Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

alarm - koszt powiadomienia na komórkę

Recommended Posts

....................

Z całym szacunkiem, ale koszt monitoringu to około 700zł rocznie, jeśli ktoś mieszka w jakiejś kiepskiej dzielnicy, to może i się opłaca, w normalnych warunkach nie ma sensu wydawać tyle pieniędzy - wystarczy powiadamianie i dobre stosunku z sąsiadami.

No i jak sasiad zobaczy ze trzech albo i czterech "karkow" to ze swojej chaty nawet nosa nie wychyli. Taka bedzie jego pomoc sasiedzka. Jedno co bedzie mogl zrobic to zadzwoni po Policje,a oni albo przyjada szybko albo i wolno,a moze i wcale.

Oczywiscie nikomu tego nie zycze.

Zależy oczywiście od tego jakich masz sąsiadów, jak z nimi żyjesz i w jakiej dzielnicy mieszkasz. Ja pod tym kątem mam wszystko na +. Sąsiedzi są w porządku i karków się na pewno nie przestraszą, mieszkam w takim miejscu, w którym podczas budowy nic mi nie zginęło mimo, że większość materiałów, a czasami i narzędzi zostawała pod chmurką.

Oczywiście optymalnie jest zamówić sobie monitoring, najlepiej również zamontować kamery i ogrodzić się drutem kolczastym ;).

• 2 years później...

A ja proponuję następujące rozwiązanie.

Do modułu powiadamiania SMS mam kartę Play z abonamentem miesięcznym 1 zł.

Można z takiego pakietu skorzystać pod warunkiem, że przeniesie się inny numer do Play ale to przecież nie problem bo kupuje się najtańszy starter u innego operatora nawet prepaid, rejestruje się numer na konkretne nazwisko i potem idzie się do Play i przenosi numer. Przeniesienie jest bezpłatne i trwa 1 dzień.

Ja nawet dostałem za darmo starter Plusa w salonie Play. Poszedłem do Plusa zarejestrować numer i za chwile z powrotem do Play aby przenieść numer.

Zaletą tego rozwiązania jest to, że umowa jest na czas nieokreślony więc nawet po 10 latach będę płacić 1 zł. Poza tym nie ma możliwości zapomnienia doładowania ponieważ nie jest to prepaid tylko normalny abonament. Ja zapłaciłem za cały rok z góry i teraz nawet przelewów nie muszę pilnować przez cały rok.

Myślę że to jest najtańsze rozwiązanie.

A ja proponuję następujące rozwiązanie.

Do modułu powiadamiania SMS mam kartę Play z abonamentem miesięcznym 1 zł.

Można z takiego pakietu skorzystać pod warunkiem, że przeniesie się inny numer do Play ale to przecież nie problem bo kupuje się najtańszy starter u innego operatora nawet prepaid, rejestruje się numer na konkretne nazwisko i potem idzie się do Play i przenosi numer. Przeniesienie jest bezpłatne i trwa 1 dzień.

Ja nawet dostałem za darmo starter Plusa w salonie Play. Poszedłem do Plusa zarejestrować numer i za chwile z powrotem do Play aby przenieść numer.

Zaletą tego rozwiązania jest to, że umowa jest na czas nieokreślony więc nawet po 10 latach będę płacić 1 zł. Poza tym nie ma możliwości zapomnienia doładowania ponieważ nie jest to prepaid tylko normalny abonament. Ja zapłaciłem za cały rok z góry i teraz nawet przelewów nie muszę pilnować przez cały rok.

Myślę że to jest najtańsze rozwiązanie.

A może oni po przeszło dwóch latach zrezygnowali z alarmu?????No ale skoro już to co dalej?.Temat topiku to:

alarm - koszt powiadomienia na komórkę

To ja zapytam ciebie bo alarm w domu mam.Dostaję powiadomienie sms ,że mi chałupę okradają.Jak myślisz co mi w tym momencie to powiadomienie daje????

To ja zapytam ciebie bo alarm w domu mam.Dostaję powiadomienie sms ,że mi chałupę okradają.Jak myślisz co mi w tym momencie to powiadomienie daje????

To może ja odpowiem: Dzwonię do któregoś z sąsiadów żeby zajrzał co sie u mnie dzieje. Poza tym mogę dostać powiadomienie o braku prądu, powrocie zasilania, powrocie dziecka ze szkoły do domu, możliwość zdalnego uzbrojenia/rozbrojenia stref itd. można tak długo...

U mnie mam zainstalowany alarm (Satel) z powiadomieniem na komórkę. Był instalowany jednocześnie z oknami, drzwiami i kablami elektrycznymi.

Pan od alarmu coś źle ustawił i alarm do mnie dzwoni także przy wyłączaniu (dezaktywacji) alarmu (+ SMS z której czujki było wzbudzenie). Dzięki temu wiem o której godzinie ekipy u mnie pracujące zaczynają robotę i czy w ogóle dzisiaj przyjechali.

Parę razy uruchamiał się w nocy (i za każdym razem jechałem - mam 4 min drogi), ale to były koty które wciskały się pod drzwiami. Ale dzięki temu że kilka razy wył w nocy to okoliczne żule wiedziały że nie maja czego u mnie szukać.

To może ja odpowiem: Dzwonię do któregoś z sąsiadów żeby zajrzał co sie u mnie dzieje. Poza tym mogę dostać powiadomienie o braku prądu, powrocie zasilania, powrocie dziecka ze szkoły do domu, możliwość zdalnego uzbrojenia/rozbrojenia stref itd. można tak długo...

No to może dopowiem.Wychodząc z domu uzbrajam wszystkie strefy i na górze i na dole.Załóżmy ,że ktoś mi się włamuje do chałupy.Według ciebie dostając powiadomienie np o godz.3 w nocy ,dzwonię do sąsiada by przeskoczył ogrodzenie(60 lat),Jak już stanie oko w oko z rabusiem to ma oddzwonić do mnie ,że mu nogi za to włamanie z du...y powyrywał.Po tym fakcie przyjeżdża dopiero ochrona bo wyświetliło się w centrali w Warszawie np próba sabotażu.

Zapytam wprost ile taka usługa kosztuje?Oczywiście taka ,która po pierwsze informuje mnie o braku prądu,(spowodowanego czym?)powrotem zasilania,a to jest nadzwyczajne....powrotem dziecka ze szkoły.

pozdrawiam

Zapytam wprost ile taka usługa kosztuje?Oczywiście taka ,która po pierwsze informuje mnie o braku prądu,(spowodowanego czym?)powrotem zasilania,a to jest nadzwyczajne....powrotem dziecka ze szkoły.

pozdrawiam

Proszę bardzo - np. karta w playu z doładowaniem za 30 zł wystarcza na rok, są jeszcze tańsze opcje. Są centrale alarmowe, które moduł GSM maja zabudowany na stałe, więc nic nie dopłacasz, są takie, do których moduł trzeba dokupić. Jeśli argumenty wyżej przytoczone Cie nie przekonują popuść wodze fantazji i wymyśl do czego łączność z domem może sie przydać. Może kilka kolejnych przykładów: informacja o temperaturze w domu, o temperaturze na kotle co, alarmie pożarowym, stanie wejść i wiele innych, w zależności od potrzeb. Nadmienię tylko, że łączność nie jest jednostronna ale dwustronna, możesz smsami zażądać wykonania pewnych czynności lub informacji. Jesteś widzę sceptycznie nastawiony do tematu, nie będę Cie na siłę przekonywał, może przeczyta to ktoś inny i uzna, że w jego sytuacji takie rozwiązanie jest dogodne :)

Pisząc o usłudze miałem na myśli ile muszę wsadzić kasy by takie powiadomienia mieć.Nadmienię ,że mam alarm i uzbrajam go strefowo.Jeśli z jakiś tam przyczyn zostaje to zakłócone,to do 1min dostaje telefon ,że w moim kierunku jedzie grupa interwencyjna.Można go zastosować (alarm) dla 32 użytkowników.Gdzie mam popuścić wodzy by do tego układu zastosować to inne, lepsze rozwiązanie???Skoro piszesz tak obszernie o tym zapewne zastosowałeś to u siebie w domu a jeżeli posługujesz sie wiedza z sieci to sory ale nie przekonaleś mnie jak na razie.

p.s wrócę na chwile do powiadomień.Nie ma cię w domu.Jesteś na wakacjach.Jakiej treści sms możesz się spodziewać a po drugie jakiej treści sms wysyłasz do modemu by urządzenie np.wiedziało by włączyć PG o godz.18.00 bo wtedy właśnie przyjedziecie???

Pisząc o usłudze miałem na myśli ile muszę wsadzić kasy by takie powiadomienia mieć.

Nadmienię ,że mam alarm i uzbrajam go strefowo.Jeśli z jakiś tam przyczyn zostaje to zakłócone,to do 1min dostaje telefon ,że w moim kierunku jedzie grupa interwencyjna.Można go zastosować (alarm) dla 32 użytkowników.Gdzie mam popuścić wodzy by do tego układu zastosować to inne, lepsze rozwiązanie???Skoro piszesz tak obszernie o tym zapewne zastosowałeś to u siebie w domu a jeżeli posługujesz sie wiedza z sieci to sory ale nie przekonaleś mnie jak na razie.

p.s wrócę na chwile do powiadomień.Nie ma cię w domu.Jesteś na wakacjach.Jakiej treści sms możesz się spodziewać a po drugie jakiej treści sms wysyłasz do modemu by urządzenie np.wiedziało by włączyć PG o godz.18.00 bo wtedy właśnie przyjedziecie???

Ile musisz "wsadzić" kasy to nie wiem, bo po 1. nie zajmuję się montażem alarmów, po 2. nie wiem jaki masz obecnie sprzęt zainstalowany i w związku z tym, czy jest to wogóle wykonalne/opłacalne.

Nie zamierzam Cię wcale przekonywać, napisałem tylko, jakie wg. mnie takie rozwiązanie ma zalety, z moją opinią możesz się zgodzić lub nie, wolny kraj :)

Jak napisałem wcześniej, są centrale, które mają fabrycznie taką możliwość, jeśli taka funkcjonalność Ci przeszkadza, po prostu jej nie uruchomisz :)

Jeśli chodzi o treść smsa, to jest ona dowolna, znasz ją tylko Ty i programista, który wprowadził je do pamięci centrali. Może to być np. "Sezamie otwórz się".

Przykro mi, na tym moja znajomość tematu się kończy, po więcej zapytaj wujka googla, z oczywistych względów nie będę się rozpisywał na temat zastosowanego u mnie w domu rozwiązania.

po1 żadne powiadomienia na policje itp. to jest karalne....)

po 2 koszt powiadomienia od firmy ochroniarskiej gratis tylko abonament miesięczny płaci się

po 3 koszt własnego powiadomienia ( prostego ) 15zł i trochę smykałki

To wytłumaczenie jest dla mnie???????Czy dla tego kolegi co niby ma takie zastosowanie a nie chce o nim napisać????

Ja nie pisze pierdół......bo alarm mam bez powiadomienia sms.

1."żadne powiadomienia na policje itp. to jest karalne....)".....nie kumam txt

2." koszt powiadomienia od firmy ochroniarskiej gratis tylko abonament miesięczny płaci się".....i tego też nie kaman

3."........powiadomienia ( prostego ) 15zł i trochę smykałki" co to za proste powiadomienie tyż nie kumam czaczy

Edytowane przez niktspecjalny
pierdoły