Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

przyczepność tynku do "plastiku" (?)

Recommended Posts

Chcę zabudować w ścianie prostokątny profil wentylacyjny w formie przelotki (do kabli). Coś mniej więcej takiego:

http://images44.fotosik.pl/76/aa9a5c21bfaf23f3.jpg

Profil będzie przymocowany do ściany, następnie wyrwa w ścianie zostanie otynkowana, zagładzona i pomalowana tak żeby nie było śladu.

No i pewnie głupie pytanie, ale wolę się upewnić - czy tynk będzie "trzymał" się profila czy konieczny będzie jeszcze jakiś dodatkowy zabieg? Do innych prac używam tynku Rotband Knaufa.

oczywiście samego profila raczej nie będzie...

ja zrobiłem to tak... kanał owinąłem siatką taką jak daje się na styropian. Owinięty w ten sposób kanał wkleiłem na gips budowlany w wykuty otwór, siatkę pomaźgałem też resztką gipsu. Na to dałem siatkę Leduchowskiego (rabitza) tak że zachodziła na mur.

Na to przyszedł tynk cem-wap - nic nie pęka. Choć w paru innych miejscach (np tam gdzie dawałem pion od OC) są pęknięcia.

Ty dajesz tyng gipsowy to siatka leduchowskiego chyba się nie nadaje bo będzie rdzewieć

Grubość tynku planowałem na ok. 10 mm, ale może być ew. większa. A co by się stało jakbym na profil przymocował na sztywno kawałek płyty GK i dopiero wtedy na nią tynk?
Hej

10mm to już dość grubo, żeby wszystko trzymało się w sobie. Możesz tak jak pisał pierwek owinąć tą tubę siatką ociepleniową, żeby zrobić z tej gładkiej powierzchni chropowatą. Jeżeli sam kanał będzie dobrze przymocowany i nie będzie podstaw, aby się ruszał, całość powinna się dobrze trzymać.

Jeżeli otwór będzie wykuwany już po tynkowaniu całej ściany, to odkuj trochę więcej tynku dookoła, aby łączenie wypadało na litej ścianie.

Chcę zabudować w ścianie prostokątny profil wentylacyjny w formie przelotki (do kabli). Coś mniej więcej takiego:

http://images44.fotosik.pl/76/aa9a5c21bfaf23f3.jpg

Profil będzie przymocowany do ściany, następnie wyrwa w ścianie zostanie otynkowana, zagładzona i pomalowana tak żeby nie było śladu.

No i pewnie głupie pytanie, ale wolę się upewnić - czy tynk będzie "trzymał" się profila czy konieczny będzie jeszcze jakiś dodatkowy zabieg? Do innych prac używam tynku Rotband Knaufa.

Proponowałbym zakryć korytko płytą kartonowo-gipsową przyklejając ją do nieotynkowanej ściany (płyta byłaby oczywiście szersza niż otwór na korytko), a resztę zatynkować.