miilly 03.03.2009 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2009 Witam, Byc moze temat juz przewinal sie gdzies miedzy postami lecz nie znalazlem wyczerpujacych odpowiedzi. Z powodu ciecia kosztow wzialem pod uwage mozliwosc wylania schodow zewnetrznych sam. Wkrecam sie wiec w temat. Schody w planie maja byc prostokatne wiec ze szalowaniem duzych problemow nie bedzie. Gnebia mnie jednak inne pytania: na jaka glebokosc wylac beton?Czy beton lac bezposrednio na grunt? (byc moze czyms podsypac), w jaki sposob zbroic taka wylewke? Czy stosowac dylatacje miedzy schodami a fundamentem (fundament ocieplony, oblozony folia). Dodatkowo mecza mnie pytania: jak sie ma poziom ostaniego schodka do poziomu wylewki wewnetrznej? , jakie sa standardowe wysokosci stopni?Ile cm zostawic na wykonczenie schodow?A tak w ogole to czym wykanczacie schody i jakie sa wasze spostrzezenia po kilku latach uzywkowania?Wiem pytan sporo, bede wdzieczy jesli dostane odpowiedz na przynajmniej czesc z nich... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
futrzak 61 03.03.2009 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2009 ... Gnebia mnie jednak inne pytania: na jaka glebokosc wylac beton?Czy beton lac bezposrednio na grunt? (byc moze czyms podsypac), w jaki sposob zbroic taka wylewke? Czy stosowac dylatacje miedzy schodami a fundamentem (fundament ocieplony, oblozony folia). Dodatkowo mecza mnie pytania: jak sie ma poziom ostaniego schodka do poziomu wylewki wewnetrznej? , jakie sa standardowe wysokosci stopni?Ile cm zostawic na wykonczenie schodow?A tak w ogole to czym wykanczacie schody i jakie sa wasze spostrzezenia po kilku latach uzywkowania? Wiem pytan sporo, bede wdzieczy jesli dostane odpowiedz na przynajmniej czesc z nich... Po kilku latach używkowania to trudno się odzwyczaić. No i wątroba już jakaś nie taka... A co do Twoich pytań to daleki jestem od złośliwości, ale przeczytaj co pisze pod Twoim loginem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miilly 04.03.2009 07:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2009 Dziekuje za wyczerpujaca odpowiedz futrzak61. Jak pewnie niedoczytales szukalem odpowiedzi ale 30 min. to dla mnie max szukania, nie mam tyle cierpliwosci i czasu. Ja bym na twoim miejscu jeszcze raz przeczytal co jest pod Twoim loginem i zestawiil to z fachowa odpowiedzia ktora mi udzieliles. Zawsze mozna napisac: poszukaj sobie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 04.03.2009 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2009 Pod loginem milly nic nie jest napisane oprócz tego że sympatyzuje z forum... , przynajmniej w mojej wersji forum Właśnie jestem po wylaniu schodów, przez wykonawcę. Dylatacja z takiej taśmy piankowej o wys. ok 10-13cm ale tylko przy wylewce, na pozostałej części fundamentu mam dysperbit, styro,siatka,klej,folia kubełkowa-tak jak wokół całego domu. Na zagęszczone podłoże (piach,grunt rodzimy) folia, siatka zbrojeniowa (chyba jakieś 5mm, w kawałkach-gotowa) beton-10cm, znowu siatka, wyrównanie z zachowaniem spadku. U mnie zostawiono 4cm na wykończenie bo planuję granit. Jeśli płytki to wystarczy 2cm. Na tarasie mam zostawione 8cm bo będzie drewno. Aha, nie jestem fachowcem opisałem tylko jak mam zrobione... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miilly 04.03.2009 10:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2009 Dzieki Q-BIS. To juz sporo rozjasnilo...Spadek rozumiem powinen byc minimalny od strony domu?Schodek jak wnioskuje masz jeden, siatke przy gruncie i na wierzchu wyrownana. Planuje dwa schodki i zastanawiam sie czy wtedy dawac na kazdy stopien siatke... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 04.03.2009 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2009 Dzieki Q-BIS. To juz sporo rozjasnilo...Spadek rozumiem powinen byc minimalny od strony domu?Schodek jak wnioskuje masz jeden, siatke przy gruncie i na wierzchu wyrownana. Planuje dwa schodki i zastanawiam sie czy wtedy dawac na kazdy stopien siatke... Mam dwa schodki na wejściu-siatka na wszystkich. Na tarasie schodków 7 Spadek od strony domu 1,5% czyli na 1 metrze różnica 1,5cm, oczywiście tak wychodzi na płycie-ganku zadaszonego, z którego dopiero są te 2 schodki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts