Barth55 01.03.2012 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2012 Jestem z województwa Lubelskiego a dokładnie z Ryk i równiez planuje budowę domu Julka czy pan gdzies oglądał taki dom w lubelskim , bardzo bym był wdzięczny za pomoc Witam, tak oglądałem wcześniej Julkę I w Międzyrzecu Podlaskim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siwymiki 02.03.2012 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2012 Witam.Wszystkich. Przede wszystkim do usera: Siwymyki. Masz rozprowadzenie wentylacji mechanicznej na przewodach turboflex. Czemu na zdjęciach wszystkie wywiewy są podłączone pod dwa przewody? Jeden fi75 byłby zbyt małej średnicy? Piszesz, że w kuchni jeden wywiew chodzi cały czas, a drugi załączasz przy wietrzeniu. W jaki sposób to robisz? Centrala wentylacyjna ma taką funkcję? Czemu nawiewy i wywiewy masz raczej bliżej narożników pomieszczeń niż środków? Jakieś uzasadnienie techniczne czy po prostu tak chciałeś? Centralę wentylacyjną umieściłeś pewnie na poddaszu, nie słychać jej w sypialniach? I jeszcze odnośnie bryły budynku pytanie: czy okno w łazience na górze i w pokoju obok to małe są tej szerokości co na planach? 90cm? Bo na zdjęciu mam wrażenie, że są mniejsze? Za odpowiedź z góry dziękuję i sam w miarę możliwości i wiedzy postaram się odpowiadać na wszelkie pytania. Pozdrawiam wszystkich "Julkowiczów". Odnośnie ścianki kolankowej to z mojego punktu widzenia nie wyobrażam sobie nie podnieść ścianki kolankowej. Już kiedyś na forum dyskutowaliśmy to z "konarski": Ja mam 191cm wzrostu i po podniesieniu ścianki kolankowej i tak szykałem wanny w której będę mógł stanąć. Wentylacja mechaniczna: Wentylację wykonywałem według projektu (ale nie z mg projekt, chociaż jego też posiadam, w firmie która robił PROJEKT dla MGprojekt usłyszałem że to jest tylko projekt wzorcowy, a trzeba zrobić dokładny wykonawczy. Więc ich zlałem i zrobiłem w innej firmie nowy). Przewody Tuboflex produkuje kilka firm: WOLF, NEDAIR, COMAIR, dwie pierwsze mają przewody 75mm/63mm a COMAIR Uniflexplus+ dostępne są w następujących średnicach: 50 mm, 63 mm, 75 mm oraz 90 mm. Ja wykonywałem na Wolfie, żeby przez kanał był możliwy przepływ określonej ilości powietrza trzeba wziąść jeszcze długości i dlatego trzeba dobrać odpowiednie kanały. pojedyńczy kanał mam tylko do spiżarni. ulotka: http://www.comair-polska.pl/2010/UNIFLEXPLUS_ulotka_2010.pdf Jeśli chodzi o anemostaty nawiewne to są one zamontowane tak żeby ciepłe powietrze mogło "obiegać"całe pomieszczeni i później przedostać się do pomieszczeń w których są anemostaty wywiewne, a wywiewne (kucchnia, toaleta i łazienka) tak samo z tą różnicą ż e powietrze z innych powieszczeń dostaje się pod drzwiami (2cm szczeliny wentylacyjnej lub rozetami w drzwiach) i obiegając całą łazienkę wydostaje się przez anemostat wywiewny. Jeśli chodzi o przewietrzanie kuchni to centrale większość centrali ma Funkcje przewietrzania (a jak nie to załącza sie na najwyższy bieg) tylko trzeba otworzyć mechanicznie dodatkowy anemostat do wietrzenia. Jeśli chodzi o hałas to centrala będzie nad przedpokojem i jeszcze docieplenie sufiru 28cm plus płutaa K-G i na strychu 25mm osb więc niema prawa nic słychać w sypialniach Okna o które pytasz są takiej samej szerokości jak w projekcie tylko są wyższe i może dlatego takie wrażenie pozdrawiam i polecam się na przyszłość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sidoraki 03.03.2012 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2012 Czesc wszystkim,Ile m3 styropianu zamawialiscie na elewacje i ile na wylewki?dzieki z gory Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tubapl 04.03.2012 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2012 Witam po przerwie! Zima puszcza powoli więc można dalej działać Wczoraj domek zyskał na oknach, profil Brugmann, żloty dąb, trzy szyby, ciepłe ramki i ciepły montaż oraz dodatkowe ławy podokienne i poszeszenia aby uniknąć mostów termicznych. Teraz mge zaczynać zabawę w środku Pozdrawiam i powodzenia! Mirek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konarski 04.03.2012 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2012 W sobotę zakończyliśmy prace związane z pokryciem dachowy: http://img705.imageshack.us/img705/8791/julka1p.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alicja g 05.03.2012 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2012 Witam, pytanie do Zygi72. Czy jest możliwość obejrzenia Twojej Julki na żywo? (mieszkamy w Olsztynie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygi72 05.03.2012 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2012 (edytowane) Witam. Ten tydzień jestem niedostępny ale w następnym zapraszam. Proszę o info na email: [email protected] Podałem błędny adres. teraz jest ok. było za dużo 2. Edytowane 5 Marca 2012 przez zygi72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrzych2008 05.03.2012 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2012 Witam Wszystkich po zimowym spaniu. U mnie w poniedziałek 27 lutego rozpoczęty sezon. W tym dniu 3 ekipy zamknęły nasz domek. Mamy już okna - MS, bramę garażową oraz drzwi wejściowe. Domek wygląda już .... jak dom. Teraz trzeba zawalczyć z prądem i zrobić podłączenie, bo jest już taka możliwość. Jak pogoda pozwoli to myślę o sobocie. W tygodniu byłoby podłączone. Czołem, właśnie jestem na etapie wyboru okien i też mam ofertę z MS. Jeśli możesz podać jaki model okien zamontowałeś i jaki był koszt, to będę bardzo wdzięczny. Ja buduję Julkę pod Wrocławiem. Wklejam kilka fotek i serdecznie pozdrawiam wszystkich uczestników forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annmar 05.03.2012 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2012 Witam, mam pytanie do usera Siwymiki- w którymś w wcześniejszych postów piszesz, że zainstalowałeś piec kondensacyjny jednofunkcyjny Vaillanta VC 246 z zasobnikiem 150l. Też myśleliśmy o takim modelu, ale przedstawiciel Vaillanta twierdzi, że wystarczy model 186 o mocy nominalnej 18kW. Podłogówkę mamy tak jak w projekcie, czyli wiatrołap, hol, kuchnia, łazienka (w miejscu pomieszczenia gosp), łazienka na górze, w pozostałych pomieszczeniach grzejniki. Napisz proszę, jak Twój piec się sprawuje. Z góry dzięki za odpowiedż. Pozdrawiam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siwymiki 05.03.2012 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2012 Witam, mam pytanie do usera Siwymiki- w którymś w wcześniejszych postów piszesz, że zainstalowałeś piec kondensacyjny jednofunkcyjny Vaillanta VC 246 z zasobnikiem 150l. Też myśleliśmy o takim modelu, ale przedstawiciel Vaillanta twierdzi, że wystarczy model 186 o mocy nominalnej 18kW. Podłogówkę mamy tak jak w projekcie, czyli wiatrołap, hol, kuchnia, łazienka (w miejscu pomieszczenia gosp), łazienka na górze, w pozostałych pomieszczeniach grzejniki. Napisz proszę, jak Twój piec się sprawuje. Z góry dzięki za odpowiedż. Pozdrawiam:) hej, piec mam 186 z 150l zasobnikiem. piec sprawuje się super polecam tego vaillanta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sidoraki 06.03.2012 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2012 witam,moze ktos znajdzie chwile i odpowie wiec pytam: w zestawieniu materialowym dla julki jest propozycja uzycia welny isover (18+5) i zastanawiam sie czy taka grubosc jest wystarczajaca? zastanawiamy sie z mezem nad isover super mata .. krowkie sa 20cm na tym jest pelne deskowanie i papa.. czy 2 cm szczeliny bedzie wystarczajace?czy moze lepiej toprock 18 cm plus rocton jak juz ktos wczesniej pisal? jak sadzicie? cenowo toprock wychodzi napewno korzystniejz gory dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konarski 06.03.2012 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2012 (edytowane) witam, moze ktos znajdzie chwile i odpowie wiec pytam: w zestawieniu materialowym dla julki jest propozycja uzycia welny isover (18+5) i zastanawiam sie czy taka grubosc jest wystarczajaca? zastanawiamy sie z mezem nad isover super mata .. krowkie sa 20cm na tym jest pelne deskowanie i papa.. czy 2 cm szczeliny bedzie wystarczajace? czy moze lepiej toprock 18 cm plus rocton jak juz ktos wczesniej pisal? jak sadzicie? cenowo toprock wychodzi napewno korzystniej z gory dzieki Hej. U nas była dawana wełna 18cm (TOPROCK) w krokwie 20cm czyli szczelina 2cm, ale zastosowaliśmy dodatkowo sznurkowanie między wełną a deskowaniem aby nigdzie nie przylegała. W praktyce szczelina wyszła większa niż te 2cm bo grawitacja robi swoje i wełna na środku wybrzusza się trochę więc te 2cm praktycznie są tylko przy krokwiach, na środku jest to jakieś 3-3,5cm. Na to pójdzie jeszcze 7cm ROCKTON, więc łącznie będzie 25cm. Tu są ilości jakie powinno się zastosować wg Rockwool'a: http://www.youtube.com/watch?v=lFjZtEOwyrE Wełnę kupowałem przez Allegro, sprzedawca Mega1000 - za 200m2 Toprocka i 192m2 Rocktona (6 palet, minimum logistyczne) zapłaciłem 6534PLN brutto z dostawą. Edytowane 6 Marca 2012 przez konarski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sidoraki 06.03.2012 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2012 Hej. U nas była dawana wełna 18cm (TOPROCK) w krokwie 20cm czyli szczelina 2cm, ale zastosowaliśmy dodatkowo sznurkowanie między wełną a deskowaniem aby nigdzie nie przylegała. W praktyce szczelina wyszła większa niż te 2cm bo grawitacja robi swoje i wełna na środku wybrzusza się trochę więc te 2cm praktycznie są tylko przy krokwiach, na środku jest to jakieś 3-3,5cm. Na to pójdzie jeszcze 7cm ROCKTON, więc łącznie będzie 25cm. Tu są ilości jakie powinno się zastosować wg Rockwool'a: http://www.youtube.com/watch?v=lFjZtEOwyrE Wełnę kupowałem przez Allegro, sprzedawca Mega1000 - za 200m2 Toprocka i 192m2 Rocktona (6 palet, minimum logistyczne) zapłaciłem 6534PLN brutto z dostawą. Dzieki za info:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth55 06.03.2012 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2012 Witam. Pytałem wcześniej na forum lecz nikt nie odpowiedział. Ponawiam więc pytanie z góry dziękuję za odpowiedź. Jakiej wielkości macie schody (włazy) na stryszek. Będę wdzięczny za odpowiedź. W projekcie jest bodajże wielkość włazu 120x70 cm i zastanawiam się czy nie jest on za duży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daimio 07.03.2012 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2012 Ja mam dokładnie taki (120x70) i jest OK. Fakro LWK 280, polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moprafał 10.03.2012 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2012 Nareszcie wiosna, wrzeszcie wstawili mi okna FABRYKA OKIEN DREWNIANYCH ŚWIEBODZIN.Wstawiam parę fotek poglądawych:http://images45.fotosik.pl/1421/7c6537da34e7bd8em.jpghttp://images47.fotosik.pl/1420/4ceb32c83ffc1bcfm.jpghttp://images49.fotosik.pl/1373/e9f3b36df4cb6fa7m.jpghttp://images49.fotosik.pl/1374/b4e1f8f892bf4b71m.jpghttp://images40.fotosik.pl/1411/4055022f8baf3658m.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygi72 10.03.2012 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2012 Ja również się zmobilizowałem i załączam zdjęcia. Okna ms tytanowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moko84 12.03.2012 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2012 Witam, mam pytanie do tych, którzy gipsowanie mają już za sobą, nam wykonawca dał ofertę na 7 tysięcy za całość wewnątrz, co myślicie o tej cenie? Pozdrawiammoko84 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konarski 13.03.2012 00:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2012 witam, czy ktos moze myslal zeby zrobic elewacje przy wejsciu z plyt kamiennych? My planujemy klinkier elewacyjny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konarski 13.03.2012 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2012 masz jakies fajne linki ? Klinkier wokół drzwi wejściowych i okien (jak na wizualizacji na MG Projekt), wstępnie wybraliśmy STEGU 618: http://dom.konarski.eu/galeria/stegu_country_kolor_618.jpg Apropo drzwi wejściowych, czy wstawialiście takie jak na wizualizacji Julki tzn. z dwoma dostawkami po bokach i listwą na górze? I ile Was kosztowała taka przyjemność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts