Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy tata czyta cytaty Tacyta ?

Recommended Posts

Gość cenzor

Dzięki Wujku, że przybliżyłeś nam filozofa, o którym niezbyt dużo wiemy. Pozwala to na spojrzenie na skunksa zupełnie z innej strony. Być może pozwoli to dostrzec w skunksie i uogólniając w skunksach człowieka. Mam wrazenie, że skunks ostatnio docenił znaczenie milczenia, ponieważ trudno jest o jego nowe bardzo ciekawe myśli.

Sądzę jednak, że uczniowe skunksa (mam na myśli klub przyjaciól skunksa) będą kontynuować dzieło rozpoczęte przez mistrza.

Wujku nie zrazaj się obelgami anonimów. Filozofowie nigdy nie byli lubiani przez pospólstwo.

Wracając jednak do kobiet, myślę, że brakuje tu jesze wina i spiewu. ;

Gościu,przeczytaj jeszcze raz i postaraj się zrozumieć sens słów,może

doszukasz się sarkazmu i kpiny,a nie sensu :lol: który chesz rozumieć.

Masz lekcję do odrobienia.Temat pracy domowej:

Jakie odniesienie ma zdanie ;filozofowie nigdy nie byli lubiani przez pospólstwo;do pozostałej treści wypowiedzi.

Ludkowie kochani, dostosujcie swój język do poziomu wspólczesnych filozofów.

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

• Odpowiedzi 287
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość El avocado

Wydawało się, że cenzorów już nie ma.

Jak historia uczy skunks i jego myśli same się obronią.

Fryderyk Chopin mówił Czas - to najlepsza cenzura, a według Federico Felliniego Cenzura to reklama na koszt państwa..

Szanowny cenzorze: Gdyby nie było kobiet całe pieniądze świata nie miałyby znaczenia -Aristoteles Onassis.

Kto nie kocha kobiety, ten ssał maciorę - Sir Roger

Kto nie miłuje kobiety, wina i śpiewu, ten przez całe życie zostanie głupcem - Johann Heinrich Voss

Kobiety bez towarzystwa mężczyzn więdną, a mężczyźni bez kobiet głupieją - Anton Czechow

Przypuszczam, że zabierasz głos ponieważ nie lubisz kobiet, ale są rzeczy o których nie śniło się cenzorom.

Są ludzie, którzy nigdy by nie byli zakochani, gdyby nie słyszeli o miłości - Francois de La Rochefoucauld

Największym szaleństwem,do jakiego są zdolni mężczyzni i kobiety,jest miłość... - Paulo Coelho

Jakie odniesienie ma zdanie ;filozofowie nigdy nie byli lubiani przez pospólstwo;do pozostałej treści wypowiedzi.

Przeczytaj sobie czesniejsze wypowiedzi i sam sobie odpowiedz.

kobieca, mentalnośc jest dla nas dość intrygująca...

Kobiety umieja wiele więcej niż chcą przyznać

Skunks

Dzięki Wujku, że przybliżyłeś nam filozofa, o którym niezbyt dużo wiemy. Pozwala to na spojrzenie na skunksa zupełnie z innej strony. Być może pozwoli to dostrzec w skunksie i uogólniając w skunksach człowieka. Mam wrazenie, że skunks ostatnio docenił znaczenie milczenia, ponieważ trudno jest o jego nowe bardzo ciekawe myśli.

Sądzę jednak, że uczniowe skunksa (mam na myśli klub przyjaciól skunksa) będą kontynuować dzieło rozpoczęte przez mistrza.

Tekst jest przecież jawnym szyderstwe,jeśli ktoś odczytał sens inaczej niż autor zamierzał,jest...............................................

Autorze słów proszę o przetłumaczenie swoich myśli :lol: :lol: :lol: :lol:

Wujku nie zrazaj się obelgami anonimów. Filozofowie nigdy nie byli lubiani przez pospólstwo.

Wracając jednak do kobiet, myślę, że brakuje tu jesze wina i spiewu.

• 2 weeks później...
  • 3 weeks później...

Jeśli nie panujemy nad życiem, ono panuje nad nami.

Jedyną drogą do kierowania własnym życiem jest aktywne przekształcanie otaczającego nas świata przedmiotów, relacji łączących nas z partnerami i wreszcie stosunków społecznych. Swe życie zmieniać możemy pośród innych, dla innych i wspólnie z innymi.

Jest coś takiego między ludźmi, że kiedy zaczyna się miłość, to przylatuje anioł, którego nikt nie widzi na świecie oprócz tych, którzy się kochają. Ja czułem tego anioła, ale nie miałem odwagi powiedzieć, że to tak.

Z ustrojem demokratycznym mamy do czynienia tylko wówczas, jeśli ludzie idą głosować, aby załatwić jakąś ważną dla nich sprawę.

Zawsze się zastanawiam, czy można znaleźć porozumienie. Przecież nie da się żyć w świecie, w którym ludzie się nie porozumiewają. Czasem jest to niemożliwe, ale co szkodzi spróbować?

Bez przerwy robię rachunek sumienia. W mojej religii żaden grzech nie zostaje odpuszczony, każdy rozpamiętuję na nowo i rozmyślam, jak go naprawić.

Istotą człowieczeństwa jest bunt. Jest w człowieku taki bakcyl niezgody na zło. Im mocniejszy, tym mocniejszy jest człowiek. Nie zgodzę się na konformizm nigdzie i w żadnych warunkach.

Spójrzmy, jak bardzo naładowane jest agresją nasze życie - choćby tylko polityczne, w parlamencie i na ulicach. Myślę, że ludzkości grozi erupcja nienawiści rasowej, religijnej i etnicznej, wielokrotnie silniejszej niż wybuch bomby atomowej.

Chodzi o to, żeby organizować aktywność ludzką, pomagać ludziom organizować się do działania, wspierać ich, kiedy są już gotowi do działania i wtedy, gdy są w stanie dawać sobie radę własnymi siłami.

Musimy pilnować, aby epitafia nie godziły w uczucia żywych. Tymczasem postępujemy dokładnie odwrotnie, wykorzystując groby w politycznych grach.

W Sztumie [więzienie] nie zauważyłem żadnej różnicy między okresem, kiedy współwięźniowie nie wiedzieli, że jestem Żydem, a tym, kiedy wiedzieli. Na ogół dość dobrze zżywałem się z przestępczym środowiskiem - na tyle, na ile w ogóle można się z nimi zżyć.

Boże mój, nie raz i nie dwa śmialiśmy się z Gajką z wszystkiego, co dla nas święte. Taki już mieliśmy antyszkaplerzykowaty styl.

Lepiej zrobić coś nie najlepiej niż nic.

Kiedyś miałem serię telefonów i ktoś informował mnie, za ile dni umrę. Codziennie termin o jeden dzień się zbliżał, a kiedy zostało już tych dni trzy czy cztery, ja, choć zawsze uprzejmie dziękowałem za informację, tym razem zdziwiłem się: - Jak to trzy? Przed chwilą dzwonił już pański kolega i mówił, że cztery. - Oj, przepraszam pana, kolega się pomylił - posłyszałem w odpowiedzi i na tym się skończyło.

Całe życie poszukiwałem sacrum, czegoś, co przekracza moje życie i nadaje mu sens. Bez Boga sacrum jest kruche, okaleczone i bardzo trudno o miłość otwartą na świat.

O tym, gdy jako minister pracy zdobył 50 milionów złotych na emerytury rolnicze

Powiedziano mi, że ZUS ma te brakujące 50 milionów, ale na Fundusz Ubezpieczeń Społecznych, i można by dokonać pożyczki, ale nie wolno. Jest to sprzeczne z prawem. Zapytałem wtedy: - Ile się za to siedzi?

Oni się roześmiali - podpisałem pożyczkę. W niespełna tydzień potem zwróciliśmy ją, bo do budżetu wpłynęły jakieś pieniądze. Tak się ta afera skończyła.

Uczyniłem w życiu wiele zła, a kierowałem się przede wszystkim mocną wiarą i to ona jest moją główną winą. Nie trzeba było zamykać oczu i zawierzać wspólnocie, a zrobiłem to i na tym właśnie polega mój grzech pierworodny.

Cytaty pochodzą z książek i artykułów Jacka Kuronia [za "Przekrojem" nr 26/2004]

• 4 weeks później...
  • 2 months później...

Wierzcie lub nie, ale każde pojęcie, które miało dopomóc nam w zacieśnieniu kontaktu z rzeczywistością, staje się w końcu barierą w tym kontakcie, gdyż wcześniej lub później zapominamy, że słowa nie są tym samym, co nazywają. Pojęcia nie są tożsame z rzeczywistością. Różnią się od siebie, i to bardzo.

Anthony de Mello

Słowa prawdziwe nie są piękne

Piękne słowa nie są prawdziwe

Lao-tse

Słowa nie są potrzebne. Niczego nie zmienią.

Andrzej Sapkowski

• 2 weeks później...
  • 1 month później...