Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Uszczelnienie komina!!!

Recommended Posts

Witam,

Stoje przed tym samym probelem. Wybrałem taśmę kominową aluminiową przyklaeją do dachówki a górą idzie listwa z blachy obróbkowa, wcięta w komin.Powiem szczerze ,że mam na jednym kominie przyklejoną taśmę na razie bez wykończenia całą zimę i mimo,że jest jeszcze nie obrobiona dokładnie nic nie zaciekło przez całą zimę,Teraz dekarz będzie ją obrabiał , docinał ,szczelniał na gotowo itd....

Pozdr.

może coś takiego:

Link

doskonaly link. wszystko jak w opisie Adama2007 i jak robili u mnie - z dobrym skutkiem. Jedna tylko wątpliwość: mam wrażenie, że u mnie zastosowali taśme ołowianą. Wyglądała tak samo. Jakaś koszmarnie droga była. Ze 300zl za rolke chyba. W kazdym razie działa.

Ołowiana jest tak samo dobra jak aluminiowa....nie wiem nawet czy nie lepsza :wink: Ja za aluminiową francuską płaciłem 180 pln za 5m.

Pozdr.

Niestety mam problem z taśmą aluminiową na podkładzie bitumicznym. Pomimo iż dachówka była odtłuszczona, taśma ta odkleja się z biegiem czasu pod wpływem działania słońca wiatru i wilgoci. Jak pada spokojnie deszcz, to nie przecieka, ale jak do tego jest wiatr to wcisa tę wodę w drobne niesczelności i wypływa ona na ścianie w pokoju. Dziś zastosowałbym inne rozwiazanie. Dodam, że taśma ma zamontowaną listwę powyżej i wpuszczoną w komin.

Witam!

Czy ma ktoś zdjęcia połączenia komina z dachem na dachówce. Co używaliście??

Może jakieś patenty i pomysły??

Pozdrawiam

Taśma ołowiana (lub zamiennik plastikowy, ja nie chciałem) natomiast cała zabawa to odpowiednia obróbka blacharska i dokładność montażu.

Ja stosowałem gotowe blachy profilowane producenta dachówki, trzeba było naciąć komin, wsunąć blachę z zastosowaniem silikonu dekarskiego.

Niestety mam problem z taśmą aluminiową na podkładzie bitumicznym. Pomimo iż dachówka była odtłuszczona, taśma ta odkleja się z biegiem czasu pod wpływem działania słońca wiatru i wilgoci. Jak pada spokojnie deszcz, to nie przecieka, ale jak do tego jest wiatr to wcisa tę wodę w drobne niesczelności i wypływa ona na ścianie w pokoju. Dziś zastosowałbym inne rozwiazanie. Dodam, że taśma ma zamontowaną listwę powyżej i wpuszczoną w komin.

A jak ją przyklejali to palnikiem podgrzewali lekko ?

Dobra taśma się wulkanizuje z dachówką więc powinno być szczelnie.

Jak gorszej jakości lub niepoprawny sposób montażu to może faktycznie kiepsko przylegać.

Pozdr.

... jak do tego jest wiatr to wcisa tę wodę w drobne niesczelności i wypływa ona na ścianie w pokoju...

A może ta taśma odkleja się od komina? A może masz puste fugi? A może masz źle wykonane krycie wstępne? Jak widzisz przyczyn może być wiele i na bazie tego opisu trudno udzielić profesjonalnej porady. Zdjęcie byłoby tu pomocne. Pozdrawiam.