bilbo 03.12.2003 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2003 "Pragnienie nieśmiertelności jest najsilniejszym z pragnień" Olivier Patru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 03.12.2003 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2003 Jest na świecie szczęście, ale w poczciwej pracy - nie w obietnicach losu i loterii. Joseph Conrad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chmurka 03.12.2003 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2003 Ten gość to ja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chmurka 03.12.2003 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2003 Nie ma ważniejszego zadania, jak być miłym i pełnym uroku. Krzewić radość, promieniować szczęściem, rozlewać jasność na ciemnych drogach życia... Czyż nie jest to największa przysługa dla innych? Victor Hugo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponury63 04.12.2003 04:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2003 Dnia 4 grudnia 1875 roku urodził się Rainer Maria Rilke (zm. 1926), wybitny poeta i powieściopisarz niemieckojęzyczny, przedstawiciel symbolizmu. Do dziś Rilke uznawany jest za jednego z najwybitniejszych liryków wszech czasów Uczę się patrzeć. Nie wiem, dlaczego wszystko głębiej wchodzi we mnie, a nie zatrzymuje się w tym miejscu, gdzie się dawniej zawsze kończyło. Posiadam wnętrze, o którym nie wiedziałem. Wszystko tam teraz wchodzi. Nie wiem, co tam się dzieje. Napisałem dzisiaj list, przy tym uderzyła mnie nagła świadomość, że jestem tu dopiero od trzech tygodni. Trzy tygodnie gdzieś indziej, na wsi na przykład, to mogło być jak dzień, tu są to lata. Nie napiszę też już żadnego listu. Po co mam komuś mówić, że się zmieniam? Jeżeli się zmieniam, to przecie i tak nie pozostanę tym, kim byłem, a skoro jestem czymś innym, niż dotąd, wtedy rzecz jasna, że nie mam znajomych. A do ludzi obcych, do ludzi, którzy mnie nie znają, pod żadnym pozorem pisywać nie mogę Miłość to dwie samotności, które spotykają się i wzajem wspierają Umieć milczeć to prawie tyle, co zachować siebie na własność Jeśli Bóg dał nam jakieś przykazanie, to brzmi ono: "bądź samotny od czasu do czasu". Bo przyjść On może tylko do jednego lub dwóch, których już nie potrafi odróżnić Jeśli twój dzień powszedni wydaje ci się ubogi, nie obwiniaj go; oskarżaj raczej siebie, że nie jesteś dość silny, by wydobyć jego bogactwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponury63 05.12.2003 03:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2003 Dnia 5 grudnia 1870 roku zmarł Aleksander Dumas-ojciec (ur. 1802), pisarz francuski Jedyną sprawiedliwością jest prawo odwetu Wypoczynek, jak wszystko, kończy się zmęczeniem Kobiety są kwiatami, bezustannie zwacają się do światła i jak kwiaty potrzebują słońca, aby się rozwijać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponury63 05.12.2003 03:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2003 Dnia 5 grudnia 1914 roku urodził się Stanisław Dygat, pisarz polski Kiedy się czuje pociąg fizyczny,nieczystą namiętność fizycznych kształtów,to nie jest miłość. Miłość jest pożądaniem czyjejś duszy. Miłość jest pożądaniem fizycznym;miłość jest wtedy czysta, kiedy pożądanie czyichś kształtów kojarzy się z zapachem koniczyny i rozgrzanej ziemi, te rzeczy z duszą przychodzą dopiero później albo wcale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponury63 05.12.2003 03:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2003 Dnia 5 grudnia 1925 roku zmarł Władysław Reymont, polski pisarz noblista Siłę człowieka mierzy się ilością jego nieprzyjaciół Muzyka to chińska łamigłówka, którą każdy rozwiązuje po swojemu i zawsze dobrze, bo jest bez rozwiązania Rzeczywistość jest z tej samej przędzy co i marzenia Wszystko nie zależy od nas samych, ale my od wszystkiego Życie nie daje nam tego co chcemy, tylko to, co ma dla nas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 06.12.2003 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2003 Miłość może i nie wprawia świat w ruch,ale muszę przyznać,że nadaje temu ruchowi sens. - Sean Connery W marzeniach i w miłościnie ma rzeczy niemożliwych. - Janus Arony Miłość jest odwiecznym pragnieniem serca,by zostać dogłębnie poznanymi doznać całkowitego przebaczenia. - Henry van Dyke Nigdy nie zapomnij,że najpotężniejszą siłą na ziemijest Miłość. - Nelson Rockerfeller Cała moja dusza podąża za Tobą, kochana,otacza Cię i żyję, do Ciebie należąc. - Robert Browning Kocham Cię do dna, po brzegi, do samego szczytu,jak daleko sięgnąć może moja dusza... - Elizabeth Barrett Browning Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 06.12.2003 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2003 "Kobieta wybaczy Ci wszystko, oprócz jednego: ze jej nie kochasz"A. Musset brzoza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 06.12.2003 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2003 Kto zmienia kochanki jak rękawiczki, najczęściej chodzi w używanych - H. Horosz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 06.12.2003 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2003 "Jeden kochanek to miłość,dwóch kochanków to rozpusta,trzech-kurestwo."Zbiór przysłów i aforyzmów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponury63 07.12.2003 04:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2003 Dnia 7 grudnia 43 r. pne został zamordowany Cycero (właśc. Marcus Tullius Cicero, ur. 106 p.n.e.), rzymski mówca, filozof, pisarz i polityk alter ego - drugie ja o tempora! o mores! - o czasy! o obyczaje! Pewnego przyjaciela poznaje się w niepewnej sytuacji Przyzwyczajenie jest drugą naturą Milczenie jest wymowniejsze od mowy I zbóje mają swoje prawa Głód jest najlepszym kucharzem Panować nad sobą to najwyższa władza W czasie wojny milczą Muzy Miłe są trudy zakończone Pismo się nie rumieni Pieniądz jest nerwem wojny Cnota jest doskonałym rozumem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponury63 08.12.2003 04:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2003 Dnia 8 grudnia 65 r. pne urodził się Horacy (Quintus Horatius Flaccus, zm. 8 r. p.n.e.), uznawany za najwybitniejszego liryka rzymskiego, był autorem satyr, w których ośmieszał wady i słabości ludzkie carpe diem - korzystaj z każdego dnia Non omnis moriar - nie wszystek umrę Nuda veritas - naga prawda Złoty środek Od jajka do jabłek; od początku do końca Słodko i zaszczytnie jest umrzeć za ojczyznę Wszystko ma swoje granice Kto ocala kogoś wbrew jego woli, to tak jakby go zabijał Gniew jest chwilowym szaleństwem O tobie ta bajka mówi, choć pod zmienionym imieniem Niczemu się nie dziwić O ciebie chodzi, gdy płonie dom sąsiada I w nieszczęściu zachowuj spokój umysłu Nienawidzę ciemnego tłumu i trzymam się odeń z daleka Prochem i cieniem jesteśmy Z uśmiechem mówić prawdę Odważ się być mądrym Słowo raz wypowiedziane nie powraca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 08.12.2003 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2003 Miłość jest jak odra;wszyscy musimy przez nią przejść...- Jerome K. Jerome Miłość daje nam w jednej chwili to, co z trudemuzyskać możemy wysiłkiem wielu lat pracy.- Johann Wolfgang Goethe Miłość jest ciągłym przebaczaniem.- Peter Ustinov Serce, które kocha,na zawsze pozostaje młode.- przysłowie greckie Miłość to nie tylko związek dwóch osób,- to związek dwóch dusz.- Frederick W. Robertson Miłość to przede wszystkim dar z samego siebie.- Jean Anouilh Miłość chroni przed zimnemlepiej niż najcieplejszy płaszcz.- Henry Wadsworth Longfellow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponury63 09.12.2003 05:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2003 Dnia 9 grudnia 1937 roku zmarł Andrzej Strug (właśc. Tadeusz Gałecki, ur. 1871), prozaik i publicysta, działacz PPS, senator Przeciętny Polak nie ma w sobie krzty mistycyzmu w stosunku do potęgi pieniądza. Lubi dobrze zjeść, wypić, pokazać się, spędzić życie w wygodzie i zostawić coś tam dzieciom. W waszych rękach pieniądz się nie płodzi, nie kochacie go Drodzy koledzy - nade wszystko strzeżcie się być porządnymi ludźmi. Człowiek tylko porządny - to jest największe nic. To właśnie bryła, której nic nie poruszy z "posad" Tylko takie właśnie najszacowniejsze kołtuny czekają, a nigdy nic z tego. Ludzie żywi myślą, walczą, zdobywają Głupi obyczaj, nic po prostu, nic szczerze, choćby od tego zależał los człowieka, nie wolno, niech żyje święty konwenans! Koledzy, ja mam głos! Więc jeśli nie chcecie czynu, jeżeli nie ma w was woli, ani odwagi, tedy - cicho o tym! Świętości nie szargać! Zachować godność niewolnika! Milczeć o Polsce Co to jest odwaga? Nie ma człowieka odważnego na wszystko. Wojna - głupstwo, dopiero w tak zwanym spokojnym życiu zaczynają się próby Śmiało naprzód, wszystko się zdobywa. A im trudniej, tym trzeba odważniej i tyle Śpieszy się światu i nie będziesz stawał w poprzek drogi, bo przejedzie cię wóz życia Żaden literat nigdy nie wymyślił nic tak niesłychanego, jak prawdziwe ludzkie życie Każdego życie jest spisane w niecofniętych wyrokach i musi się wypełnić do samego ostatka. Ciska ktoś człowiekowi okruszynki wiedzy o tym w mętnych snach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponury63 11.12.2003 03:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2003 Dnia 11 grudnia 1918 roku urodził się Aleksander Sołżenicyn, pisarz, historyk i filozof rosyjski. Jako oficer armii radzieckiej brał czynny udział w II wojnie światowej. Za krytyczną wzmiankę o Stalinie w prywatnym liście (czytanym przez cenzora) został skazany na obóz pracy. Po odbyciu kary napisał opartą na doświadczeniach więziennych krótką powieść, "Jeden dzień Iwana Denisowicza" (1962). W 1970 roku został laureatem Nagrody Nobla w dziedzinie literatury. Wkrótce potem został pozbawiony radzieckiego obywatelstwa i wyrzucony z kraju. Na emigracji we Francji, potem w Stanach Zjednoczonych wydał trzy części eseju historycznego z elementami fabularnymi pod tytułem "Archipelag GUŁAG" (GUŁAG - skrót od ros. Gławnoje Uprawlenije Lagierej). Jeden z najsłynniejszych, obok Władimira Bukowskiego i Andrieja Sacharowa, dysydentów radzieckich. Po upadku komunizmu, władze rosyjskie przywróciły mu obywatelstwo i mógł wrócić do swojego kraju. Od 1994 mieszka i pracuje w Rosji Modlitwy są jak podania: albo nie dochodzą, albo skarga jest nieuzasadniona Jesteśmy ciągle więźniami komunizmu, a przecież dla nas w Rosji komunizm jest zdechłym psem, podczas gdy dla wielu ludzi na Zachodzie jest ciągle żyjącym lwem "SPOSÓB PORUSZANIA SIĘ" Czym był koń - grającym wygiętym grzbietem, tnącymi kopytami, z rozwianą grzywą, z rozumnym płonącym okiem! Czym był wielbłąd - dwugarbny łabędź, mędrzec flegmatyczny z uśmieszkiem poznania na wydatnych wargach! Czym był nawet osiołek o czarnym pyszczku - ze swoją cierpliwą wytrzymałością, z żywymi, łagodnymi uszami!A myśmy wybrali?... - oto najszkaradniejsze ze stworzeń Ziemi, na szybkich gumowych łapach, z martwymi szklanymi oczyma i tępym kanciastym ryjem, dźwigające garb żelaznego pudła. Nie zarży ono o stepowej radości, o zapachach traw, o miłości do kobylicy ani do jeźdźca. Bezustannie zgrzyta żelazem i pluje, pluje fioletowym cuchnącym dymem. Cóż, jacy jesteśmy - taki i nasz sposób poruszania się. ("Zagroda Matriony") Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziaba 12.12.2003 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2003 Złe myśli są szybsze od słów..............tylko czasami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponury63 14.12.2003 02:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2003 Dnia 14 grudnia 1913 roku urodził się Artur Sandauer (zm. 1989), krytyk literacki Odwaga staniała, rozum podrożał Zło nie nęci mimo - ale właśnie dlatego, że jest złem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 17.12.2003 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2003 Miłość jest rozkosznym kwiatem, ale trzeba mieć odwagę zerwać go na krawędzi przepaści. Stendhal Związek bez seksu to jak wino bez winogron.Adam Neustatter Seks jest jedyną rzeczą, w której nie można oszukiwać, ale jest środkiem największego oszustwa uczuciowego.David Herbert Lawrence Są dwie rzeczy, których mężczyzna ukryć nie potrafi - kiedy jest pijany i zakochany.Antyfones Człowiek jest szczęśliwy tylko wtedy, kiedy kocha i coś daje, bo większym szczęściem jest dawać niż brać. Max Scheler Udany związek wymaga wielokrotnego zakochiwania się, ciągle w tej samej osobie. Mignon Mac Laughlin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts