Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

adibu napisał:
jankes ja mam tak przejście z garażu zgodnie z projektem,na przeciwko szafa w zabudowie i po lewej też szafa w zabudowie,wc na miejscu spiżarki powiększone na maxa.

Wcześniej zrobiliśmy inaczej i zdecydowaliśmy się zmienić.teraz jest ok polecam. Wszystkie brudy zostają w wiatrołapie.

witam adibu, czy mozesz wkleic fotke jak masz to wejście urządzone, a wc na maxa jaka masz szerokość?

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Barber. Podpytam, bo jakoś dziwnie wygląda mi to okienko w garażu. Czy planujesz mieć je otwierane czy tylko jakiś Fix? jeśli otwierane to jak dodasz ramy to niewiele szyby będzie. Tak mi się wydaje ale najlepiej pomierzyć sobie i będzie wiadomo. Pozdrawiam i nie to żebym się czepiał.

Witam Wszystkich,

przeczytałem wątek od dechy do dechy, więc czas się pojawić i przyznać, że moja Julka (III) powstanie w lubuskim. Z budową ruszam na wiosnę, jak tylko pogoda pozwoli.

Mam pytanie do osób, które zmieniły u siebie terive na żerań - mój wykonawca twierdzi, że w przypadku terivy podciągi, które mają w Julce po 30/40 cm wysokości są częściowo schowane w stropie i dlatego wystają tylko po kilka/kilkanaście cm, natomiast przy żeraniu nie będzie takiej możliwości, więc będą musiały wystawać w całości poniżej stropu. W takim wypadku podciągi w wykuszu i w salonie przy oknie zasłonią mi okno a nie wchodzi to w rachubę. Czy też mieliście podobny problem? Jak to zostało u Was rozwiązane?

marzena16061987 napisał:
Jakie macie ogrzewanie?Czy ktoś ogrzewa kominkiem?Czy uważacie że inne ogrzewanie wychodzi taniej?

Witam

Ja mam w domu, w którym aktualnie mieszkam, ogrzewanie kominkowe. I jest to jedna z rzeczy, która zachęciła mnie do budowy, nowego domu. Ogrzewanie kominkowe, jest fajne, gdy nie jest jedynym źródłem ciepła w domu. I jeśli sobie palisz bo masz ochotę , a nie musisz, codziennie palić żeby było ciepło. Jest tanie to fakt, sezon grzewczy mnie kosztuje około 2tys zł. I mam bardzo ciepło w całym domu. Ale jak nie wrzucę do pieca to mam zimno. Co 3 dni trzeba sprzątać i popiół po całym domu się roznosi. Jak jest temperatura w okolicach 10 stopni C to już nie pali się tak fajnie.

Generalnie jest to tanie źródło ciepła, jednak wymagające. Coś za coś.

piotras82 napisał:
Witam Wszystkich,

przeczytałem wątek od dechy do dechy, więc czas się pojawić i przyznać, że moja Julka (III) powstanie w lubuskim. Z budową ruszam na wiosnę, jak tylko pogoda pozwoli.

Mam pytanie do osób, które zmieniły u siebie terive na żerań - mój wykonawca twierdzi, że w przypadku terivy podciągi, które mają w Julce po 30/40 cm wysokości są częściowo schowane w stropie i dlatego wystają tylko po kilka/kilkanaście cm, natomiast przy żeraniu nie będzie takiej możliwości, więc będą musiały wystawać w całości poniżej stropu. W takim wypadku podciągi w wykuszu i w salonie przy oknie zasłonią mi okno a nie wchodzi to w rachubę. Czy też mieliście podobny problem? Jak to zostało u Was rozwiązane?

U nas są płyty żerańskie. Przy oknie w salonie nie ma podciągu i nic nie zasłania okna - płyta została tak wymierzona i wylana, że zachodzi na mury balkonu. Tak samo przy oknie w wykuszy. Podciągi są między jadalnią i salonem oraz między przedsionkiem i salonem. Mamy w salonie, jadalni i przedsionku podwieszane sufity, więc podciąg wystaje na jakieś 10 góra 15 cm. Pozdrawiam.

marzena16061987 napisał:
Jakie macie ogrzewanie?Czy ktoś ogrzewa kominkiem?Czy uważacie że inne ogrzewanie wychodzi taniej?

Defro Eko Komfort II 25KW, podłogówka + grzejniki. Kominek w salonie bez dystrybucji ciepła na dom. Palimy głównie ekogroszkiem, ale jak jestesmy na miejscu do dorzucamy odpady drewniane pozostałe z budowy dachu itd. Przy takim paleniu piec nie spala nawet 1 worka(22zł) na 3 dni, w domu delikatnie ponad 20'C, na dworze -5'C. Jak nie dorzucamy drewna to piec pobiera około 5 worków ekogroszku tygodniowo, w zależności od temp. na zewnątrz.

Edytowane przez konarski

Barber napisał:
Ile Was kosztowala elektryka (chodzi mi o robocizne).

Cześć. Było kilka razy, np.: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?130617-projekt-JULKA-pracownia-MG-PROJEKT&p=5363374&viewfull=1#post5363374

U nas robocizna za ~100 punktów wyszła 2tys/zł, materiały trochę ponad 3tys/zł