Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Z14? J&M&W

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 63
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

nie chce mi otworzyć strony z nową propozycją domu :cry:

wyskakuje mi wpisz poprawny adres( jakoś tak :( )

Pozdrawiam :)

tutaj wklejam raz jeszcze ale fotki:)

http://projekty.dom.pl/images/8/WB_3997_p2_tmb1.jpg

http://projekty.dom.pl/images/8/WB_3997_p1.jpg

no i rzuty najwazniejsze

http://projekty.dom.pl/images/8/WB_3997_rz1_tmb1.jpg

Dodam tylko, że sypialnie, gdyby miał byc ten projekt, od strony północnej.

I jak?

Jakie zmiany byście proponowali???

W sumie środkowy pokój miałby najgorzej, bo tylko jedno okno :roll:

Pozostałe mają dodatkowe okno albo wschód, albo zachód.

W sumie teraz pokój mamy od pólnocy i właściwie aż tak tragicznie nie jest. Być może wtedy ten pokój byłby gabinetem-pracownią dla małża; mu na słońcu nie zależy, jak siedzi przy kompie 8)

W sumie nadal szukam pomysłów na projekt... poczekamy zobaczymy, czy coś jeszcze wpadnie nam w oko.[/url]

• 4 weeks później...

J&M&W - witaj, ja również zaczęłam czytać Twoje życiowe zmagania z budową.

Będę trzymać kciuki, aby Ci się udało.

Co do dachu, cały czas się zastanawiam - co komu przeszkadza dach kopertowy?

Głupota urzędników strasznie mnie zadziwia :o :o :o

U nas o mały włos również musielibyśmy przerabiać daszki nad wejściem i tarasem, bo coś Pani architekt zaczęła mówić że nie mogą być takie jakie chcemy :evil: :evil: Ostatecznie przeszły, ale nerwów potrafią zjeść grrrrrrr

Pozdrawiam

• 2 weeks później...
  • 3 weeks później...

O kurczaki, no to gratulacje za te WZ! Dobrze, ze w ogóle jest. My nadal czekamy...

Mój PrzyŚlubny radzi coby zaskarżyć niesatysfakcjonujące fragmenty WZ (nie całe WZ) do Samorządowego Kolegium Odwoławczego. Jeżeli sąsiedzi leżą w tym samym stadium (terenie naturalnie odgrodzonym rowami, rzekami, drogami itp) to dla tego samego stadium są te same WZ. Z drugiej strony jeżeli sąsiedzi nie trzymali się ich WZ tylko zrobili domy jak chcieli to takie zaskarżenie może ich lekko wkopać. Odpowiedz z SKO powinna przyjść w miarę szybko, czeka się chyba około miesiąca. Mój PrzyŚlubny mówi, ze jak pierwszy raz ubiegał się o WZ to przyszła odmowa, a po skardze do SKO przyszły piękne WZ. Nie mam pojęcia czym grozi położenie innego dachu niż w WZ.

To tyle co wiem ja, ale inni może będą mieli lepsze pomysły.

Husteczka dzięki za info :)

W sumie u nas jest tak, że nie ma planu zagospodarowania przestrzennego - to są działki rolne. Jedna tylko bezpośrednio przylega do terenu zabudowanego; nam gmina "trochę" poszła na rękę i wydała te warunki zabudowy. Poprzez zaskarżenie obawiam się, że skończyłoby się na tym, że nie mogę w ogóle budować, dopóki nie będą odebrana budowa sąsiada, który na razie nawet nie rozpoczął budowy.

No i tutaj właśnie pies pogrzebany... :-?

najbardzie dziwi mnie to, że ten pierwszy sąsiad będzie miał dach koperowy a ja nie, ten z drugiej strony może kryć czym chce, a ja dachówką muszę. Że mimo wszystko nie ma wspólnej linii działania - wiem, że nam robiła inna pani WZ niż tym dwóm działkom i pewnie stąd różnice.

Dodam tylko, że sąsiad z lewej strony chce budować drewniany dom (miał być bal), a elewacje ma dopasować do naszej dwójki pozostałych, ciekawe co z tym zrobi

:roll:

Witam :)

Gratuluję doczekania się decyzji! :) Ja akurat tego problemu nie miałam - za to czekałam na inne papiery bardzo długo.

Właśnie czytam swoją decyzję i porównuję z Twoją (u mnie też nie ma planu zagospodarowania). Moje warunki są takie : dach dwuspadowy, kąt nachylenia połaci 37 - 45 stopni, pokrycie : dachówka ceramiczna lub betonowa w kolorze naturalnym, itd. Generalnie decyzja powtórzyła wszystko to, co napisałam we wniosku o jej wydanie.

Tak sobie myślę, że może warto najpierw zgłosić się do osoby, która się zajmuje wydawaniem tych decyzji i grzecznie, z uśmiechem na ustach zasugerować pewne poprawki bez konieczności składania odwołania. Nie ma planu, więc nie ma wiążących postanowień :)

Sądzę, że warto spróbować polubownie rozwiązać problem :)

Iwonko ja byłam u tej pani architekt....

i jakoś tak o tym z czego ten dach będzie nie rozmawiałyśmy.

Poza tym ona uważa, że kopertówka, to nie pasuje do tradycyjnej warmińskiej wsi - nie ma szans. W sumie powiedziała, że ona policjanta nie postawi co ja z tym zrobię, ale jakoś tak nie chcę przesadzać

Jutro teściu przyjedzie - to popytam go kierbuda jak to ma wyglądać w praktyce :)

• 1 month później...
  • 2 weeks później...
  • 3 weeks później...

Dziękuję za wsparcie moralne... bo mimo, że jestesmy dopiero na tym etapie, to czasem się odechciewa.

W domu przy chabrowej dziwi mnie usytuowanie kuchenki na projekcie :roll:

Dodam tylko, że ostatnio wlazłam, prawie obcym ludziom do domu - oczywiście właściciele byli. Byłą to parterówka z podniesionym stropem, więc góra zrobiona. Projekt Elwira, jednak wyjściowe jest o ile dobrze pamiętam 125 m2. Salon ma ze 40 m, i bez podwieszanego sufity od razu więzbę widać is kosy dachowe - robi przestrzeń wrażenie, ale ciepło ucieka do góry, bo przecież jest wysoko. Pokoiki po 10-12 metrów nie są tragiczne, ale wiadomo im większa przestrzeń tym lepiej. Popza tym cały dom - co zresztą powiedizłąm gospodyni, był taki, że mogłabym się wprowadzac i wnim mieszkać - prawie bez żadnych zmian dotyczących wyposażenia. wnętrza tradycyjne,a le przytulne, kolorowe...

Wytłumacze się też z opieszałości projetowej, bo mówię chłopu, ze trzeba się decydowac mieszkamy tu, na tych naszych podmokłych bagniskach, czy gdzieś się wynosimy w Polskę... to trudne decyzje, ale wiążące...

zobaczymy, co będzie działo się dalej.

Pozdrawiam ciepło

• 3 months później...