ik_KT 30.11.2016 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2016 Izolacja stropu nieogrzewanego garażu powinna uwaględniac nastepujące elementy:1. Izolacja termiczna powinna znaleźć się od strony chłodniejszej – czyli na podniebieniu, suficie –co powoduje, że w projekcie i wykonawstwie należy przewidzieć obniżenie wysokości w świetle pomieszczenia garażowego o grubość izolacji.2. Musi być wykonana w sposób ciągły i szczelny na całej powierzchni przegrody. Nie należy wykorzystywać elementów odpadowych, np. pozostałości z izolacji ścian a mocując elementy izolacyjne pamiętać o ich szczelnym ułożeniu – dla przegrody tej, mimo iż pracuje w łagodniejszych warunkach temperaturowych, wymagania są takie same jak dla elewacji.3. Ograniczyć do minimum przebicia izolacji (o ile nie jest to wymagane w ST systemu docieplenia), najlepiej przez zastosowanie klejów które dopuszczają eliminację łączników czyli kołków – każde punktowe przebicie izolacji powoduje bowiem lokalne osłabienie ocieplenia.4. Prace powinny być wykonywane w taki sposób i w takim czasie aby nie dopuścić do zamknięcia wody technologicznej – nie wolno układać izolacji termicznej (szczególnie styropianu) na mokry strop lub tynk, dotyczy to również wykroplenia pary wodnej na tynku w przypadku wykonywania izolacji np. w okresie zimowym przy słabo ogrzewanym budynku.5. Czasami występuje potrzeba wykonania izolacji obwodowej na ścianach przylegających do izolowanego stropu – w przypadku niewielkiej grubości izolacji ale o znacznym oporze R materiału czyli jego dobrej izolacyjności przy ścianach stykających się ze stropem może nastąpić tzw. boczne przenikanie ciepła – najpierw do ściany a potem do izolowanego stropu a następnie do góry, aby temu zapobiec na pionowo na ścianie układa się izolacje aby wydłużyć drogę przepływu zimna. Często stosuje się izolację wszystkich ścian wewnętrznych od strony zimnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thxluk 30.11.2016 23:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2016 Witam, tez szykuję sie z zamiarem ocieplenia garażu (sufit + sciana przyległa).Nad garażem sypialnia.W sypialni podłogówa.Wiem ze każdy dom jest inny ale z waszego doświadczenia ile styro i jaki na sciane a ile na sufit.??Starczy 5 cm grafitu ? Nie chciałbym zbytnio obniżac wysokości.pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 01.12.2016 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2016 Witam, tez szykuję sie z zamiarem ocieplenia garażu (sufit + sciana przyległa). Nad garażem sypialnia.W sypialni podłogówa. Wiem ze każdy dom jest inny ale z waszego doświadczenia ile styro i jaki na sciane a ile na sufit.?? Starczy 5 cm grafitu ? Nie chciałbym zbytnio obniżac wysokości. pozdr Mam garaż w bryle a nad nim pokój o takich samych wymiarach, podłogówka w całym domu. Na sufit garażu dałem 10 cm styro EPS 100, siatka, klej i tynk mineralny o ziarnistośći1,5mm. Pod posadzką w pokoju n/garażem 4 cm styropianu. Na zewnątrz garaż ocieplony w ciągu całego budynku, tj 16 cm grafitu. Ściany między garaże a domem nie docieplałem. W garażu nieogrzewanym przy 0 - (-5) jest około 12 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thxluk 01.12.2016 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2016 dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ik_KT 01.12.2016 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2016 Brak ocieplenia ściany wewnętrznej od strony garażu jest błędem z punktu start ciepła. Wg metodologii obliczeń , straty pomiedzy pomieszczeniami ogrzewanymi i nieogrzewanymi (a ocieplonymi zewnętrznie) ulegają redukcji o około 40% w stosunku do start ciepła obliczanych dla ścian wogóle nieocieplonych. Oznacza to że taka ściana działa jak ściana zewnętrzna nieocieplona tylko jej starty są trochę mniejsze. Dlatego temperatura w garażu wynosi 12C, mimo ujemnej na zewnątrz. A grzeje się go poprzez tą ścianę wewnętrzną. Zalecałbym jednak ocieplenie tej ściany od strony garażu, podobnie do ocieplenia stropu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 02.12.2016 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2016 Brak ocieplenia ściany wewnętrznej od strony garażu jest błędem z punktu start ciepła. Wg metodologii obliczeń , straty pomiedzy pomieszczeniami ogrzewanymi i nieogrzewanymi (a ocieplonymi zewnętrznie) ulegają redukcji o około 40% w stosunku do start ciepła obliczanych dla ścian wogóle nieocieplonych. Oznacza to że taka ściana działa jak ściana zewnętrzna nieocieplona tylko jej starty są trochę mniejsze. Dlatego temperatura w garażu wynosi 12C, mimo ujemnej na zewnątrz. A grzeje się go poprzez tą ścianę wewnętrzną. Zalecałbym jednak ocieplenie tej ściany od strony garażu, podobnie do ocieplenia stropu. Dobrze piszesz kolego. Może w przyszłym roku jak ogarnę pilniejsze sprawy, dołożę styropianu na ścianę pomiędzy garażem a mieszkaniem, choć projektant nie przewidział tam docieplenia. Po dołożeniu styropianu może być tylko lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brylekpl 02.12.2016 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2016 Ja mam podobnie zrobione jak ik_KT. garaz o powierzchni ok 60m2 nad garazem 2 pokoj+korytarzyk. Sufit nie jest ocieplony ale podloga nad garazem ma 8cm eps + podlogowka. Graza tez nie jest ocieplony od strony mieszkaniowej (czesicowo oddzeilony kotlownia, w ktorej jest cieplo.) Temp w garazu to +12Zdaje sobie sprawe ze czesciowo cieplo "ucieka do garazu" ale temp tam panujaca mi odpowiada, mam tam warszatacik i jakby bylo chlodniej to bym musial dogrzewac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brzeszczot_33 04.12.2016 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2016 A można prosić jak to wygląda (zdjęcie) z tym tynkiem te ocieplenie na ścianie czy suficie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts