KrzysiekSw 06.11.2003 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2003 Sam myślałem o szarym BK (jest cały czas dobra promocja w Kozienicach). Jedyny argument na nie, to faktycznie dużo większa nasiąkliwość szarego. Ja ze względu na kasę nie będę narazie tynkował z zewnątrz (ściana 3-w), więc wolę teraz troszkę dołożyć i kupić biały. W pozostałych kwestiach moim zdaniem nie ma żadnych przeciwskazań dla zakupu szarego BK. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manix 06.11.2003 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2003 pozdrawiama czy ktokolwiek zwrucil uwage na odmiane bk czy 400,500,600,majA tE sama wilgotnosc a propo testu z wiaderkiem drewno jest drewnem wkladajac do wiaderka twarde i miekie drewno ktore predzej nasiaknie moze i nie trafne poruwnanie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czakur 06.11.2003 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2003 masz rację to tylko prymitywny test a danych dotyczących wyboru jest znacznie więcej. ja tylko robiłem to tla tych odmian które wześniej wybrałem analizujęc gęstość wytrzymałość cenę itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manix 06.11.2003 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2003 na dzień dzisiejszy zastanawiam sie czy w ogóle bk docieplac mam ścianęzewnętrzną 36 odmiana 500 może rzycie zweryfikuje mój pogląd bk z prefabet Bielsko Biała, podaje dla porównania współczynnika przenikania ciepła u= 0,29 dla porównania z innymi materiałami mówimyo odmianie 400 -36 cm a wiec dab-74cm cegła ceramiczna pełna 220 cm beton zwykły ok.370 cm Polska Norma PN-EN ISO 6946 dla ścian jednowarstwowych z uwzględnieniem okien i drzwi przewiduje U<0,45 p.s. edytowałem posta i poprawiłem błedy ;] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekSw 07.11.2003 05:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2003 Współczynniki współczynnikami, a życie życiem... Dużo zależy np. od staranności murarzy. Znajomi docieplali 36 już po pierwszej zimie, ale u nich niby ciepła zaprawa, a dziury w fugach na przestrzał. Ja bym się nie odważył Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 07.11.2003 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2003 Panowie - mówimy o współczynniku przenikania ciepła przez ściany zewnętrzne, które mają około 30% udział w łącznych stratach (reszta to wentylacja, posadzka, dach i stolarka). To znaczy że poprawienie współczynnika z U=0,29 o 10% to zmniejszenie kosztów grzania o circa 3% - czyli przy rocznych wydatkach na ogrzewanie ca 3 tys.PLN wychodzi 90 złociszy. IMHO docieplanie ścian 36 cm mija się z celem bo poniesione nakłady zwrócą się po wieeelu latach (nawet jeśli zbijemy U do 0,2 to zyskamy 300 złotych rocznie, a więc potrzeba ponad 10 lat żeby zwrócił się koszt docieplenia). To już lepiej zainwestować w kominek z rozprowadzeniem, albo lepszy kociołek (kondensacyjny), albo rekuperator. No chyba, że ktoś ma ewidentnie spaprane ściany - to nie ma wyjścia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Honorata 07.11.2003 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2003 Ja buduję z białego-gęstość 600 (bo ciepła a bardziej wytrzymała od 500) + docieplenie. Do szarego jakos nie mam zaufania -subiektywnie, zreszta swojego czasu chyba Murator czy Ładny dom radziły biały a nie szary. Manix Masz fajny obrazek, ale nie rób tylu błędów ortograficznych bo aż oczy bolą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecky 07.11.2003 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2003 Jak to "bardziej szkodliwy"...nie słyszałem żeby beton komórkowy był szkodliwy Beton komórkowy jest jednym z bardziej ekologicznych (jeśli można tak powiedzieć) materiałów budowlanych Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts