Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie oświetlenie do podbitki PCV???

Recommended Posts

Myślałem o oprawach halogenowych i żarówkach LED oczywiście na 220V.

Dokładnie robię tak samo Gamrat + żarówki na 220v zresztą sam już taką testuję od 1-mca producent bodaj z Sycowa i jest świetna ..

Są co prawda również na 230V ale ich cena nie zachęca... (widziałem takie po 200zł/szt).

To żle widziałeś ja żaróweczkę wraz z oprawką kupiłem za 34,5 zł ( dopłaciłem 6 zł do 38 diód ) aukcja : http://www.allegro.pl/item540120343_dekoracyjna_opr_stropowa_zarowka_led_halogen.html .

Zastosowałem oprawy halogenowe z halogenem 35W ~230V. Ilość wydzielanego ciepła nie zagraża plastikowej podsufitce, a i ilość światła w zupełności wystarcza. 2x35W wystarczająco dobrze oświetla wejście do domu :)

Do LEDów nie mam przekonania po eksperymentach kolegi. Jego testowe LEDy nie wystarczająco rozpraszały światło, co w efekcie prowadziło do prawie punktowego oświetlenia ale eksperymentował ponad rok temu, czy coś się zmieniło w tej materii?

Pozdrawiam

Są co prawda również na 230V ale ich cena nie zachęca... (widziałem takie po 200zł/szt).

To żle widziałeś ja żaróweczkę wraz z oprawką kupiłem za 34,5 zł ( dopłaciłem 6 zł do 38 diód )

może się nieprecyzyjnie wyraziłem...

Po co płacić za zasilacz w każdej lampce co podraża koszt zamiast zapłacić raz za zasilacz a lampki dać 12V? Poza tym najbardziej awaryjną częścią lampki LED na 230V jest właśnie jej zasilacz. On na pewno nie wytrzyma tyle co mogą ledy.

(a to że widziałem lampkę diodową philips która świeci jak 100W żarówka za 200zł to fakt)

Sam zamontowałem takie, żarówki i efekt rzeczywiście bardzo ładny. Co do zasilania żarówki na LED na 230V to nie ma żadnego zasilacza, podłącza się je bezpośrednio do sieci. Ja zapłaciłem za żarówkę 27 PLN, nie licząc oprawki. Opłaca się bo taka żarówka pobiera 1,5W mocy, a świeci niemal tak jak 20W halogen.

To żle widziałeś ja żaróweczkę wraz z oprawką kupiłem za 34,5 zł ( dopłaciłem 6 zł do 38 diód )

może się nieprecyzyjnie wyraziłem...

Po co płacić za zasilacz w każdej lampce co podraża koszt zamiast zapłacić raz za zasilacz a lampki dać 12V? Poza tym najbardziej awaryjną częścią lampki LED na 230V jest właśnie jej zasilacz. On na pewno nie wytrzyma tyle co mogą ledy.

(a to że widziałem lampkę diodową philips która świeci jak 100W żarówka za 200zł to fakt)

Pierwek, niby elita forum a wypisujesz takie bzdury. Jaki zasilacz do lampki LED na 230V? Przecież w sieci jest 230V i lampki podłącza się bezpośrednio do sieci.

Pierwek, niby elita forum a wypisujesz takie bzdury. Jaki zasilacz do lampki LED na 230V? Przecież w sieci jest 230V i lampki podłącza się bezpośrednio do sieci.

No nie do końca tak jest - tam w oprawce jest jakiś zasilacz - gdyż same LED wymagają tylko 3 V zasilania - prądem stałym więc zasilacz jest konieczny ..

Ale zasilacz jest w żarówce, więc nic nie trzeba dodatkowo montować. Przecież wiem bo montowałem i świeci.

A co do ochrony przed wodą to nie ma potrzeby, bo skąd by ona się tam wzieła. No chyba że dach przecieka, a rosa czy mgła nie szkodzi, pod warunkiem że przewody do oprawki będą lutowane a nie skręcane.