Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

nie bardzo wiem na którym forum to umieścic, ale niech będą sondaże. :roll:

Mieszkamy od "zawsze" w bloku. Śmieci segregujemy (papier, plastiki, ogólne, szkło, i latem "bio" - bo wyrzucamy je w ogródku. Jest nas 4 osoby (2 dorosłe i 2 dzieci) i powiem, że tak naprwdę nie wiem ... ile smieci "tworzymy". Raczej standardowo :) , ale mieszkając w blokach tego siię nie zauważa

Czy jak się przeprowadzimy do domu i podpiszemy umowę na odbiór śmieci (koniecznie SEGREGOWALNYCH!!!) to jak często one będą wyworzone? Jak to wygląda w praktyce?

Jak to u Was jest? jak często macie wywóz posegregowanych śmieci? raz na tydzień? miesiąc? Czy jednego dnia zabierane są wszystkie rodzaje smieci, czy też raz wezmą plastiki, raz a ogólne... Gdzie trzymacie śmieci "pomiędzy" wywózką? w domu np w pomieszczeniu gospodarczym? Na zewnątrz w śmietnikach? :-?

Ot takie głupiutkie pytanka mnie naszły :oops:

częstotliwość wywozu zależy prawdopodobnie od tego, czy mieszkasz na terenie miasta czy gminy. U mnie jest tak: (gmina - czyli wieś) śmieci zwykłe co miesiąc (wywieszka jest na tablicy ogłoszeń) Od niedawna mamy też segregowane i odbierają co trzeci miesiąc - te worki, które są wystawione (też grafik wywieszony)

Zamieniamy teraz "zwykły" śmietnik na mniejszy (z 240 na 120 ) plus worki - segregatorki -

A, i mamy jeszcze kompostownik

Ja z Łodzi :)

obrzeża, ale jeszcze miasto.

Czyli jak śmieci segregowalne, to można sięspodziewać że wywóż będzie co 2-3 miesiące? :roll:

A nie prościej udać się do zakładów które obsługują ten teren i spytać się o dostępne z nimi umowy?

Albo może poszukać grupy łódzkiej i tam popytać. Każdy rejon ma swoje zasady. Tutaj dostałeś info o miesięcznych wywózkach, w innych miejscach jeżdża co 2 tygodnie. Wszystko zależy od operatora.

Gość 2mm
Ja z Łodzi :)

obrzeża, ale jeszcze miasto.

Czyli jak śmieci segregowalne, to można sięspodziewać że wywóż będzie co 2-3 miesiące? :roll:

segregacja śmieci w Łodzi jest fikcją.

niby trzeba mieć podpisaną umowę na odbiór segregowanych śmieci ale............ żyjemy w Polsce i jest jak jest.

ZRK czyli obecnie Remondis odbiera śmieci przynajmniej raz na tydzień, pojemnik 120 l. Może być co dwa tygodnie i to jest chyba minimum, nie da się raz na miesiąc.

Dają worki do tej tzw. segregacji i zbierasz sobie np. gazety albo flaszki po winie czy puszki po piwie (czyste!!!!! bo nieumytych nie zabiorą!!!!) i jak zapełnisz taki worek/worki to dzwonisz i za kilka dni przyjadą i zabiorą. I zostawią kolejny worek.

jak robią inne firmy, nie wiem ale pewnie podobnie.