evien 04.03.2009 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2009 Witam! Czy ma ktoś zdjęcia połączenia komina z dachem na dachówce. Co używaliście??Może jakieś patenty i pomysły?? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirma 04.03.2009 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2009 może coś takiego: Link Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam2007 04.03.2009 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2009 Witam,Stoje przed tym samym probelem. Wybrałem taśmę kominową aluminiową przyklaeją do dachówki a górą idzie listwa z blachy obróbkowa, wcięta w komin.Powiem szczerze ,że mam na jednym kominie przyklejoną taśmę na razie bez wykończenia całą zimę i mimo,że jest jeszcze nie obrobiona dokładnie nic nie zaciekło przez całą zimę,Teraz dekarz będzie ją obrabiał , docinał ,szczelniał na gotowo itd....Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sąsiad 04.03.2009 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2009 może coś takiego: Link doskonaly link. wszystko jak w opisie Adama2007 i jak robili u mnie - z dobrym skutkiem. Jedna tylko wątpliwość: mam wrażenie, że u mnie zastosowali taśme ołowianą. Wyglądała tak samo. Jakaś koszmarnie droga była. Ze 300zl za rolke chyba. W kazdym razie działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam2007 04.03.2009 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2009 może coś takiego: Link doskonaly link. wszystko jak w opisie Adama2007 i jak robili u mnie - z dobrym skutkiem. Jedna tylko wątpliwość: mam wrażenie, że u mnie zastosowali taśme ołowianą. Wyglądała tak samo. Jakaś koszmarnie droga była. Ze 300zl za rolke chyba. W kazdym razie działa. Ołowiana jest tak samo dobra jak aluminiowa....nie wiem nawet czy nie lepsza Ja za aluminiową francuską płaciłem 180 pln za 5m. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
synkopa 04.03.2009 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2009 Niestety mam problem z taśmą aluminiową na podkładzie bitumicznym. Pomimo iż dachówka była odtłuszczona, taśma ta odkleja się z biegiem czasu pod wpływem działania słońca wiatru i wilgoci. Jak pada spokojnie deszcz, to nie przecieka, ale jak do tego jest wiatr to wcisa tę wodę w drobne niesczelności i wypływa ona na ścianie w pokoju. Dziś zastosowałbym inne rozwiazanie. Dodam, że taśma ma zamontowaną listwę powyżej i wpuszczoną w komin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
admiro 04.03.2009 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2009 Witam! Czy ma ktoś zdjęcia połączenia komina z dachem na dachówce. Co używaliście?? Może jakieś patenty i pomysły?? Pozdrawiam Taśma ołowiana (lub zamiennik plastikowy, ja nie chciałem) natomiast cała zabawa to odpowiednia obróbka blacharska i dokładność montażu. Ja stosowałem gotowe blachy profilowane producenta dachówki, trzeba było naciąć komin, wsunąć blachę z zastosowaniem silikonu dekarskiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam2007 04.03.2009 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2009 Niestety mam problem z taśmą aluminiową na podkładzie bitumicznym. Pomimo iż dachówka była odtłuszczona, taśma ta odkleja się z biegiem czasu pod wpływem działania słońca wiatru i wilgoci. Jak pada spokojnie deszcz, to nie przecieka, ale jak do tego jest wiatr to wcisa tę wodę w drobne niesczelności i wypływa ona na ścianie w pokoju. Dziś zastosowałbym inne rozwiazanie. Dodam, że taśma ma zamontowaną listwę powyżej i wpuszczoną w komin. A jak ją przyklejali to palnikiem podgrzewali lekko ? Dobra taśma się wulkanizuje z dachówką więc powinno być szczelnie. Jak gorszej jakości lub niepoprawny sposób montażu to może faktycznie kiepsko przylegać. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziemo 04.03.2009 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2009 Miałem taśmę, wygladała kiepsko, właśnie zmieniamy na blachę, dla mnie podoba się bardziej, ale kwestia gustu i oczywiście fachowca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 05.03.2009 00:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2009 ... jak do tego jest wiatr to wcisa tę wodę w drobne niesczelności i wypływa ona na ścianie w pokoju... A może ta taśma odkleja się od komina? A może masz puste fugi? A może masz źle wykonane krycie wstępne? Jak widzisz przyczyn może być wiele i na bazie tego opisu trudno udzielić profesjonalnej porady. Zdjęcie byłoby tu pomocne. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts