Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dajecie folię paroiz. pomiędzy wełnę Rockwoola i płyty KG ?

Recommended Posts

Witam,

mam dylemat.

Ocieplamy poddasze wełną Rockwoola (Megarock + Rockmin). Producent zaleca położenie folii pod płyty K-G wyłącznie w pomieszczeniach wilgotnych (u nas łazienka), natomiast na Forum przeważają głosy, że folia paroizolacyjna (w granicach 2-6 g/m2/24h) powinna być zastosowana w każdym pomieszczeniu.

Jak zrobiliście u siebie ??? Może wełna Rockwoola ma jakieś specyficzne parametry :o

pozdr

Jak zrobiliście u siebie ??? Może wełna Rockwoola ma jakieś specyficzne parametry :o

pozdr

Takie same specyficzne jak wszystkie inne. Ja dałem folie wszędzie. Koszt raczej mało zauwazalny przy normalnej-żółtej folii + taśma dwustronna. Robota także jest już przyjemnością jak się profile skończyło i walkę z wełną.

Witam,

mam dylemat.

Ocieplamy poddasze wełną Rockwoola (Megarock + Rockmin). Producent zaleca położenie folii pod płyty K-G wyłącznie w pomieszczeniach wilgotnych (u nas łazienka), natomiast na Forum przeważają głosy, że folia paroizolacyjna (w granicach 2-6 g/m2/24h) powinna być zastosowana w każdym pomieszczeniu.

pozdr

Folia nie jest konieczna w pomieszczeniach suchych. To prawda. Trzeba tylko zdefiniować pomieszczenia suche i nie dopuszczać innych warunków w tych pomieszczeniach. Życie pokazuje, że prościej i taniej jest założyć folię wszędzie.

Wszędzie folia paroizolacyjna "srebrna".

pozdrawiam, majki

to jakas specjalna? bo na pytanie o "srebrna" to w sklepach mowia, ze maja tylko zolta lub biala.

To ta odbijająca promieniowanie cieplne - alumioniowa

aaa :D no jasne hehe nie zalapalem

zbyt duzo zachodu w jej uzlozeniu a i ceny no, no 3-12 zl od metra :/

Chyba, że układa ekipa :wink:

A cena do pominięcia w całości domu.

pozdrawiam, majki

no jezeli znasz zasady i warunki jakie trzeba spelnic dla wykonania paroizolacji tym rodzajem folii to, tak mozesz obejsc sie bez ekipy. to tak w kwestii wyjasnienia mojego okreslenia -> duzo zachodu. bo jak widze nie zlapales.

pozdrawiam, majki

no jezeli znasz zasady i warunki jakie trzeba spelnic dla wykonania paroizolacji tym rodzajem folii to, tak mozesz obejsc sie bez ekipy. to tak w kwestii wyjasnienia mojego okreslenia -> duzo zachodu. bo jak widze nie zlapales.

To wyjaśnij proszę i mnie i pewno innym zainteresowanym z czym jest ten "zachód" ?

I nie wiem kto nie załapał - przecież napisałem, że układała ekipa, nie ja :roll:

pozdrawiam, majki

pozdrawiam, majki

To wyjaśnij proszę i mnie i pewno innym zainteresowanym z czym jest ten "zachód" ?

I nie wiem kto nie załapał - przecież napisałem, że układała ekipa, nie ja :roll:

pozdrawiam, majki

Prosze mi wybaczyc, popatrzylem w dziennik i powiem tak, sliczny domek i az zal serce sciska patrzac na te strzepy dobrej i drogie paroizolacji. I w powyzszym nie widze sensu tlumaczenia bo do zachodu ekipie zabraklo paszportow.

No to w powyższym właśnie jest dużo do tłumaczenia, bo w razie czego mogę żądać od ekipy poprawiania, tylko musze wiedzieć co ?

Jakie strzępy ?

Jakoś tak mniej enigmatycznie proszę :wink:

pozdrawiam, majki

na marginesie, nie jestem osoba prawnie umocowana do wydawania sadow tym bardziej wystepowania w roli rzeczoznawcy, ale...

ale pod caloscia plytowania nie ma pan ciaglosci paroizolacji. juz sam fakt obrobienia okna (wylazowego) bez wyprowadzenia zakladow paroizolacji powinno wlaczyc panu alarm. sposob polozenia pozostalej paroizolacji z "refleksem" nie daje nic procz ... no wlasnie ani nie hamuje "ciepla" a co dopiero pare wodna, szczegolnie w tak newralgicznych miejscach jak naroza. kazde plytowanie ma swoja "podszewke" z folii ktore w/g zalaczonych fotografi nie sa ze soba polaczone.

jezeli moje uwagi sa bledne bardzo za to, przepraszam.

no patrzcie

to ja mam folię ale paroprzepuszczalną Corotop

Jestem bardziej trendy czy be? :roll:

PS welna nad nią jest sucha, sprawdzaliśmy

ale wilgotność w domu nała, 40-50%. Może mi ta para ucieka przez folie 8)

No to w powyższym właśnie jest dużo do tłumaczenia, bo w razie czego mogę żądać od ekipy poprawiania, tylko musze wiedzieć co ?

Jakie strzępy ?

Jakoś tak mniej enigmatycznie proszę :wink:

pozdrawiam, majki

na marginesie, nie jestem osoba prawnie umocowana do wydawania sadow tym bardziej wystepowania w roli rzeczoznawcy, ale...

ale pod caloscia plytowania nie ma pan ciaglosci paroizolacji. juz sam fakt obrobienia okna (wylazowego) bez wyprowadzenia zakladow paroizolacji powinno wlaczyc panu alarm. sposob polozenia pozostalej paroizolacji z "refleksem" nie daje nic procz ... no wlasnie ani nie hamuje "ciepla" a co dopiero pare wodna, szczegolnie w tak newralgicznych miejscach jak naroza. kazde plytowanie ma swoja "podszewke" z folii ktore w/g zalaczonych fotografi nie sa ze soba polaczone.

jezeli moje uwagi sa bledne bardzo za to, przepraszam.

O matko "pan" - bez przesady ... :wink:

Co do ciągłości paroizolacji, to jej być wydaje mi sie nie może, bo każdy z pokoi / pomieszczeń, ma "swój sufit". Czyli ścianka działowa "odcina" paroizolację od kolejnego pomieszczenia ... Nie wiem czy dobrze klaruję :roll:

To okno wyłazowe będzie jeszcze przerabiane - na zwykłe - dzięki za zwrócenie uwagi, w trakcie prac ja przypilnuję, by tam było wszystko ok.

Folia była klejona na taśmę dwustronnie klejącą do rusztu z zakładkami po 15 cm

Na to szła dopiero płyta, więc wydaje mi się, z tego co widziałem w poszczególnych etapach jest pod całościa płyt.

Ale tak jak piszę w konkretnym pomieszczeniu. Folię dzielą / przerywają ścianki działowe wystające na poddaszu.

Folia jest ( była ) powywijana na brzegach. Część juz obcięta, gdzie niegdzie jeszcze kawałki wystają.

Faktycznie może na zdjęciach wszystkiego nie widać, już większej wiwisekcji domu nie zrobię :lol:

Dziękuję za uwagi.

kazdy ze skosow laczacach sie w koszu ("nad salonem") ma odzielna paroizolacje tak bynajmniej widze ze zdjec, co do sufitow sza. temat czy laczyc profile czy nie pozostawiam bieglym bo tu co "kraj" to obyczaj.

z racji, ze ma Pan stelaze firmy "Lafarge" jak i pewnie plyty g/k to bardziej przyda sie opinia ich przedstawiciela technicznego.