michalp 04.03.2009 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2009 Witam, Domek ma garaż i zgodnie z projektem - na jednej ze ścian - tej przylegającej do pokojów w części mieszkalnej - mam położyć styropian 3 cm. OK. Projekt mówi również, że na suficie mam dać 8 cm styropianu? Nad garażem będzie suszarnia. Czy ma sens dawanie tego styropianu na sufit? Czy rzeczywiście w części mieszkalnej będzie cieplej od tego, że styropian będzie? A co - gdybym w suszarni dał podłogówkę - zastąpiłaby styropian? Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naLeśnik 04.03.2009 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2009 Poczytaj tu:http://forum.muratordom.pl/ocieplenie-sufitu-w-garazu-nieogrzewanym,t152234.htm . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seblo 04.03.2009 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2009 Jeśli garaż ma być nieogrzewany to należy docieplić wszystkie ściany, które oddzielają garaż od pomieszczeń ogrzewanych oraz sufit. Nie ma się co zastanawiać. Uważam, że jak iść w kierunku odpowiedniej izolacyjności cieplnej w naszych domach, to konsekwentnie, wszędzie gdzie jest to wskazane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 04.03.2009 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2009 Witam, Domek ma garaż i zgodnie z projektem - na jednej ze ścian - tej przylegającej do pokojów w części mieszkalnej - mam położyć styropian 3 cm. OK. Projekt mówi również, że na suficie mam dać 8 cm styropianu? Nad garażem będzie suszarnia. Czy ma sens dawanie tego styropianu na sufit? Czy rzeczywiście w części mieszkalnej będzie cieplej od tego, że styropian będzie? A co - gdybym w suszarni dał podłogówkę - zastąpiłaby styropian? Michał Podłogówka nie zastąpi styropianu tak jak benzyna nie zastąpi samochodu. Ale sentencję zrozumiałem. jak nie zależy ci na oszczędzaniu to daj podłogówkę, jak zależy to styropian. Chyba, że garaż ogrzewany to możesz nic nie dawać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hans Kloss 04.03.2009 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2009 ja doradzam dać styropian bez względu na to czy na górze dasz podłogówkę (mniej energi będziesz potrzebował na grzanie) i bez względu na to czy będziesz ogrzewał garaż czy nie (bo chyba nie będziesz tam utrzymywał temp pokojowej). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 04.03.2009 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2009 Styropian nna suficie garażu - robić czy nie? robić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekot 04.03.2009 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2009 z mojego doświadczenia garaż nie ogrzewany w bryle budynku bez ocieplenie temperatura 12 st po ociepleniu sciany i sufitu tempertura 5 st taka jest różnica na stratach ciepła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyk123 04.03.2009 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2009 z mojego doświadczenia garaż nie ogrzewany w bryle budynku bez ocieplenie temperatura 12 st po ociepleniu sciany i sufitu tempertura 5 st taka jest różnica na stratach ciepła Czyli po ociepleniu zrobiło się chłodniej?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hans Kloss 04.03.2009 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2009 Tak, bo po ociepleniu garazu od wewnątrz domu, garaz przestał być dogrzewany przez straty cieplne z domu przez strop i ściany. Ja też przez moment myślałem, ze kolega sie zapętlił, ale to jest racjonalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 04.03.2009 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2009 Styropian nna suficie garażu - robić czy nie? robić of kors że robić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygzak 04.03.2009 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2009 A na podłodze? W nieogrzewanym garażu? Warto czy szkoda fatygi i pieniędzy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 04.03.2009 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2009 ja podłogę w garażu sobie odpuszczam, garaż nieogrzewany więc nie widzę potrzeby izolowania go termicznie od gruntu, będzie chudziak, izolacja p/wilgoci, posadzka, coś na wykończenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekot 05.03.2009 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2009 z mojego doświadczenia garaż nie ogrzewany w bryle budynku bez ocieplenie temperatura 12 st po ociepleniu sciany i sufitu tempertura 5 st taka jest różnica na stratach ciepła Czyli po ociepleniu zrobiło się chłodniej?? dokładnie ociepliłem i mam chłodniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalp 05.03.2009 09:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2009 Tyle, że w garażu będzie chłodniej - to specjalnie mi nie przeszkadza, bo moim zdaniem zasadne jest pytanie - o ile cieplej zrobiło się w innych pomieszczeniach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalp 05.03.2009 09:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2009 A co do styropianu na suficie - czym to kleić? Jakieś specjalne, mocniejsze kleje? Kołkowanie raczej nie da rady, bo mam terrivę. Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RadziejS 05.03.2009 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2009 Ja kleiłem w starym domu styropian do sufitu, na to siatka. Nie ma z tym najmniejszego problemu, ale kleju nie może być za dużo, bo będzie ciążył. Najlepiej rozprowadzić klej na styropianie ząbkowaną pacą (podobnie jak do klejenia płytek), ja dawałem 3 paski wzdłuż (po ok 10 cm szerokie). Płyta jakby przyssawa się do sufitu. Potem siatkę też łatwo się klei. Wystarczy rozprowadzić klej po płycie, siatkę przy jednym krańcu złapać gwoździem i ręką przyklepać do kleju, powinna się trzymać. Potem dokładamy klej i zaciągamy. Na to dawałem gips i malowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalp 05.03.2009 09:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2009 A słyszeliście i używaliście kleju w takim opakowaniu jak pianka montażowa - podobno klei szybciej i mocniej. No i jest na pewno lżejszy. Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brzeszczot_33 30.11.2016 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2016 A co daliscie na zakonczenie? Tzn. Tynk czy jak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 30.11.2016 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2016 A co daliscie na zakonczenie? Tzn. Tynk czy jak? Też mam styropian na suficie w garażu ale nad nim jest pokój. Co do wykończenia to dałem tynk mineralny, ziarnistość 1,5 mm. Ładnie wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cactus 30.11.2016 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2016 Ja kleiłem na klej cementowy Caparol - 10cm styro, na to siatka i klej. Żadnych kołków, nie ma szans zeby to ruszyć. Klej wygladzony ile sie dało i robi za tynk. Mozna spokojnie malować oczywiscie wczesniej gruntując. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts