Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Konarski - pełen szacun za chałupkę - mnóstwo fajnych pomysłów i rozwiązań. Natomiast jeżeli chodzi o piec to troszkę nie dowierzam. Naprawdę tak mało Ci spalił? wychodzi 16kg na dobę. Trochę poczytałem o piecu i nigdzie nie znalazłem tak niskiego spalania. ale jeśli to gratulacje.

Zakładając że kaloryczność groszku u Konara wynosi 27000kJ/kg to otrzymamy :

27 000 000 J/kg x 16 kg = 432 000 000 J czyli 0, 432 GJ x 277kWh = 119,11kWh / 24 h = 4,96 kW .

Przy założeniu, że sprawność pieca u konara to średnio 80% będzie 4,96 * 0,8 = 3,97kW.

Idąc dalej, Konar grzeje jeszcze tym piecem wodę na potrzeby bytowe. Szacuję to na 20% ogólnego zużycia, czyli 3,97 x 0,2= 0,8 kW

Otrzymujemy ilość ciepła na pokrycie strat ciepła na przenikanie komponentów budowlanych i strat ciepła na wentylację pomieszczeń

otrzymując : 3,97- 0,8 = 3,17 kW co daje przy pow użytkowej 130 m2 równe 24,4 W/m2.

Oznacza to, iż przy średniej temp wewnątrz + 20 st C i obecnie na zewnątrz + 3 st C Konar mówi prawdę.

Palenie w piecu na groszek to obecnie sztuka ( sprawdzony sprzedawca groszku, właściwe czasy nastaw, czyszczenie, ustawienie ciągu, itp). Można to osiągnąć w wyniku prób, czasu i wiedzy.

Działając po omacku, mając jedynie instrukcję producenta kotła, można więcej wypuścić kominem, niż oddać do grzejników.

Ja Ci nie doradzę, gdyż mam piec kondensacyjny na gaz ziemny. Męcz Konara - może Ci sprzeda wiedzę.

Natomiast jeżeli chodzi o piec to troszkę nie dowierzam. Naprawdę tak mało Ci spalił? wychodzi 16kg na dobę. Trochę poczytałem o piecu i nigdzie nie znalazłem tak niskiego spalania. ale jeśli to gratulacje.

Kupuje ekogroszek w workach 30kg. Zawsze jak zmieniam jakieś ustawienia na kotle czekam aż zużyje mi się cały zapas z podajnika i wsypuję tylko jeden worek, następnie obserwuję jak szybko się spali. Nigdy nie udało mi się na takim worku dociągnąć 48h, zawsze brakło 3-5h, czyli wyjdzie tak jak policzyłeś ~16kg/dobę. Co do temperatur to 23'C na dole, 25'C w dużym pokoju nad garażem u córki i 23 w pozostałych pokojach na górze są stałe, bez podganiania kominkiem. Zasobnik mam na 6 worków czyli 180kg, sprawdzone, pali się równo 11 dni. CO do ocieplenia budynku, robiłem to sam i starałem się zrobić to jak najdokładniej, wszelkie dziury piankowałem a jakieś większe przestrzenie (głównie na połączeniu dach/ściana) uzupełniałem wełną skalną. Na kotle mam praktycznie cały czas to samo ustawienie przez cały sezon grzewczy, czyli nadmuch: 40%, podawanie 8sek, przerwa 52sek, przepustnica na dmuchawie rozszczelniona na ~25%, temp. na kotle 60'C, woda użytkowa 50'C. Nad kotłem mam zawór czterodrogowy i tylko nim reguluję w przypadku gdy zrobi się cieplej/zimniej na dworze, teraz jest ustawiony na 3 (skala 0-10), jak były mrozy -15 to miałem ustawiony na 5-6.

E no chwila chwila. Na dworze to może i chwilowa ale w domu raczej nie.

Zygi.

Napiszę Ci jak to wygląda u mnie za okres 29 dni lutego 2016 roku.

Piec kondensacyjny, gaz ziemny, temp w domu na sterowniku pokojowym w dzień 21 st C, noc 18,5 st C. Ściany H+H + styropian grafitowy 15 cm, poddasze skosy wełna gr 30 cm, poddasze stropy 50 cm lambda 0,035, podłoga styropian 20 cm lambda 0,040, okna trzyszybowe U= ok 1,0.

Zużycie gazu za 29 dni lutego 120 m3. Czyli 120 x 11,27kWh = 1352 / 29 dni = 46,46/ 24 h = 1,94 kW - w tym ciepła woda zasobnik 200 dm3 + płyta gazowa , piekarnik elektryczny.

Porównaj sobie 1,94 kW u mnie ( cwu,co, gotowanie) do 3,17 Konara z samym c.o.

Dalej nie wierzysz ??? Za grudzień i styczeń już tak dobrze nie było - zużycie 380 m3 za równe 62 dni.

Edytowane przez SQUIER

Macie bardzo precyzyjne dane wręcz książkowe , tylko nie wiem czemu piszecie powierzchnia ogrzewania 130 m2 . Wg mnie to jest spokojnie 200m2 do ogrzania licząc z pokojem nad garazem ,ktory w projekcie nie jest wliczony w pow. użytkowa no i sam garaż przecież.(u mnie jest grzejnik ,ktory grzeje delikatnie przy mrozach ) Sa tez straty ciepla przez garaz .U mnie temp w domu 20,5 non stop . Gazowe ogrzewanie , reszta na prąd. i juz za gaz zaplacilam 2300 zl a to nie koniec sezonu grzewczego. Co do zużycia będę mogla powiedziec dopiero w kwietniu. Pozdrawiam

Nareszcie się udało - pierwsza noc zaliczona w domu.

[ATTACH=CONFIG]341369[/ATTACH]

jeśli to nie tajemnica to proszę o podanie ile kosztowały schody + barierka. Jesteśmy na etapie poszukiwań wykonawców i ceny mnie przerażają.

Generalnie kręcą się koło 12 tyś. z montażem.

Wcześniej pisałeś, że barierka z montażem 1500 zł, a u nas chcą 540 zł/m co daje ok. 2700 za samą barierkę.

Sa tez straty ciepla przez garaz .U mnie temp w domu 20,5 non stop . Gazowe ogrzewanie , reszta na prąd. i juz za gaz zaplacilam 2300 zl a to nie koniec sezonu grzewczego. Co do zużycia będę mogla powiedziec dopiero w kwietniu. Pozdrawiam

Aguś

Kto grzeje garaż, aby samochodzik miał ciepło ???? Kto grzeje elektrycznie ???

1kWh energii cieplnej z gazu ziemnego = 0,20 zł brutto, 1 kWh energii cieplnej z ,,PRUNDU'' = 0,60 zł brutto

Nie grzeje elektrycznie, czytaj poprawnie . I delikatne łamanie temperatury w zimę w garażu u nas jest potrzebne . I nie zaciskam kurka żeby mniej zapłacić ...

A ja zaciskam. Okryłem samochód kożuchem i zakręciłem mu grzejnik :D

Strop i ściana wewnętrzna w garażu styropian 15 cm. Po co to grzać ???

Nie jestem pewien czy styropian od środka jest dobrym rozwiązaniem - chyba lepsze byłaby tu wełna, choć pewnie droższa. Sam muszę to zrobić, bo pokój nad garażem jest odczuwalnie najchłodniejszy. Docieplał będę tylko sufit, ściana 24 z ytong jest wystarczająca - w garażu mam zawsze pow 10 stopni. Edytowane przez zygi72

U nas nad garażem jest sypialnia- 10 cm styropianu pod wylewką jest ciepło w garażu minimalnie grzejemy jest 16 stopni nie ma potrzeba więcej :)

ale popełniliśmy błąd nad tarasem jest mało ocieplony niby w pokoju jest ciepło ale bez trepek się nie da stać zimna podłoga co prawda u nas jest tam na szczęście garderoba ale polecam ocieplić grubo od dołu ;)

Nie jestem pewien czy styropian od środka jest dobrym rozwiązaniem - chyba lepsze byłaby tu wełna, choć pewnie droższa. Sam muszę to zrobić, bo pokój nad garażem jest odczuwalnie najchłodniejszy. Docieplał będę tylko sufit, ściana 24 z ytong jest wystarczająca - w garażu mam zawsze pow 10 stopni.

Bez obaw. W projekcie ( rys przekrój) jest 10 cm styropianu na stropie i ścianie wew w garażu.

Ja nie docieplałem pod wylewką nad garażem, bo chciałem mieć wyższą ścianę kolankową powyżej, więc zwiększyłem grubość styropianu od spodu stropu.

Co do ocieplenia stropu nad tarasem to min 15 cm i jedna ważna rzecz : min 10 cm ocieplenia na słupie. Inaczej zimą grzybek w narożniku przy podłodze w pokoju nad tarasem.