Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt DOM PRZY MODRZEWIOWEJ UPB220 pracownia GALERIA DOMÓW

Recommended Posts

A jak tam u Was?

A u nas jutro zaczynamy przeprowadzkę :)

Wczoraj nam minęły magiczne 3 tygodnie od złożenia zawiadomienia o zakończeniu budowy w PINBie, nikt się nie zgłosił więc ruszamy. A że forum mało aktywne było... cóż - jak już robota rusza to człowiek nie ma czasu na forumowanie :)

pozdrawiam.

karolina

P1010947.jpg

P1010943.jpg

Edytowane przez kargulena

• Odpowiedzi 172
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 2 weeks później...

Witam, przymierzamy się do projektu z serii UPB-220 i mam pytanie czy jest na forum ktoś z woj. pomorskiego, kto buduje lub wybudował któryś z tych projektów:

UPB-220 Dom przy Modrzewiowej

UPB-2201 Dom przy Herbacianej

UPB-2202 Dom przy Szarotek

UPB-2203 Dom przy Bocianiej

UPB-2204 Dom przy Modrzewiowej II

UPB-2205 Dom przy Bursztynowej

i mógłby zaprezentować jego walory na żywo. Pozdrawiam

• 2 weeks później...

Witam nowego miłośnika UPB-220 :)

Ja co prawda z Mazowsza ale jak byliśmy w zeszłym roku nad morzem to wyśledziliśmy nasz ulubiony dom w okolicach Jantaru - jadąc od Jantaru w stronę przeprawy promowej do Gdańska skręca się gdzieś w połowie drogi w lewo. nawet zdjęcia robiliśmy - była to jedna z wersji - jeśli dobrze pamiętam to z "wyprostowaną" ścianą salonu. Jak zapytam mojego męża o szczegóły (on ma lepszą pamięć do takich rzeczy) to podam nazwę miejscowości i zdjęcie okolicy mogę przesłać.

pozdrawiam,

k.

Witam.

Jestem nowy na tym forum. Mamy z żoną zamiar kupić projekt UPB220. Wygląda tak normalnie.

Mam ogromną prośbę do "KARGULENA" i "MONIQUE UPB220" o podesłanie fotek Waszych domów i zamieszczenie kilku słów na ich temat. Wierzę, że pomożecie początkującemu, za co z góry serdecznie dziękuję:)

[email protected]

Witam. U mnie również nie ma daszku, majstry powiedzieli, że takich rzeczy to oni nie robią i powiem szczerze ten daszek dodałby uroku bo od strony salonu mamy wielką ścianę. Łatanie tego i przyczepianie czegoś do uzyskania tegoż daszku może być karkołomne gdyż mam już 15cm styropianu zaciągniętego klejem. Łazienka górna nad wejściem to pomyłka, my mamy nad garażem, od frontu a dalej jest spory pokój. Zamiast łazienki mamy na górze pralnię i fajnie jest. Szafka, pralka i mała wanienka jest, można też poprasować. Garaż poszerzony o 120 cm a z tyłu jeszcze pomieszczenie gospodarcze. Na razie mieszka się dobrze.

witam wszystkich upbowców- śledzę ten wątek prawie od początku jego założenia bo od tak dawna spodobał nam się upb-220.

zaczęliśmy budowę 8 września tego roku i pojutrze będzie krycie dachu papą. niby juz widać cały dom ale jak się pomyśli ile jeszcze do zrobienia... ile decyzji do podjęcia.... z jednej strony nie mogę się już doczekać wykańczania ale z drugiej się go boję....

nasz dom wygląda z zewnątrz tak jak wg projektu oryginalnego (a! w odbiciu lustrzanym) inośmy garaż poszerzyli o metr i w pokoju nad garażem dołożyliśmy okno w dachu. i jeszcze na górze o jeden bloczek przesunęłam ściankę między łazienką a garderobą - na korzyść łazienki oczywiście i odsunęlam lazienkowe drzwi o bloczek dalej od schodów. to takie zmiany były na etapie studiowania projektu. jak nam majster wymurował pierwszą warstwę ścian na górze to jeszcze również o jeden bloczek przesunęliśmy równolegle tę skośną ścianę garderoby bo tam straszliwie wąskie przejście było.

i na zewnątrz nie mamy jeszcze tego małego ozdobnego daszku na ścianie nad tarasem bo "cuś nie wychodził" naszym majstrom... więc na razie go odpuszczamy coby sobie i im nerwów nie psuć...

ale główny kształt domu już widać i nieskromnie mówiąc kto go nie ogląda to sie zachwyca... (widziałam jednego pana jak jadąc na rowerze tak się oglądał za siebie że mało z nigo nie spadł :wink: )

no cóż w końcu dom na modrzewiowej jest najcudniejszy i po prostu idealny :D

pozdrawiam,

karolina

• 5 months później...

Witam.

Ja razem z żoną też już dawno wybraliśmy ten projekt, ale dużo załatwiania za nami, a jeszcze i przed nami :) Mamy nadzieję na wiosnę ruszyć z budową bardzo podobnego upb-2204 - różnica w prostej tylnej elewacji ;)

Jakby ktoś mógł podesłać jakieś fotki z budowy, albo z końca budowy, jak on wygląda od środka byli byśmy bardzo wdzięczni :)

Zapasowy mail: [email protected]

główny mail do kontaktu to tylko na prifff, za bardzo sugeruje dane osobowe ;)

• 5 months później...
Jestem nowym członkiem tego forum,budowe zaczelismy w 2010 roku od zrobienia piwnic,i ruszylismu w na wiosne 2011 roku.Teraz mamy stan surowy otwarty i czekamy na okna,od tego zaczniemy prace w tym roku budujemy systemem gospodarczym ile mozemy i potrafimy robimy sami.Jesli ktos jest chetny moge wyslac zdjecia.Ja sama sie takowych nie doczekalam.

• 6 months później...
Ja też nie miałem możliwości podejrzenia zdjęć lub na żywo wykonanego domku, ale służę pomocą innym forumowiczom. Jesteśmy już na etapie wykończenia lekko zmodyfikowanego projektu UPB-2205 - Dom przy Bursztynowej, a na bieżąco postępy prac ze zdjęciami relacjonuje moja żona w wątku: Angielskie śniadanie przy Bursztynowej.

• 1 month później...

Witam!!!

Cieszę się,że ktoś jeszcze zagląda na ten wątek!!!! Jak sprawdzałam jakiś czas temu to nic tu się nie działo, a dziś taka niespodzianka :) od razu założyłam konto i pisze:) Budujemy UPB-2203 Dom przy Bocianiej ( z częściowym podpiwniczeniem). Właśnie kończymy kryć dach.

kuba_b przeglądałam Wasz wątek: Angielskie śniadanie przy Bursztynowej. Piękny ten wasz domek, też mi się marzy żeby i u mnie było tak "sielsko anielsko" :) Zauważyłam, że zlikwidowaliście tą wnękę za kominkiem. Też się nad tym zastanawialiśmy z mężem i stąd moja prośba: czy mogłabym prosić o przesłanie kilku fotek tej ścianki, jestem ciekawa jak to wygląda w rzeczywistości. Z góry dziękuję!!! [email protected]

• 9 months później...

Witam.

Przymierza(łe?)m się do zakupu działki z próba wkomponowania domku w rzeźbę tejże działki ( widokowo, chciałem uniknąć efektu Młyna Zbożowego po postawieniu bryły). Spodobał nam się bardzo projekt od Baducha: UPB 22012, czyli kolejna z wersji UPB220- niezbyt duży kat dachu, przyzwoita wysokość kalenicy.

Patrząc na to co powyżej zapisane, proszę doradźcie jednak, w kontekście tych błędów projektowych i materiałowych, warto iść w te projekty, czy szukać czegoś u innych projektantów? W sumie architekt możne zakupiony projekt przerobić, pytanie czy w waszym przypadku błędy, które tam napotkaliście znacznie utrudniały prace, a bardziej, czy podnosiły znacząco koszty budowy...

• 1 month później...

Witam,

tydzień temu minął rok budowy UPB-220 w wersji lustrzanej. W chwili obecnej kończą nam powoli elewację, wewnątrz już po tynkach i wylewkach.

Projekt gotowy przystosowany (przerysowany) przez architekta. Materiał: YTONG Forte 24 cm (PP 2,5/0,4). Zmiany:

PARTER: garaż poszerzony o metr (brama garażowa szer. 3m) w garażu kanał, taras pogłębiony + obniżony okap dachu, strop podniesiony o 2 schodki (2x17,5 cm) do wysokości 2,90, obrócony pion wentylacyjny - drzwi (przesuwne) do spiżarni od strony kuchni.

PODDASZE: podniesiona (o dwa pustaki) kolankowa + okno wyłazowe w pokoju nad garażem.

ELEWACJA: rezygnacja z bocznego tarasu i daszku.

Z uwag ogólnych: jak to już było wspomniane - projekt przewymiarowany, kosztowny, zwłaszcza w więźbie dachowej, zbrojeniu stropu i pionach kominowo-wentylacyjnych (3) - najbardziej kosztochłonne pozycje. Z drugiej strony efektywne wykorzystanie przestrzeni.

Edytowane przez Agatuniek

• 2 years później...