oleniek 03.03.2009 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2009 Witam nie bardzo wiem na którym forum to umieścic, ale niech będą sondaże. Mieszkamy od "zawsze" w bloku. Śmieci segregujemy (papier, plastiki, ogólne, szkło, i latem "bio" - bo wyrzucamy je w ogródku. Jest nas 4 osoby (2 dorosłe i 2 dzieci) i powiem, że tak naprwdę nie wiem ... ile smieci "tworzymy". Raczej standardowo , ale mieszkając w blokach tego siię nie zauważa Czy jak się przeprowadzimy do domu i podpiszemy umowę na odbiór śmieci (koniecznie SEGREGOWALNYCH!!!) to jak często one będą wyworzone? Jak to wygląda w praktyce? Jak to u Was jest? jak często macie wywóz posegregowanych śmieci? raz na tydzień? miesiąc? Czy jednego dnia zabierane są wszystkie rodzaje smieci, czy też raz wezmą plastiki, raz a ogólne... Gdzie trzymacie śmieci "pomiędzy" wywózką? w domu np w pomieszczeniu gospodarczym? Na zewnątrz w śmietnikach? Ot takie głupiutkie pytanka mnie naszły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ave 03.03.2009 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2009 częstotliwość wywozu zależy prawdopodobnie od tego, czy mieszkasz na terenie miasta czy gminy. U mnie jest tak: (gmina - czyli wieś) śmieci zwykłe co miesiąc (wywieszka jest na tablicy ogłoszeń) Od niedawna mamy też segregowane i odbierają co trzeci miesiąc - te worki, które są wystawione (też grafik wywieszony)Zamieniamy teraz "zwykły" śmietnik na mniejszy (z 240 na 120 ) plus worki - segregatorki - A, i mamy jeszcze kompostownik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oleniek 03.03.2009 11:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2009 Ja z Łodzi obrzeża, ale jeszcze miasto. Czyli jak śmieci segregowalne, to można sięspodziewać że wywóż będzie co 2-3 miesiące? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 03.03.2009 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2009 Ja z Łodzi obrzeża, ale jeszcze miasto. Czyli jak śmieci segregowalne, to można sięspodziewać że wywóż będzie co 2-3 miesiące? A nie prościej udać się do zakładów które obsługują ten teren i spytać się o dostępne z nimi umowy? Albo może poszukać grupy łódzkiej i tam popytać. Każdy rejon ma swoje zasady. Tutaj dostałeś info o miesięcznych wywózkach, w innych miejscach jeżdża co 2 tygodnie. Wszystko zależy od operatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 2mm 03.03.2009 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2009 Ja z Łodzi obrzeża, ale jeszcze miasto. Czyli jak śmieci segregowalne, to można sięspodziewać że wywóż będzie co 2-3 miesiące? segregacja śmieci w Łodzi jest fikcją. niby trzeba mieć podpisaną umowę na odbiór segregowanych śmieci ale............ żyjemy w Polsce i jest jak jest. ZRK czyli obecnie Remondis odbiera śmieci przynajmniej raz na tydzień, pojemnik 120 l. Może być co dwa tygodnie i to jest chyba minimum, nie da się raz na miesiąc. Dają worki do tej tzw. segregacji i zbierasz sobie np. gazety albo flaszki po winie czy puszki po piwie (czyste!!!!! bo nieumytych nie zabiorą!!!!) i jak zapełnisz taki worek/worki to dzwonisz i za kilka dni przyjadą i zabiorą. I zostawią kolejny worek. jak robią inne firmy, nie wiem ale pewnie podobnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasztanka 04.03.2009 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2009 u nas jest tak: wywoz smieci co 2 tygodnie 240l - tak chcielismyw wiosce stoja kontenery na plastiki, szkloodpady bio staram sie wyrzucac na kompostownik 2dorosłych+2 dzieci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts