnia docieplenia :). Jestem jak widać niefrasobliwa. Natomiast teraz jesteśmy na etapie wybierania i decydowania o reszcie, czyli o estetyce i to jest dopiero horror! Za szybko i za duży wybór wszystkiego. Mamy już umówionych majstrów. Zaczyna kominkowy, w lutym, później wstawią okna (kwiecień), później glazurnik i podłogowo-schodowy:).

Na razie chyba nie przepłacamy. Kominek około 6000zł z rozprowadzeniem ciepła po domu kanałami. Glazurnik 27zł/mkw, podłogi z deski barlineckiej 15-17 zł/mkw klejonej. Jeszcze kocioł, grzejniki, barierka na schody i biały montaż. Będzie jazda, jeśli chodzi o łazienkę nad garażem, bo jest ona kłopotliwa ze względu na skosy. Rozglądamy się już w każdym razie za materiałami. Zaraz będę szukać kafli na kominek. Pozdrawiam :).

Yesman a wiesz że mam problem gdzie umiejscowić telewizor.Cały czas myślę i myślę i nie mogę nic sensownego wymyślić. A czy myśleliście o postawieniu wyspy w kuchnie? Co o tym myślicie? A co do Bieszczad Gosia to jest to nasz ulubiony zakątek w Polsce. Więc oczywiście jak już dom będzie gotowy to zapraszamy do nas po drodze. Drzwi do mojej małej kotłowni zrobił bym otwierane na hol. Było by ok. 3 m kw. na piec gazowy i zbiornik na wodę cietłą. Może starczy ale o to muszę jeszcze zapytać się gazowników. Ja teraz mieszkam w bloku i moja łazienka ma 3 m kw. i jest tam wszystko z piecykie gazowym włącznie i tak może być. A łazienkę na górze to tak jak mówisz powiększe troszkę o hol.

Jak wy chcecie powiększyć górną łazienkę kosztem holu? Ja zastanawiam się czy nie zrobić drzwi otwieranych do wewnątrz bo boję się, że jak będzie na zewnątrz to kogoś drzwiami zabiję. A jesli chodzi o telewizor to ja mam wejscie domu na zachód więc ta sciana nigdy nie jest oswietlona przez słońce.

Jeśli chodzi o wyspe to ja probowalem sie przymierzyc ale wtedy stol w jadalni nie moze byc zbyt duzy. Probowalem troszke wizualizacji, tu są fajne programiki: http://www.dobreprogramy.pl/index.php?dz=1&t=119, kuchnie i salon ogląda się dobrze w tym: http://www.dobreprogramy.pl/index.php?dz=2&id=1601&t=119.

Gosiu, wygląda na to ze taniej się buduje z dala od dużych miast.

Pozdrawiam

Na górze zamiast garderoby będzie otwarty hol. Tak więc ścianę można posunąć w tę stronę i tak "wydłużyć" łazienkę. Yesman czy możesz mi powiedzieć jak dużą masz piwnicę i ile Cię ona dodatkowo kosztowała. Ja sie zastanawiam czy warto a chciałem ją zrobić pod garażem.

Jeśli chodzi o drzwi łazienki, która u mnie jest pralnią, to mam zamiar zrobić przesuwane, wtedy nikomu nie będą przeszkadzać.

Jeśli chodzi o wyspę, to bardzo bym chciała, ale jeszcze bardziej chcę mieć duży stół i tego się chyba nie da pogodzić :(.

Muszę spróbować tych programów do wizualizacji, ale się nie wyrabiam ze swoimi obowiązkami. Pozdrawiam.

Witam wszystkich! Dawno się nie odzywałam.Ostatnio zauważyłam, że nasz arch. Boduch wprowadził mój waraint projektu do sprzedaży http://www.boduch.pl/plan.php?planID=173. Na dzień dzisiejszy poszerzylismy garaż o 1m na całej długości.

Odebrałam też wycenę robocizny

wykop - 1500

ławy pod piwnicę - 4100

wymurowanie piwnicy - 6200

wykonanie izolacji piwnicy - 1080

docieplenie piwnicy - 2250

wykonanie posadzek - 1800

wymurowanie parteru ze stropem - 9600

wymurowanie szczytów - 5000

wykonanie więźby dachowej - 3900

wymurowanie kominów z cegłyklinkierowej - 3500

odeskowanie i papa - 5200

położenie dachówki wraz z orrynnowaniem - 10400

RAZEM 52430zł - podpisano umowa na 52000 złotych

Cz Waszym zdaniem to dużo ?

Bo widzicie w dobie super szczelnych okien i drzwi i domów pasywnych - czyli jeszcze lepszych okien i drzwi - wentylacja grawitacyjna wymaga chyba jakichś dodatkowych wlotów powietrza - tak mi się wydaje czytając różne fachowe pisma na ten temat. Natomiast wentylacja mechaniczna to znowu dodakowy koszt. A czy u Was są takie wloty - ja nie kupiłem jeszcze projektu więc do końca nie wiem jak tam jest to rozwiązane - czy świerze powietrze będzie ciągnięte przez dzwi i okna.

Ja nie robiłem deskowania i papy ale po wichurze z przed paru dni żałuję. Parę rzeczy też we włąsnym zakresie, to wyszlo taniej. WodKanGazCo za to bardzo drogo. A propos tej wentylacji to kanały w 2 kominach i tyle jest w projekcie. Prawde mówiąc nie rozpatrywałem tego więcej. Wiem zę do kominka powinien byc wlot powietrza, może Gosia coś juz wie bo kominek się u niej tworzy.

• 2 weeks później...

Witam!

My prostujemy tył, poszerzamy garaż o 120 cm i przedłużamy ile się da, tak żeby dach garażu wszedł pod dach budynku domu i tam powstanie graciarnia. Poza tym kosmetyka w związku ze zmianami przeznaczenia niektórych pomieszczeń razem 1500 pln, czyli adaptacja plus wrysowanie w działkę. PZDR

No hej! Witam wszystkich ponownie. W zeszłym tygodniu rozpoczęliśąmy wędrówki po hurtowniach materiałów budowlanych a o to ranking:

stal zbrojeniowa od 2,5 do 2,80 zł za kg

bloczki betonowe od 2,80 do 3,80 zł za szt.

porotherm 25PW od 5,60 do 6,80 za szt.

Oczywiscie wszyscy chętnie przechowają towar nawet dwa miesiące, ale płatne od razu

Zrociłam tez szacunkowa wycenę okien pcv, typ awangarda, okucia roto za szprosami, kolor złoty dąb a część na piętrze we wnątzr baiła a na zewnątzr złoty dąb- koszt za calośc z montażem - jedyne 20.000zł!!!!

? Jutro ruszam na kolejne podboje producentów okien?

I co Wy na to:

Gosia a ile U Ciebie mają kosztować okna Urzędowskiego.

Ten dom był pierwszym, który nam się od początku spodobał :) Jest przepiękny w kształcie i kolorystyce :), podobnie jak Ondraszek ze Studia Atrium: http://www.studioatrium.pl/projekt-domu-GL-290,314,61,opis.html

Niestety biuro P. Boducha nie wykonuje projektów indywidualnych, a nam potrzebny był projekt bliźniaka dokładnie w tym stylu.

I będzie bardzo podobny: http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=68298&start=120

Tylko góra prawdopodobnie będzie miała drewnianą elewację :)

Aha i z wielką radością będę podglądać Wasze budowanie tego domku :oops: :oops: