Puszka 04.03.2009 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2009 Witam W związku z tym że zbliża się moment ocieplanie budynku (stary dom remontowany) mam taki problem. Chciałbym sam ocieplić fundamenty i zlecić jakiejś firmie ocieplenie elewacji. Czy można to zrobić w takiej kolejności ze najpierw firma ociepli mi elewacje a potem ja sobie spokojnie będe odkopywał fundamenty i ocieplał je na własna rękę. Pozdrawiam Puszka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 04.03.2009 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2009 wykonalne. Ściany będą ocieplone od pewnej wysokości. Na samym dole ocieplenia będzie listwa startowa. Do tej wysokości będziesz musiał ocieplić swoje fundamenty. Tylko pamiętaj, że odkopywanie fundamentów będzie trochę utrudnione poprzez istnienie właśnie tego ocieplenia ścian. Gdyby go nie było, stawałbyś sobie spokojnie przy murze i kopał. A tak będziesz musiał to robić po skosie. Dla testów przymocuj sobie testowo do muru jakiś profil czy deskę o szerokości odpowiadającej planowanemu ociepleniu i zacznij odkopywać fundamenty. Zobaczysz czy będziesz w stanie to potem zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 04.03.2009 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2009 Sam stoję przed tym problemem. Ale ze względu na możliwe niedogodności i ewentualne mozliwości uszkodzenia/wybrudzenia ocieplenia ścian chcę zdążyć z fundamentami przed ścianami. Jedną stronę już mam prawie całą ocieploną zeszłej jesieni przed wykonaniem tarasu. Więc zostaje mi z jakieś 35mb. Może dam radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszeq 04.03.2009 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2009 Gokładnie tak jak napisał Trociu - jest to do zrobienia ale bęsziesz miał trudniej, niż zrobione by to było przed ociepleniem elewacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 04.03.2009 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2009 przy niedostatecznie starannym dolaczaniu ocieplenia fundamentu do juz istniejacego ocieplenia elewacji powstanie mostek termiczny i cala izolacja w 4 litery szczegolnie elewacji parteru.przy odkopywaniu/ odkrywaniu fundamentow nalezy, zachowac szczegolna ostroznosc i wykonywac to na krotkich dlugosciach fundamentu bowiem w przeciwnym razie grozi to, zawaleniem budynku. przy ponownym zasypywaniu dokladnie wykonac zagesczenie gruntu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts