Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Schody zewnetrzne

Recommended Posts

Witam,

Byc moze temat juz przewinal sie gdzies miedzy postami lecz nie znalazlem wyczerpujacych odpowiedzi. Z powodu ciecia kosztow wzialem pod uwage mozliwosc wylania schodow zewnetrznych sam. Wkrecam sie wiec w temat. Schody w planie maja byc prostokatne wiec ze szalowaniem duzych problemow nie bedzie. Gnebia mnie jednak inne pytania: na jaka glebokosc wylac beton?Czy beton lac bezposrednio na grunt? (byc moze czyms podsypac), w jaki sposob zbroic taka wylewke? Czy stosowac dylatacje miedzy schodami a fundamentem (fundament ocieplony, oblozony folia). Dodatkowo mecza mnie pytania: jak sie ma poziom ostaniego schodka do poziomu wylewki wewnetrznej? , jakie sa standardowe wysokosci stopni?Ile cm zostawic na wykonczenie schodow?A tak w ogole to czym wykanczacie schody i jakie sa wasze spostrzezenia po kilku latach uzywkowania?

Wiem pytan sporo, bede wdzieczy jesli dostane odpowiedz na przynajmniej czesc z nich...

... Gnebia mnie jednak inne pytania: na jaka glebokosc wylac beton?Czy beton lac bezposrednio na grunt? (byc moze czyms podsypac), w jaki sposob zbroic taka wylewke? Czy stosowac dylatacje miedzy schodami a fundamentem (fundament ocieplony, oblozony folia). Dodatkowo mecza mnie pytania: jak sie ma poziom ostaniego schodka do poziomu wylewki wewnetrznej? , jakie sa standardowe wysokosci stopni?Ile cm zostawic na wykonczenie schodow?A tak w ogole to czym wykanczacie schody i jakie sa wasze spostrzezenia po kilku latach uzywkowania?

Wiem pytan sporo, bede wdzieczy jesli dostane odpowiedz na przynajmniej czesc z nich...

Po kilku latach używkowania to trudno się odzwyczaić. No i wątroba już jakaś nie taka... :cry: :cry: :lol: A co do Twoich pytań to daleki jestem od złośliwości, ale przeczytaj co pisze pod Twoim loginem... :wink:

Dziekuje za wyczerpujaca odpowiedz futrzak61. Jak pewnie niedoczytales szukalem odpowiedzi ale 30 min. to dla mnie max szukania, nie mam tyle cierpliwosci i czasu. Ja bym na twoim miejscu jeszcze raz przeczytal co jest pod Twoim loginem :) i zestawiil to z fachowa odpowiedzia ktora mi udzieliles.

Zawsze mozna napisac: poszukaj sobie.

Pod loginem milly nic nie jest napisane oprócz tego że sympatyzuje z forum... :D, przynajmniej w mojej wersji forum :D

Właśnie jestem po wylaniu schodów, przez wykonawcę.

Dylatacja z takiej taśmy piankowej o wys. ok 10-13cm ale tylko przy wylewce, na pozostałej części fundamentu mam dysperbit, styro,siatka,klej,folia kubełkowa-tak jak wokół całego domu.

Na zagęszczone podłoże (piach,grunt rodzimy) folia, siatka zbrojeniowa (chyba jakieś 5mm, w kawałkach-gotowa) beton-10cm, znowu siatka, wyrównanie z zachowaniem spadku.

U mnie zostawiono 4cm na wykończenie bo planuję granit. Jeśli płytki to wystarczy 2cm. Na tarasie mam zostawione 8cm bo będzie drewno.

Aha, nie jestem fachowcem opisałem tylko jak mam zrobione... :wink:

Dzieki Q-BIS. To juz sporo rozjasnilo...Spadek rozumiem powinen byc minimalny od strony domu?Schodek jak wnioskuje masz jeden, siatke przy gruncie i na wierzchu wyrownana. Planuje dwa schodki i zastanawiam sie czy wtedy dawac na kazdy stopien siatke...

Mam dwa schodki na wejściu-siatka na wszystkich.

Na tarasie schodków 7 :roll:

Spadek od strony domu 1,5% czyli na 1 metrze różnica 1,5cm, oczywiście tak wychodzi na płycie-ganku zadaszonego, z którego dopiero są te 2 schodki.