Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy tata czyta cytaty Tacyta ?

Recommended Posts

Dnia 17 grudnia 1954 roku zmarła Zofia Nałkowska (ur. 1884), powieściopisarka, a także działaczka społeczna i feministyczna

Za zadanie wzięłam sobie obalić ten przesąd, że kobieta, co skończyła uniwersytet, przestaje być kobietą.

By służyć życiu, nie należy go kochać zbyt silnie.

Człowiek robi się podobny do swojego losu.

Ludzie ludziom zgotowali ten los.

Mąż jest podobny do wiosny, za mężem bowiem najmniej tęskni się wtedy, gdy go nie ma.

Przy ograniczeniu ścisłym zakresu wrażeń, życie wewnętrzne rozrasta się jak jemioła.

Samotność jest złudzeniem. Myśli człowieka krążą zawsze koło innych ludzi.

Wierność cenna jest tylko w takiej kobiecie, którą ona coś kosztuje.

Wystarczy zwrócić uwagę na człowieka, by stał się pociągający i na swój sposób piękny.

Największym urokiem świata jest urok drugiego człowieka.

• Odpowiedzi 287
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dnia 21 grudnia 1921 roku zmarła Gabriela Zapolska (właśc. Maria Gabriela Korwin - Piotrowska [po mężu: I. Śnieżko, II. Janowska], ur. 30. 03. 1857), pisarka, aktorka

Pobłażać znaczy nie wychowywać

Są kobiety, które aby zamaskować swoje krzywe nogi, noszą bardzo duże dekolty

Tylko głupcy się nie zmieniają

Kobieta bez kokieterii, to jak kwiat bez woni

Jeden jęk rodzącej niewiasty jest milszy Bogu, niż posty i bezmyślne modlitwy

Kobieta jest złem, z którym żyć nie można, a bez którego żyć także nie można

Ktoś, co sam serca w sobie nie pielęgnował, na próżno będzie o nie kołatał do innych

Prawdziwa miłość jest jak duch - każdy o niej mówi, ale niewielu spotkało się z nią twarzą w twarz.

Alfred de Musset

Prawdziwa milość zawsze pozostaje niezmienna bez względu na to, czy wszystko dostaje, czy też wszystkiego jej odmowiono.

Johann Wolfgang Goethe

Miłość jest kluczem, który otwiera bramy szczęścia.

Oliver Wendell Holmes

Kochać to znaczy nigdy nie musieć przepraszać.

Erich Segal

Dnia 25 grudnia 1 roku - przyjęty w tradycji dzień narodzin Jezusa.

W kulturze chrześcijańskiej kolejne lata liczy się względem narodzin Jezusa, umiejscowionych tradycyjnie w 1 r. n.e. Datę 25 grudnia wybrano na Święta Bożego Narodzenia w IV w. n.e. Zastąpiono wtedy pogańskie święto Narodzin Niezwyciężonego Słońca świętem chrześcijańskim. Pierwotnie przypadało ono na dzień 7 stycznia, ale po zmianie kalendarza juliańskiego na gregoriański nastąpiło przesunięcie tej daty 14 dni wstecz. Według ustaleń współczesnych historyków Jezus urodził się wcześniej, między 8 a 4 r. p.n.e.

Czy Bóg istnieje? Powiedziałbym, że Bóg to całość rzeczywistości duchowej, której wszyscy jesteśmy małą cząstką [William Wharton]

Żyj z ludźmi, jakbyś był widziany przez Boga; z Bogiem rozmawiaj, jakbyś był słuchany przez ludzi [seneka]

Bóg jest zawsze w pobliżu ludzi okazujących sobie miłość [Pestalozzi Johan Heinrich]

Czasem bluźnierstwo bardziej zbliża do Boga niż modlitwa

Gość Uhu

„Czy byłam dla Ciebie jedynie ciałem kobiety? Wiesz, że to nieprawda. I jak możesz rozdzielać ciało od duszy? Czyż nie jest to psuciem Boskiego dzieła stworzenia? O, tak, tak właśnie jest, mój zdradziecki tygrysie. Drapiąc mnie swymi ostrymi pieszczotami, szarpałeś także moją duszę.”

Jostein Gaarder „Vita brevis“

Gość Uhu

„Być może istnieje także jakiś Bóg, który zna nas, a wtedy na pewno zachował gdzieś w ukryciu całe dobro, jakim my dwoje się nawzajem obdzieliliśmy. A jeśli nie istnieje, dawna bliźniacza duszo, to nikt w całym wszechświecie nie zna się lepiej niż Ty i ja. Ty bowiem oddałeś mi ciało i duszę, tak jak i ja oddałam swoje ciało i duszę Tobie w zastaw. Tam gdzie Ty byłeś, byłam i ja, a tam gdzie byłam ja, tam i Ty chciałeś być. (...) Czy nie byliśmy dwoma brzegami jednego ciała, stopionymi w jedno, podobnie jak most łączy w jedno ciało dwa brzegi rzeki?”

Jostein Gaarder „Vita brevis“

Przez higienę mózgu wystrzegam się przede wszystkim kontaktu z durniami [stanisław Cat-Mackiewicz]

Cynizm jest to udana próba zobaczenia świata, jakim jest on w rzeczywistości [Jean Genet]

Gdy obserwuje się, jak nasze czasy pysznią się odkryciem seksu, można się dziwić, że ludzkość nie wymarła przed wiekami [Jean Genet]

Nasze czasy można sprowadzić do prostej formuły: podróże kosmiczne plus seks [Jean Genet]

Nikt nie może osiągnąć tego, czego pragnie, dopóki nie dojrzeje do tego [Henry Miller]

Im człowiek jest bogatszy w osądy, tym uboższy w przesądy [Henry Miller]

* * *

Heinrich von Kleist

--------------------------------------------------------------------------------

Powinno się

przynajmniej raz dziennie

przeczytać jakiś ładny wiersz,

zobaczyć piękny obraz,

posłuchać przyjemnej piosenki

lub porozmawiać

z najlepszym przyjacielem.

W ten sposób budujemy

piękniejszą, bardziej wartościową

część naszego istnienia.

:D

--------------------------------------------------------------------------------

Dnia 30 grudnia 1944 roku zmarł pisarz Romain Rolland (ur. 1866), francuski pisarz i muzykolog. W 1915 r. otrzymał literacką Nagrodę Nobla

Dobro to nie jest wiedza, to jest czyn

Cała radość życia w tworzeniu... Tworzyć znaczy zabić śmierć

Ciało jest tym najmniejszym, co kobieta może dać mężczyźnie

Wszystko to, czego dotknie miłość, staje się nieśmiertelne

Miłość jest największą nagrodą za miłość (łacińskie)

Spełniona miłość traci wdzięk (francuskie)

Przyjaciel patrzy w twarz, nieprzyjaciel na nogi (ormiańskie)

Z dobrym przyjacielem można iść nawet w morskie głębiny (koreańskie)

Kto znalazł przyjaciela, skarb znalazł (polskie)

Dnia 5 stycznia 1932 roku urodził się Umberto Eco, włoski pisarz i filozof

Zawsze jest lepiej, żeby ten, kto wzbudza w nas strach bał się nas bardziej

A on odparł, że piękno kosmiczne dane jest nie tylko przez jedność w rozmaitości, ale także przez rozmaitość w jedności

Póki trwasz zamknięty w swojej pustce, możesz myśleć, że pozostajesz w kontakcie z Jednym, lecz gdy tylko zaczniesz coś tam byle jak lepić z gliny, choćby i elektronicznej, stajesz się demiurgiem, a kto trudzi się tworząc świat, bruka się błędem i złem

Ludzkość nie może znieść myśli, ze świat powstał wskutek przypadku,

błędu, wyłącznie dzięki temu, że cztery postrzelone atomy wpadły jedne na drugie na mokrej jezdni. Trzeba więc znaleźć kosmiczny spisek, Boga, anioły albo diabły

Kto czyta książki, żyje podwójnie

"Błoto stwarza czasem pozory głębi."

"Chociaż krowie dasz kakao, nie wydoisz czekolady."

"Ciasnota umysłowa się rozszerza !"

"Dialog półinteligentów równa się monologowi ćwierćinteligenta."

"Głupota nie zwalnia od myślenia."

"Jego myśl jest czystą rozkoszą. Nikogo nie zapładnia."

"Jest w nim olbrzymia pustka wypełniona po brzegi erudycją."

"Myśli niektórych ludzi są tak płytkie, że nie sięgają nawet ich głowy"

"Najlepiej podstawiają nogi karły, to ich strefa."

"Nauka jest sprawą wielkich. Maluczkim dostają się nauczki."

Stanisław Jerzy Lec

Dnia 12 stycznia 1876 roku urodził się Jack London (właśc. John Griffith London, zm. 1916), pisarz amerykański

"Natura nie zna uczucia miłosierdzia, przebaczenia. Jesteśmy kukiełkami w rękach potężnych bezmyślnych mocy, ale możemy poznać prawa rządzące niektórymi z żywiołów i dostosować się do nich. W procesie naturalnych selekcji ras ludzkich nie mamy nic do gadania. [...] Twierdzę, że całe nasze myślenie ma źródło w świecie wrażeń. Twierdzę, że wszystkie ludzkie idee mają podłoże w zmysłach [...], że hipoteza o istnieniu Stwórcy jest zbędna. Wyznaję pogląd, według którego świat powstał w sposób mechaniczny, a życie jest procesem naturalnym i historycznym." (cytat wg: Irwing Stone, "Żeglarz na koniu")

Każde istnienie żeruje na innym. Świat dzieli się na tych którzy pożerają, i na tych którzy są pożerani. Prawo powiada: jedz, bo inaczej sam zostaniesz zjedzony ("Biały kieł")

Nie zacząłem się wraz z narodzinami ani też wtedy, kiedy wyobrażałem to sobie. Rosłem, rozwijałem się poprzez niezliczone miliardy tysiącleci. Wszystkie moje poprzednie jaźnie posiadały swoje głosy, echa podpowiadały mi... Och, niezliczone razy przyjdę jeszcze na świat, a mimo to głupcy sądzili, że rozszerzając mi kołnierz uwolnią mnie ("The Star Rover" 1919)

Niektóre rodzaje prawdy są kłamstwem, i te właśnie cieszą się największym uznaniem

Dnia 12 stycznia 1993 roku zmarł Józef Czapski (ur. 1896). Był malarzem kapistą (pejzaże, martwe natury, portrety o ekspresyjnym kolorycie), eseistą, człowiekiem wielkiej prawości, wielce zasłużonym dla kręgów emigracji polskiej (od 1945 r. w Paryżu). Po agresji sowieckiej na Polskę u początków wojny wywieziony na wschód i więziony w Starobielsku (na Ukrainie), wraz z 4 tysiącami polskich jeńców. Z obozu ocalał jako jeden z nielicznych. Jeszcze podczas wojny wsławił się poszukiwaniami śladów oficerów polskich pomordowanych w Katyniu i w Charkowie. Swoją wstrząsającą relację z tego okresu życia zawarł w książce "Na nieludzkiej ziemi"

Józef Czapski

"Zapiski z Dziennika" (wybór)

Uwagi z tego tygodnia: rysunek, kiedy nie tylko jest wibracja, ale kiedy wibracja się ujawnia w kresce, to jest jedyny rysunek godny uwagi - reszta to akademizm, ale wibracja i ujawnianie jej w kresce, to jest dla abstrakcjonisty właściwie wszystko. U mnie chcę, żeby był moment trzeci - e w o k a c j i: nie tylko mojego "drżenia" (arcysubiektywizm), ale i przedmiotu, ale na to musi być stosunek do przedmiotu, do życia p r z e c i w n y alienacji Moravii i ogromnej masy intelektualistów

Właśnie, że życie się ode mnie odkleja i że sztuka moja nie może mieć akustyki, bo czas jej minął, a ja tego czasu siłą, uporem, ostrością wizji nie naznaczyłem, bo żyłem na zbyt wielu planach i nigdzie do końca. Czy siebie winię? Nie, albo nie bardzo. Ta wielość, ta potrzeba wielości to była moja droga, nie jestem pewny, czy mogłem nawet tę drogę mojego życia uwyłącznić, bo te sprzeczności, ta wielość płaszczyzn, malarstwo, pisanie, ludzie, moje uczuciowe targania, które przez tyle lat w rzeczywistości dominowały mój świat przeżyć, zasilały się i karmiły się wzajemnie.

(Wypisane urywki, wypowiedzi Manessier, z pisma, którego nazwy nie zapisałem.)

...To jest mądrość wprowadzać czas do swojej gry...

...malarstwo ? nieustanne, cierpliwe posuwanie się ku ogołoceniu z absolutną wiarą, że na końcu jest cud...

...Rembrandt nagle traci majątek, Cézanne budzi się pewnego poranka milionerem i nic to nie wpływa na ewolucję ich sztuki.

...Do pewnego wieku mamy możność wyboru. Ale potem, kiedy już trzymamy w ręku coś trwałego, co nas ponad oczekiwanie nasyca - nie można dać się rozrywać przez doświadczenia, nieraz pociągające młodszych. Trzeba przyjąć starzenie się swej szkoły. Renoir, Degas, Bonnard znali kubizm, nie byli wariatami, by kubizm naśladować... Ich arcydzieła powstały u progu śmierci. Nie jest ważny kierunek, do którego należysz, ważne jest, jak daleko możesz dojść w tym kierunku".

Świadomość tej granicy nieuchwytnej i zwykle nie do uchwycenia między życiem naprawdę i życiem na niby. To wszystko, co niejasno czułem w malarstwie - to jakieś "omdlenie", przecież ja mogę jeszcze i jeszcze malować kawiarnie, kwiaty, ale z chwilą kiedy ginie poczucie, że wchodzę przez to malarstwo głębiej i dalej, to malarstwo mnie nie karmi, nic nie rodzi, jest cofaniem.

Właściwie tu jest mój ciemny punkt, że życie pośmiertne, "świętych obcowanie", że to jest dla mnie lettre morte, to zaciemnia życie, m o j e ż y c i e, i to daje "po co". To życie okrutne, a potem? Jeżeli światło wieczne w Bogu, ale bez tej świadomości, bez pamięci o najbliższych - to po co tu żyć i tu kochać?

źródło

o Józefie Czapskim

sylwetka

Cieszę się ,że zwróciłeś uwagę na Jozefa Czapskiego.

Jego esseje-"Oko"były Biblią dla studentów Akademii Sztuk Pięknych.

Czytane na kartkach,przepisywane na maszynie,a nawet ręcznie.

Fragment pamiętnika:

"2 II. [1963] "Pod karą śmierci".

Po pracy. Cały sekret obrazu, że w pewnej chwili musi "pod karą śmierci" dotrzeć do własnej logiki i wtedy zmienia się stosunek do płótna, do tego, co jest p r a w d ą płótna. To, co przed chwilą było niedopuszczalne ("przecież tak n i e b y ł o w naturze czy w notatce"), staje się właśnie nie tylko koniecznie, ale jedynie prawdziwe! Czasami ten moment, nieznaczny ułamek sekundy, przychodzi późno, czasami jest od pierwszej chwili, lub nie przychodzi wcale i wtedy obraz wprost się nie urodził. Jak często niszczy go naturalizm, który się wkrada bocznymi drzwiami i zabija wizję po cichutku, tenże naturalizm, który nas przed chwilą wizją obdarzył"

Fragment ten jest kwintesencją męki twórczej ,jak dokonać transplantacji wizji i zaszczepić ją na płótnie.Niestety zdarza się,że jest to operacja nie zawsze udana.

Dnia 13 stycznia 1941 zmarł James Joyce (ur. 1882) najwybitniejszy pisarz irlandzki, piszący w języku angielskim

Uśmiech wędruje daleko

Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy

Nie można być jednocześnie dorosłym człowiekiem i chrześcijaninem.

Na każde życie składa się wiele dni, dzień po dniu. Przemierzamy obszary naszego wnętrza, spotykamy rozbójników, widma, olbrzymów, starców, młodzieńców, kobiety, wdowy, braci w miłości. Ale zawsze (w gruncie rzeczy) spotykamy siebie samych

"Joga psychodeliczna trwa najdłużej i jest najbardziej wytrzymała. Wymaga jednak sporej dawki poczucia humoru. Od tysiącleci wiedzieli o tym jasnowidze i wizjonerzy.

Dla mnie człowiekiem, który w sposób modelowy spełniał zasadę "otwórz się, dostrój się, wyłącz się" był James Joyce, wielki psychodeliczny pisarz z tego stulecia. Rozlewając potoki kalamburów i dowcipów skierował na wyższy poziom komiczną akrobatykę słowa. Nie da się przecenić wpływu, jaki Joyce wywarł poprzez McLuhana na erę psychodeliczną."

Fragment pochodzi ze zbioru essejów pt:"Polityka Ekstazy" -Tymothy Leary

Dnia 15 stycznia 1622 roku urodził się Moliere (Jeana Baptiste'a Pocquelina, zm. 1673), komediopisarz i aktor francuski

Głupszym od nieuka jest głupiec uczony

Głupiec, co nic nie mówi, niczym się nie różni od milczącego mędrca

Jeśli potrafisz śmiać się z samego siebie - to najlepszy dowód, że masz poczucie humoru

Kobiety rzadko przebaczają temu, kto forsuje okazję, ale nigdy temu, kto pomija sposobność

Gdy kobieta odmawia miłości, a proponuje ci przyjaźń, nie bierz tego za odmowę; znaczy to, że chce postępować według kolejności

Żenimy się w nagłym porywie desperacji, a potem pokutujemy przez całe życie

Najkrótsze błędy są zawsze najlepsze

Nie ma nic takiego, czego ludzie nie potrafiliby pochwalić lub potępić i nie znaleźć dla tego uzasadnienia

Doprawdy, jak to miło coś umieć

Człowiek godzi się na to, iż może być złym, ale nikt nie godzi się być śmiesznym

Daję słowo, zatem ja już przeszło czterdzieści lat mówię prozą, nie mając o tym żywnego pojęcia!

Lecz wszak to wiek w tej damie zbudził tchnienie boże, I żyje cnota , odkąd już grzeszyć nie może

Jesteśmy odpowiedzialni nie tylko za to, co robimy, ale także za to czego nie robimy

Miłość, przyznajmy to wielka mistrzyni - potrafi zrobić z nas kogoś, kim nigdy nie byliśmy

Ze wszystkich rzeczy wiecznych miłość jest tą, która trwa najkrócej

Miłość sama stanowi o sobie