Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Suporeks bia?y czy szary ??????

Recommended Posts

Sam myślałem o szarym BK (jest cały czas dobra promocja w Kozienicach). Jedyny argument na nie, to faktycznie dużo większa nasiąkliwość szarego. Ja ze względu na kasę nie będę narazie tynkował z zewnątrz (ściana 3-w), więc wolę teraz troszkę dołożyć i kupić biały.

W pozostałych kwestiach moim zdaniem nie ma żadnych przeciwskazań dla zakupu szarego BK.

Pozdrawiam

na dzień dzisiejszy zastanawiam sie czy w ogóle bk docieplac mam ścianę

zewnętrzną 36 odmiana 500 może rzycie zweryfikuje mój pogląd

bk z prefabet Bielsko Biała, podaje dla porównania współczynnika

przenikania ciepła u= 0,29 dla porównania z innymi materiałami mówimy

o odmianie 400 -36 cm a wiec dab-74cm

cegła ceramiczna pełna 220 cm

beton zwykły ok.370 cm

Polska Norma PN-EN ISO 6946 dla ścian jednowarstwowych z uwzględnieniem okien i drzwi przewiduje U<0,45

p.s. edytowałem posta i poprawiłem błedy ;]

Panowie - mówimy o współczynniku przenikania ciepła przez ściany zewnętrzne, które mają około 30% udział w łącznych stratach (reszta to wentylacja, posadzka, dach i stolarka). To znaczy że poprawienie współczynnika z U=0,29 o 10% to zmniejszenie kosztów grzania o circa 3% - czyli przy rocznych wydatkach na ogrzewanie ca 3 tys.PLN wychodzi 90 złociszy.

IMHO docieplanie ścian 36 cm mija się z celem bo poniesione nakłady zwrócą się po wieeelu latach (nawet jeśli zbijemy U do 0,2 to zyskamy 300 złotych rocznie, a więc potrzeba ponad 10 lat żeby zwrócił się koszt docieplenia). To już lepiej zainwestować w kominek z rozprowadzeniem, albo lepszy kociołek (kondensacyjny), albo rekuperator.

No chyba, że ktoś ma ewidentnie spaprane ściany - to nie ma wyjścia

Ja buduję z białego-gęstość 600 (bo ciepła a bardziej wytrzymała od 500) + docieplenie. Do szarego jakos nie mam zaufania -subiektywnie, zreszta swojego czasu chyba Murator czy Ładny dom radziły biały a nie szary.

Manix

Masz fajny obrazek, ale nie rób tylu błędów ortograficznych bo aż oczy bolą :lol: