literka 10.07.2016 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2016 witam ,wrzucam kilka zdjeć naszej julki ,toche pozmienialiśmy w wykuszu okna do samej ziemi i w salonie duże okno przesuwne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konarski 02.08.2016 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2016 witam ,wrzucam kilka zdjeć naszej julki ,toche pozmienialiśmy w wykuszu okna do samej ziemi i w salonie duże okno przesuwne Mi się wydaję czy u Ciebie nie ma nadproży nad oknami i drzwiami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marvin24 24.08.2016 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2016 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
literka 01.09.2016 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2016 Mi się wydaję czy u Ciebie nie ma nadproży nad oknami i drzwiami? Oczywiście,że są nadproża zalane żelbetem razem ze słupami itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konarski 02.09.2016 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2016 Oczywiście,że są nadproża zalane żelbetem razem ze słupami itd. Czyli w te pustaki jest wlany żelbet? Sorry, że się dopytuję ale nadproża w przypadku betonu komórkowego kojarzyły mi się jako jeden element, coś w tym stulu: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
literka 05.09.2016 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2016 Czyli w te pustaki jest wlany żelbet? Sorry, że się dopytuję ale nadproża w przypadku betonu komórkowego kojarzyły mi się jako jeden element, coś w tym stulu: Panie kolego widze ,że kolega to z branży szkolnej -nauczyciel stad te czerwone zakreślenia ale na pewno to nie szkoła budowlana. Nadproza są zalane żelbetem ,jak napisałem w poście wyżej (czytamy ze zrozuminiem) obszalowane jest pustakiem 6 dla lepszej izolacji pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konarski 05.09.2016 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2016 Panie kolego widze ,że kolega to z branży szkolnej -nauczyciel stad te czerwone zakreślenia ale na pewno to nie szkoła budowlana. Z branżą totalne pudło, 2 zdjęcia od środka wszystko wyjaśniają, dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygi72 07.09.2016 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2016 Witam. Wtrącę swoje 3 grosze. Literka z forum zazwyczaj korzystają i pomagają sobie ludzie z poza "branży". Też po twoim wpisie się zastanawiałem gdzie ten żelbet. Jak każdy będzie się doszukiwał złośliwości to będzie lipa z tego forum. Pozdrawiam i przepraszam za te 3 grosze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SQUIER 06.10.2016 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2016 (edytowane) Dla rozluźnienia atmosfery.Częsty poranny widok z okna kuchni w Julka 2. Po przeprowadzce na wieś. Zostało parę pustaków z ogrodzenia frontowego Edytowane 6 Października 2016 przez SQUIER Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konarski 13.10.2016 23:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2016 Po przeprowadzce na wieś. Ja mieszkam na obrzeżu niewielkiego miasta, na skraju lasu i często za ogrodzeniem biegną w zagajnik sarny. A ostatnio kilka dni z rzędu spacerował piękny bażant Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel.30 14.10.2016 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2016 (edytowane) Witam wszystkichMam projekt domu zrobiony na podstawie projektu Julka (tak było taniej niż wprowadzać wszystkie nasze zmiany w gotowym projekcie).Jednak chciałbym porównać nasz projekt (zastosowane rozwiązania itp) z oryginałem. Czy znajdzie się ktoś kto mógł by mi wysłać skan lub zdjęcia swojego projektu (część opisową oraz graficzną -tzn cały projekt oczywiście bez danych personalnych). Mogę w zamian odesłać swój projekt lub ewentualnie zapłacić.Jestem aktualnie po zalaniu ław i przed murowaniem fundamentów, i chciałbym porównać różne rozwiązania na wszystkie kolejne etapy tak aby wszystko zrobić jak najlepiej.Najlepiej pisać na prywatną wiadomość w tej sprawiePozdrawiam EditCzy macie w gotowym projekcie projekt kanalizacji? Ja takiego projektu nie mam a to teraz jest mi najbardziej potrzebne aby w odpowiednich miejscach powyprowadzać piony itp W którym miejscu umieściliście wywiewkę na dachu? Czy może zamiast tego stosowaliście zawór napowietrzający? Edytowane 14 Października 2016 przez Pawel.30 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SQUIER 15.10.2016 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2016 (edytowane) [ Edit Czy macie w gotowym projekcie projekt kanalizacji? Ja takiego projektu nie mam a to teraz jest mi najbardziej potrzebne aby w odpowiednich miejscach powyprowadzać piony itp W którym miejscu umieściliście wywiewkę na dachu? Czy może zamiast tego stosowaliście zawór napowietrzający? Pion główny i zarazem jedyny w budynku prowadzimy w bruździe ściany gr 25 cm spiżarni / kuchni obok pustaków wentylacyjnych. Zaworów napowietrzających nie polecam - stosuje się je co piąty pion poza pionem obowiązkowym głównym ( napowietrzanym). Więc odpada to w domku jednorodzinnym. Pozostałe rzeczy o które prosisz . Może ktoś odpisze ???? Mnie kojarzą się z internetowym exhibicjonizmem - więc muszę odmówić. Na pocieszenie - wsadziłem dzisiaj krzaki : bukszpany i jałowce. Edytowane 15 Października 2016 przez SQUIER przejęzyczenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konarski 17.10.2016 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2016 (edytowane) Jednak chciałbym porównać nasz projekt (zastosowane rozwiązania itp) z oryginałem. Kiedyś na stronie były do pobrania "egzemplarz okazowy", 4 strony w PDF, zwymiarowane widoki z góry, przekroje boczne, może do czegoś się przyda.. Proszę podać maila na PRV. Na pocieszenie - wsadziłem dzisiaj krzaki : bukszpany i jałowce. A tu kawałek naszego ogródka, robota własna https://goo.gl/photos/KmWjuqcavdfeNJkn9 Edytowane 17 Października 2016 przez konarski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SQUIER 20.10.2016 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2016 kiedyś na stronie były do pobrania "egzemplarz okazowy", 4 strony w pdf, zwymiarowane widoki z góry, przekroje boczne, może do czegoś się przyda.. Proszę podać maila na prv. A tu kawałek naszego ogródka, robota własna https://goo.gl/photos/kmwjuqcavdfenjkn9 całkiem, całkiem - bez zbędnych szaleństw i przesady jak u niektórych, gdzie kot musi chodzić na stronę do sąsiada, gdyż wszędzie nasadzenia,kora,żwirek,kostka,basen i zero trawnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stenia_16 01.11.2016 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2016 Witam, Buduje Julke 3 wersje C (czesciowe podpiwniczenie) . Niedlugo fachowcy biora sie za wykonanie dachu i stad moje pytanie. Zastanawial sie ktos moze nad dachem naczolkowym ? Moze ktos sam taki ma ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel.30 16.11.2016 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2016 Ma ktoś może zdjęcia schodów wejściowych i/lub z tyłu na tarasie ale przed zalaniem betonem? To znaczy zdjęcia szalunku tych schodów i ich zbrojenia. Chciałbym zrobić je sam ale musze gdzieś podejrzeć jak je dobrze zaszalowac. Będą tylko dwa stopnie i tak jak w projekcie bwda rozchodzic się na trzy strony. Przejrzałem wszystkie strony tematu i takich zdjęć nie znalazłem lub mi gdzieś umknęło ponoewaz przeglądałem na telefonie i tylko same zdjęcia bez czytania i sprawdzania linków bo inaczej za długo by to trwało . Jak ktoś posiada takie zdjęcia lub może coś podpowiedzieć to będę wdzięczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SQUIER 16.11.2016 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2016 ma ktoś może zdjęcia schodów wejściowych i/lub z tyłu na tarasie ale przed zalaniem betonem? To znaczy zdjęcia szalunku tych schodów i ich zbrojenia. Chciałbym zrobić je sam ale musze gdzieś podejrzeć jak je dobrze zaszalowac. Będą tylko dwa stopnie i tak jak w projekcie bwda rozchodzic się na trzy strony. Przejrzałem wszystkie strony tematu i takich zdjęć nie znalazłem lub mi gdzieś umknęło ponoewaz przeglądałem na telefonie i tylko same zdjęcia bez czytania i sprawdzania linków bo inaczej za długo by to trwało . Jak ktoś posiada takie zdjęcia lub może coś podpowiedzieć to będę wdzięczny drugi raz budując nie zrobiłbym schodów z przodu i tarasu z tyłu w technologii żelbet + płytki z uwzględnieniem drogiej warstwy spadkowej , izolacji przeciwilgociowej, dobrego drogiego kleju, wreszcie płytek i drogiego w ułożeniu przez glazurkarza stopnia liczonego z 1 mb. Drogo ( coś ok 15000 za oba) , a efekt niepewny. Nigdy nie wiesz, czy płytka nie odpadnie po czasie, nawet pompując pieniądze w drogie materiały. Lepiej kostka + stopnie z palisad . Jest taniej i zawsze można poprawić przy niewielkim nakładzie robocizny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malazuzka 18.11.2016 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2016 Witam, coś cicho tu ostatnio na forum. Muszę się pochwalić, że od dwóch miesięcy jesteśmy już szczęśliwymi mieszkańcami Julki Środek co prawda pozostawia jeszcze wiele do życzenia, ogród w ogóle nie ruszony zostawiliśmy na wiosnę, ale spełniliśmy swoje marzenia. Pozdrawiam budujących Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aguś1238 26.11.2016 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2016 drugi raz budując nie zrobiłbym schodów z przodu i tarasu z tyłu w technologii żelbet + płytki z uwzględnieniem drogiej warstwy spadkowej , izolacji przeciwilgociowej, dobrego drogiego kleju, wreszcie płytek i drogiego w ułożeniu przez glazurkarza stopnia liczonego z 1 mb. Drogo ( coś ok 15000 za oba) , a efekt niepewny. Nigdy nie wiesz, czy płytka nie odpadnie po czasie, nawet pompując pieniądze w drogie materiały. Lepiej kostka + stopnie z palisad . Jest taniej i zawsze można poprawić przy niewielkim nakładzie robocizny. Mam kostkę z przodu , przed wejsciem tez kostka. Tarasa z płyt tarasów ch , szybko tanio nic się z tym nie dzieje . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konarski 05.12.2016 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2016 (edytowane) Ma ktoś może zdjęcia schodów wejściowych i/lub z tyłu na tarasie ale przed zalaniem betonem? Ja wylałem płytę betonową przy wejściu, u mnie wychodzi jeden stopień. Wykonałem zbrojony fundament na głębokości ~110cm, później poszedłem do góry bloczkami betonowymi (na sztorc) jakieś 5cm niżej niż wysokość docelowa(o tym trochę dalej). Środek zasypany kolejno: ubity piasek, gruz, dosyć gruba warstwa chudziaka (też lekko przegruzowany dla wzmocnienia). Na samej górze bloczków wykonany w koło szalunek z desek już do docelowej wysokości stopnia (oczywiście pomniejszony o grubość okładziny), na chudziak zalana zbrojona płyta o grubości około 10cm, do zbrojenia użyłem prętów 6mm zagiętych i zakotwiczonych od góry w bloczku przez co są centralnie w wylewce. Ten etap kosztował mnie ~1500zł, planuje okładać go bezfugowo granitem 60x60x3 na pełny klej ale jeszcze nie teraz, koszt dokończenia tego stopnia szacuję jeszcze na jakieś 2000zł (kamień + klej). Całości nie łączyłem w żaden sposób z budynkiem ani filarami, zachowane dylatacje więc w razie czego może pracować/osiadać jako niezależny element bez ryzyka popękania. Kostka brukowa i palisady to bezpieczny materiał do budowy bo ciężko coś popsuć (chociaż już widziałem u ludzi uciekający piasek pomiędzy palisadami) ale wizualnie dla mnie barwiony beton pozostawia sporo do życzenia. Archiwalna fota po wylaniu. http://files.tinypic.pl/i/00847/j15rezq9uxns.jpg Wstępny projekt rozmieszczenia płyt granitowych. http://images.tinypic.pl/i/00847/1nups3eigp2i.jpg Edytowane 6 Grudnia 2016 przez konarski dodanie zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts