ponury63 15.01.2004 06:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2004 Dnia 15 stycznia 1929 roku urodził się Martin Luther King (zm. 1968), duchowny, bojownik o prawa człowieka, pastor i teolog, który organizował masowe, pokojowe manifestacje ludności murzyńskiej przeciwko nierówności rasowej. W czasie wielkiego marszu na Waszyngton w 1963 roku, w którym wzięło udział 200 tys. manifestantów, wygłosił słynne przemówienie rozpoczynające się od słów: "Miałem sen...", w którym widział swój kraj wolny od wszelkich uprzedzeń. W pięć lat później został zamordowany w Memphis (stan Tennessee) http://www.wlochaty.most.org.pl/king1.jpghttp://www.wlochaty.most.org.pl/king&malcolm.jpg "Jestem przekonany, że miłość stanowi najtrwalszą siłę na świecie. Nie jest ona wyrazem niepraktycznego idealizmu, lecz praktycznego realizmu. Miłość jest niezbędna dla przetrwania cywilizacji. Nienawiść jest tym co nas może doprowadzić do upadku. Ktoś musi zdobyć się na odwagę i przerwać łańcuch diabelskiej nienawiści niczym innym jak właśnie miłością." "Miałem sen" i inne myśli Kinga... >>> MLK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Bułka z dżemem 16.01.2004 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2004 Stajesz się odpowiedzialny na zawsze za to, co oswoiłeś.Jesteś odpowiedzialny za swoją różę.Jestem odpowiedzialny za moją różę...-powtórzył Mały Książe, aby dobrze zapamiętać.Antoine De Saint Exupery Brak wiary to stan oczekiwania. Kisiel Możesz marzyć o niebieskich migdałach, ale lepiej nie rzucaj roboty. Zawsze miej przy sobie tyle forsy, żebyś mógł zadzwonić z automatu i skorzystać z kibla.Forrest Gump Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skorpionka 16.01.2004 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2004 Język jest potężniejszy od miecza-Eurypides Największą wadą ludzką jest gadulstwo-Eurypides Nie ma grożniejszego potwora od człowieka Żadna logiczna definicja nie pouczy o tym ,czym jest prawda-Kardezjusz Godzi się i od wroga pobierać naukę-Owidiusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponury63 24.01.2004 07:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2004 Dnia 24 stycznia 1732 roku urodził się Pierre Auguste Caron de Beaumarchais (zm. 1799), komediopisarz francuski To, co zbyt głupie, by je powiedzieć, śpiewa się jako libretto operowe. Śmiejmy się! Kto wie czy świat potrwa jeszcze trzy tygodnie? Azylem dla prawdy niebezpiecznej jest milczenie Co masz czynić, by nie być inteligentnym, dowcipnym, nie mieć wdzięku itd.? Bądź zarozumiały Kobieta jest dla męża tym, czym ten mąż ją uczynił Mężczyźni mają sto sposobów, żeby się zemścić. Kobiety mają jeden, ale ten wart jest wszystkich naszych! Nie poniewierajmy człowiekiem, który nam dobrze służy, łatwo go zamienić w lichego lokaja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponury63 25.01.2004 03:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2004 Dnia 25 stycznia 1882 roku urodziła się Virginia Woolf (zm. 1941), pisarka angielska Wszystko to będzie trwało dalej, bez niej.I mimo wszystko ona zostanie (...) ponieważ jest cząstką ludzi, ktorych nie znała,ponieważ rozciąga się niczym mgłapomiedzy ludźmi bliskimi sobie,którzy unoszą ją w górę jak drzewaunoszą w górę mgłę gałęziami,ponieważ jej życie rozciąga się,sięga daleko (Virginia Woolf "Pani Dalloway") O ile nie jestem sobą, jestem nikim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponury63 25.01.2004 03:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2004 Dnia 25 stycznia 1874 roku urodził się William Somerset Maugham (zm. 1965), angielski prozaik i dramaturg Na przyjęciu powinno się jeść mądrze, ale niezbyt dużo, i mówić dużo, ale niezbyt mądrze Miłość to tylko brudny trik natury, by zagwarantować istnienie ludzkości Miłość platoniczna to udawanie przed samym sobą, że rewolwer nie jest nabity Sztuka jest manifestacją wzruszenia, a wzruszenie przemawia językiem zrozumiałym dla wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponury63 25.01.2004 03:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2004 Dnia 25 stycznia 1815 miał miejsce ostatni publiczny występ Ludwika van Beethovena (1770-1827). Dramatem tego muzyka była utrata słuchu w wieku dojrzałym, co wprawdzie nie przeszkadzało mu w komponowaniu, lecz ogromnie utrudniało kontakty z innymi ludźmi, przede wszystkim zaś uniemożliwiało normalne występy koncertowe. Po raz ostatni publicznie Beethoven wystąpił w Wiedniu w styczniu 1815 roku, na dwanaście lat przed śmiercią Bijcie brawo, przyjaciele, komedia skończona! Czyż nasza miłość mogłaby istnieć bez ofiary, bez rezygnacji z pragnienia posiadania wszystkiego? Muzyka powinna zapalać płomień w sercu mężczyzny, i napełniać łzami oczy kobiety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponury63 29.01.2004 04:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2004 Dnia 29 stycznia 1860 roku urodził się Antoni Czechow (zm. 1904), jeden z najwybitniejszych dramatopisarzy europejskich, przedstawiciel realizmu psychologicznego Istnieje tylko jeden oryginał miłości, ale tysiąc różnych kopii Rdza niszczy żelazo, a kłamstwo duszę Charakter to żywioł, a brak charakteru - tym bardziej Są ludzie, którzy przez całe życie spoglądają na zegarek, a mimo to zawsze się spóźniają Lepiej narazić się na zarzuty apolityczności i nadmiernego sentymentalizmu, niż pozwolić sobie na ryzyko okrucieństwa Człowiek stanie się lepszym wtedy, gdy zobaczy, jakim jest Obojętność jest paraliżem duszy, przedwczesną śmiercią Nowego kłamstwa słucha sie chętniej niż starej prawdy Uniwersytet rozwija wszystkie zdolności, między innymi głupotę Kobiety bez towarzystwa mężczyzn więdną, a mężczyźni bez kobiet głupieją Miłość to albo pozostałość po czymś, co kiedyś było wielkie, albo cząstka tego, co kiedyś rozwinie się w coś wielkiego, ale w obecnej swej postaci nie daje nam zadowolenia, daje znacznie mniej, niż się oczekuje Nawet w szczęściu ludzkim jest coś smutnego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 29.01.2004 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2004 Bardzo ciekawy watek. Gratuluje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skorpionka 30.01.2004 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2004 "Bardzo niewielu mężczyzn posiada klucz do serca kobiety, pozostali obywają się wytrychem." Bądź uroczy dla swoich wrogów - nic ich bardziej nie złości.- Carl Orff. Dżentelmen to mężczyzna, który potrafi opisać kobietę bez posługiwania się rękami. -Alec Guiness. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponury63 01.02.2004 20:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2004 Dnia 1 lutego 1650 roku zmarł Kartezjusz (Rene Descartes, ur. 1596), francuski filozof, fizyk i matematyk, uznawany za ojca współczesnej filozofii Myślę, więc jestem (łac. Cogito, ergo sum) Należy wierzyć jedynie temu, cośmy doskonale poznali i w co nie można wątpić Kto chce jednym spojrzeniem ująć wiele równocześnie przedmiotów, ten żadnego z nich nie widzi wyraźnie Istniejesz, więc i wiesz, że istniejesz, a o tym wiesz dlatego, ponieważ wątpisz Rzecz prawdziwa to rzecz niepowątpiewalna Żadna logiczna definicja nie pouczy o tym, czym jest prawda Bardzo powinny być nam podejrzane sądy przyjaciół, kiedy padają na naszą korzyść Całe szczęście i pomyślność naszego życia zależy od dobrego użytku, jaki zrobimy z naszych namiętności Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponury63 03.02.2004 06:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2004 Dnia 3 lutego 1735 roku urodził się Ignacy Krasicki (zm. 1801), biskup, najwybitniejszy powieściopisarz i poeta polskiego oświecenia, inteligentny obserwator otaczających realiów, obdarzony ciętym, nie pozbawionym ironii i złośliwości językiem Mówmy więc szczerze, mówmy po dawnemu: Ktokolwiek kradnie, ten zawżdy złodziejem. Pięknie czy szpetnie, pomaga czy szkodzi, Niech będzie, jak chce, a kraść się nie godzi. Szanujmy mądrych, przykładnych, chwalebnychŚmiejmy się z głupich, choć i z przewielebnych. Miej ty sobie pałace, ja mój domek ciasny. Prawda nie jest wspaniały, szczupły, ale własny. Piękna rzecz latać, gdy się komu godzi.Bezpieczniej jednak, kto po ziemi chodzi. I śmiech niekiedy może być nauką, Kiedy się z przywar, nie z osób natrząsa. Błąd uznać - krok do cnoty. Bywa często zwiedzionym, kto lubi być chwalonym. Czy nos dla tabakiery, czy ona dla nosa? Wszystko to odmienne: łaska pańska, gust kobiety, pogody jesienne. Umiej być przyjacielem, znajdziesz przyjaciela. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponury63 03.02.2004 07:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2004 Dnia 3 lutego 1997 roku zginął, wypadłszy z okna piątego piętra praskiego szpitala, Bohumil Hrabal (ur. 1914), jeden z najznamienitszych współczesnych pisarzy czeskich Przyjaźń między mężczyzną i kobietą jest udręką dla dwojga. Więc ludzie mnie lubią, a ja współczując im, staję się nimi, i nic nie stoi na przeszkodzie, żeby któryś z nich nie został mną. Za dużo nie chcieć, raczej odwrotnie. Ale wydajnie patrzeć, nawet przez zamknięte powieki introwertycznie patrzeć, widzieć. Gdybym nie bywał w złym nastroju, musiałbym go w sobie sprowokować. Przecież najpiękniejszy w człowieku jest zły nastrój, człowiek, który już dalej nie może (...), gdy jego mózg i wola są zablokowane, gdy rozmyśla o niebycie, dostrzega promyk i ja zdążam ku temu świeżemu obrazkowi,jakbym patrzył na dopiero co narodzone dziecko, a ludzie wokół mnie hałasują i rozprawiają, lamentują nade mną, lecz ja czuję, że jestem uratowany, że gdybym nie miał tak podłego nastroju, zostałbym wydziedziczony, odsunięty, wykreślony ze spółdzielni zrzeszającej wszystkich ludzi, którzy są albo myślą, że są odrobinę trąceni imbecylizmem, że są poetami. Kto miewa zły nastrój jest wybrańcem bogów, taki czlowiek jest w stanie odrodzić się, odmłodnieć. Pisarz, o ile nie odgrywa przedstawienia, zachowuje się zupełnie jak dziecko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marbo 03.02.2004 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2004 Prosiłem o siłę ...Bóg dał mi przeciwności losu, aby zrobić mnie silnym.Prosiłem o mądrość ...Bóg dał mi problemy do rozwiązania.Prosiłem o dobrobyt ...Bóg dał mi mózg i krzepę.Prosiłem o odwagę ...Bóg dał mi przeszkody do pokonania.Prosiłem o miłość ...Bóg dał mi ludzi w kłopocie, aby im pomóc.Prosiłem o przychylność ...Bóg dał mi okazje do wykazania się. Dostałem nie to co chciałem ...Ale dostałem wszystko czego było mi trzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tdxls 03.02.2004 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2004 Stanisław Jerzy LecMyśli nieuczesane Rozmaicie można dzielić ludzi! O tym wiemy. Można na ludzi i nieludzi. Rzekł zdziwiony kat: "A ja dzielę ich na głowy i tułowie". Można umrzeć na Wyspie Św. Heleny nie będąc Napoleonem. Bogu co boskie, cesarzowi co cesarskie. A co ludziom? Kto nabiera wody w usta, niech nią przynajmniej nikogo potem nie pluwa. Czy wolno mijać się z prawdą? Tak, jeśli się ją wyprzedza. Na początku było Słowo - a na końcu Frazes. Gdy plotki się starzeją, stają się mitami. Nie włazi się kaloszami do duszy bliźniego, wytarcie nóg nie pomaga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skorpionka 03.02.2004 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2004 Charles Baudelaire - Nie należy sądzić, że diabeł kusi jedynie ludzi genialnych. Gardzi zapewne głupcami, ale nie lekceważy ich pomocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sara. 03.02.2004 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2004 Niech sobie ten przypis przeczyta elita, że każda śmietanka na deser jest bita ..... Stanisław Jerzy Lec .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnesK 03.02.2004 23:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2004 Gibran Khalil Znaczenie człowieka nie polega na tym, co on osiąga, lecz raczej na tym, co osiągnąć pragnie. Prawda o drugim człowieku leży nie w tym, co on przed tobą odkrywa, lecz w tym, czego przed tobą odkryć nie potrafi.Jeśli go przeto zrozumiec pragniesz, słuchaj nie tego, co ma ci do powiedzenia, lecz tego raczej, czego nie mówi. Miłość, która każdego dnia się nie odnawia, nawykiem się staje, a wreszcie niewolą. Wobec słońca dnia wolnym jesteś i wobec gwiezdnej nocy jesteś wolnym;I wolnym jesteś gdy ani słońca, ani księżyca, ani gwiazd nie ma.Wolnym jesteś nawet wtedy, gdy oczy na wszystko, co jest, zamkniesz.Lecz niewolnikiem tego, którego kochasz, jesteś, jako że go kochasz.I niewolnikiem tego, który ciebie kocha, jako że on kocha ciebie. Zapomnienie jest formą wolności. Niektórzy z nas są jak atrament, a inni jak papier.I gdyby nie czerń niektórych z nas, niektórzy z nas byliby niemi;I gdyby nie biel niektórych spośród nas, niektórzy z nas ślepi byliby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponury63 04.02.2004 07:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2004 Dnia 4 lutego 1505 roku urodził się Mikołaj Rej z Nagłowic (zm. 1569), pierwszy wybitny pisarz polski, samouk, bystry obserwator życia politycznego i społecznego w ówczesnej Polsce A niechaj narodowie, wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swój język mają Ksiądz pana wini, pan księdza, a nam prostym zewsząd nędza Gdyby nie była ręka, co by brała, wielką by zacność sprawiedliwość miała Gniew zamyka w sobie wszystkie grzechy śmiertelne A to miej na pilnej pieczy, abyś czytał, kiedy tylko możesz Lepszy jest zawżdy głos niż zdechła skóra, co ją na pergamin wyprawiają Że dobrym być potrzeba i któż tego nie wie? Lecz dobry owoc rośnie nie na każdym drzewie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 05.02.2004 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2004 Jozeph Conrad " Z naprawdę wielkich posiadamy tylko jednego wroga - czas." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts