Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Docieplenie elewacji a potem fundamentów

Recommended Posts

Witam

W związku z tym że zbliża się moment ocieplanie budynku (stary dom remontowany) mam taki problem.

Chciałbym sam ocieplić fundamenty i zlecić jakiejś firmie ocieplenie elewacji.

Czy można to zrobić w takiej kolejności ze najpierw firma ociepli mi elewacje a potem ja sobie spokojnie będe odkopywał fundamenty i ocieplał je na własna rękę.

Pozdrawiam

Puszka

wykonalne. Ściany będą ocieplone od pewnej wysokości. Na samym dole ocieplenia będzie listwa startowa. Do tej wysokości będziesz musiał ocieplić swoje fundamenty.

Tylko pamiętaj, że odkopywanie fundamentów będzie trochę utrudnione poprzez istnienie właśnie tego ocieplenia ścian. Gdyby go nie było, stawałbyś sobie spokojnie przy murze i kopał. A tak będziesz musiał to robić po skosie.

Dla testów przymocuj sobie testowo do muru jakiś profil czy deskę o szerokości odpowiadającej planowanemu ociepleniu i zacznij odkopywać fundamenty. Zobaczysz czy będziesz w stanie to potem zrobić.

Sam stoję przed tym problemem. Ale ze względu na możliwe niedogodności i ewentualne mozliwości uszkodzenia/wybrudzenia ocieplenia ścian chcę zdążyć z fundamentami przed ścianami. Jedną stronę już mam prawie całą ocieploną zeszłej jesieni przed wykonaniem tarasu. Więc zostaje mi z jakieś 35mb. Może dam radę.

przy niedostatecznie starannym dolaczaniu ocieplenia fundamentu do juz istniejacego ocieplenia elewacji powstanie mostek termiczny i cala izolacja w 4 litery szczegolnie elewacji parteru.

przy odkopywaniu/ odkrywaniu fundamentow nalezy, zachowac szczegolna ostroznosc i wykonywac to na krotkich dlugosciach fundamentu bowiem w przeciwnym razie grozi to, zawaleniem budynku. przy ponownym zasypywaniu dokladnie wykonac zagesczenie gruntu.