a.dabrowski 03.03.2009 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2009 Witam serdecznie, mam problem z C.O., mam piec Junkers Cerapur, ogrzewanie na gaz plynny ( gaz w tanku przed domem), dom pow. ponad 220 qm. Mam bardzo dziwna sytuacje, bardzo czesto spada cisnienie w piecu do zera, temperatura na piecu jest wtedy 90 °C, kaloryfery zimne, woda w kranach zimna. Poczatkowo sadzilismy, ze jest to jakis wyciek z rury kanalizacyjnej i wezwalismy hydraulika, by wpuscil w specjalny plyn uszczelniajacy do rur. Ale to tez nie przynioslo oczekiwanych efektow. Co robic????? wedlug hydraulika piec jest ok., sprawdzalismy juz wszedzie czy nie ma gdzies wycieku tzn. szukalismy jakiejs plamy na murze, zawilgotnienia i wyglada na to, ze wszystko jest ok. Prosze o sugestie, moze ktos z Panstwa cos zasugeruje. Z gory dziekuje za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 03.03.2009 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2009 Witam serdecznie, mam problem z C.O., mam piec Junkers Cerapur, ogrzewanie na gaz plynny ( gaz w tanku przed domem), dom pow. ponad 220 qm. Mam bardzo dziwna sytuacje, bardzo czesto spada cisnienie w piecu do zera, temperatura na piecu jest wtedy 90 °C, kaloryfery zimne, woda w kranach zimna. Poczatkowo sadzilismy, ze jest to jakis wyciek z rury kanalizacyjnej i wezwalismy hydraulika, by wpuscil w specjalny plyn uszczelniajacy do rur. Ale to tez nie przynioslo oczekiwanych efektow. Co robic????? wedlug hydraulika piec jest ok., sprawdzalismy juz wszedzie czy nie ma gdzies wycieku tzn. szukalismy jakiejs plamy na murze, zawilgotnienia i wyglada na to, ze wszystko jest ok. Prosze o sugestie, moze ktos z Panstwa cos zasugeruje. Z gory dziekuje za pomoc Ciśnienie wody, czy gazu spada do zera? Z kontekstu wynika raz, że gazu, raz, że wody. Strzelam, że wody. Czy trzeba wodę uzupełniać w układzie? Ciśnienie samo wraca do poziomu właściwego? Jak umiejscowiona jest pompka? Co to ma wspólnego z kanalizacją? Wstępnie myślę, że coś ni tak jest z pomką bo kaloryfery zimne, ale z ciśnieniem nie powinno to mieć nic wspólnego jeśli jest układ zamknięty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslawskia 03.03.2009 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2009 1. Jesteś pewny, że nie ma wycieku ??2. Może puszcza na zaworze ciśnieniowym /zabezpieczenie pieca/.3. Czy masz dobrze odpowietrzony układ ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 03.03.2009 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2009 Witam serdecznie, mam problem z C.O., mam piec Junkers Cerapur, ogrzewanie na gaz plynny ( gaz w tanku przed domem), dom pow. ponad 220 qm. Mam bardzo dziwna sytuacje, bardzo czesto spada cisnienie w piecu do zera, temperatura na piecu jest wtedy 90 °C, kaloryfery zimne, woda w kranach zimna. Poczatkowo sadzilismy, ze jest to jakis wyciek z rury kanalizacyjnej i wezwalismy hydraulika, by wpuscil w specjalny plyn uszczelniajacy do rur. Ale to tez nie przynioslo oczekiwanych efektow. Co robic????? wedlug hydraulika piec jest ok., sprawdzalismy juz wszedzie czy nie ma gdzies wycieku tzn. szukalismy jakiejs plamy na murze, zawilgotnienia i wyglada na to, ze wszystko jest ok. Prosze o sugestie, moze ktos z Panstwa cos zasugeruje. Z gory dziekuje za pomoc Najlepszą metodą sprawdzenia było by napompowanie do instalacji c.o ciśnienia 3 bary kompresorem a potem słuchawki lekarskie na uszy i obsłuchiwać podłogę gdzie jest wyciek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moominek72 04.03.2009 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2009 Aby ciśnienie w instalacji c.o. spadło do zera wcale nie potrzeba dużego wycieku. Często jest nie zauważalny i myląco zbyt mały, aby uznać go za przyczynę. W naszej instalacji woda wykapywała przy złączce w rozdzielni i wycieku nie było widać. Kropelkami bez widocznego moczenia okolicy, a ciśnienie spadało do zera. Wyciek namierzyłem dopiero po niemal ciągłej kontroli wszelkich złącz bibułą. U ojca wyciek w ścianie nawet nie spowodował widocznego zawilgocenia. Pozdrawiam PS. Czy aby ten płyn uszczelniający nie wpłynie negatywnie na żywotność pieca? Słyszałem już o takich opiniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts