Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie proporcje i jakie składniki do miesz. beton?mała ilość

Recommended Posts

Dzień dobry

Sprawa dotyczy dziury w elemencie prefabrykowanym, (wielka płyta) poniżej poziomu podłogi (3 cm głębokości) ubytek ma wymiary: 146x18x3 (cm)

Chcę zrobić to sama bo nie wydaje się być to trudne ale szukając przepisu na mieszanke betonową poprostu zgłupiałam.... tyle różnych przepisów i nie wiadomo, który jest tak naprawdę dobry.

Wiem, że potrzebny jest cement, piasek ( czy taki jak z piaskownicy jest dobry? ) i woda ale nie wiem w jakich proporcjach...

Proszę o pomoc w przygotowaniu mocnej mieszanki betonowej.(oczywiście chodzi o przepis)

Z góry dziękuję.

... Wiem, że potrzebny jest cement, piasek ( czy taki jak z piaskownicy jest dobry? ) i woda ale nie wiem w jakich proporcjach ...

trzy częci piasku, jedna część cementu, wody "na oko"

Ja bym doradził kruszywo z piaskiem w stosunku 1:1, a do tego cement (autorce chodzi bowiem o beton a nie zaprawę).

dokładnie tak- to ma być beton (zresztą w temacie jest mowa o mieszance betonowej) a właściwie żelbet bo wzdłuż tej dziury leżą dwa pręty zbrojeniowe.

Czyli jak to ma być z tymi proporcjami by powstał mocny beton?

Najlepszy to by był piasek szary tzw.płukany dość ostry przeważnie taki daje się do wylewek.Jeżeli masz zwykły to trudno.Proponuje 1 do 3 tzn.łopata cementu 3 piasku wody jak było już pisane na oko.Najlepiej mieszankę przygotować na sucho tzn.składniki wysypać na beton wymieszać potem wsypać do taczki dodać wody i mieszać do uzyskania konsystencji plastycznej nie za rzadkie ale i nie za suche.

Zrób jak radzi brzoza :

trzy części kruszywa i jedną cementu plus woda w ilości pozwalającej uzyskać odp. gęstość betonu, zresztą jak dasz 4:1 też nic sie nie stanie ...

w tym przypadku beton będzie tylko wypełniaczem.

Przed wylaniem betonu dobrze jest oczyścić i zwilżyć podłoże.

DO ROBOTY !!! :lol:

....składniki wysypać na beton wymieszać potem wsypać do taczki dodać wody i mieszać ...

Oli potrzeba niecałe wiadro ...

łyzką stołowa mozna to wymieszac w dziecinnym wiaderku albo w pojemniku po śledziach ...

• 10 years później...
Podepnę się, bo mam podobny temat: jakie proporcje są idealne dla betonu pod słupki ogrodzeniowe do siatki? Żwir / cement w stosunku 3/1 będzie OK, bez kruszywa? Mieszanie ręczne, bo słupki będą dodawane po parę sztuk, otwory robione wiertłem (chyba że lepsza łopata?). Edytowane przez Marcowy70