Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy tata czyta cytaty Tacyta ?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 287
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dnia 4 grudnia 1875 roku urodził się Rainer Maria Rilke (zm. 1926), wybitny poeta i powieściopisarz niemieckojęzyczny, przedstawiciel symbolizmu. Do dziś Rilke uznawany jest za jednego z najwybitniejszych liryków wszech czasów

Uczę się patrzeć. Nie wiem, dlaczego wszystko głębiej wchodzi we mnie, a nie zatrzymuje się w tym miejscu, gdzie się dawniej zawsze kończyło. Posiadam wnętrze, o którym nie wiedziałem. Wszystko tam teraz wchodzi. Nie wiem, co tam się dzieje. Napisałem dzisiaj list, przy tym uderzyła mnie nagła świadomość, że jestem tu dopiero od trzech tygodni. Trzy tygodnie gdzieś indziej, na wsi na przykład, to mogło być jak dzień, tu są to lata. Nie napiszę też już żadnego listu. Po co mam komuś mówić, że się zmieniam? Jeżeli się zmieniam, to przecie i tak nie pozostanę tym, kim byłem, a skoro jestem czymś innym, niż dotąd, wtedy rzecz jasna, że nie mam znajomych. A do ludzi obcych, do ludzi, którzy mnie nie znają, pod żadnym pozorem pisywać nie mogę

Miłość to dwie samotności, które spotykają się i wzajem wspierają

Umieć milczeć to prawie tyle, co zachować siebie na własność

Jeśli Bóg dał nam jakieś przykazanie, to brzmi ono: "bądź samotny od czasu do czasu". Bo przyjść On może tylko do jednego lub dwóch, których już nie potrafi odróżnić

Jeśli twój dzień powszedni wydaje ci się ubogi, nie obwiniaj go; oskarżaj raczej siebie, że nie jesteś dość silny, by wydobyć jego bogactwa

Dnia 5 grudnia 1870 roku zmarł Aleksander Dumas-ojciec (ur. 1802), pisarz francuski

Jedyną sprawiedliwością jest prawo odwetu

Wypoczynek, jak wszystko, kończy się zmęczeniem

Kobiety są kwiatami, bezustannie zwacają się do światła i jak kwiaty potrzebują słońca, aby się rozwijać

Dnia 5 grudnia 1914 roku urodził się Stanisław Dygat, pisarz polski

Kiedy się czuje pociąg fizyczny,

nieczystą namiętność fizycznych kształtów,

to nie jest miłość.

Miłość jest pożądaniem czyjejś duszy.

Miłość jest pożądaniem fizycznym;

miłość jest wtedy czysta, kiedy pożądanie czyichś kształtów

kojarzy się z zapachem koniczyny i rozgrzanej ziemi,

te rzeczy z duszą przychodzą dopiero później albo wcale.

Dnia 5 grudnia 1925 roku zmarł Władysław Reymont, polski pisarz noblista

Siłę człowieka mierzy się ilością jego nieprzyjaciół

Muzyka to chińska łamigłówka, którą każdy rozwiązuje po swojemu i zawsze dobrze, bo jest bez rozwiązania

Rzeczywistość jest z tej samej przędzy co i marzenia

Wszystko nie zależy od nas samych, ale my od wszystkiego

Życie nie daje nam tego co chcemy, tylko to, co ma dla nas

Miłość może i nie wprawia świat w ruch,

ale muszę przyznać,

że nadaje temu ruchowi sens. - Sean Connery

W marzeniach i w miłości

nie ma rzeczy niemożliwych. - Janus Arony

Miłość jest odwiecznym pragnieniem serca,

by zostać dogłębnie poznanym

i doznać całkowitego przebaczenia. - Henry van Dyke

Nigdy nie zapomnij,

że najpotężniejszą siłą na ziemi

jest Miłość. - Nelson Rockerfeller

Cała moja dusza podąża za Tobą, kochana,

otacza Cię i żyję, do Ciebie należąc. - Robert Browning

Kocham Cię do dna, po brzegi, do samego szczytu,

jak daleko sięgnąć może moja dusza... - Elizabeth Barrett Browning

Dnia 7 grudnia 43 r. pne został zamordowany Cycero (właśc. Marcus Tullius Cicero, ur. 106 p.n.e.), rzymski mówca, filozof, pisarz i polityk

alter ego - drugie ja

o tempora! o mores! - o czasy! o obyczaje!

Pewnego przyjaciela poznaje się w niepewnej sytuacji

Przyzwyczajenie jest drugą naturą

Milczenie jest wymowniejsze od mowy

I zbóje mają swoje prawa

Głód jest najlepszym kucharzem

Panować nad sobą to najwyższa władza

W czasie wojny milczą Muzy

Miłe są trudy zakończone

Pismo się nie rumieni

Pieniądz jest nerwem wojny

Cnota jest doskonałym rozumem

Dnia 8 grudnia 65 r. pne urodził się Horacy (Quintus Horatius Flaccus, zm. 8 r. p.n.e.), uznawany za najwybitniejszego liryka rzymskiego, był autorem satyr, w których ośmieszał wady i słabości ludzkie

carpe diem - korzystaj z każdego dnia

Non omnis moriar - nie wszystek umrę

Nuda veritas - naga prawda

Złoty środek

Od jajka do jabłek; od początku do końca

Słodko i zaszczytnie jest umrzeć za ojczyznę

Wszystko ma swoje granice

Kto ocala kogoś wbrew jego woli, to tak jakby go zabijał

Gniew jest chwilowym szaleństwem

O tobie ta bajka mówi, choć pod zmienionym imieniem

Niczemu się nie dziwić

O ciebie chodzi, gdy płonie dom sąsiada

I w nieszczęściu zachowuj spokój umysłu

Nienawidzę ciemnego tłumu i trzymam się odeń z daleka

Prochem i cieniem jesteśmy

Z uśmiechem mówić prawdę

Odważ się być mądrym

Słowo raz wypowiedziane nie powraca

Miłość jest jak odra;

wszyscy musimy przez nią przejść...

- Jerome K. Jerome

Miłość daje nam w jednej chwili to, co z trudem

uzyskać możemy wysiłkiem wielu lat pracy.

- Johann Wolfgang Goethe

Miłość jest ciągłym przebaczaniem.

- Peter Ustinov

Serce, które kocha,

na zawsze pozostaje młode.

- przysłowie greckie

Miłość to nie tylko związek dwóch osób,

- to związek dwóch dusz.

- Frederick W. Robertson

Miłość to przede wszystkim dar z samego siebie.

- Jean Anouilh

Miłość chroni przed zimnem

lepiej niż najcieplejszy płaszcz.

- Henry Wadsworth Longfellow

Dnia 9 grudnia 1937 roku zmarł Andrzej Strug (właśc. Tadeusz Gałecki, ur. 1871), prozaik i publicysta, działacz PPS, senator

Przeciętny Polak nie ma w sobie krzty mistycyzmu w stosunku do potęgi pieniądza. Lubi dobrze zjeść, wypić, pokazać się, spędzić życie w wygodzie i zostawić coś tam dzieciom. W waszych rękach pieniądz się nie płodzi, nie kochacie go

Drodzy koledzy - nade wszystko strzeżcie się być porządnymi ludźmi. Człowiek tylko porządny - to jest największe nic. To właśnie bryła, której nic nie poruszy z "posad"

Tylko takie właśnie najszacowniejsze kołtuny czekają, a nigdy nic z tego. Ludzie żywi myślą, walczą, zdobywają

Głupi obyczaj, nic po prostu, nic szczerze, choćby od tego zależał los człowieka, nie wolno, niech żyje święty konwenans!

Koledzy, ja mam głos! Więc jeśli nie chcecie czynu, jeżeli nie ma w was woli, ani odwagi, tedy - cicho o tym! Świętości nie szargać! Zachować godność niewolnika! Milczeć o Polsce

Co to jest odwaga? Nie ma człowieka odważnego na wszystko. Wojna - głupstwo, dopiero w tak zwanym spokojnym życiu zaczynają się próby

Śmiało naprzód, wszystko się zdobywa. A im trudniej, tym trzeba odważniej i tyle

Śpieszy się światu i nie będziesz stawał w poprzek drogi, bo przejedzie cię wóz życia

Żaden literat nigdy nie wymyślił nic tak niesłychanego, jak prawdziwe ludzkie życie

Każdego życie jest spisane w niecofniętych wyrokach i musi się wypełnić do samego ostatka. Ciska ktoś człowiekowi okruszynki wiedzy o tym w mętnych snach

Dnia 11 grudnia 1918 roku urodził się Aleksander Sołżenicyn, pisarz, historyk i filozof rosyjski. Jako oficer armii radzieckiej brał czynny udział w II wojnie światowej. Za krytyczną wzmiankę o Stalinie w prywatnym liście (czytanym przez cenzora) został skazany na obóz pracy. Po odbyciu kary napisał opartą na doświadczeniach więziennych krótką powieść, "Jeden dzień Iwana Denisowicza" (1962). W 1970 roku został laureatem Nagrody Nobla w dziedzinie literatury. Wkrótce potem został pozbawiony radzieckiego obywatelstwa i wyrzucony z kraju. Na emigracji we Francji, potem w Stanach Zjednoczonych wydał trzy części eseju historycznego z elementami fabularnymi pod tytułem "Archipelag GUŁAG" (GUŁAG - skrót od ros. Gławnoje Uprawlenije Lagierej). Jeden z najsłynniejszych, obok Władimira Bukowskiego i Andrieja Sacharowa, dysydentów radzieckich. Po upadku komunizmu, władze rosyjskie przywróciły mu obywatelstwo i mógł wrócić do swojego kraju. Od 1994 mieszka i pracuje w Rosji

Modlitwy są jak podania: albo nie dochodzą, albo skarga jest nieuzasadniona

Jesteśmy ciągle więźniami komunizmu, a przecież dla nas w Rosji komunizm jest zdechłym psem, podczas gdy dla wielu ludzi na Zachodzie jest ciągle żyjącym lwem

"SPOSÓB PORUSZANIA SIĘ"

Czym był koń - grającym wygiętym grzbietem, tnącymi kopytami, z rozwianą grzywą, z rozumnym płonącym okiem! Czym był wielbłąd - dwugarbny łabędź, mędrzec flegmatyczny z uśmieszkiem poznania na wydatnych wargach! Czym był nawet osiołek o czarnym pyszczku - ze swoją cierpliwą wytrzymałością, z żywymi, łagodnymi uszami!

A myśmy wybrali?... - oto najszkaradniejsze ze stworzeń Ziemi, na szybkich gumowych łapach, z martwymi szklanymi oczyma i tępym kanciastym ryjem, dźwigające garb żelaznego pudła. Nie zarży ono o stepowej radości, o zapachach traw, o miłości do kobylicy ani do jeźdźca. Bezustannie zgrzyta żelazem i pluje, pluje fioletowym cuchnącym dymem.

Cóż, jacy jesteśmy - taki i nasz sposób poruszania się. ("Zagroda Matriony")

Miłość jest rozkosznym kwiatem, ale trzeba mieć odwagę zerwać go na krawędzi przepaści.

Stendhal

Związek bez seksu to jak wino bez winogron.

Adam Neustatter

Seks jest jedyną rzeczą, w której nie można oszukiwać, ale jest środkiem największego oszustwa uczuciowego.

David Herbert Lawrence

Są dwie rzeczy, których mężczyzna ukryć nie potrafi - kiedy jest pijany i zakochany.

Antyfones

Człowiek jest szczęśliwy tylko wtedy, kiedy kocha i coś daje, bo większym szczęściem jest dawać niż brać.

Max Scheler

Udany związek wymaga wielokrotnego zakochiwania się, ciągle w tej samej osobie.

Mignon Mac Laughlin